Trouwe bezoekers van de website weten dat ik het hele jaar door in de sneeuw sta. Als de liften nog niet open zijn loop ik al toerskiend omhoog. Er komen regelmatig vragen over dit toeren, in dit filmpje een uitleg wat toerskiën precies is en hoe toerskimateriaal eruit ziet.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Crayno10 februari 2012 · 09:01

Super! Bedankt Rogier

Ik ben me net aan het orienteren om dit een keer te doen dus als je nog wat info hebt waar dit georganiseerd te doen hou ik me aanbevolen (NKSIV en Edward Bekker heb ik tot dusver gevonden)

Rogierauteur10 februari 2012 · 09:13

@ Ray, kijk ook eens naar Martijn Schell (http://www.martijnschell.nl/), Michiel Engelsman (http://www.mountainguide.nl/). Verder zijn er een heleboel lokale gidsenbureaus in alle Alpenlanden die toerskiweken en cursussen organiseren.

Click. Click. Peace
david10 februari 2012 · 09:20

ik vind dit fantastische sport!! zou het zeer graag doen maar ik kan meestal maar 1 keer per jaar gaan skien en dan komt het er nooit van…

david10 februari 2012 · 09:32
david10 februari 2012 · 11:40

Prachtig Rogier! Het lijkt me een droom om eens te doen, en staat al lang op mijn lijstje.
Ik vraag me wel af hoe ‘toerskieen’ te combineren is met snowboarden? Ik ken natuurlijk het ‘deelbare’ snowboard dat in twee delen uit elkaar te halen is. Maar is er een variant waarmee je met je eigen ‘normale’ board kunt ‘toerboarden’? Is het dan een optie om omhoog te lopen met sneeuwschoenen? En kan dat uberhaupt wel in combinatie met snowboardschoenen (softboots)? Zou leuk zijn als je daar ook eens wat over vertelt.
groetjes, en we blijven genieten van jullie prachtige wereld.
Martijn

Paskal10 februari 2012 · 11:56

Prachtig informatief stuk Rogier!

Ricardo10 februari 2012 · 13:10

Mooi filmpje weer en ook goed over de laiwne 4 eenheid.
Want in schladming heb ik toch wel schokkende dingen gezien.
Terwijl skiroutes en zwarte pistes waren afgesloten.
Gingen er nog steeds mensen offpiste skien zonder lawine 4 eenheid.
Zelfs met kleine kinderen.
En er waren ook 2 nederlandse jongens die zeiden de bergen zijn hier niet zo hoog dus hier komen geen lawines maar die waren nogal zelfingenomen en dachten dat ze er heel veel verstand van hadden, ben er dus maar niet verder op ingegaan.
En ik kan best goed skien maar voordat ik ooit offpiste ga skien wil ik eerst een lawinecursus doen en de lawine 4 eenheid hebben.
Want jongens uit mn skigroepje vroegen ook of ik mee ging offpiste onder de liften door want het was al verspoord.
Ik heb gezegd doen jullie maar lekker ik wil nog langer leven als vandaag.

david10 februari 2012 · 14:23

Krijg er weer zin in, zeg…! Een paar jaar geleden in Ischgl een dag gaan toerskiën met gids. Geweldig !!!

david10 februari 2012 · 16:05

Vraagje. Moeten (tour / off-piste)ski’s zo lang zijn of kan het kan ook op kortere ski’s?
Ik zie vaak dat deze ski’s langer zijn dan de lichaamslengte en ik vraag mij af waarom dat nodig is. Kan iemand dat uitleggen? Dank.

Rogierauteur10 februari 2012 · 17:06

@ Willem, dat off-piste (en dus ook toerders) op langere ski’s skiën heeft te maken met draagvermogen in de diepsneeuw. Hoe langer hoe meer draagvermogen, maar hoe meer kracht/snelheid er nodig is om de ski’s makkelijk te draaien.
Als je voornamelijk in het voorjaar op hardere sneeuw off-piste skiet kun je ook met korter af. Veel voorjaar toerders skiën met kortere ski’s.

Click. Click. Peace
david10 februari 2012 · 18:41

@Rogier: Je noemde al iets over speciale schoenen maar ben je verder niet op ingegaan; is daar nog een verschil in?

Rogierauteur10 februari 2012 · 18:57

@ Pleo klopt helemaal. Met deze bindingen heb je natuurlijk speciale toerschoenen nodig, waar die puntjes bindingen in kunnen klikken. Met bindingen als de Marker Duke kun je in principe ook met gewone skischoenen omhoog lopen, voor een keerte prma maar ongeschikt voor lange skitochten.
Speciale toerschoenen zijn licht, hebben een ‘echte’ loopstand, een goede rubber zool en sowieso een kwalitatief goede binnenschoen die vaak te veteren is. Een heel verschil tijdens de klim.

Click. Click. Peace
Blauw11 februari 2012 · 09:33

Kijk, dat is nou nog eens een leuk en informatief filmpje. Goed gedaan!

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.