Zaterdag flinke dump

Roel op 30 januari 2013· 19 reacties

null
Na de regen het begin van een fraaie dag in Kitzbühel (O)

We hebben nog een paar vrij zachte dagen te gaan voordat zaterdag korte metten wordt gemaakt met het kwakkelweer. Een dump zorgt in de West- en Noordalpen voor een forse verbetering van de condities. Ook volgende week gaat daar nog het een en ander bijkomen.

Sneeuw die overging in regen
Gisteren was een dag van mixed feelings. In de ochtend en begin van de middag wist koude lucht zich in de dalen nog kranig te handhaven waardoor het aanvankelijk sneeuwde. In de loop van de middag kwam de zachte lucht er toch onherroepelijk in waardoor de sneeuw overging in regen. Zoals vaker bij warmtefronten waren de verschillen weer groot. De Oostenrijkse lawinediensten hebben het over 1800 meter waarboven het ook 's avonds grotendeels bleef sneeuwen. Lagere gebieden hebben op zijn minst tijdelijk regen gehad.

Vandaag is een heerlijke maar zachte soort tussendag. De zon schijnt flink al trekt het tegen de avond vanuit het westen op steeds meer plaatsen dicht. Vanavond en vannacht strijkt een nieuwe storing langs de Noordalpen en valt er af en toe lichte sneeuw. Reken op 10-15 centimeter vanaf zo’n 1200 meter, lager kan ook wat regen vallen.

Weekend veel sneeuw
Het wachten is op het weekend. Een diepe actieve depressie trekt dan via België naar het oosten waarna zich boven Noord-Italië een aparte kern vormt. Eerst begint het in de Franse Alpen flink te sneeuwen en die sneeuw breidt zich over de gehele noordkant uit. Later wordt de Italiaanse kern bepalend en gaat het ook aan de zuidkant sneeuwen. Overal sneeuw dus met waarschijnlijk de grootste hoeveelheden voor Zwitserland en Frankrijk. Wat dat betreft kan ik me prima vinden in onze geautomatiseerde sneeuwverwachtingskaart.

null
Sneeuwverwachting tot en met zaterdag

Aanhoudende sneeuwkansen
Begin volgende week blijft de stroming west tot noordwest en je ziet al dat nieuwe depressies zich warmlopen in de buurt van IJsland. Het is een kwestie van tijd voordat die de Alpen bereiken dus ik denk dat we nog niet van de sneeuwval verlost zijn. Liever niet zelfs, want iedere vlok begroeten we natuurlijk met open armen voordat de grote ‘carnavalsuittocht’ begint. Ook ik vertrek dan met familie naar het Oostenrijkse Lungau. Daar kunnen ze in het dal nog wel wat sneeuw gebruiken dus ik wacht het met spanning af.

Frankrijk
Vandaag eerst wat zon, vanaf de middag meer wolken en vanavond enige sneeuw vanaf 1300 meter. Morgen en deels vrijdag veel zon. In de avond toenemende bewolking en aansluitend flinke sneeuwval die ook een deel van zaterdag nog aanhoudt. Een halve meter sneeuw is goed haalbaar, sneeuwgrens dalend naar de diepste dalen. Zondag meer zon.

Zwitserland
Vandaag eerst zon. Vanavond vanuit het westen 10-15 centimeter vanaf 1300 meter. Morgen veel zon en droog. Vrijdag wat meer wolken en misschien wat lichte regen tot 1600 meter. Zaterdag flink kouder en veel sneeuw. Zondag nog enkele sneeuwbuien.

Oostenrijk
Vandaag vrij zonnig maar erg zacht. Vannacht wat sneeuw vanaf 1200 meter en morgen weer zon. Ideale timing dus. Vrijdag wat meer wolken en mogelijk wat lichte regen. Zaterdag en ook zondag sneeuw en sneeuwgrens dalend tot in alle dalen.

Italië
Tot en met vrijdag veel zon en droog. Wel erg zacht, nulgradengrens rond 2500 meter. Zaterdag eerst droog maar later toenemende kans op sneeuw. Hoeveelheden nog enigszins onzeker. Begin volgende week weer meer zon maar dat is waarschijnlijk tijdelijk.

Sauerland
De regen van de laatste dagen heeft de sneeuw geen goed gedaan. Vooral vandaag is het nog erg zacht met af en toe regen. Vanaf morgen gaat de temperatuur weer richting vriespunt en valt er af en toe (natte) sneeuw. Zaterdag verdere afkoeling en mogelijk veel sneeuw. Ook begin volgende week lijkt de kans op verse sneeuw groot.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Wat rot zaterdag naar Grand Massif:)

Wat rot zaterdag naar Grand Massif:)

Inderdaad heel rot zaterdag naar Grand Massif :)

Inderdaad heel rot zaterdag naar Grand Massif :)

zaterdag naar les menuires om een uur of negen in de ochtend rijden we van af moutiers naar boven.
roel denk je dat het problemen gaat geven afsluitingen of zo

Ik zit vanaf zaterdag een week in St. Michael in Lungau, wat verwacht je van die week? Zoals je het nu vertelt lijkt het een week te worden met louter sneeuwval en zeer weinig zon?

Beter kan niet :)

denk dat Roel zaterdag 9/2 voor ogen heeft met zijn opmerking, Carnavalsweek begint dan volgens mij.

@Gast621 grote kans dat je sneeuw hebt. Ben gewoon goed voorbereid voor die laatste klim, meer kan ik nu niet zeggen.
@Gast 583, de eerste dagen van de nieuwe week heb je best goed weer want je zit in Lungau aan de zuidkant van de Alpen, die kant ligt in eerste instantie in de luwte. Over het vervolg en de carnavalsweek zelf kan ik nog niks zeggen, dat is nog te ver weg.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Zaterdag naar Tignes. Zalig dat er verse sneeuw gaat vallen! De rit naar boven wordt wel wat anders :)

No matter how warm, there's a wintertime ahead

Vrijdagavond vertrek ik naar Valmeinier, laat die sneeuw maar komen!

Vandaag weer geen zon gezien in Lech en Zürs. Wel een harde wind, heul veul wolken en dikke dlush. Nu we weer terug zijn in Sankt Anton schijnt de zon een beetje, maar weet niet of dat de hele dag zo was. Tot nu toe heeft het weer niet meegezeten, dus ik hoop dat het morgen en vrijdag nog goedgemaakt kan worden.

Vandaag weer tot 15u zon in Val Thorens waarna het dicht trok. Verbetering van de condities in de Westalpen voor zover dat nog mogelijk is. Hier in Trois Vallees zijn de condities zelfs tot in St.Martin de Belleville op 1450m nu al prima. Zaterdag in de ochtend helaas weer naar huis. Die ruim 35km de berg af vanaf Val Thorens zal wel even duren, maar dat hoort nu eenmaal bij wintersport :)

toch nog een klein beetje hoop dan op verse sneeuw in het Sauerland, vertrek as maandag daarheen voor een midweek, ziet er nu maar beetje sneu uit.

Vertrek over anderhalve week naar Oostenrijk ziet er vast mooi uit

@VanRoyal dan heb je net in de 10% van het land gezeten waar de zon niet heeft geschenen. Ik heb net de satellietbeelden bekeken, pure pech.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

op deze moment zware plensbui in Les menuires!

Hier in Zermatt is het eigenlijk veel te warm, Ons hotel in Täsch ligt een stuk lager, daar dooit het zelfs een beetje. Op (Klein + ) Matterhorn wel veel wind, Gondel naar Italië heel deze dag gesloten vanwege harde wind. Terugweg van Italië naar Zermatt was piste zelfs afgesloten ivm harde rukwinden en opstuivende sneeuwvlagen van 40-50km p/u.

@Roel: Dat is mooi pech hebben inderdaad :( Nu is het trouwens al weer een paar uur aan het regenen, en niet zo’n beetje ook. Dit is een van mijn slechtste wintersportweken ooit. Ben nu al aan het nadenken over een shorttrip in maart.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie