Eerste Alpendump in zicht?

Roel op 06 september 2013· 13 reacties

null
September 2011, skigebiedje Nordkette boven Innsbruck (Bron: WZ)

Het zomerweer loopt op zijn einde. Dat merken we in de Benelux maar op de lange termijn ook in de Alpen. Voor de tweede helft van volgende week zijn er leuke ontwikkelingen te zien. De eerste najaarsdump verschijnt op de kaarten.

Buien
De omslag hangt nu feitelijk al in de lucht. Dit weekend gaat het roer in Nederland en België al om. De temperaturen liggen eerst nog op een aangenaam niveau maar we krijgen steeds vaker met buien te maken die zeker vanaf zondag fel kunnen uitpakken. Het een en ander heeft te maken met een hoogtestoring waarbij zich hoger in de lucht steeds meer kou verzamelt. Die afkoelende bovenlucht bereikt in de loop van de week mogelijk de Alpen en dan kan het weleens goed raak zijn!

null
Dit soort plaatjes raken we volgende week waarschijnlijk kwijt

Tweetrapsraket
Bijna alle belangrijke modellen voorzien een soort tweetrapsraket. Maandag trekt een koufront over de Alpen met daarachter een eerste portie koele lucht. Dat kan al tot forse neerslag leiden met sneeuw vanaf 2000 tot 2500m. Daarna wordt het even rustiger maar vanaf woensdag komt de echt koudere bovenlucht erin met volop sneeuw. Tenminste, als de modellen deze trend vasthouden want de atmosfeer zit nog altijd muurvast. Hogedrukgebieden liggen op ongebruikelijke plekken, een van de redenen dat we zo’n mooie zomer (en koude winter) hebben gehad, maar dat betekent ook dat de voorspelbaarheid op de lange termijn laag is.

Vanaf woensdag vroegwinters?
Hoe dan ook, we moeten serieus rekening houden met een flinke afkoeling in de Alpen in de loop van de week met mogelijk veel neerslag. De sneeuwgrens zou woensdag naar 1500m kunnen zakken en mochten de huidige kaarten letterlijk uitkomen dan gaat het om tientallen centimeters sneeuw boven 2000m. Niet heel ongebruikelijk in september maar toch! Als dat geen mooi verjaardagscadeau zou zijn?

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ook meteo swiss geeft voor woensdag een dalende sneeuwvalgrens naar 1700m:)

Toch nog even afwachten!

Laat de sneeuw maar komen!!

The mountains shall bring peace to the people

Heheeee… Werd tijd onderhand…

Na al die niet zo goede berichten over de gletschers is dit toch weer een goed bericht.
Ik hoop op een gode winter en hoop ook dat de gletschers aankomend jaar weer wat mogen aangroeien al is dat mischien wat wishfull thinking.
Maar ik asl wintersportfan hoop het wel.

Joepiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii laat maar komen, terug webcams kijken

Ziet er veelbelovend uit… Nog 7 weekjes en we zijn weer vertrokken…

Eindelijk SNOOOOWWW!!!

O wat moooooooooi.

Roel,
ik zit toevallig volgend weekend in de Brenta-Dolomieten om wat klim-en klettersteigtochten te maken. Volgens jouw bericht moet ik me dus serieus zorgen gaan maken over het doorgaan. We zitten op hoogtes tussen de 2500 en 3000m+.

Als het wit is kun je er over naar beneden...

Dat is zeker een mooi verjaardagscadeau!!!

@Greenfield dat zal wel meevallen. Deze sneeuw blijft nog niet liggen (op schaduwplekken iets langer) en precies in het weekend knapt het weer op. De sneeuwgrens varieert trouwens nog behoorlijk van run tot run, het blijft spannend.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel Hou ons op de hoogte… Wij zijn er klaar voor…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie