Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Weersituatie bereikt climax

Roel op 22 januari 2018· 49 reacties

Les Arcs (bron: Vis l’hiver - Survis l’été

Het gaat helemaal nergens meer over. Voor een extreem groot gebied in Zwitserland is lawinegevaar 5 uitgeroepen, en dit niveau is doorgetrokken tot in het Oostenrijkse Vorarlberg en Tirol maar ook richting de noordelijke Franse Alpen. Zo’n groot gebied met zo’n hoog niveau zagen we het laatst tijdens de beruchte winter van 1999 toen Galtür werd onder een lawine bedolven. Met alle sneeuw en regen die er vandaag nog bijvalt (hogerop lokaal 1 meter sneeuw) moeten we afwachten hoe erg het nog wordt.

Kritiek

Zoals je in het liveblog hebt kunnen lezen zijn vele dorpen al van de buitenwereld afgesloten. De wegen worden vrijgehouden vanwege het risico op het neergaan van spontane lawines. Vandaag wordt de situatie mogelijk nog kritischer omdat er voor vandaag nog veel neerslag onderweg is. In Frankrijk is deze al voor een groot deel in regen overgegaan. Lezer @Freerider die in Les Menuires zit meldt daar sinds gisteravond regen, en die hoge sneeuwgrens zal zich vandaag over een groot gebied uitbreiden.

Langs de hele west- en noordkant van de Alpen blijft het vandaag regenen en sneeuwen. Op dit kaartje zie je waar de grens tussen regen (groen) en sneeuw (blauw) zich op dit moment bevindt. Het groene gebied breidt zich de komende uren naar het oosten uit waardoor ook Oostenrijk in de regen komt te zitten. Oranje is ijzel dus in het overgangsgebied is behoort ook dat tot de mogelijkheden. De sneeuwgrens stijgt geleidelijk naar 1500 tot 2000 meter. Salzburg zal waarschijnlijk het langst in de sneeuw zitten, in Vorarlberg gaat het vanochtend waarschijnlijk al regenen. We blijven dit volgen, en jullie updates zijn welkom.

Meer sneeuw dan verwacht

De trigger voor de explosieve situatie en het aantal wegafsluitingen gisteren, is de sneeuwval van gisternacht. Vooral in Oostenrijk viel meer sneeuw dan de modellen hadden berekend, regionaal 50 tot 70 centimeter in een nacht tijd! Zelfs Sölden werd tijdelijk van de buitenwereld afgesloten en dat is bijzonder. Dit dal heeft zelden zoveel sneeuw als nu. Dit soort plaatjes in het dorp zelf zijn redelijk zeldzaam! Het geeft de bijzondere situatie aan die we nu hebben. Boven de 2500 meter ligt er in dit deel van Tirol gewoon 3 meter sneeuw.

Sölden

Eindelijk zon

Morgen is het ergste voorbij. De situatie stabiliseert zich omdat het eindelijk ophoudt met sneeuwen en regenen. Op veel plaatsen komt de zon zelfs tevoorschijn en dat is het begin van een hele mooie fase. Niet langer is de zon voorbehouden aan Italië, vanaf morgen schijnt ie bijna overal. Misschien dat er morgen lokaal nog wat restwolken hangen maar dat is het dan ook. Het mooie weer hangt samen met een hogedrukgebied (die term heb ik lang niet hoeven gebruiken) dat zich over de Alpen uitbreidt. De stroming draait hiermee naar het zuidwesten en daarmee wordt het ook een stuk zachter. Er komt een südföhn te staan waardoor de temperaturen vooral in de west- en noordalpen flink stijgen.

Woensdagmiddag dooit het behalve op de hoogste toppen

Vrijdag sneeuw, daarna herstel

Het mooie weer houdt tot en met donderdag aan. Vrijdag trekt een storing van west naar oost over de Alpen en dan valt er weer sneeuw, waarschijnlijk dan met het zwaartepunt in Italië. Er komt ook koudere lucht binnen dus de sneeuw zal tot in ieder geval de hogere dalen vallen, en mogelijk zelfs lager dan 1000 meter. Of de wisseldag er ook last van krijgt moeten we even afwachten. Misschien dat de sneeuwval dan net gestopt is, want de meeste modellen voorzien een snel herstel. Het Amerikaanse model kondigt zelfs een nieuwe mooie periode aan met rustig en zonnig hogedrukweer. Het mooie weer is bij het Europese model wat brozer. Daar neemt de wisselvalligheid begin volgende week alweer toe. We moeten dus even afwachten hoe het zich werkelijk ontwikkelt.

Sauerland

Wat betekent dit voor Sauerland? Het blijft hier kwakkelen met de ene keer een lage sneeuwgrens en de andere keer weer zachter weer. Positief is dat er vannacht nog wat sneeuw gevallen. Met het instromen van de zachte lucht gaat die sneeuw de komende dagen echter weer smelten. Vooral woensdag wordt een zachte dag met een graad of 6 boven nul. Daarna koelt het weer af en kan er weer wat sneeuw gaan vallen. Op zich is dit wisselvallige weer prima voor de sneeuwcondities richting de krokus. De tussentijdse momenten met dooi zijn voorlopig niet langdurig of heel ernstig.

Winterberg

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Wim622 januari 2018 · 09:00

Waarschuwing…

Jeffrey.22 januari 2018 · 09:09

pfff het gaat echt nergens meer over.

Seriously snow addicted family!
CJAHulskamp22 januari 2018 · 09:15

mooi getimed !!! Dinsdagavond in SkiJuwel voor 4 dagen.

May the ski force be with you !!
Yokey22 januari 2018 · 09:17

Hier in Val Thorens komt de sneeuw sinds gisteravond met bakken naar beneden.

Zjanke22 januari 2018 · 09:27

Avoriaz nog steeds sneeuw, lawinegevaar nu ook 5/5

Harm22 januari 2018 · 09:28

Hier in Val Thorens komt de sneeuw sinds gisteravond met bakken naar beneden.

Yokey op 22 jan 2018 09:17

Iets lager in Les Menuires regent het momenteel (in Riberty wel sneeuw), afgaande op de webcams…

*bericht bewerkt door Harm op 22 jan 2018 09:29

Freerider22 januari 2018 · 09:47

Laten we hopen dat het lawine gevaar morgen beperkt blijft en dat we vooral kunnen gaan genieten van de zon die dit seizoen schaars lijkt te zijn!
Ik vraag me alleen af als na bakken met regen en opvolgend met warmte wat dat doet met de sneeuwkwaliteit!? Volgens mij valt er niet echt meer op te skieen toch?

e-ski-mo22 januari 2018 · 09:55

Wij wilden dit jaar een skivakantie met verse sneeuw en sneeuw nog in de bomen. Die wens is uitgekomen 😉

Taan22 januari 2018 · 10:03

@CJAHulskamp: Ik mag over een maand. Plaats je even een paar foto’s hier? https://www.wintersport.nl/forum/topic/384586

Bertje22 januari 2018 · 10:08

Kitzbuheler alpen zien er ook super uit nu! Wij gaan eind februari naar Skiwelt, daar kon nog wel wat bij vallen, maar de groene plekken van vorige week zijn nu weg :) En GFS geeft (wel dik in de onbetrouwbare termijn natuurlijk) vanaf 1 februari nu een mogelijke echte Noordstau als ik het goed zie. Hopelijk blijft die in de kaarten, dan kan er nog wel eens veel bij komen in Skiwelt :) :)

CJAHulskamp22 januari 2018 · 10:13

@CJAHulskamp: Ik mag over een maand. Plaats je even een paar foto’s hier? https://www.wintersport.nl/forum/topic/384586

Taan op 22 jan 2018 10:03

Gaat ik doen 👍

May the ski force be with you !!
Jochemgerrits22 januari 2018 · 10:18

Hi @Roel, het lijkt erop dat er do/vr overal wel sneeuw naar beneden gaat komen. Ik heb verschillende plaatsen bekeken; Tignes, Valtho, Serfaus, Arabba, Risoul, Arosa. Jij nog de tip voor weinig nieuwe sneeuw en volop zon? Periode is donderdag tot en met zondag. Of is jouw tip uitstellen tot een volgende maand? ;)

Roelauteur22 januari 2018 · 10:39

@Jochemgerrits vrijdag zal bijna overal sneeuw vallen inderdaad. Als je flexibel bent en je wil alle dagen zon dan kun je inderdaad kiezen voor een rustige hogedrukperiode. Die gaat er gegarandeerd nog komen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Jochemgerrits22 januari 2018 · 10:42

Thanks @Roel. Ik ben wel flexibel, maar voor de rest van mijn groep (in totaal 4 kerels) zal dit wat lastiger zijn. Ik ga het in ieder geval voorstellen! Minste sneeuw lijkt in Valtho te gaan vallen. Of zie ik iets over het hoofd?

RolfK22 januari 2018 · 10:42

Spannend vooruitzicht. Plan is om vrijdag naar Mils bei Imst te rijden. Vervolgens zaterdag lekker vroeg naar Serfaus om dan de hele dag al te kunnen skiën. De voorspellingen maar goed in de gaten houden en eventueel plannen wijzigen.

GuidoM322 januari 2018 · 10:48

Inderdaad een spannend vooruitzicht. Wij gaan a.s. zaterdag richting skiwelt. Hopelijk valt alle sneeuw op vrijdag, en kunnen we 's nachts ongestoord afreizen richting de alpen.

Peter3022 januari 2018 · 10:57

Shortski wederom goed getimed😀 Woensdag - zondag naar Zillertal!

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen
ankiepankie22 januari 2018 · 11:02

Superspannend! Zaterdagochtend vroeg stappen we in de auto naar Sankt Anton, dat tegen die tijd hopelijk weer bereikbaar is…
@Roel, met de huidige gegevens en voorspellingen, is er enigszins in te schatten hoe lang het lawinegevaar zo extreem hoog blijft? Is het de verwachting dat het gedurende deze week daalt naar bijvoorbeeld 3 of zal het met regen + warmte zo hoog blijven?

Peter3022 januari 2018 · 11:06

Superspannend! Zaterdagochtend vroeg stappen we in de auto naar Sankt Anton, dat tegen die tijd hopelijk weer bereikbaar is…
]

Zo niet stap je gewoon in Stuben uit, niks mis mee😜

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen
Rogieradmin22 januari 2018 · 11:09

@ankiepankie Ik neem de vrijheid om hier op te antwoorden. Zolang het blijft regenen/sneeuwen zal het lawinegevaar hoog blijven. Maar met dit soort enorme dumpen zakt het gevaar relatief snel als het eenmaal mooi weer wordt. Zeker als de nachten koel zijn. De eerste paar dagen blijven wel gevaarlijk off-piste, maar het risico voor op de piste/dorpen etc zakt heel erg snel.

Click. Click. Peace
ankiepankie22 januari 2018 · 11:13

@ankiepankie Ik neem de vrijheid om hier op te antwoorden. Zolang het blijft regenen/sneeuwen zal het lawinegevaar hoog blijven. Maar met dit soort enorme dumpen zakt het gevaar relatief snel als het eenmaal mooi weer wordt. Zeker als de nachten koel zijn. De eerste paar dagen blijven wel gevaarlijk off-piste, maar het risico voor op de piste/dorpen etc zakt heel erg snel.

Rogier op 22 jan 2018 11:09

Dank je wel voor je heldere uitleg Rogier! Dat geeft dus goede hoop op fantastische omstandigheden zondag! :-) Voor het eerst op mijn nieuwe ski’s dus wel lekker om dan de perfecte omstandigheden te hebben om ze uit te proberen!

Powermage22 januari 2018 · 11:17

Ik kijk reikhalzend uit naar de weerberichten in de loop van volgende week (3 feb naar Konigsleiten), nu vind ik voor mijzelf een beetje sneeuw niet erg die dagen, maar ben benieuwd hoe t mijn zoon van 4 zal vergaan dan :P

Paulbrev22 januari 2018 · 11:36

Ischgl vandaag afgesloten. Gisteren heftige wind,
eigenlijk ook niet te skien. Skibus rijdt niet. Geen
liften in betrieb. Geen skipasrestitutie maar verder alles
fantastisch… en er is een goede konditorei

Dennis_tB22 januari 2018 · 12:43

Ik kijk reikhalzend uit naar de weerberichten in de loop van volgende week (3 feb naar Konigsleiten), nu vind ik voor mijzelf een beetje sneeuw niet erg die dagen, maar ben benieuwd hoe t mijn zoon van 4 zal vergaan dan :P

Powermage op 22 jan 2018 11:17

Leuk wij gaan ook volgende week zaterdag naar Konigsleiten … spannend! Met de sneeuw zit het wel goed, nu maar hopen dat we een zonnetje zullen zien die week. Mijn dochter van 7 en zoon van 5 zullen de sneeuwhopen (buggles) ook niet leuk vinden, aan de andere kant … vaak vinden zij die schansjes nog leuker dan de ouders.
Maar het duurt nog 12 dagen voordat we vertrekken, dus ik zal @roel niet vermoeien met de vraag wat voor een weer het dan wordt :-)

Reussie22 januari 2018 · 12:55

Ik kijk reikhalzend uit naar de weerberichten in de loop van volgende week (3 feb naar Konigsleiten), nu vind ik voor mijzelf een beetje sneeuw niet erg die dagen, maar ben benieuwd hoe t mijn zoon van 4 zal vergaan dan :P

Powermage op 22 jan 2018 11:17

Leuk wij gaan ook volgende week zaterdag naar Konigsleiten … spannend! Met de sneeuw zit het wel goed, nu maar hopen dat we een zonnetje zullen zien die week. Mijn dochter van 7 en zoon van 5 zullen de sneeuwhopen (buggles) ook niet leuk vinden, aan de andere kant … vaak vinden zij die schansjes nog leuker dan de ouders.
Maar het duurt nog 12 dagen voordat we vertrekken, dus ik zal @roel niet vermoeien met de vraag wat voor een weer het dan wordt :-)

Dennis_tB op 22 jan 2018 12:43

Zelf ben ik gister net terug gekomen uit Konigsleiten. De omstandigheden waren er perfect! Op de hoogste punten wel veel wind en slecht zicht gehad een aantal dagen, met veel sneeuw en wat gesloten liften. Maar de pistes waren echt perfect en er bleef ruim voldoende open. Zelfs de zwarte 36 was zeer goed te doen.
Eind van de dag wel wat buggles natuurlijk op de drukke stukken, maar niks extreems. Het was echt genieten!

smehrlapf22 januari 2018 · 13:17

Ook in Val Thorens op 2300m hadden we regen vanaf 11uur. Nu is het al een tijdje redelijk droog. Wij hopen van harte op zon morgen, tot nog toe is het geen pretje.

Thias22 januari 2018 · 13:21

Tot nu toe vind ik het allemaal in VT nog meevallen qua hoeveelheden. Vanochtend (natte) sneeuw en nu miezer/regen.
Maar ik weet niet wat er nog qua sneeuw aan zit te komen vanmiddag/vanavond/vannacht.

Nelis22 januari 2018 · 13:33

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/bd4214cc84b669c4dea0e3ee...

https://cdn.wintersport.nl/forum/20/c777205db44f88911157a53f...

@roel live metro waarden vanaf Santa Crusc.

Hier was sneeuw voorspeld maar alleen vanochtend een heel licht sneeuwbuitje. Verder helemaal opgeklaard hier. Alleen wat hoge bewolking! 👌

Bergen + Sneeuw = ❤
Zjanke22 januari 2018 · 13:34

Avoriaz inmiddels regen en zo’n beetje alles is dicht. Morgen hopen we op een zonnetje…

Marieke22 januari 2018 · 13:56

Het lijkt wel of er een brede band is waarbij de temperatuur boven nul is, daaronder en daarboven onder vriespunt. Als je de webcam van de Choralpe neemt (Westendorf/Skiwelt) dan zie je besneeuwde bomen vanaf dal tot (inschatting) 1300 meter, vanaf 1500 meter en hoger weer besneeuwd. Daartussen in dus groene bomen. Je ziet het ook op de livecam van westendorfer.at.

*bericht bewerkt door Marieke op 22 jan 2018 14:03

Plaats een reactie