Verwaaide sneeuw

Roel op 01 augustus 2016

Vanaf de top zie je de sneeuw weggeblazen worden
Vanaf de top zie je de sneeuw weggeblazen worden

Verwaaide sneeuw is verse sneeuw die door de wind wordt meegenomen. Dit gebeurt voortdurend, het komt namelijk maar zelden voor dat het in de Alpen volledig windstil is. Het verwaaien van sneeuw is voor wintersporters verre van ideaal.

Lastig skiën en gevaarlijk

Vaak wordt sneeuw weggeblazen op de plekken waar off-piste skiërs en boarders de sneeuw graag zien. Ook levert verwaaide sneeuw slecht skibare en gevaarlijke sneeuw op. Ten eerste voelt verwaaide sneeuw vaak hard aan, bijna als karton (daarom noemen de Fransen het ook cartonné). Soms is de sneeuw zo compact en hard dat het nog maar amper grip heeft en slechts zeer ervaren skiërs veilig bochten kunnen draaien. Daarnaast is verwaaide sneeuw vaak onregelmatig van textuur waardoor het skiën en snowboarden door deze sneeuw niet meevalt.

Stormachtige wind blaast alle sneeuw weg
Stormachtige wind blaast alle sneeuw weg

Echter het grootste nadeel aan verwaaide sneeuw is het lawinegevaar. Windslab, triebschnee of Plaques à vent zijn benamingen voor lagen sneeuw vol verwaaide sneeuw die slecht met de onderlaag binden en zeer instabiel zijn. Zo goed als alle lawine-ongelukken gebeuren met verwaaide sneeuw.

Netten in Livigno om de sneeuw tegen de wind te beschermen
Netten in Livigno om de sneeuw tegen de wind te beschermen

Skigebieden hebben ook last

Skigebieden hebben op hooggelegen pistes ook vaak problemen met verwaaide sneeuw. Dit omdat de wind sneeuw van de pistes blaast. Hierdoor worden de pistes kaal geblazen en komen stenen (en ijs) naar de oppervlakte. Veel gebieden proberen dit probleem op te lossen door grote hekken naast de pistes te zetten. Deze hekken werken goed. Ze breken de wind waardoor er minder sneeuw wordt weggeblazen, en er zal veel sneeuw naast de hekken blijven liggen waardoor pistebully’s deze sneeuw weer op de pistes kunnen schuiven.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.