Sneeuwvalcheck: er zijn records gebroken

Roel op 18 januari 2019· 15 reacties

In het skigebied Loser (Steiermark) ligt bijna 5 meter sneeuw

De helft van januari zit erop en zelden hebben we zo’n jaarstart meegemaakt als nu. Meters sneeuw in 14 dagen tijd, iets waar je van tevoren alleen maar over kon dromen. Het frappante was alleen dat in eerste instantie alleen Oostenrijk zoveel sneeuw kreeg. Iedere kilometer naar het westen en zuiden viel er minder, maar uiteindelijk kregen ook Frankrijk en Zwitserland nog behoorlijk wat sneeuw. En er zijn in Oostenrijk records gebroken, al is het niet op alle vlakken.

Bijna iedere dag sneeuw

De sneeuwval begon omstreeks 30 december nadat de witte kerst vlak voor de feestdagen op veel plaatsen op het nippertje werd veiliggesteld. Dit is de sneeuwgrafiek van de Schmittenhöhe, de huisberg van Zell am See. Je ziet dat er vanaf 30 december bijna dagelijks sneeuw viel!

De meeste sneeuw viel tijdens drie grote dumps waarover we jullie in de liveblogs uitgebreid hebben bijgepraat:

In de grafiek lijkt de hoeveelheid misschien mee te vallen, maar de wind heeft een woordje meegesproken (zeker op berghellingen en toppen) en doordat de sneeuw zichzelf in elkaar drukt mag je de verse sneeuw niet steeds bij de sneeuwhoogte optellen. Op het eind van deze heftige sneeuwperiode dinsdagochtend lag er op de Schmittenhöhe in ieder geval zo’n 3 meter sneeuw. Op 29 december was dat nog 70 centimeter.

Records

De sneeuwhoeveelheden hierboven zijn gemeten op een berg op 1870 meter hoogte, maar in de dalen heeft het ook langdurig en veel gesneeuwd. In verschillende dorpen is tussen 1 en 15 januari 2 tot 3 meter sneeuw gevallen. Volgens de Oostenrijkse weerdienst (ZAMG) viel er in sommige delen van Tirol, Salzburgerland en de Steiermark in dit tijdsbestek nog nooit zoveel sneeuw en zijn er sneeuwrecords gesneuveld. De tabel hieronder laat de grootste ‘Neuschneesummen’ (het aantal centimeters verse sneeuw) tussen 1 en 15 januari zien. Diverse wintersportdorpen die ook op onze site staan hebben een nieuw record te pakken, dat zijn Seefeld, Kufstein, Hochfilzen, Lofer, Abtenau en Bad Mitterndorf. Duidelijk de meeste sneeuw viel in Hochfilzen in Tirol, maar liefst 451cm!

Vooral Seefeld en Kufstein extreem

Nu wordt er niet overal even lang gemeten. Rechts in de tabel zie je wanneer de metingen zijn begonnen. De weerdienst heeft per dorp berekend hoe groot de kans is dat er zoveel sneeuw valt in dit tijdsbestek. Voor de record-dorpen blijkt het om een gebeurtenis te gaan die statistisch eens in de (meer dan) 100 jaar voorkomt. Een unieke gebeurtenis dus.

De records van Seefeld en Kufstein zijn extra indrukwekkend. In deze dorpen is al in respectievelijk 1895 en 1923 begonnen met de metingen. Een bijkomende bijzonderheid is dat Kufstein, bekend van de grensovergang, erg laag ligt op 499 meter. Op deze geringe hoogte lag op 13 januari 82 centimeter sneeuw!

Nordstau

Nordstau

Wat deze gebeurtenis nog bijzonderder maakt is de weersituatie. De vele sneeuw danken we aan een aanhoudende nordstau. Vochtige lucht werd vanuit het noordwesten/noorden tegen de Alpen aangedrukt en sneeuwde compleet leeg tegen de noordalpen. Normaal is deze lucht vrij koud, maar tot de 16e was januari in Kufstein meer dan een graad wármer dan normaal. Hieronder zie je de temperatuurafwijking ten opzichte van normaal (1981-2010, bron: ZAMG).

Warmer dan normaal

Sterker nog, in de oostelijke helft van Oostenrijk plus in veel dalen is januari tot nu toe warmer dan normaal. En dan dus toch zulke extreme sneeuwhoeveelheden tot in het dal. Het geeft maar weer aan dat ook in tijden van klimaatverandering de winter flink kan uithalen. Daarvoor is de stroming in de atmosfeer veel meer bepalend. Lees hier wat ik eerder hierover schreef. Deze maand is daarvan het levende bewijs. Hieronder zie je de temperatuurafwijking t/m 15 januari in Europa (bron: Karsten Haustein).

Ook record sneeuwhoogtes

Tot slot kijken we nog even naar de sneeuwhoogtes. Daar zien we dat er in Hochfilzen waar zoals gezegd 451cm sneeuw viel sinds 1 januari een maximale sneeuwhoogte is gemeten van 212cm! Nooit eerder is er in deze periode zoveel sneeuw gemeten en het is de op twee na grootste sneeuwhoogte ooit. In werkelijkheid was het zelfs nog iets meer - dinsdagmiddag lag er 218cm - maar die waarde is niet officieel omdat voor het archief alleen de sneeuwhoogte telt die 's morgens vroeg wordt gemeten.

In Zwitserland heeft Arosa ook een record te pakken. Met 205 centimeter in het dorp is er in deze fase van de winter nooit eerder zoveel sneeuw gemeten. De gemiddelde sneeuwhoogte in 66 jaar meetgeschiedenis bedraagt 75cm.

Op de meeste andere plaatsen is de sneeuwhoogte in het verleden echter weleens groter geweest. In Sankt Anton am Arlberg bijvoorbeeld waar weliswaar meer dan het dubbele van normaal ligt, maar nog altijd beduidend minder dan het record.

Waar gaan we eindigen?

Op dit moment is de gevallen sneeuw aan het zetten en voorlopig lijken we even niet meer in de buurt te komen van bovengenoemde sneeuwhoogtes. Toch is het vooral op wat grotere hoogte best mogelijk dat we in de loop van de winter nieuwe records gaan noteren. We houden je hier op de hoogte!

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Nelis18 januari 2019 · 07:30

Wat een sneeuw zeg. Mooi rijtje van records. Ik heb ook in geen tijden / nog nooit gezien dat er in Skiwelt - waar we over een week naar toe gaan en redelijk laag ligt, zo ontzettend veel sneeuw ligt. Het lijken wel gletsjer hoeveelheden!

Gelukkig heeft het (nog?) niet geleid tot grote rampen gebeurd zoals in Galthur jaren geleden. Of zijn dit soort gevaren nog niet geweken met de bulten sneeuw hogerop de berg?

Bergen + Sneeuw = ❤
Saaaanders18 januari 2019 · 09:14

Dergelijke rampen zijn wellicht nog niet voorgekomen. Maar ik schrik toch best van de hoeveelheid meldingen van (dodelijke) ongelukken de afgelopen weken. Maar hopen Nelis dat het in Skiwelt over een week veilig en veel skiën wordt;-) Veel plezier. Maar dat komt vast goed in zo’n mooi gebied!

*bericht bewerkt door Saaaanders op 18 jan 2019 09:14

Thomas18 januari 2019 · 12:31

Geen wonder dat het warmer is in Kufstein dan normaal. Dat heeft niets met klimaat te maken, maar alles met het weertype. Bewolking laat warme lucht niet onttrekken. Je ziet ook precies dat het warmer is op de grootste neerslagmomenten.

*bericht bewerkt door Thomas op 18 jan 2019 12:32

Even a bad day skiing is better then a good day at work
DIrk60018 januari 2019 · 14:15

Hoi @roel, is er al iets te zeggen over de situatie van de Oostenrijkse gletsjers? Is het de verwachting dat die deze winter wat herstellen met al die sneeuw?

Headfirst18 januari 2019 · 17:22

@ klimaatverandering… Dat is al zo lang bezig als dat de aarde bestaat… # flauwekul dus…

ThomasG18 januari 2019 · 17:51

@ klimaatverandering… Dat is al zo lang bezig als dat de aarde bestaat… # flauwekul dus…

Headfirst op 18 jan 2019 17:22

@ dingen over het klimaat zeggen aan de hand van het weer gedurende 2 weken. #flauwekul dus

Roelauteur18 januari 2019 · 17:52

@Dirk600 Zoveel sneeuw helpt natuurlijk want de buffer voor de zomer is groter. Maar het zegt nog niks, daarvoor is het zomerverloop het belangrijkste. Weer een hete droge zomer laat deze sneeuw snel wegsmelten en als de sneeuw op het ijs verdwenen is krimpt de gletsjer alsnog. Het beste zou nu een koele, natte zomer zijn.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Headfirst18 januari 2019 · 18:27

Zonder sneeuw ook geen gletsjers en hoe meer sneeuw hoe meer een gletsjer kan aan groeien… Afgelopen jaar is de grootste gletsjer in IJsland gegroeid… klimaatverandering… #flauwekul dus

Headfirst18 januari 2019 · 18:32

@ ThomasG
Waarom horen we nou nooit in dat verhaal iets over de zon en zijn vlekken…

Morzel18 januari 2019 · 18:51

Pistepaaltjes in Hochfügen.

ThomasG19 januari 2019 · 02:47

@ ThomasG
Waarom horen we nou nooit in dat verhaal iets over de zon en zijn vlekken…

Headfirst op 18 jan 2019 18:32

Dat is een andere discussie, maar als jij dingen over klimaat gaat zeggen aan de hand van 2 weken weer dan toon je wel heel erg duidelijk aan dat je geen flauw idee hebt wat klimaat is…

Saaaanders19 januari 2019 · 15:10

Fraaie beelden:
Extreem winterweer Oostenrijk verandert gebouw in sneeuwpaleis https://www.nu.nl/261020/video/extreem-winterweer-oostenrijk… (via @NUnl)

Skadi19 januari 2019 · 19:19

Fraaie beelden:
Extreem winterweer Oostenrijk verandert gebouw in sneeuwpaleis https://www.nu.nl/261020/video/extreem-winterweer-oostenrijk… (via @NUnl)

Saaaanders op 19 jan 2019 15:10

bizar!

Nelis19 januari 2019 · 19:24

Fraaie beelden:
Extreem winterweer Oostenrijk verandert gebouw in sneeuwpaleis https://www.nu.nl/261020/video/extreem-winterweer-oostenrijk… (via @NUnl)

Saaaanders op 19 jan 2019 15:10

Wow!

Bergen + Sneeuw = ❤
Roelauteur19 januari 2019 · 20:08

Ik rij nu weg uit Hochkönig. Japanse toestanden daar:

https://cdn.wintersport.nl/forum/23/9649e166532f5853d94423f5...

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.