Voorjaar: pas op harde sneeuw

Rogier op 04 april 2012· 5 reacties

null
Harde voorjaarssneeuw, een val zal hier weinig vergevingsgezind zijn.

Het is voorjaar, dat betekent dat sneeuw overdag smelt en 's avonds (als het goed is) opvriest. Dat betekent ook dat deze sneeuw 's ochtends betonhard is. Als er geen verse sneeuw is gevallen vormt deze harde sneeuw een reëel gevaar voor skiërs die op deze sneeuw vallen. Stoppen is erg lastig. Op glooiende pistes nog niet zo’n probleem, maar op een zwarte piste, of naast de piste kan harde sneeuw voor een ernstige valpartij zorgen.

Wat een verschil
Wie nu 's middags op de piste of in de sneeuw staat kan waarschijnlijk maar met moeite bevatten hoe hard 's ochtend de sneeuw is. Een kleine uitglijder, boven een steil stuk kan ernstige gevolgen hebben. Voor off-piste skiërs is in het voorjaar uitglijden en vallen een reëel gevaar. Afgelopen weken waren er alleen al in Frankrijk verschillende ernstige (en zelfs dodelijke) ongelukken te betreuren van skiërs die in off-piste terrein ten val kwamen en op de harde sneeuw niet konden stoppen.

Moeilijker
Houd er rekening mee dat skiën op harde sneeuw (op of naast) de piste moeilijker is. Er is een betere techniek vereist om goed een bocht te maken op harde sneeuw. De sneeuw is minder vergevingsgezind. Een groot voordeel aan het voorjaar is dat de temperaturen hoedan ook stijgen, als je even geduld hebt wordt de helling vanzelf zachter. Houd daar rekening mee tijdens het skiën (duik dus niet meteen 's ochtends heel vroeg die moeilijke helling in).

null
Typische voorjaarsfirn, 's ochtends betonhard en even later iets zachter en prima skibaar. (pas echter op: te laat zrgt wer voor lawinegevaar vanwege natte sneeuw)

Stoppen, lastig, zo niet onmogelijk
Als je eenmaal valt op harde sneeuw is stoppen heel erg moeilijk. Er bestaan technieken om sneller en beter te kunnen stoppen op harde sneeuw, een goede gids kan je deze aanleren. Maar als de sneeuw hard is, en ook maar een beetje steil dan is stoppen erg moeilijk en als je maar een beetje vaart hebt heel erg moeilijk, zo niet onmogelijk. Het is dus simpel: steil + harde sneeuw = niet vallen. Kun je niet op jezelf aan dat je niet valt, dan doe je de helling niet.

Lopen
Als je over harde sneeuw omhoog wilt lopen (voor een off-piste afdaling bijvoorbeeld). Wees dan erg voorzichtig, schroom niet om stijgijzers te gebruiken, of niet omhoog te lopen. Want de meeste skischoenen hebben niet bepaald goede wandelzolen.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Ik vond tijdens mijn afgelopen vakantie die veranderende condites echt geweldig :)! S’ochtends waren de pistes lekker hard en bleven we op blauw en rood, en 's middags gingen we in de zachte sneeuw lekker zwart af en skiroutes doen :).

Helaas hebben we wel gezien dat het ook op rode pistes mis kan gaan in de ochtend…Vanuit de stoeltjeslift zagen we hoe een vrouw keihard over de rand van de piste op een rots doorschoof, en het zag er slecht uit! We zijn toen heel erg geschrokken…Gelukkig was er binnen 10 minuten een helikopter bij de vrouw…Wij begrepen echt niet hoe het kon gebeuren…Ondanks dat die pistes zo hard zijn besef je je kennelijk toch maar moeilijk wat er kan gebeuren als je valt, en hoe hard je door kan glijden…

Procrastinating

ik mag wel zeggen dat ik waarschijnlijk mijn gezondheid te danken heb aan mijn skimonitor die in een ogenwenk voor mij heeft gesprongen en me gestopt heeft op een steile zwarte piste,die ik al vele malen gedaan heb, maar ja,een kleine onoplettendheid en ijs en roefffff,je bent weg en dan gaat het heeeeeel hard naar beneden hoor;dus 1000x dank aan mijn esf gids!

Leuk om dit artikel te lezen.

Afgelopen weekend in Ischgl zelf ervaren. Snowboard al behoorlijk wat jaren. 's ochtends rond een uur of 11:00 begonnen de pistes al redelijk zacht te worden. Echter een zwarte piste, welke onderdeel was van de dalafdeling, was dat nog lange van. De sneeuw in de schaduw was keihard en door een domme inschattingsfout schoof ik bij een front side bocht onderuit. Zo’n 300 meter verder kwam ik weer tot stilstand. ;)

Je wilt niet weten hoeveel mensen hun ski’s of boards niet laten slijpen na meerdere ski-vakanties. Gevaarlijk voor zichzelf en voor anderen.

Volgzaam type (off-piste mits berggids).

Inderdaad keiharde ondergrond. We waren afgelopen weekend voor de laatste keer dit seizoen naar Gaschurn. De pistes waren op sommige plekken prima, ook nog wat verse sneeuw erover, maar er waren ook plaatsen die blijkbaar niet meer vlak te prepareren waren waardoor je over een soort brede keiharde hobbels moest skiën. Prima te doen op brede stukken, maar verraderlijk op het laatste stukje voor de bocht naar de lift. Mijn vriend schoot rechtdoor het vangnet in maar landde daarbij op zijn hoofd. Een flinke hersenschudding en zelfs twee kleine bloedingen tot gevolg. Ik draag zelf al een paar jaar een helm maar hij wilde er niet aan. Vanaf nu dus wel!!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie