Fotoreport: een week lang in het hooggebergte

Rogier op 24 augustus 2017· 10 reacties

Lange gletsjers stromen naar beneden richting Chamonix
Lange gletsjers stromen naar beneden richting Chamonix

Tussen 1997 en 2005 zat ik elke zomer meerdere weken in het Mont Blancmassief boven Chamonix. Ik heb daar heel veel geklommen. Dit sterk vergletsjerde gebied is beroemd en berucht bij alpinisten (en skiërs) over de gehele wereld. Door veranderde interesses en een steeds innigere liefde met het zuidelijker gelegen Ecrins-massief kwam ik na 2006 alleen nog maar 's winters in ‘Cham’. Vorige week moest ik voor een Photoshoot weer naar Chamonix en beklom ik de top van West-Europa’s hoogste berg, de Mont Blanc. De gletsjers zijn nog steeds even mooi en indrukwekkend maar het was wel even schrikken toen ik uit de Aiguille du Midi lift stapte.

De Aiguille du Midi steeds minder witte gletsjer eronder
De Aiguille du Midi steeds minder witte gletsjer eronder

Gesmolten

Dat de gletsjertongen in het dal smelten dat weten we ondertussen wel. Ook op hoogte, op meer dan 3500 meter, is te zien dat het warmer is geworden de afgelopen zomers. Sneeuwcouloirs die rond de eeuwwisseling in de zomer nog prima te klimmen waren zijn nu puinhellingen geworden. Bergen waar de normaalroutes over eenvoudige gletsjers lopen worden steiler en steiler. Op die gletsjers zijn ook steeds meer gevaarlijke gletsjerspleten te zien. Ook is de gletsjer onder de Aiguille du Midi niet mooi wit meer. Overal begint er grijzig ijs doorheen te komen. Dat was 15 jaar geleden ondenkbaar.

De Mont Blanc du Tacul, deze gletsjer wordt steiler en steiler
De Mont Blanc du Tacul, deze gletsjer wordt steiler en steiler

Telefoon-selfie op top Mt Blanc
Telefoon-selfie op top Mt Blanc

Nog steeds erg mooi

Dat betekent echter niet dat ik niet heb genoten van het uitzicht. De bergen rondom Chamonix zijn geweldig en op de top staan van de Mont Blanc blijft toch altijd (hoe vaak ook) iets bijzonders. Het uitzicht daarboven is gewoon helemaal geweldig. Ik hoop dat mijn dochter als ze later groot is ook van dit uitzicht en deze gletsjers kan genieten. Hier een paar kiekjes die ik snel (naast mijn foto-opdracht) op deze tocht heb gemaakt om jullie de gletsjers boven Chamonix te laten zien.

Dikke gletsjers met 2500 meter lager Chamonix
Dikke gletsjers met 2500 meter lager Chamonix

Flinke serac (ijstorens) op de noordwand van de Mont Blanc du Tacul
Flinke serac (ijstorens) op de noordwand van de Mont Blanc du Tacul

Flinke seracs met uitzicht op de Aosta vallei
Flinke seracs met uitzicht op de Aosta vallei

Zonsondergang vanuit de Cosmique hut
Zonsondergang vanuit de Cosmique hut

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

http://www.20min.ch/schweiz/news/story/24013999 een schitterende documentaire over het smelten van de Titlis gletscher en de maatregelen die daartegen worden genomen. Of die helpen en of dat de weg is?

O en echt schitterende foto’s, adembenemend mooi…

Gaaf, Mt Blanc staat ook op het lijstje. Hopelijk komende zomer al

echte mannen lopen naar boven,

@MartijnUiterwijk Deze zomer of 2018?

Click. Click. Peace

@Rogier, Zomer 2018. Alle verlofdagen in de winter al op gemaakt helaas.

Of een andere Leuke hoge 4000er. Hoor links en rechts wel eens dat het tegen kan vallen en je letterlijk in een rijtje de ‘‘meute’’ achterna loopt als je pech hebt.

Overigens de andere 4000er was een tourski tocht de Breithorn op

*bericht bewerkt door martijnuiterwijk op 24 aug 2017 16:03

echte mannen lopen naar boven,

@MartijnUiterwijk Doe hem via de trois monts route. Ben je bijna alleen. :-) en is een stuk mooier. Eventueel naar beneden via de normaalroute.

Click. Click. Peace

Wat indrukwekkend weer! Chamonix blijft toch mijn stiekeme grote liefde! 😍

Winter is coming

Daar hoop ik ook ooit nog eens boven te komen. Voor m’n 40e moet dat te doen zijn.

Eerst over 2 weken maar weer eens de bergen in. Ik hou toch wel van hoogte, merk ik. Zoek toch graag gebieden uit waar je minimaal boven de 3000 meter kan komen. Over 2 weken naar Vent (1900m) vlakbij Solden. Doel is toch wel om te lopen naar de Saykogel of de Kreuzspitze. beide tussen de 3400 en 3500.

*bericht bewerkt door Edwin. op 24 aug 2017 20:38

Not all who wander are lost

Die eerste foto toont de Bossons gletsjer, en erachter Taconnaz niet? Ik was een paar weken geleden in dit gebied en vond zeker de Taconnaz erg geslonken in vergelijking met zo’n 15 jaar geleden. Zo ziet het gebied er vanaf het noorden uit (7-aug-2017):

null

Mooie foto’s Rogier! Het was vast indrukwekkend daarboven.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie