Als je nadat de skigebieden gesloten zijn (of als het, zoals nu, wel erg zacht is in de Alpen) goede sneeuw wilt vinden dan moet je daar zelf voor omhoog lopen. Niet alleen dat, je moet ook erg vroeg op staan. Ik vind het geen probleem om om vier uur op te staan om een mooie afdaling te maken. Zouden jullie dat er ook voor over hebben?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Nee :-)

In het donker de berg beklimmen lijkt me trouwens niet geheel ongevaarlijk?

Rogier, wat een ontzettend mooie beelden weer!

Ik denk dat als ik in de buurt gewoond had en ik een splitboard had het er wel (eens) voor over had gehad. Helaas gaat dat hele verhaal voor mij niet op. Voorlopig dus nog maar even jaloers blijven op jouw verhalen en beelden ;-)

If you snooze, you loose!

Mooi tochtje! Waar was het?

Life is fun, so enjoy it

@twist

Integendeel, bij alpinisme (bergbeklimmen) begint men telkens zo vroeg omwille van die reden dat het dan nog koud is, de sneeuw is hard opgevroren wat bvb over een gletsjer lopen veel veiliger en vlotter maakt (sneeuwbruggen zijn bevroren en minder kans dat je erdoor valt). De tochten zijn lang en vroeg vertrekken is dus nodig zodat je nog voldoende tijd hebt voor onvoorziene omstandigheden. ideaal is om voor 12-13uur op de top te staan. vanaf 14 uur wordt het gevaarlijker in de bergen in de zomer, meer losse stenen, steenlawines, nattesneeuwlawines, val in gletsjerspleet.
in sommige gevallen vertrekt men zelf om 2-3 uur vanuit de hut.

Ja, laatste 10 jaar 2 a 3 weken toerskien, meestal april/mei.
Lekker vroeg op en 's-middags lekker tijd om te relaxen.

@ Twist, het klopt wat Niels zegt, vaak is het minder gevaarlijk als het nog kouder is.
@ Alke Couloir Banane op de zuid wand van de Font Sancte.

Click. Click. Peace

Een gids in ischgl vertelde me inderdaad dat offpiste in deze tijd veel mooiere sneeuw heeft dan je strakke pistes kunt wensen; geen ervaring mee want toen ik het urenlang klimmen verhaal hoorde haakte ik af… (had maar drie dagen wakansie)

Addict.

Prachtige beelden, wat moeten jullie fit zijn!

Ik kan het me helemaal voorstellen dat het de moeite waard is om extreem vroeg op te staan om op het juiste moment op de ski’s te staan, wel lijkt me dat het bovenin vaak nog ijzig is (lijkt ook zo bovenin de couloir) en onderin mogelijk al papperig, of kies je een route die hoog bovenin op het zuidoosten is gericht en langzaam naar een noordwesthelling overgaat? Ik kan me voorstellen dat de sneeuwkwaliteit tijdens de afdaling dan homogener is omdat je hoogte en ligging elkaar laat compenseren.

@ laflaps, goede opmerking, in dit couloir is dat wel zo qua route… En inderdaad route keuze laten we per seizoen van dit soort beslissingen af hangen. Zo skiën we nu (met geluk) in poederige noorhellingen met daaronder getransformeerde voorjaarssneeuw. De sneeuw was tijdens de afdaling nergens ijzig en slechts de laatste meters waren ‘te’ papperig.
Soms ‘moet’ je dus als je per se een helling wilt skiën slechtere sneeuw voor lief nemen (te hard)…

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie