Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Lang geleden toen ik op mijn zolderkamer wegdroomde in boeken over bergsport, las ik over grote bergbeklimmers en skiërs. Natuurlijk was ik bovenmatig geïnteresseerd in Nederlanders die voor een bergleven kozen. Af en toe kwam ik de naam Thierry Schmitter tegen. Hij deed wat ik ook wilde, ruige bergen beklimmen en moeilijke wanden afskiën. Ik droomde dat ik ook dat soort avonturen zou kunnen beleven. Een leven voor de bergen. Maar daar was opeens dat trieste bericht in een klimtijdschrift in 1998. Thierry had een zwaar bergsport-ongeluk gehad en een dwarslaesie vanaf de twaalfde thoracale wervel opgelopen. Ik kende Thierry niet persoonlijk maar ik werd er stil van.

Twee maal brons op paralympische spelen

Na zijn ongeluk begon Thierry een zeer succesvolle sportcarrière als zeiler. Het Nederlandse wereldje van bergsporters is klein en natuurlijk hield ik de jaren erna zijn voortgang in het paralympische wedstrijdzeilen vanaf de zijlijn een beetje bij. Twee maal een bronzen medaille bij de Paralympische Zomerspelen! Geweldige prestaties. Later zag ik jaloersmakende foto’s van hem langskomen vanuit zijn sitkite in de zee. En de laatste jaren zag ik af en toe een foto langskomen van hem op z’n zitski.

Martijn en Thierry samen boven Montgenèvre

Montgenèvre

Via via zochten wij een paar keer contact. Thierry zit vaak in Montgenèvre en daar woon ik vlak naast. Van samen skiën kwam, door verplichtingen aan beide kanten en matige sneeuwcondities de afgelopen jaren, niets. Tot afgelopen woensdag. Samen met mijn goede maatje Martijn Schell ging ik naar Montgenèvre en Thierry, die zeer goed bevriend is met Martijn, zou met ons mee-skiën. Toen Martijn, nu berggids, zijn eerste opleidingen deed om toerski-instructeur te worden toen was Thierry zijn opleider, dit was natuurlijk voor het vervelende ongeluk.

Wat een freerider

Na de eerste afdaling afgelopen woensdag was het duidelijk! Wat knalde Thierry hard naar beneden. Een freerider. Ik stond, ik moet het eerlijk zeggen, met open mond te kijken. Met grote bochten knalde hij naar beneden. In elke bocht spoot de poeder in z’n gezicht. Het was duidelijk dat Thierry ondanks zijn zitski als volwaardige skiër met ons meeknalde. In een groepje van vier gelijkwaardige skiërs kraste we de ene na de andere helling af. Al skiend onder de liften door zag ik de bewonderende blikken vanuit de lift naar beneden. Compleet logisch!

Iets te makkelijke face-shots

Omdat Thierry laag op de sneeuw zit scoort hij natuurlijk makkelijker face-shots. Zo erg zelfs dat deze week met alle poeder zijn bril continu vol zat met sneeuw. Dus heeft hij zelf een soort scherm gemaakt om te zorgen dat de sneeuw iets minder in z’n gezicht stuift.

Onder de sneeuw

Op een vlak pad is het trekken of duwen...

Opletten

Natuurlijk zijn er wel een paar zaken waar je op moet letten als een zitskiër met je groepje meegaat. Als Thierry in de diepe poeder valt heeft hij hulp nodig om weer rechtop te komen. Zeker als het koppie onder is, moeten we er snel bij zijn. Dus er moet altijd iemand achter hem skiën maar dat is geen straf. We konden gewoon voluit achter hem aan knallen. Ook is hij natuurlijk geen volwaardige zoeker of graver in het geval van een lawine. Hij heeft een lawine-pieps om, om gevonden te worden. Het groepje moet dus groter zijn dan twee om dit gemis van een zoeker op te vangen. Ook is het van belang om off-piste lijnen te vinden waar geen hike terug is naar het dorp. Dan is het duwen of trekken voor ons om Thierry weer in de afdaling te krijgen.

Man van de natuur

Martijn vertelde me dat Thierry een echte man van de natuur was, maar belangrijker nog steeds is. Hij was het grootste talent in de berg- en extreme skisport van Nederland en zelfs daarbuiten stond hij z’n mannetje. Het is echt meer dan geweldig om met eigen ogen te zien dat dat gewoon moet kloppen. Want Thierry geniet duidelijk van de natuur, van het sporten, van het freeriden. Zijn handicap houdt hem niet tegen. Absoluut geweldig. Net als toen, ondertussen meer dan 20 jaar geleden in mijn zolderkamertje, kijk ik met enorm veel respect naar hem!

Thierry z’n website

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Shane14 januari 2018 · 07:56

Gaaf hoor. Custom made poeder scherm op en gaan met die prachtige geslashte bochtenstijl.

I can stick uphill ice, on my saucer...
Matthias12314 januari 2018 · 08:13

Indrukwekkend om de beelden te zien. @niekniek zal dit als zitskiër ook wel een geweldig artikel vinden.

Born to Ride
niekniek14 januari 2018 · 08:20

Supervet 👏 maar zover ben ik nog lang niet😁

Over een uurtje gaan we maar eens instappen en Flachau onveilig maken🙌

Bennie14 januari 2018 · 09:27

Ach, volgens mij ga je hard vooruit @Niekniek Over twee jaar ook zulke filmpjes? Of dan een extreme carving session :D

Marijnt14 januari 2018 · 09:54

Mooi om dit verhaal te lezen. Indrukwekkend en alleen maar goed dat Thierry gewoon doorgaat!

MiTi14 januari 2018 · 17:47

Zag vandaag in Val Thorens een zitskiër die het erg goed kon op volle snelheid naar beneden racen.
Zo knap, erg veel bewondering voor!

Winter is coming
Tukker14 januari 2018 · 18:52

Mono-ski komt weer helemaal terug, ubervett deze movie!!!

Thierry kan het ook op H20 boven 't vriespunt achter een ‘sleeplift’ !

Tukker(ik)
Wietzewynette15 januari 2018 · 07:59

Wij skiën als gezin met twee bi-Unique zitski’s. Ben op zoek naar goede info waar je toegelaten wordt in de skiliften. Gebruik in de winter de wintersporters website vaak, Bijna dagelijks wel op te vinden. Zou mooi zijn als jullie deze info mee kunnen nemen.

Het gebied van Les Orres is 1 van de weinige gebieden die deze info duidelijk op de kaart heeft aangeven

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/f8aa01f0e2df06dd445aaad6...

Helaas zijn er veel skigebieden zoals Winterberg waar het lijkt of het te veel moeite is. Het schijnt dat de automatische lifren niet geschikt zijn maar in de andere zijn we ookniet welkom. Alleen de sleepliften.

Rogierauteur15 januari 2018 · 08:07

@Wietzewynette Montgenevre staat het in ieder geval toe.

Click. Click. Peace
Tiny-M15 januari 2018 · 08:08

In pds zie ik ook regelmatig de zitskiers voorbij komen ( vergeleken andere gebieden), vind het altijd erg knap! Ze hebben trouwens ook een overzicht met liften waar je in kan: http://www.portesdusoleil.com/hiver/handiski-ski-taxi.html…

niekniek15 januari 2018 · 08:13

Val Thorens
Leuk Corbier
Flachau
Gerlos
Maria Alm
Carezza

Kijk eens bij verschillende organisaties waar die naar toe gaan
Ik ben op het moment in Flachau

Wietzewynette15 januari 2018 · 08:28

@Wietzewynette Montgenevre staat het in ieder geval toe.

Rogier op 15 jan 2018 08:07

Je moet voordat je gaat goed weten welke lift wel en niet. Is zo vervelend als je onder lift staat waar je niet in kan. Loopt niet zo maar even terug.

Momenteel bezig om info van Pra Loup te achter halen. Weet dat je er kan zitskien. Grote vraag is of dat ook vanuit het hotel kan wat we hebben uitgezocht. Info is toch moeilijk te krijgen. Lokale vvv weet het niet nu doorverwezen naar liftbedrijf. Helaas antwoorden deze nog niet. Mogelijk dit jaar toch maar weer naar Les Orres

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/19f634aa7c42eedbf8bc517a...

Zou mooi zijn als info voor gehandicapte wintersporters centraal te vinden is.

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/4dccd1a1f3fbba1c29c981ac...

Rogierauteur15 januari 2018 · 08:51

@Wietzewynette Heb je in het Frans een mail gestuurd/gebeld? Ik wil anders wel helpen om de vraag te stellen. Als mijn hulp nodig is, stuur dan even een berichtje per PM.

Click. Click. Peace
Wietzewynette15 januari 2018 · 08:51

Val Thorens
Leuk Corbier
Flachau
Gerlos
Maria Alm

Kijk eens bij verschillende organisaties waar die naar toe gaan
Ik ben op het moment in Flachau

niekniek op 15 jan 2018 08:13

Heb ik gedaan. Wij gaan dit jaar met 11 of 13 man. Waarvan 7/8 kinderen.

Voor ons is het erg belangrijk om dicht bij de piste te zitten qau logistiek maar ook omdat de meeste kinderen niet zo lang kunnen skiën. Kijk verder erg naar de temperatuur als je niet of nauwelijks zelf mee kunt skiën in een zitski is het snel te koud. Zuid Frankrijk is wat dat betreft ideaal

En natuurlijk is de prijs erg belangrijk. Oostenrijk maar ook val Thora s zijn in de voorjaarsvakantie erg duur

Plaats een reactie