BEWintersporte is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Waar komt de strijd tussen snowboarders en skiërs vandaan?

Waar komt de strijd tussen snowboarders en skiërs vandaan?

Rogier op 5 december 2017 · 180 reacties

Snowboarders vs skiërs. Natuurlijk gaat het prima samen, nu wel, maar dat was niet altijd zo. De sporen van deze strijd voel en zie je nog steeds her en der want je hoort in skigebieden en op ons forum regelmatig verwijten heen en weer gaan. Vooral verwijten van de skiërs naar boarders. Niets menselijks is ook wintersporters vreemd en zo ontstaan er altijd vooroordelen over soms onbegrepen groepen. Deze keer in de lezersvraag van de week:

Waar komt de strijd tussen boarders en skiërs vandaan?

Heb jij ook een wintersport gerelateerde vraag waar je antwoord op wilt, stuur deze naar rogier@wintersporters.nl en wij zoeken het antwoord.

Menselijks

Om te beginnen is de strijd waarschijnlijk iets menselijks. Snowboarders waren een nieuwe groep wintersporters. Snowboarden ontstond rond 1965 toen het 'plezier-skiën' al lang en breed een geaccepteerde sport was. Nieuwe kleinere groepen hebben het sowieso vaak moeilijk tegen grotere groepen. Voor snowboarders is dat niet anders. Snowboarders maakten het zichzelf in de beginjaren ook niet makkelijk. Als groep werd er duidelijk ingespeeld op het ‘anders zijn’ en was het een beetje punk-achtig tegen het systeem aanschoppen. Met kleding en gedrag zetten boarders zich af tegen het establishment, in dit geval de skiërs. De groep is gegroeid en geïnspireerd door surfers en skateboarders die natuurlijk ook al niet even makkelijk geaccepteerd werden. Dat wij als skiërs jaren later veel aan snowboarders zouden hebben (carve-ski’s, freeride en freestyle ski’s etc) had niemand toen kunnen bevroeden. Kijk voor de grap eens dit filmpje uit 1985.

Verbod

Verder hielp het ook niet mee dat veel gebieden snowboarden in de beginjaren verboden. De redenen zijn te horen in bovenstaande filmpje. Dat maakte dat deze sport nog meer in een anarchistisch hoekje werd gedrukt. Er zijn tegenwoordig trouwens nog steeds gebieden waar snowboarden verboden of gereglementeerd is. De beroemdste hiervan is natuurlijk Alta. Zie onderstaande filmpje.

Ook dichter bij huis zijn er gebieden waar snowboarden gereguleerd is. In het gebiedje Ventron in de Vogezen is snowboarden maar mondjesmaat toegestaan.

Andere manier

De strijd wordt voornamelijk gevoerd door skiërs die vinden dat snowboarders de pistes beschadigen of al schrapend teveel herrie maken. Verder is de discussie doorspekt met vooroordelen tot drank- en drugsgebruik van boarders aan toe. Op die manier is het makkelijk om de kleinste groep, de boarders, aan te vallen. In dit licht bezien is het trouwens wel interessant dat van alle vormen van de ‘Nouvelles Glisses’ uit de jaren zeventig: zoals de skwal, de monoski en het snowboard alleen de laatste echt een succes is geworden. Het is ook de enige uit dit rijtje die zoveel tegenstand heeft gekregen en soms nog krijgt.

Echt een probleem?

Tegenwoordig valt de strijd wel mee. De meeste mensen zijn het er wel over eens dat snowboarders evenveel recht op een piste of berg hebben als skiërs. De vraag is ook of er echt een probleem is. Ik belde Eric Viallet, de directeur van de pistedienst in Valloire om te vragen of boarders de pistes meer beschadigen dan skiërs. Zijn antwoord: "Dit antwoord is minder simpel dan het lijkt. Snowboarders verplaatsen meer sneeuw, er zal dus meer sneeuw naar beneden worden geschoven. Skiërs daarentegen zorgen voor meer piekbelastingen op de pistes waardoor eerder geulen en buckels ontstaan. Er is niet zomaar te zeggen wie van de twee de pistes meer beschadigd."

Het hangt er dus van af of je liever buckels hebt of gladde maar harde sneeuw om een oordeel te geven over het beschadigen van de pistes. Het niveau speelt natuurlijk ook een grote rol. Een beginnende skiër beschadigt de piste meer dan een gevorderde boarder en andersom. Als we het over niveau hebben lijken er ook minder zogenaamde kamikaze-snowboarders te zijn dan kamikaze-skiërs, want goed hard rechtdoor knallen op een snowboard is niet eenvoudig.

Toch hoor je regelmatig dat snowboarders het gevaar op de piste zijn. Dat is niet waar, de kans dat een skiër een ongeluk krijgt is ietsje groter, maar er zijn natuurlijk ook meer beginnende skiërs. Het enige is wel dat snowboarders meer kans hebben om zichzelf te bezeren bij een ongeluk, namelijk 20% keer meer kans (Bron: Medecins en Montagne), maar dat is niet het probleem van de skiërs, toch?

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • Jamie010 5 december 2017 · 12:08
  Het enige probleem wat ik met borders heb is dat ik altijd op ze moet wachten 😉
 • interjrs 5 december 2017 · 12:17
  Ach, ik zeg altijd maar "planken zijn er voor mensen die niet met twee latten overweg kunnen. Geef ze dus ook een mogelijkheid om te wintersporten".

  Verder maakt 't mij geen fluit uit, zorg alleen dat je je kennis en kunde steeds blijft verbeteren en zo geen gevaar (meer) bent voor je mede-wintersporters. Of dat nou op 'n paar latten, plank of een of andere funski is maakt mij niet uit.
 • Ilekso 5 december 2017 · 12:27
  Ik heb tegenwoordig 2 snowboards onder mijn voeten. Heerlijk die poeder planken.
 • ThomasG 5 december 2017 · 12:35
  Prachtig dat eerste filmpje, hoe die vent van de pistedienst het heeft over tunnelvision en dat de snowboarders alleen maar kijken naar wat ze zelf vinden. En zo zitten er nog wel meer mooie redeneringen in dat filmpje.

  Aan de andere kant geeft het filmpje ook niet echt een rooskleurig beeld van het niveau van de snowboarders daar, dat ziet er op z'n minst behoorlijk stuntelig uit hoe ze dat kleine stukje afleggen. Als dat echt het niveau is waarmee ze ook de pistes af gingen dan snap ik de weerstand vanuit de andere pistegebruikers ook wel weer.

  Maar met genoeg techniek en een goede dosis gezond verstand is er tegenwoordig geen verschil denk ik tussen hoe skiërs en snowboarders de piste gebruiken. Enige wat mij als skiër soms opvalt is dat boarders niet altijd de meest gelukkige plek uitkiezen om op de grond te gaan zitten. Vorig jaar bijna een volle botsing gehad met een boarder die op een snelle piste net achter een knikje, totaal niet zichtbaar van bovenaf, even ging zitten. Botsing kunnen voorkomen gelukkig, maar heb die boarder toen wel een volle spray gegeven....
 • sven311 5 december 2017 · 12:38
  Ik heb op zich geen problemen met snowboarders, ik heb het zelf ook eens gedaan. Wel stoor ik me aan het 'gedrag' van vele snowboarders, ja ik weet dat ik nu aan het veralgemenen ben en dat is niet mijn bedoeling. Echter kom ik vaak groepjes snowboarders tegen, die knal in het midden op de piste zitten 'te praten, het gezellig te maken'. Nu daar word ik echt gek van, l ik heb echt al levensgevaarlijke situaties gezien op deze manier. Er zullen ook skiërs zijn dat dit gedrag vertonen, maar ik spreek enkel uit mijn ervaring nu. Voor de rest doen ze maar, ieder zijn eigen keuze. Ik verkies wel altijd mijn ski's... geen problemen bij 'vlakkere stukken' en ik ski onmiddellijk weg uit de lift. (geoefende snowboarders staan ook op 1,2,3 in hun binding, maar een groot deel van de boarders moet ook hiervoor terug even gaan zitten 😋). Nogmaals, ik veroordeel niet alle snowboarders, ben je echter iemand die het gedrag vertoont dat ik haat en hierboven beschrijf..shame on you!
  Sneeuw is gewoon mijn obsessie.
 • Nelis 5 december 2017 · 12:43
  Ik kan niet skiën en alleen snowboarden. Maar hoe dan ook, of je nu skiet of snowboard, als je maar lol hebt in de sneeuw. En ruimte geeft en rekening houdt met iedereen. In het filmpje uit Alta waar skiërs beargumenteren waarom ze geen snowboarders willen; valt me op dat ze met name reageren op excessen (ben een keer overhoop geboard) of angst voor roekeloos gedrag (ze zitten aan de drugs). En als je eenmaal dat beeld hebt, is er ook van alles wat dat beeld bevestigd (hetzij op TV/internet, of in het echt) en wordt je volgens mij al snel blind voor de momenten dat het wél goed gaat. Dat is overigens niet alleen in de discussie skier / snowboarder het geval, maar dan gaan we zeker off topic hier. 😃
  Bergen + Sneeuw = ❤
 • Harm 5 december 2017 · 12:46
  Het enige probleem wat ik met borders heb is dat ik altijd op ze moet wachten 😉Jamie010 op 5 dec 2017 12:08

  Dan moet je met bekwame boarders omgaan.. 😉
 • martijnuiterwijk 5 december 2017 · 12:46
  Ach. Als het snowboarden echt zo geweldig was. Zouden splitboards niet bestaan 😃
  echte mannen lopen naar boven,
 • Harm 5 december 2017 · 12:47
  Mensen die zich hier druk om maken kan ik sowieso niet serieus nemen. Vier de vrijheid, geniet van je vakantie en ontspan.. 😋
 • Nelis 5 december 2017 · 12:47
  @sven311 Ik ben een geoefend snowboarder, maar door mijn strap bindingen is het vaak toch handiger om even te zitten na de lift. Er zijn ook snowboarders met flow bindingen bv, die kunnen sneller en makkelijker inklikken.
  Bergen + Sneeuw = ❤
 • GiGi 5 december 2017 · 12:54
  Ik vind het wel mooi dat snowboarders in de eerste alinea worden omschreven als een 'soms onbegrepen groep'. Laat dat 'soms' maar weg haha. 😉

  Zonder gekheid: ik ben vaak op stap geweest met (meestal ervaren) snowboarders. Geen enkel probleem. Wachten hoef ik nooit echt lang, wachten op een plek vanwaar het makkelijk wegglijden is doe ik zelf ook en als ik weet dat we op een stuk komen waar ik als skiër genoeg vaart kan houden of desnoods een paar passen moet schaatsen, vind ik het geen probleem om tijdelijk een stok af te staan of iemand een slinger of douw te geven zodat hij/zij niet uit de binding hoeft.
  gigiski.com | deskiclub.nl
 • Chonn 5 december 2017 · 12:54
  Het zou fijn zijn als skiers en boarders zsm allemaal leren 'clean' carven en dit zoveel mogelijk toepassen, scheelt best wel aan schade aan de pistes volgens mij 😃. En voor de rest maakt het mij niet uit, boarden of ski's, als je je maar aan de pisteregels houdt en respect hebt voor de natuur en medemensen.
  Atomic Redster XTI 169 / Völkl Racetiger RC UVO 160 / Daleboot VFF Pro ski boots
 • Jamie010 5 december 2017 · 12:55
  @Harm dat zou je toch denken van boarders die al 10 tot 20 winters boarden en op de rollerband hebben getraind. Ze vinden zich wel erg goed en cool😉
 • Roy83 5 december 2017 · 12:56
  Ach, snowboarders zitten bovenaan op een rijtje hun veters te strikken, skiërs staan beneden achter de poortjes op elkaar te wachten...Verder heb ik niet zo'n probleem met beiden, het enige is dat snowboarders een andere dode hoek hebben en dat dat geschraap achter je altijd dichterbij klinkt dan het is, maar goed, dat went 😃.

  Overigens zie ik echt maar heel weinig snowboarders op vakantie. In Winterberg zijn ze juist weer wat oververtegenwoordigd, maar misschien komt dat doordat de snowboarders gemiddeld toch wel wat jonger zijn en daardoor vaak op wat andere, goedkopere bestemmingen te vinden zijn?
 • Ronaldski 5 december 2017 · 13:00
  Volgens mij is het zoals gewoonlijk een generatieprobleem. Oudere skiërs hebben een referentiepunt dat (ruim) voor de komst van het snowboard lag. Dus alles wat daarna is gekomen is op zijn minst verdacht. Dan is het gemakkelijk om als een keer iets op de piste misgaat de verdachte groep boarders de schuld te geven.
  Daarnaast maken boarders het wel gemakkelijk om de schuld van van alles en nog wat te krijgen. Ze gaan sneller en het percentage mensen dat snowboardles neemt is - volgens mij - kleiner dan het aantal mensen dat skilessen neemt. Daardoor missen boarders vaak ook essentiële kennis van de pisteregels en inzicht in gedrag van anderen.
  Verder is nog steeds de gemiddelde leeftijd van boarders lager. Het vermeende gevaarlijke gedrag van snowboarders zie ik ook bij skiërs uit dezelfde leeftijdsgroep. Alleen zijn er relatief meer oudere skiërs op de piste waardoor het gedrag van jonge skiërs waarschijnlijk minder opvalt.
  Zelf heb ik geen probleem met snowboarders. In tegendeel. Ik ben inmiddels 71 jaar, ik ski al 48 jaar en ik board al 26 jaar. Dus totaal geen probleem. En gebieden die snowboarders weren, die boycot ik ook als skiër, zoals Deer Valley in Park City, evenals Alta in Utah (zie 2e filmpje).
 • GiGi 5 december 2017 · 13:05
  Daarnaast maken boarders het wel gemakkelijk om de schuld van van alles en nog wat te krijgen. Ze gaan sneller en het percentage mensen dat snowboardles neemt is - volgens mij - kleiner dan het aantal mensen dat skilessen neemt.
  Ronaldski op 5 dec 2017 13:00


  Lees ik het verkeerd, of stel je dat snowboarders sneller gaan dan skiërs? Of bedoel je 'sneller gaan' anders dan de snelheden die ze halen?
  gigiski.com | deskiclub.nl
 • Frank9 5 december 2017 · 13:10
  Ik lees hier alleen maar reacties van mensen die skiën of boarden. Zijn er dan echt zo weinig mensen die allebei doen? Ik kan zowel snowboarden als skiën op behoorlijk niveau. Elke wintersport gaan dan ook steevast zowel ski's als snowboard mee. Ik kan iedereen aanraden beide eens te proberen zodat je je kunt verplaatsen in de ander en begrijpt waarom je met ski's of board bepaalde dingen doet, of wat lastig is.
  Die zittende boarders zitten meestal niet omdat ze het zo gezellig vinden. Waarschijnlijk zit er iemand in de groep die een minder niveau heeft. Dan zijn sommige stukken heel lastig en moeten door eenzijdige belasting spieren soms even rust krijgen. Ook weet je dan dan lange bospaden met een flauwe helling voor skiërs heel relaxed zijn maar voor snowboarders vervelend. Plat rechtdoor glijden op een board, zeker met lage snelheid, vergt een aardig niveau, hoe gek dat ook klinkt. Ik vind persoonlijk beide gewoon erg leuk en ze zijn ook erg verschillend.
 • Rene admin 5 december 2017 · 13:18
  Het enige probleem wat ik met borders heb is dat ik altijd op ze moet wachten 😉Jamie010 op 5 dec 2017 12:08

  Toch al een tijdje geleden dat ik echt heb moeten wachten bij een grensovergang 😉
  Don't panic, you will always have your towel...
 • Matthias123 5 december 2017 · 13:19
  Ik als boarder begrijp de frustraties richting boarders wel deels. Er is gewoon een groot deel van de boarders die het vertikt om fatsoenlijk les te nemen en gewoon lekker zelf gaan lopen klungelen. Ze zitten vaak (op onhandige plekken) op de piste of gaan bij voorkeur direct voor de uitgang van de lift zitten om hun board vast te maken. Als ik de kans krijg probeer ik ze er ook wel eens op aan te spreken. Ik heb wel het idee dat ze als boarder sneller iets van een andere boarder aannemen dan van een skier.
  Born to Ride
 • sven311 5 december 2017 · 13:26
  Ik als boarder begrijp de frustraties richting boarders wel deels. Er is gewoon een groot deel van de boarders die het vertikt om fatsoenlijk les te nemen en gewoon lekker zelf gaan lopen klungelen. Ze zitten vaak (op onhandige plekken) op de piste of gaan bij voorkeur direct voor de uitgang van de lift zitten om hun board vast te maken. Als ik de kans krijg probeer ik ze er ook wel eens op aan te spreken. Ik heb wel het idee dat ze als boarder sneller iets van een andere boarder aannemen dan van een skier.Matthias123 op 5 dec 2017 13:19 Die kans zit er dik in. Ik denk dat ze zich sneller 'aangevallen' voelen als een skiër een opmerking maakt op hun. Alsof we twee kampen zijn ..anno 2017 is dat natuurlijk niet echt meer zo.
  Sneeuw is gewoon mijn obsessie.
 • Userd 5 december 2017 · 13:28
  Mooi stukje vooroordeelvermijdend schrijven, niet helemaal gelukt alleen 😉
  Imo: skiërs én boarders moeten eens niet zo zeiken. Vervelende mensen zijn vervelend, ligt echt niet aan het stuk hout waarop je staat. Verder wat @Frank9 zegt.
 • evert 5 december 2017 · 13:34
  Non discussie Imho ...
 • Tiny-M 5 december 2017 · 13:45
  It's more fun going sideways, skiërs zijn dan ook gewoon jaloers 😉

  Nee heel eerlijk gezegd, maakt me geen klap uit. Zoals hierboven al genoemd: vervelende mensen zijn vervelend.
 • Marijnt 5 december 2017 · 13:46
  Jullie skiërs zijn gewoon jaloers!


  Hahahaha, mooi die frustraties, ik als boarder en skier kan beamen dat er problemen zijn van beide kanten die heel simpel op te lossen zijn, gewoon rekening houden met de ander. Erg lastig in deze tijd van Instagram, Facebook, Snapchat en verstokt blijven roken terwijl je habitat steeds kleiner wordt. En als de skiers in de rij voor de lift ook nog eens niet de hele tijd om onze boards gaan staan zou het allemaal een heel stuk gezelliger worden.
  😉
  *bericht bewerkt door Marijnt op 5 dec 2017 13:46
 • snowprow 5 december 2017 · 14:15
  Gewoon alle skiërs en snowboarders leren carven zonder "schuren" het enige dat je van mijn board ziet op de piste is een lijntje 😊
 • ThomJ 5 december 2017 · 14:25
  Ik ben het helemaal met @Frank9 eens. Ik heb altijd het gevoel dat die reacties vooral door onwetendheid komen. Je begrijpt de ander minder goed als je zijn sport niet kent. Zowel skiërs als snowboarders zie ik wel eens domme en asociale dingen doen, maar daar irriteer ik me op ski's of op mijn board niet meer of minder aan. Onder boarders en skiërs zit een groep die les nemen niet zo serieus neemt, en in het ene gebied zie je toevallig iets meer skiërs of boarders dan gemiddeld. Het beeld heb ik nooit begrepen en ik snap ook niet waarom zo weinig mensen allebei doen, hartstikke leuk en veel afwisselender.

  Ik moest wel even lachen om het filmpje van Alta, die heb ik een aantal jaar geleden al eens gezien. Vooral de man van :"cause it always has been and always will be" blijft mooi.
 • Martin9 5 december 2017 · 14:25
  Ach, snowboarders zitten bovenaan op een rijtje hun veters te strikken, skiërs staan beneden achter de poortjes op elkaar te wachten...Verder heb ik niet zo'n probleem met beiden, het enige is dat snowboarders een andere dode hoek hebben en dat dat geschraap achter je altijd dichterbij klinkt dan het is, maar goed, dat went 😃.

  Overigens zie ik echt maar heel weinig snowboarders op vakantie. In Winterberg zijn ze juist weer wat oververtegenwoordigd, maar misschien komt dat doordat de snowboarders gemiddeld toch wel wat jonger zijn en daardoor vaak op wat andere, goedkopere bestemmingen te vinden zijn?Roy83 op 5 dec 2017 12:56


  Dat geschraap achter je betekent dat waarschijnlijk iemand moet remmen omdat je in de weg staat of niet hard genoeg gaat op die snellere ski's van je 😉 😉
  I like snow!
 • X4ier 5 december 2017 · 14:49
  Begonnen als stunterig boarder is Harrachov is 1998, omdat ik ruime ervaring in het skateboarden had, daarna (ging 4/5 keer per jaar boarden) altijd met lessen van BSFE, op naar initiator-lesgever, en een paar jaar later over naar instructeur en toen tot instructeur+.
  Wat mij wel opviel was dat er nergens in geen één gebied voorzieningen zijn om een boarder op fatsoenlijke wijze de berg op te krijgen, geen anker, paddestoel of stoeltjes-lift is er echt voor gemaakt, daarna de Burton casccade aan den haak gehangen in 2007/2008, maar in Mei 2013 zomer lessen genomen ski in Landgraaf (ik kon van te voren echt niet skieen). Na de 3 maanden (1 keer per week les), mijn eerste vakantie in de bergen geboekt bij de reisorganisatie waar ik al jaren les heb gegeven, November 2013 "technische stage Stubai"
  Om dan in December opleiding te volgen voor initiator ski bij BVSI, zo snel kan het gaan (op mijne leeftijd 😉).
  Wat weet ik ondertussen, dat ik eigenlijk nooit had moeten beginnen met boarden, ik maak nu veel meer plezier met skien, kan vele male makkelijker met eender welke lift omhoog, en lach mij een breuk als ik weer uit de stoeltjeslift kom en zie de weer eens met hun reet in de sneeuw zitten, dan heb ik het nog niet over 80% die op hun beste kunnen een zwarte piste af klungelen, en niets houd mij tegen om die dan eens te laten zien hou je al carvend daar naar onder kan gaan 😃, in elk geval dat iedereen maar doet, maar de boarding jaren waren voor mij althans weggesmeten jaren achteraf gezien, maar was wel ook plezant anders zou ik nu het verschil niet kennen, en met de techniek van de ski's, wie zou er nu nog met boarden beginnen?
 • Nelis 5 december 2017 · 15:34
  @X4ier ik mis de ervaring van Skiën, maar geef je nu aan dat snowboarder mogelijk (nog) meer plezier in wintersport zou hebben als ik op de twee latten zou staan ipv een snowboard? (Jij in elk geval wel) 😉
  Bergen + Sneeuw = ❤

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.