BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Diep in Georgië ontstaat een gloednieuw skigebied

Diep in Georgië ontstaat een gloednieuw skigebied

Henri op 13 november 2017 · 27 reacties

In het uiterste noordwesten van Georgië, diep in de Kaukasus, ligt de provincie Svaneti. Begin februari 2016 is in deze regio het nieuwste skigebied van Europa geopend: Tetnuldi Ski Resort. Het is een opmerkelijke keuze om in zo’n afgelegen vallei een compleet nieuwe skigebied te bouwen, hoewel het landschap erg geschikt is voor een prachtig skigebied. Omdat de Georgische ski-industrie nog volop in ontwikkeling is wil men de komende jaren nog veel in het gebied investeren. Een pisteaanbod van meer dan 100 kilometer is mogelijk. Omdat er vrijwel niks bekend was over het gebied ben ik hier afgelopen winter op verkenning gegaan en heb ik een beter beeld kunnen krijgen van deze unieke regio.

Historie

Door de geïsoleerde ligging van deze regio lijkt het alsof de tijd hier stil heeft gestaan. De torens die je hier in de gehele vallei tegenkomt, geven een middeleeuwse indruk en creëerden de afgelopen eeuwen een veilige woonplek voor de inwoners. Ze werden gebruikt als verdedigingsposten tegen de vele ongewenste indringers. Tot voor kort was Mestia, de grootste plaats in de regio, alleen te bereiken via een zandpad vanaf Zugdidi, de dichtstbijzijnde stad. Door zo lang geïsoleerd te zijn geweest, is er een unieke cultuur binnen deze regio ontstaan, waar men vandaag de dag nog steeds erg trots op is.

De vele verlichte verdedigingstorens geven Mestia veel sfeer 's avonds
De vele verlichte verdedigingstorens geven Mestia veel sfeer 's avonds

Tegen het einde van het tijdperk van de Sovjet Unie en de burgeroorlog in Georgië, kampte Svaneti met ernstige sociaal-economische problemen. Terwijl de bewoners van Svaneti al eeuwenlang te maken hadden met isolatie en tegenslagen, zorgden deze sociaal-economische problemen in combinatie met meerdere natuurrampen (overstromingen en aardverschuivingen) plotseling voor een enorme emigratiestroom. Ook werd de provincie een perfecte omgeving voor criminele bendes die zowel inwoners als toeristen geregeld bedreigden, beroofden en kidnapten. Grootschalige anti-criminaliteit operaties van het Georgische leger zorgden in 2004 voor een snelle afname van de criminaliteit en een sterke verbetering van de leefomstandigheden in de regio. In Nederland gold er door deze ongeregeldheden tot 2010 een negatief reisadvies voor de regio. Mede hierdoor is Svaneti nog zo onbekend.

Door de militaire ingrepen heeft de regio nu de kans om het toerisme in het gebied te ontwikkelen en is men gestart met het plannen van de bouw van een nieuw skigebied: Tetnuldi Ski Resort. Tegenwoordig komt het in Europa nog maar weinig voor dat er een compleet nieuw skigebied wordt gebouwd. Vrijwel al het skibare terrein in Europa is namelijk al benut. Maar voor een land in opkomst zoals Georgië staat het wintersporttoerisme nog in de startblokken en zijn er nog enorm veel kansen om de ski-industrie een boost te geven. Toch moet er nog heel wat gebeuren voordat grote massa’s West-Europeanen hier op skivakantie willen, omdat lang niet alles zo perfect is geregeld als in de meeste Alpenbestemmingen.

De weg naar Mestia

De meeste toegangswegen in de Alpen zijn van erg goede kwaliteit. Vaak staan we hier niet eens bij stil en verwachten we dat het asfaltdek er perfect bijligt en steile rotswanden zijn beveiligd tegen lawines en steenslag. De weg naar Mestia was totaal het tegenovergestelde hiervan. Door de asfaltering van deze enige toegangsweg is de 130 kilometer lange route door de desolate vallei wel verkort van zeven uur naar ongeveer drie uur. In de winter moet je toch al gauw vier uur incalculeren voor deze lange, vrij smalle weg die vol gevaren zit.

Steenslag is hier op de toegangsweg de normaalste zaak van de wereld
Steenslag is hier op de toegangsweg de normaalste zaak van de wereld

Het is bizar om te beseffen dat je na de laagvlakte bij Zugdidi de komende vier uur met 30 km/uur over een slecht onderhouden en verlaten bergweg de Kaukasus inrijdt. Hulpdiensten kunnen onmogelijk snel ter plekke zijn, dus oplettendheid tijdens het rijden is van essentieel belang. Naast de enorme gaten in de weg en de gladde opgevroren wegdelen die ook in de rest van het land voorkomen, heb je hier ook te maken met extreem actieve steenslag en sneeuwlawines over de weg. Daarnaast moet je ook nog door een pikdonkere tunnel waar het wegdek abrupt ophoudt en de weg in een nog grotere gatenkaas verandert. Ook is het belangrijk dat je vanuit Zugdidi met een volle tank start, want gedurende de hele rit zijn er geen tankstations. Het eerstvolgende tankstation ligt pas in Mestia. De verdere rit naar het skigebied Tetnuldi en het dorpje Ushguli gaat over onverharde wegen die er slecht bij liggen, waarbij een 4x4 auto een must is. Op internet zijn er tientallen filmpjes te vinden waarmee duidelijk wordt dat deze rit niet voor iedereen is weggelegd.

De verlaten toegangsweg van Mestia in een lange smalle vallei
De verlaten toegangsweg van Mestia in een lange smalle vallei

Vanuit Zugdidi worden er ook vanuit verschillende organisaties taxibusjes (Marshrutka’s) geregeld die op en neer naar Mestia rijden. Als je zelf niet wilt rijden is dit een prima optie die ook nog eens erg goedkoop is. Vanuit Mestia zijn er ook taxibusjes te regelen met een chauffeur die wintersporters naar het skigebied van Tetnuldi brengen. Mestia heeft zelfs ook een eigen vliegveldje, het Queen Tamar Airport. Vanuit Kutaisi en Natakhtari (Tbilisi) gaat er een paar keer per week een vlucht naar het vliegveld van Mestia. Een vlucht van Tbilisi naar Mestia kost slechts 24 euro.

Uitzicht op Mestia en het vliegveld vanuit Hatsvali
Uitzicht op Mestia en het vliegveld vanuit Hatsvali

Tetnuldi

Het skigebied van Tetnuldi ligt bij de Mulakhi gemeenschap iets verder de vallei in, ongeveer 10 kilometer ten oosten van Mestia. De Mulakhi gemeenschap bestaat uit 11 dorpjes die de afgelopen jaren te kampen hebben gehad met een significante daling van het inwonersaantal. Om deze daling tegen te gaan, is het Tetnuldi skigebied-project in het leven geroepen. De ontwikkeling van Tetnuldi is van levensbelang om de terugloop van inwoners te reduceren. Daarom wordt het project ter waarde van 100 miljoen dollar gesteund door de Georgische regering. Daarnaast helpt de Franse regering door financiële steun te bieden en zorgt de Franse liftproducent Poma voor de bouw van alle skiliften.

Vanaf het hoogste punt in Tetnuldi heb je een prachtig uitzicht
Vanaf het hoogste punt in Tetnuldi heb je een prachtig uitzicht

De machtige Mount Tetnuldi
De machtige Mount Tetnuldi

De naamgever van het skigebied, de Mount Tetnuldi, is maar liefst 4858 meter hoog. Daarmee is deze berg hoger dan de hoogste berg in de Alpen, de Mont Blanc. Het megaproject bestaat uit een skinetwerk van bijna 100 kilometer aan piste op de zuidhellingen van de vallei bij het dorpje Adishi en rondom de Mount Tetnuldi. Het geplande hoogste skibare punt van het skigebied zal op ongeveer 3600 meter hoogte liggen. Op dit moment ligt het hoogste punt op 3150 meter hoogte. Met het dal op 1600 meter hoogte geeft dit uiteindelijk dus een hoogteverschil van maar liefst 2000 meter! Hiermee komen er de langste pistes van de gehele Kaukasus te liggen. Het gebied heeft dus echt potentie om uit te groeien tot een volwaardig skigebied die uiteindelijk de concurrentie kan aangaan met de skigebieden in de Alpen.

Project Tetnuldi (tetnuldi.com)
Project Tetnuldi (tetnuldi.com)

Het enorme terrein waar men in de komende jaren meerdere skiliften wil bouwen
Het enorme terrein waar men in de komende jaren meerdere skiliften wil bouwen

Op dit moment heeft het skigebied op papier 30 kilometer aan piste. Met 5 skiliften (4 stoeltjesliften en 1 sleeplift) reikt het gebied van 2200 meter tot 3150 meter hoogte en biedt het dus al aardig wat skimogelijkheden. De grote opening van het skigebied werd gehouden op 21 februari 2016. In het voorjaar van 2016 heeft alleen de onderste stoeltjeslift gedraaid. Vanaf eind december 2016 was het complete eerste gedeelte van het project afgerond en waren alle vier de stoeltjesliften in bedrijf. Op dit moment zijn de mogelijkheden qua pistes nog wat beperkt, maar de komende jaren gaat daar dus verandering in komen. Het off-piste terrein is daarentegen al enorm. De liften ontsluiten grote off-piste hellingen met bijna 1000 hoogtemeters. De eerstvolgende uitbreiding zal hoogstwaarschijnlijk een gondel vanuit Majvdieri zijn, die ervoor gaat zorgen dat men niet meer de bergpas op hoeft te rijden tot 2200 meter hoogte, maar direct vanuit het dal het skigebied kan instappen.

Oneindig veel off-piste mogelijkheden in Tetnuldi
Oneindig veel off-piste mogelijkheden in Tetnuldi

Overzicht uitbreidingsplannen Tetnuldi (rode stippellijnen zijn de geplande liften, zwarte lijnen de bestaande liften)
Overzicht uitbreidingsplannen Tetnuldi (rode stippellijnen zijn de geplande liften, zwarte lijnen de bestaande liften)

Het klimaat in Svaneti is perfect voor wintersport. Door de nabijheid van de Zwarte Zee vangt Svaneti in de winter meer sneeuw dan de rest van de Kaukasus en de temperaturen liggen in de winter nooit extreem laag. Het klimaat is dus geheel anders dan het 150 kilometer verderop gelegen skigebied Gudauri, waar de winters zich kenmerken door kleinere neerslaghoeveelheden en diepvriestemperaturen tot wel -30 graden Celsius. Dat de regio vaak genoeg sneeuw krijgt door de gunstige ligging tegen de Zwarte Zee werd afgelopen juni weer bevestigd, toen het skigebied van Tetnuldi aankondigde om nog één weekend te openen omdat er zoveel sneeuw lag op de hoogste pistes.

Het onderste gedeelte van het gebied met een mooie oefenpiste
Het onderste gedeelte van het gebied met een mooie oefenpiste

De skipasprijzen liggen bijzonder laag in het gebied. Een dagpas voor volwassenen kost op dit moment omgerekend ongeveer 13 euro. Een 7-daagse combiskipas voor alle skigebieden in Georgië kost slechts 80 euro. Wanneer de geplande uitbreidingen van het gebied worden doorgevoerd zal de prijs natuurlijk wel stijgen. Toch zal het nog steeds bijzonder goedkoop blijven, zeker als je kijkt wat je er allemaal voor terugkrijgt. Overnachtingen met ontbijt zijn al voor ongeveer 15 euro per nacht en voor minder dan 10 euro kun je uitgebreid uit eten in Mestia. Het maakt niet uit in welk gasthuis je verblijft, overal staat de Chacha (een Georgische wodka) voor je klaar. Gastvrijheid is een groot begrip in de regio.

Het bergstation van de onderste lift
Het bergstation van de onderste lift

Hatsvali

Net buiten Mestia ligt er nog een klein skigebied: het compacte Hatsvali. Het is met slechts twee stoeltjesliften vrij klein. Het hoogste punt van het gebied ligt op 2340 meter bij het voor Georgiërs beroemde restaurant Zuruldi. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de twee imposante bergtoppen van de Mount Ushba (4710 meter hoog). Op de pistes is het nooit druk, het gebied is op dit moment vooral in trek bij niet-skiërs die van het adembenemende uitzicht komen genieten. Het skigebied bestaat op dit moment uit slechts drie pistes, die wel redelijk uitdagend zijn. Daarnaast zijn er nog twee oefenliften die waarschijnlijk vanaf komend seizoen open zullen zijn. Ook zijn er wel wat off-piste mogelijkheden, maar voor de echte uitdaging moet je toch echt in Tetnuldi zijn. De afgelopen zomer heeft men in Hatsvali een nieuwe 6-persoons stoeltjeslift gebouwd. Deze zorgt voor een snelle toegang vanuit Mestia waardoor men niet meer de smalle en gevaarlijke bergpas op hoeft te rijden. De geplande opening van deze nieuwe lift staat voor aankomende december.

Pistenkaart Hatsvali inclusief de geplande uitbreidingen. De nieuwe 6-persoons stoeltjeslift staat niet op deze kaart
Pistenkaart Hatsvali inclusief de geplande uitbreidingen. De nieuwe 6-persoons stoeltjeslift staat niet op deze kaart

Zoals te zien is op het kaartje, wil men nog een extra lift bijbouwen met twee bijbehorende pistes. Daarnaast gaat de bestaande stoeltjeslift nog meer afdalingsmogelijkheden krijgen waardoor je toch al snel genoeg mogelijkheden hebt om je een hele dag te vermaken. Het skiseizoen begint hier met kerst en eindigt ongeveer half april.

Een populaire reisbestemming voor Georgiërs, het bergrestaurant Zuruldi in Hatsvali
Een populaire reisbestemming voor Georgiërs, het bergrestaurant Zuruldi in Hatsvali

Mount Ushba (4710m) vanaf Hatsvali
Mount Ushba (4710m) vanaf Hatsvali

De Svaneti regio is dus een perfecte bestemming voor de avontuurlijke skiër die het leuk vindt om nieuwe gebieden te ontdekken in een compleet nieuwe omgeving. Een skivakantie hier is wel compleet anders dan Alpen. Als je een beetje avontuurlijk bent aangelegd en niet bang bent voor verrassingen en slechte wegen is dit hét moment om te gaan. Nu heb je de pistes in deze prachtige regio nog helemaal voor jezelf.

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • Harm 13-11-17 08:50
  Harm 13 november 2017 · 08:50
  Mooi verhaal. Maakt uiteraard nieuwsgierig. Niet dat het reëel is, maar wat kost de reis er naartoe? 😉
 • Veenhoorn 13-11-17 09:08
  Veenhoorn 13 november 2017 · 09:08
  @Harm
  Als ik het verhaal hierboven een beetje volg:
  Vliegtickets Amsterdam Tiblisi : ± € 200 (via tix.nl vliegen op 3 en 10 maart)
  vliegticket Tiblisi Mestia : ± € 25
  Verblijf + ontbijt : 7 x ± € 15 = € 105
  uitgebreid eten : 7x € 10,- = € 70,-
  skipas : € 80,-
  Dan zit je nu op €480,- per persoon.
  Hier zullen echt nog wel wat bijkomende kosten aan kleven, maar Ik denk dat het zeker te vergelijken is met heel veel bestemmingen in de Alpen.... en dan krijg je er wel iets bijzonders voor terug.

  *bericht bewerkt door Veenhoorn op 13 nov 2017 09:09 (4% bewerkt)
  Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.
 • Harm 13-11-17 09:15
  Harm 13 november 2017 · 09:15
  Whaha, wel cool hoor! Duurt wel even eer je er bent..
 • DrPhil 13-11-17 10:20
  DrPhil 13 november 2017 · 10:20
  Best geinig, want een gids zal daar ook niet duur zijn. En ongetwijfeld een belevenis.
  De taal lijkt me wel een groot probleem.@henri?
  *bericht bewerkt door DrPhil op 13 nov 2017 10:23 (3% bewerkt)
 • fever 13-11-17 10:52
  fever 13 november 2017 · 10:52
  Damn, klinkt als muziek in de oren.
  Ben vorig jaar nog in Georgië geweest maar helemaal niet om te skiën maar het moet gezegd de mensen zijn er super gastvrij.
  btw: nuchter skiën zal er moeilijk worden... die chacha proberen ze om het uur wel in je lijf te krijgen 😉
 • Henri blogger 13-11-17 12:30
  Henri blogger 13 november 2017 · 12:30
  Mooi verhaal. Maakt uiteraard nieuwsgierig. Niet dat het reëel is, maar wat kost de reis er naartoe? 😉
  Harm op 13 nov 2017 08:50

  @Veenhoorn komt met zijn berekening aardig goed uit

  De vlucht van Dortmund naar Kutaisi (incl. skispullen) + huur 4x4 auto heeft in totaal 400 euro p.p. gekost. Brandstof, accommodatie, eten en 5 dagen skipas voor Gudauri, Bakuriani, Tetnuldi was precies 300 euro p.p op basis van twee personen. Als je dus een week naar Svaneti gaat, kan het dus in totaal nog wat goedkoper zijn.

  @DrPhil Soms is het communiceren met veel handgebaren, maar het levert eigenlijk alleen maar grappige en geen vervelende momenten op. We hebben nergens problemen gehad. De jonge generatie kan over het algemeen een aardig woordje Engels spreken.
  *bericht bewerkt door Henri op 13 nov 2017 12:30 (3% bewerkt)
 • Hulst 13-11-17 12:47
  Hulst 13 november 2017 · 12:47
  De vroeger first lady van Georgie, Sandra Roelofs, is afkomstig uit mijn gemeente. Goede relatie in eigen taal?
 • Hulst 13-11-17 12:53
  Hulst 13 november 2017 · 12:53
  7 eerdere pogingen mislukten. Zweven kennelijk ergens nog digitaal in het forum. In de balk staat bovenaan bij forum het rode cijfer 7. Kunnen die verwijderd worden?
 • Dinictus 13-11-17 12:54
  Dinictus 13 november 2017 · 12:54
  "Vrijwel al het skibare terrein in Europa is namelijk al benut" interessante uitspraak. is dit nl echt wel zo?
  Verder mooi artikel! Met veel genot gelezen.
  Over mijn ski's mogen ze lullen zolang ze maar niet over mijn lul skien.
 • Svennoo 13-11-17 15:31
  Svennoo 13 november 2017 · 15:31
  Goed artikel Henri! Had natuurlijk al live-foto's gezien en dat wekte mijn interesse al om erheen te gaan 😃
  Carnas on Tour
 • Dennis12 13-11-17 18:43
  Dennis12 13 november 2017 · 18:43
  Bedankt voor het leuke verhaal, Henri! Klinkt idd heel avontuurlijk!
 • Jeffvdv 13-11-17 21:02
  Jeffvdv 13 november 2017 · 21:02
  Leuk onderwerp dit! We gaan het in de gaten houden de komende jaren en wie weet zetten we hem erbij op de "ski" bucketlist 😎⛷
 • Ferdinand 13-11-17 22:14
  Ferdinand 13 november 2017 · 22:14
  Interessant hoor!
  Er is natuurlijk meer dan de Alpen en de Pyreneeën.

  Kwa kaartjes mag het allemaal wel wat duidelijker, zo'n plattegrondje met wat streepjes erop nodigt niet echt uit om het gebied te begrijpen.
  Maar dat het potentie heeft, zeker!

  Zijn er ook goede ski-verhuurders te vinden? En de piste-bullies, moderne of tweedehandsjes?
  fijne site hè, dat wintersporters.nl?
 • Henri blogger 14-11-17 21:29
  Henri blogger 14 november 2017 · 21:29
  "Vrijwel al het skibare terrein in Europa is namelijk al benut" interessante uitspraak. is dit nl echt wel zo?
  Verder mooi artikel! Met veel genot gelezen.Dinictus op 13 nov 2017 12:54

  Ik had dit inderdaad beter anders kunnen verwoorden nu ik het nog een keer zo lees. Ik bedoel hier eigenlijk mee dat er op veel ideale plekken voor een skigebied, met name in de Alpen, al skigebieden liggen. Zoveel, dat er geen nieuwe gebieden meer nodig zijn, maar zeker niet overal. Maar dat is wat anders dan daar staat ja 😉


  Kwa kaartjes mag het allemaal wel wat duidelijker, zo'n plattegrondje met wat streepjes erop nodigt niet echt uit om het gebied te begrijpen.
  Maar dat het potentie heeft, zeker!

  Zijn er ook goede ski-verhuurders te vinden? En de piste-bullies, moderne of tweedehandsjes?Ferdinand op 13 nov 2017 22:14


  Helaas zijn Georgiërs niet de beste in het duidelijk communiceren van hun plannen. Meer is er op dit moment helaas niet bekend en betere kaartjes zijn er ook niet. Zo is de nieuwe lift in Hatsvali ook pas in oktober bekend gemaakt, terwijl men daar waarschijnlijk al een tijdje aan het bouwen was.

  Dit filmpje geeft wellicht nog iets meer duidelijkheid.


  In Mestia zelf zijn er ski-verhuurders te vinden. Ik weet helaas verder niets over de kwaliteit van het huurmateriaal. De pistenbullies zijn net zoals de liften gloednieuw.
  *bericht bewerkt door Henri op 14 nov 2017 21:30 (1% bewerkt)
 • Henri blogger 15-11-17 00:05
  Henri blogger 15 november 2017 · 00:05
  En dan zul je net zien dat nota bene vandaag de nieuwe pistenkaartjes van Tetnuldi en Hatsvali uit zijn gebracht..Erg toevallig


 • Hooykaas 15-11-17 08:40
  Hooykaas 15 november 2017 · 08:40
  Mooi verslag @Henri
  Weer eens wat anders als Gerlos en Westendorf of die vieze te kleine appartementen in Frankrijk.
  Wist je overgens dat Georgië het oudste wijnland ter wereld is.
  Daar hebben ze 8000 jaar geleden het wijn maken uitgevonden.
 • Hooykaas 15-11-17 10:45
  Hooykaas 15 november 2017 · 10:45


  Om in de stemming te komen.(reclame even overslaan)
  Ik kan niet wachten om een keer te gaan.
 • Henri blogger 17-11-17 12:42
  Henri blogger 17 november 2017 · 12:42
  Inderdaad @Hooykaas, ze zijn er ook heel erg trots op! Vrijwel elke dag werd er bij het avondeten ook weer een heerlijk glas (of twee, of drie) Georgische wijn ingeschonken 😉
 • Rogier admin 17-11-17 12:49
  Rogier admin 17 november 2017 · 12:49
  Ik zeg een wijnsafari-ski in Georgië! Wie doet mee 😉
  Elke meter wordt de sneeuw beter
 • Hulst 17-11-17 13:24
  Hulst 17 november 2017 · 13:24
  @Hooykaas. Hou een keer op over die vieze te kleine appartementen in Frankrijk. Dat heb je alleen als je voor een dubbeltje op de eerste rang wilt zitten.
 • Hooykaas 17-11-17 15:06
  Hooykaas 17 november 2017 · 15:06
  @Hulst je moet het je niet persoonlijk aantrekken hoor.
  Via Rogier gehoord dat ze er alles aan doen om het sterk te verbeteren.Dus dat schept vertrouwen voor de toekomst.Mij zal je er niet meer over horen OK

  @Rogier een wijnsafari-ski in Georgië
  Lijkt me een goed plan.Eigenlijk moeten we er een keer geweest zijn.
  Hoe meer ik er over lees hoe Intressanter ik het begin te vinden.


 • Hulst 17-11-17 16:08
  Hulst 17 november 2017 · 16:08
  @Hooykaas. Om het me persoonlijk aan te trekken ben ik inmiddels te oud. Door de kleine, betaalbare appartementen kunnen waarschijnlijk veel mensen op wintersport, die er anders nooit aan toe zouden komen. Maar goed, ik heb me weer uit mijn tent laten lokken.
 • Hooykaas 17-11-17 16:10
  Hooykaas 17 november 2017 · 16:10
  Nee hoor als je het zo ziet heb je gelijk.
 • Rogier admin 17-11-17 16:47
  Rogier admin 17 november 2017 · 16:47
  @Hooykaas Ik ook 😃 ik wil er ook wel heen...
  Elke meter wordt de sneeuw beter
 • RFKANGOO 16-03-18 18:20
  RFKANGOO 16 maart 2018 · 18:20
  @Hooykaas Ik ook 😃 ik wil er ook wel heen...Rogier op 17 nov 2017 16:47

  En wil je dat nog steeds?? Tuurlijk want jij gebruikt toch geen lift. 😉
  Servus
 • Slim 16-03-18 21:05
  Slim 16 maart 2018 · 21:05
  Waarom zouden de alleen de zuidhelling gebruikt hebben? Juist voor een gebeid waar het niet extreem koud is zou het toch wel fijn zijn om flink wat noord hellingen te hebben om te sneeuw in goede kwaliteit te houden.
 • Arnie777 17-03-18 10:34
  Arnie777 17 maart 2018 · 10:34
  Was hier in de zomer van 2015. Het gebied was toen al in volle aanbouw. Ben toen met de auto naar het hoogste punt gereden XD. Gewoon lekker omhoog rijden totdat de weg niet meer bestond. Al die werkers daar me maar raar aankijken. Het uitzicht was in de zomer al geweldig, zou graag nog een keertje terug willen in de winter!

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.