Hitte op komst, maar houden we ervan?

Roel op 15 augustus 2012· 17 reacties

null
Zomerweer in de Alpen gisteren, Ramsau am Dachstein (O).

Het is zomer maar de dagen zijn al merkbaar aan het korten. Iedere dag zo’n 4 minuten. Alleen nog niks wijst erop dat de herfst in aantocht is. Sterker nog, we gaan het warmste weekend tegemoet van deze hele zomer! Is dat nou een fijne gedachte of kun je niet wachten op de eerste besneeuwde webcambeelden?

Doe-weer
Het is puur persoonlijk maar ik ben er heel duidelijk in. Hitte is niet aan mij besteed. De 20-25 graden van deze zomer vond ik ideaal. Bovendien is er in mijn regio, Zuidoost-Nederland, lang niet zoveel regen gevallen dan elders dus van mij geen verkeerd woord over deze zo vervloekte zomer. Niet op de laatste plaats omdat het perfect doe-weer was, en de natuur al de hele zomer frisgroen kleurt. Daar geniet ik van, hoewel ik echt wel besef dat andere regio’s er veel slechter bij afsteken.

Hitte in aantocht
Komend weekend wordt alles anders. Gemiddeld 30 tot 35 graden zit er wel in, op zondag misschien nog wel wat meer en bizar hoge dauwpunten! Kortom kleffe zweetnachten (zonder airco) en vooral niet veel bewegen. Dit geldt ook voor de Alpen waar het kwik zelfs op 2000 meter hoogte boven de 20 graden ligt.

null
Tip: Lekker verkoeling zoeken in een bergmeertje (Nendaz (CH))

Geen goed nieuws voor de gletsjers die het elk jaar moeilijker krijgen en mijn winterhart gaat er ook niet bepaald sneller van kloppen, maar hoe zit dat bij jullie. Ben je juist blij dat het nu éindelijk zomer en strandweer wordt (en mag het gerust nog even doorzomeren), of mogen de eerste tekenen van het naderend winterseizoen zich aandienen?

Het kan wel
Het is geen regel, maar dat het snel kan gaan hebben de laatste jaren bewezen. Zo viel er eind augustus 2010 55 centimeter sneeuw op de Duitse Zugspitze, met sneeuwval vanaf 1300 meter. Niet voor lang maar het wakkerde mijn verlangen naar de winter wel weer aan.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Maximaal 25 graden vind ik prima in Nederland. Heb niets tegen hitte, maar dan wel op vakantie in Zuid-Europa… Zal me ongetwijfeld komend weekend wel vermaken met de hoge temperaturen in ons kikkerlandje, maar ga dan wel verkoeling opzoeken met vrouw en kind…

Hoewel ik prima tegen hitte kan (gewoon aanpassen aan de temperatuur) prefereer ik kou… :D

Ik vind 22 graden warm genoeg en voor mij hoeft het niet warmer. De winter mis ik heel erg en het kan voor mij niet snel genoeg gaan sneeuwen in de Alpen. Wintersportvakantie is voor mij de enige echte vakantie. Het is dat ik mij financeel moet verantwoorden in mijn relatie want anders was ik gewoon een maand of drie op vakantie in de winter.

niet roetsjen maar skieen

@ Ron: idem hier… Ben ook de enige in huis die van wintersport houd. Zodra de kleine een leeftijd heeft bereikt dat hij mee kan zal mijn vrouw ook wel mee gaan en wellicht kan ik het virus dan overbrengen… ;)

Als het maar niet zo zwoel is, mag het van mij best warm worden.
Een fris (alpen)windje erbij zou helemaal perfect zijn, maar niet voor ons weggelegd.

Als je bedenkt Roel, dat de zomer voor veel skigebieden ook een goede bron van inkomsten is (denk aan freeride of downhill-mountainbikers, paragliders, wandelaars, etc), dan gun je 's zomers de gebieden toch een prachtig zomers weertje tot voorbij de herfstvakantie?
Want met de extra inkomsten wordt het gebied alleen maar verbeterd, wat de wintersport weer ten goede komt…
Ik stem voor een milde indian summer, waarna een sneeuwvolle winter mag komen!

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Prima zomer geweest. Tenminste niet zo zweten op de fiets, op weg naar werk! Alleen iets drogere weekends was fijn geweest voor het beachvolleyballen. Komend weekend even lekker zweten en weten dat het zomer is; dan een lekkere gematigde nazomer en op naar de winter!!

Ik begin ook weer uit te kijken naar de winter. Deze week geboekt voor weekje wintersport in Corvara medio januari.

In de zomer mag het van mij best af en toe een beetje warm zijn. Maar 20 graden vind ik ook best, als het dan maar niet al te veel of langdurig regent. Overigens denk ik dat je voor de toestand van de gletsjers beter een week warm droog weer kunt hebben, dan een dag lauwe regen.

20-25°c is al best lekker hier … Warmer moet het niet worden want dan voelt het toch aan alsof je in sauna/stoombad rondloopt.
In Oostenrijk/Italië mag het gerust naar de 30°c in het dal lopen. Droge warmte verdraag’k best wel … en als het dan toch te warm wordt ga je gewoon de bergen in/op.

Ondertussen is vrouwlief ook wel te vinden voor diep winterse temperaturen :). Vorig jaar zaten er dagen tot -28°c overdag bij en dat was nog best goed te doen.

Leuk, maar 30 graden is wel een beetje te warm voor de gletsjers. Zo ongeveer 25 graden zon in fantastisch. In de zomer veel zon en lekker weer en in de winter veel sneeuw :)

Wanneer presenteert Rogier eens een skiverslag in het Frans?

ook ik kan niet goed tegen die extreme hitte.

Tip ga op zo’n dag indoor boarden/skieën. Geen hond die het in z’n hoofd haalt met deze temperaturen te gaan boardenof skieën. Kortom niemand op de baan en zeer lekkere temperaturen (tegen de -5) :)

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

Van mij hoeft het ook niet zo warm te zijn want als je moet straten is het lekker als het onder de 20 graden is op vakantie mag het wat warmer wat dat betreft was het dit jaar wel een fijne zomer en die paar warme dagen kom ik ook wel door al ben ik al wel weer aan het werk

Met deze temperaturen gewoon een dagje kajak doen, lekker verfrissend en ook nog een beetje tussen de bomen. :)

Wanneer presenteert Rogier eens een skiverslag in het Frans?

Paar dagen SnowWorld Landgraaf is zo gek nog niet. Even afkoelen in de hal!

Terwijl het in Europa zo warm is kan ik niet bij het skigebied van Portillo, Chili, komen omdat er teveel sneeuw is gevallen ;-) Hopen dat het voor de eind van onze trip (zondag) nog lukt.

Click. Click. Peace

Ai, da’s wel vervelend Rogier. Als je daar toch bent wil je daar natuurlijk ook gebruik van maken…

Ohhh… SUPER! ik kijk er al een hele zomer naar uit om eindelijk eens aangename temperaturen te hebben in België, dus 30°C en meer zijn absoluut welkom! Ik was het droevige en bijzonder natte herfstweer dat we in april-mei-juni-juli hadden echt spuugzat, ik keek volop uit naar mijn vakantie in Zuid-Frankrijk maar nu hebben wij hiet dezelfde temperaturen dus alles prima. Is toch lekker genieten hoor zo’n hele dag buiten (fietsen, boodschappen doen, fotograferen) onder een stralende zon en 's avonds een lekkere bbq met een verfrissende Mojito of sangria erbij. Wat mij betreft mogen ze er nog een zonnetje naast hangen… Geniet ervan zolang het duurt is mijn motto. ;)

ski heil | Um zu wissen wohin man will, muss man wissen woher man kommt.

Ik ben ook echt een wintermens en kan eigenlijk niet goed tegen de warmte, dus vroeg uit de veren om mijn kmtjes te gaan lopen en dan geraak ik een beetje in trance denkende aan de komende wintervakanties. Krokus ligt al vast en dat waren de laatste kamers in dit hotel, krisis??? Daar blijkbaar niet.

RoCo
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie