Live vanuit Lackenhof am Ötscher (Oostenrijk)

Geertje op 16 maart 2012· 5 reacties

null
Grosser Östecher vanaf Kleiner

Ik ben beland in Lackenhof am Ötscher (Oostenrijk). Eigenlijk zouden hier vandaag twee super-g wedstrijden plaatsvinden. Maar helaas… Woensdagnacht hing er mist, en die dikke laag wolken hield de kou tegen. Geen vorst, dus geen opgevroren piste. In plaats daarvan troffen we om 6.45u al een zachte piste aan. Te zacht en te gevaarlijk om zelfs maar één SG te houden. Met het inskiën trokken we met onze lange ski’s al diepe natte sporen. En dus vond er overleg plaats tussen de Liftbahnen, skiclub, officials en coaches. Vandaag doen we weer een poging, dus vanavond gaan we allemaal duimen voor een heldere nacht.

Springen
Omdat het nog vroeg was en de liften eigenlijk nog niet open, werd de sprong voor ons vrijgemaakt van de netten. En zo konden we in ieder geval de sprong nog een paar keer ‘trainen’. Na vier keer springen en nog een aantal keer vrijskiën, vond ik het mooi geweest voor de ochtend. Op naar de meeting voor de wedstrijden van morgen, en op naar de tv om de World Cup finale SG in Schladming te kijken.

null
Ook hier is het warm…

Vanuit huisje de piste op
's Middags ben ik toch nog even op de ski’s gestapt om de wedstrijdpiste te verkennen. Ik zit in een pension dat letterlijk tegenover de finish en de instap van de lift zit. Binnen trek ik mijn skischoenen aan, vervolgens stap ik naar buiten, steek de straat over, en klik in mijn bindingen. Ideaal! En met de zon was het geen straf om nog even in actie te komen. De mist van vanochtend trok al vrij snel op en zorgde voor een strak blauwe hemel. Dat belooft dus goeds voor vannacht.

Lange ski’s door de pap
Met ski’s van 2.01m door de slush ploegen was voor mij een nieuwe ervaring. Natuurlijk zijn de pistes in het voorjaar vaak zachter, maar meestal zijn we er dan zo vroeg bij, dat we kunnen profiteren van de nachtvorst. En als de omstandigheden zijn zoals vandaag, dan gaat de wedstrijd inderdaad niet door. Maar ik heb geen andere ski’s bij me, en moest het er mee doen. Een fatsoenlijke gecarvde super-g bocht trekken was geen doen, maar een indruk krijgen van de wedstrijdpiste was mijn doel. En dat is gelukt. Samen met een indruk krijgen van het gebied.

null
Papsneeuw!

Klein dorpje
Lackenhof is een klein dorpje, maar kent daarvoor wel veel pensions, gasthofen, hotels en privatzimmers. En dat heeft alles te maken met de Grosser Ötscher en de Kleiner Ötscher, twee bulten waar het dorp haar naam aan dankt. En op die twee bulten liggen een aantal liften. Lackenhof is een klein gebiedje, maar biedt pistes voor zowel beginners als gevorderden. Er zijn echt een paar mooie afdalingen te maken als gevorderde skiër. Beginners kunnen zich uitleven op de lager gelegen pistes, of mee omhoog en een afdaling buitenom nemen.
Het bergpanorama is hier niet heel indrukwekkend met hoge toppen, maar de natuur is wel ruig en ongerept. Rondom Lackenhof liggen dan ook diverse natuurparken. Als langlaufer kun je hier ook terecht om die mooie natuur te ontdekken. En ja, ook de langlaufloipe begint voor mijn deur.

null
Maar genoeg sneeuw!

Goed toeven
Lackenhof wordt veel gebruikt als trainingslocatie door wedstrijdskiërs. De Skihandelsschule uit het nabijgelegen Waidhofen an der Ybbs maakt dankbaar gebruik van de liften op de Ötscher. Daarnaast trainen ook diverse internationale topteams hier als ze op doorreis zijn van wedstrijd naar wedstrijden. Het is goed toeven in het rustige Lackenhof, en het is hier leuk skiën. Persoonlijk zou ik hier niet mijn hele vakantie willen doorbrengen, daarvoor stel ik zelf toch iets andere eisen aan het gebied. Door de weinige kilometers aan piste, heb je als gevorderde skiër het gebied al snel verkend. Maar een combinatie met andere skigebieden, natuur en/of cultuur is hier prima mogelijk. Andere skigebieden in de regio zijn bijvoorbeeld Hochkar en Mariazell.

Geertje
staat als wedstrijd skiër de hele winter op de lange latten. Haar standplaats is Zell am See in Oostenrijk.

Leuk verslag, hopen dat je vandaag wel ‘aan de bak kunt’…

Het is een onbekend maar erg sneeuwzeker gebiedje.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Het was inderdaad helder gebleven, dus de piste lag er vanochtend perfect bij. Beide wedstrijden konden doorgang vinden. Over de resultaten zal ik het maar niet hebben…
Er lag inderdaad een flink pak sneeuw! Opvallend veel. Daar kunnen ze nog wel even mee vooruit!

En Geertje, hoe waren de resultaten?
Grapje!
m.v.g. Peter, Leogang ganger.

Zelf hier 2 jaar les gegeven en veel skiërs op hoogniveau leren kennen. Een heel leuk gebied voor mensen met (kleine) kinderen. Erg gezellig om hier in de schirmbar of in de holzwurm een drankje te doen na het skiëen. Echt een aanrader. Wil je wat meer pistes zien dan moet je inderdaad naar een groter gebied gaan want hier zijn er maar 19 km aan pistes.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie