Legendarisch skimerk Kästle keert terug

Rogier op 28 oktober 2007· 1 reactie

In Nederland is het met Quick gelukt om een oud legendarisch sportmerk weer tot leven te wekken. Drie moedige Oostenrijkse ondernemers doen dit winterseizoen een serieuze poging om het beroemde skimerk Kästle nieuw leven in te blazen. Zullen zij slagen waar Benetton faalde?

Kästle logo
Anton Kästle begon in 1924 ski’s te bouwen. Sinds 1929 werden de ski’s die zijn naam droegen ook in serie geproduceerd. De firma vervult steeds een pioniersrol met innovaties met de toepassing van metaal, hout en kunststof. Kästle werd in 1968 door het eveneens Oostenrijkse Fischer overgenomen, maar bleef als apart merk bestaan. Tijdens mijn middelbare schooltijd van 1979 tot 1985 was het tekenen van logootjes van skimerken in mijn anderszins tamelijk lege schoolschriften een grote hobby. Het Kästle-logo kan ik dus wel dromen!

132 medailles
In 1992 toen ik allang op de universiteit zat, nam het Italiaanse Benetton Sportssystem Kästle over. 1996 ging de Oostenrijkse fabriek in Hohenems in Vorarlberg dicht. Benetton maakte nog 3 jaar Kästle ski’s in Italië, maar trok de stekker eruit toen het bedrijf ski’s van het merk Nordica - dat waren toch skischoenen? - op de markt bracht. Op 22 januari 1999 stierf de legende. Stel je voor, een merk waarmee 132 medailles op WK’s en Olympische Spelen zijn gewonnen, waar Toni Sailer, Pirmin Zurbriggen, Anita Wachter en Hubert Strolz op hebben geskied!

Geld van KTM
Oliver Binder, Alexander Lotschak en Siegfried Rumpfhuber – die vroegere wedstrijdmaatjes - hebben geld aan weten te trekken van CROSS Industries AG de moderfirma van het erg sexy crossmotor- en inmiddels ook MTB-merk KTM. Zij hebben een hoofdkantoor betrokken in Wels en een complete productielijn uit de grond gestampt. De bedrijfsfilosofie is een trendbreuk binnen de ski-industrie: kwaliteit voor massa. “Wij maken een exclusieve ski maken voor de gepassioneerde skiër”, aldus Siegfried Rumpfhuber.

Made in Austria
Op 8 december wordt de premièrecollectie voorgesteld in Lech am Arlberg. Alles aan Käestle is Oostenrijks. Rumpfhuber: “Met het Made in Austria willen wij laten zien dat er ook een andere route mogelijk is in deze tijd van outsourcing naar China. Wij willen niet scoren met marketing maar met een mooi product.” De ski zal voorlopig niet in Nederland te koop zijn. Zelfs binnen Oostenrijk en Zwitserland is slechts een handvol dealers geselecteerd om in dit eerste seizoen de Kästle te ‘mogen’ verkopen.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Ik ski al een paar jaar op kastle, helemaal top. Graag zou ik in contact willen komen met de gene die verantwoordelijk is voor kastle Nederland. Heb nu contact met Oostenrijk maar dit gaat moeizaam.

Rieks schippers

R.schippers@zadkine.nl

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie