Live report vanuit Klewenalp, Zwitserland

Geertje op 11 maart 2012· 3 reacties

null
Lekkere poeder naast de wedstrijdpiste

Gisteren en vandaag was ik op de Klewenalp voor wedstrijden. Dit gebied ligt bij het dorpje Beckenried, Zwitserland. Waar we ons gisteren amper konden oriënteren door de dikke mist en sneeuwval, ging er vandaag een mooie bergwereld voor ons open. Van de wedstrijdpiste, de opwarmpiste en de weg om daar te komen, hadden we al een beeld gekregen. Vandaag bleek het gebiedje nog veel meer moois te bieden.

Moeilijk inskiën
Door de sneeuwval en daardoor ontstane zachte pistes, was het voor ons niet makkelijk inskiën in de slaloms. Ik keek dan ook verlekkerd naar een mooie hang die er om vroeg verspoord te worden. Enige probleem: de lift die me naar de top kon brengen, kon alleen bereikt worden via de wedstrijdpiste. Ik besloot daarom om er voor te zorgen als een van de eerste de slalom te gaan verkennen, zodat ik vroeg boven was om verse sporen te trekken.

null
Prima sneeuwcondities

Top, zelfs op slalomski’s
Maar tot mijn schrik zag ik langzaam spoortjes ontstaan. Trainers die al naar beneden waren gerutsched, maakten van de gelegenheid gebruik de eerste sporen te trekken. Het duurde nog bijna een half uur tot het verkennen begon. Hoewel het normaal meestal niet toegestaan wordt, stapte ik toch naar een official om te vragen of ik al een keertje naar beneden mocht. Wijzend op het witte vlak waar steeds meer kronkels werden getrokken, begreep deze vriendelijke man precies wat ik bedoelde. Ja natuurlijk mocht dat! Dus ik naast de slalom snel naar beneden, en met de lift omhoog, van waaruit ik een mooi stuk zag om vanaf de start naast de wedstrijdpiste naar beneden te knallen, een stukje af te snijden, en bij de finish uit te komen. Ik zat op het stoeltje met mijn billen te schuiven van ongeduld. Snel de lift uit, schoenen dicht, stukje doorsteken, en gaan! Jummie! Wat waren die poederbochten heerlijk. Ik gok dat er zo’n 30cm verse sneeuw was gevallen. Mooie hellingsgraad. Echt top! Zelfs op slalomski’s.

Heerlijk verkennen
Terug aan de start bleek dat er nog genoeg tijd was voor nog een run tot het verkennen begon. En dus knalde ik samen met een Oostenrijkse skister naar beneden op het stuk dat ik vanuit de lift had gezien. Heerlijk! Eenmaal boven natuurlijk weer diezelfde afdaling af als ervoor. En na het verkennen nog eens. Alle drie de keren een vers spoor kunnen trekken! Dat is het voordeel van vroeg op de ski’s staan. Ik had een grote glimlach op mijn gezicht tijdens het verkennen.

Toch bekoren
Hoewel ik gisteren aan het schelden was op de verbindingsliftjes en het gesjouw met de extra ski’s en flinke rugzak, kon de Klewenalp me vandaag wel bekoren. Het is een lief, klein gebied met fantastische uitzichten. Een geweldig bergpanorama, en daarnaast zicht op het meer in het dal. Echt heel erg mooi! Ik heb vaker mooie bergpanaroma’s gezien, maar dit was weer genieten.

null
Een fantastisch uitzicht over het meer

Paar mooie afdalingen
Klewenalp beschikt over een paar mooie afdalingen, voor zowel beginners als gevorderden. Daarnaast zijn er diverse routes om te sleeën. Er waren vandaag dan ook veel mensen onderweg met de rodel. Erg grappig om te zien. Er is geen dalafdaling naar Beckenried over de piste, maar volgens de kaart wel een skiroute. Deze zou vandaag in ieder geval niet helemaal tot in het dal te skiën zijn, want de sneeuwgrens lag zo’n 150 meter boven het dal. Vanuit het dorp Beckenried gaat een grote gondel omhoog. Eenmaal boven is er een oefenweitje. Om verder in het gebied te komen neem je eerst een kort sleepliftje, en daarna zit je echt in het skigebied. Ik zag opvallend veel restaurants en hutten voor zo’n klein gebied. Je kunt daar trouwens prima Zwitsers eten en het was er erg gezellig.

null
Evengoed een prima uitzicht over de bergen

Off piste
Als er verse sneeuw is gevallen, dan kun je vanaf de liften heel veel mooie afdalingen off-piste maken. Wees er dan wel snel bij, want daar werd goed gebruik van gemaakt (niet alleen door meisjes op slalomski’s in strakke pakjes of hun trainers). Hoewel het vandaag vrij rustig was, wisten die weinig skiërs deze mooie stukjes prima te vinden!

Te klein?
Ik denk zelf dat Klewenalp te klein is voor de gevorderde skiër om zich daar een volle week te vermaken, maar was echt positief verrast over het gebied. Misschien is het dan een aanrader om Klewenalp te combineren met andere skigebieden. Engelberg Titlis ligt op een steenworp afstand. Skigebieden als Stoos, Melchsee-Frutt en Hoch-Ybrig zijn in zo’n 45 minuten te bereiken vanuit Beckenried. De ligging aan het Vierwaldstättersee is in ieder geval erg mooi. Zo zat ik vandaag in een heerlijk voorjaarszonnetje op de fiets. Ook leuk, een dagje uit in het nabijgelegen Luzern.

Geertje
staat als wedstrijd skiër de hele winter op de lange latten. Haar standplaats is Zell am See in Oostenrijk.

Dit jaar klewenalp 1 dag aangedaan. Was super weer een heerlijk toeven. Ik ben het inderdaad eens met dat het leuk is in combinatie met de omringde gebieden. Ikzelf heb dit dus gedaan met engelberg en melchsee-frutt

Combo Melchsee-Frutt en Klewenalp staat op het ‘to-do in your life’ lijstje :)

Wanneer presenteert Rogier eens een skiverslag in het Frans?

Beste Tim en Claudia,Selamat datang di Indonesia!Welkom in Indonesieb!Selamat Jalan goede reis vreedr!Geniet van het mooie land!Mooie foto’s stuurden jullie!Ik ben erg benieuwd vreedr hoe het verloopt!Willen jullie Martin Olsthoorn nog ontmoeten?Dat is een goede vriend van mij en die woont in Jakarta!Hij is Francicaan en woont en werkt daar al 45 jaar!Als jullie mij mailen als jullie hem willen bezoeken, geef ik het adres door!Met Daan en Trudi en met Jos en Pim hebben we met Martin Jakarta verkend!Een bezoek aan her VOLKSMUSEUM is aan te raden!All the bestGroetendOpa!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie