Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Concert op de berg: hoe krijgen ze het voor elkaar?

Roel op 15 maart 2018· 11 reacties

Foto: ischgl.com

We belanden langzaam in de laatste fase van het wintersportseizoen, en dat betekent dat veel skigebieden zich gaan opmaken voor het slotweekend. Steeds vaker gaat dit samen met spectaculaire events en slotconcerten op de berg. Het bekendste voorbeeld is Ischgl waar jaarlijks het beroemde Top of Mountain concert wordt gehouden met dit jaar Helene Fischer. Maar hoe krijgen ze dat logistiek eigenlijk voor elkaar om zo’n podium boven te krijgen met alle belichting en dergelijke. Wij gingen het na.

Ischgl

Voordat ‘Atemlos’ op 30 april door de bergen van Ischgl schalt is er veel werk te verrichten. De bergen zijn niet gemaakt voor dit soort evenementen en dus is er heel wat nodig om zo’n concert waar duizenden mensen op afkomen geregeld te krijgen. Qua vergunningen, verzekeringen en ander papierwerk moet er veel worden voorbereid maar dus ook op logistiek vlak. Het podium moet er, als ware het in de Rotterdamse Kuip, worden neergezet en alles moet werken. Meestal wordt het podium al eerder opgebouwd - met Pasen is er het “Top of Mountain Easter Concert” - maar alle materialen moeten natuurlijk wel boven komen en niet alles past in een gondel.

Foto: ischgl.com

In het dal wordt eerst al het materiaal gescheiden, aldus Helmut Lunner, de evenementenmanager van Ischgl waar we contact mee hadden. Alleen materiaal dat absoluut niet met de gondel kan worden vervoerd wordt apart gelegd voor helikoptervervoer. Daarbij is de grootte doorslaggevend, meer dan het gewicht. Over het algemeen wordt alle techniek (audio, licht en video) met de gondel vervoerd, net als alle zeilen en doeken voor het podium. Alle staalonderdelen worden per helikopter omhoog gevlogen. De helikopter brengt het materiaal rechtstreeks naar de plek waar het podium staat. Alles wat met de gondel omhoog wordt gebracht, wordt vanaf het bergstation met pistenbully’s op de juiste plaats gelegd. Vanaf daar wordt alles opgebouwd.

Montafon

De seizoensafsluiting in

r trekt jaarlijks ook zo’n 10.000 muziekliefhebbers de berg op. Hier vindt alles plaats bij het bergstation van de Valisera Bahn op 2100 meter. Drie jaar op rij kon je Andreas Gabalier bewonderen, bekend van hits als
pulaire Gabalier op de berg stond:

In Montafon gaat niks met helikopters. Daarover spraken we met Annika Hartmann, marketing leiter van Silvretta Montafon. Al het materiaal wordt hier in kisten gestopt die met de Valisera Bahn omhoog worden getransporteerd. Nu is de opzet hier misschien iets kleiner dan in Ischgl, maar niettemin gaat het om 30 ton aan apparatuur en materiaal die met de gondel de berg op wordt gebracht. Vanaf het bergstation worden ook hier pistenbully’s ingezet om de zware spullen op hun plek neer te zetten. De rest gebeurt men mankracht. Al het eten en drinken wordt via een ondergrondse gang rechtstreeks van het bergstation naar de beide bergrestaurants

Zoveel mogelijk met liften

Dit zijn twee voorbeelden hoe de logistieke uitdaging van een concert op de berg wordt opgelost. Afhankelijk van de omvang van het materiaal wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van liften, pistenbully’s en mensenhanden. Mocht dat niet genoeg zijn dan springt een helikopter bij, maar alleen als het echt niet anders kan. Daarvoor zijn dit soort helikoptervluchten te duur.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Snow7015 maart 2018 · 07:37

Hi Roel, leuke bijdrage.

Afgelopen 2 jaar steeds in Montafon geweest toen seizoensluitingsfestival werd georganiseerd.
Andreas Gaballier, die we eerst eigenlijk niet kenden, trok er telkens heel veel kijklustigen.
Dit leeft er echt!

Persoonlijk lieten we er onze skidag niet voor, want vaak wil je er die laatste dagen toch nog alles uithalen.

Er zijn wel wat kanttekeningen bij dit festival, vind ik. Zo zijn rugzakken (als skiër) die dag niet toegelaten en mogen er geen flesjes in de lift mee naar boven genomen worden.

Toevallig waren we vorig jaar in Gargellen op die laatste dag.
Wel, ik kan jullie verzekeren dat we Andreas’ Hulapalu zeer goed tot daar konden horen. Ahw dat we ook op de festivalweide zaten… (geen grap).

Resultaat was niet alleen een onvergetelijke skidag, maar ook een oorwurm - Hulapalu - die me nog altijd niet losgelaten heeft.
Tot wanhoop van mijn medehuisgenoten.

U bent dus gewaarschuwd … 😀😀

Skiwi15 maart 2018 · 08:37

Benieuwd hoe ze dat volgend jaar in Alpe d’Huez gaan regelen: https://www.tomorrowland.com/en/winter/welcome

;)

Matthias12315 maart 2018 · 08:45

Benieuwd hoe ze dat volgend jaar in Alpe d’Huez gaan regelen: https://www.tomorrowland.com/en/winter/welcome

;)

Skiwi op 15 mrt 2018 08:37

Ik vermoed dat het daar gewoon op het redelijk vlakke stuk net boven het dorp zal zijn, dat is logistiek niet zo lastig, het zal me zelfs niets verbazen als ze daar 1 van de gravelwegen gewoon tijdelijk sneeuwvrij maken om er met vrachtauto’s te kunnen komen.

Born to Ride
Arno1115 maart 2018 · 09:21

@Matthias123 volgens berichten zou het festival op verschillende locaties doorgaan in heel het gebied. Ja ze zullen het wel organisatorisch wel op orde krijgen.

Like tourists huffing and puffing to reach the top, while we forgot the view on the way up !
Yippee15 maart 2018 · 09:40

Boven Grindelwald en Wengen op de Kleine Scheidegg is elk jaar tegen het eind van het seizoen het SnowpenAir Festival. Dit jaar op 7 april. Daar is het waarschijnlijk logistiek wat makkelijker, omdat alles met de trein aangevoerd kan worden.

interjrs15 maart 2018 · 09:49

De nodige uitdagingen omtrent logistiek lijken me nog wel de minste problemen. Wat te denken van zeer stevige sneeuwval in de nacht voor het festival? De constructie van het dak boven het podium zal echt niet berekend zijn op een halve meter sneeuw. En daaronder staat en hangt op dat moment al een kapitaal aan apparatuur die je niet in een uurtje opnieuw kunt neerzetten. Kortom: voor de organisator een slapeloze week denk ik.

Maar goed, concerten in de bergen werden er in de vroege jaren 90 al gegeven: Zillertaler Schurzenjager’s Open Air in Finkenberg groeide in 3 jaar tijd uit van een gezellig feestje met 5.000 bezoekers naar een megafestijn met 50.000 gasten. Iedereen die ooit de weg van Mayrhofen naar Finkenberg is gereden weet wat voor nachtmerrie dat kan zijn als het druk is. Zelf destijds (met ouders) vanaf Zell stilgestaan om vervolgens 4 uur te moeten aanschuiven voor we in Lanersbach waren. En dat was dus twee dagen VOOR het festival. Overigens is dat concert er nog steeds, ik geloof dat er ondertussen “slechts” 25.000 kaarten verkocht worden. Afgelopen zomer tijdens het voorprogramma afgesloten wegens grond-lawines vanwege zware sneeuwval en veel onweersgevaar. Dus ook in de zomer is het in de bergen geen pretje om dergelijke festivals te organiseren.

Peter3015 maart 2018 · 10:09

Alexander Gabalier is vanaf 2015 ook jaarlijks in Seefeld te bewonderen. De laatste twee jaar met ruim 10.000 bezoekers ook stijf uitverkocht. Naast de door Roel genoemde hits wil ik nog even “wir sehen uns wieder” noemen. Een prachtig nummer en een ode aan zijn zus en vader die beide door zelfdoding om het leven kwamen.

De logistiek levert in Seefeld weinig problemen op. Concert is namelijk in het dorp op een vlak terrein en op 5 min lopen van het treinstation vanwaar de meeste festivalgangers komen.

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen
Roelauteur15 maart 2018 · 11:10

Alexander Gabalier is vanaf 2015 ook jaarlijks in Seefeld te bewonderen. De laatste twee jaar met ruim 10.000 bezoekers ook stijf uitverkocht. Naast de door Roel genoemde hits wil ik nog even “wir sehen uns wieder” noemen. Een prachtig nummer en een ode aan zijn zus en vader die beide door zelfdoding om het leven kwamen.

Peter30 op 15 mrt 2018 10:09

Absoluut!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
ruudsan15 maart 2018 · 15:10

Morgen weer concert op de Gigijoch in Solden ELECTRIC MOUNTAIN PARTY met Ofenbach

Skizoeker15 maart 2018 · 23:05

Wel vreemd: de franse politie klaagt over drugs en drank gebruik op de piste. Maar ze laten wel toe dat er dit soort concerten worden gehouden waar over het algemeen een bepaald soort volk trekt waar ze eigenlijk. Iet op zitten te wachten. Het lijken net Nederlanders: als er geld te verdienen valt gaan alle principes over bootd.

evert16 maart 2018 · 15:09

Benieuwd hoe ze dat volgend jaar in Alpe d’Huez gaan regelen: https://www.tomorrowland.com/en/winter/welcome

;)

Skiwi op 15 mrt 2018 08:37

Ik vermoed dat het daar gewoon op het redelijk vlakke stuk net boven het dorp zal zijn, dat is logistiek niet zo lastig, het zal me zelfs niets verbazen als ze daar 1 van de gravelwegen gewoon tijdelijk sneeuwvrij maken om er met vrachtauto’s te kunnen komen.

Matthias123 op 15 mrt 2018 08:45

Ze gingen over gans het gebied podia zetten …

Plaats een reactie