Nordstau is een vorm van stau die ontstaat als vochtige lucht uit Noord-Europa tegen de Alpen wordt gedrukt. Vaak ontstaat nordstau wanneer zich een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden bevindt. Omdat de lucht vanaf de Noordzee komt aanwaaien is de lucht vochtig en hoeft er weinig te gebeuren om het te laten sneeuwen.

Veel sneeuw voor Oostenrijkse gebieden

Een noordelijke stroming leidt in de noordalpen ten noorden van de Alpenhoofdkam tot sneeuw. Bij windrichtingen tussen noordwest en noordoost krijgen Oostenrijk en de noordelijke helft van Zwitserland de meeste sneeuw. Echte sneeuwtoppers zijn de Glarner Alpen in Zwitserland, de Arlberg en andere wat meer geïsoleerde bergmassieven aan de noordkant (o.a. omgeving Hochkönig en Dachstein). Dat zijn de eerste grote obstakels waar wolken vanuit het noorden op stuiten.

In het zuiden juist zon

Hoe verder richting het zuiden (Alpenhoofdkam) hoe minder sneeuw er over het algemeen valt. De lucht verliest immers steeds meer vocht.

Nordstau: bewolkt in het noorden, zonnig in het zuiden

Bewolking lost op

Eenmaal voorbij de Alpenhoofdkam droogt de lucht uit, lost de bewolking op en blijft het vaak droog. Dat is de reden dat Italiaanse skigebieden bij een noordenwind vaak maar weinig sneeuw krijgen of zelfs zon hebben. Dat laat deze satellietanimatie mooi zien.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.