Begin deze week schreef ik al een blog over het vinden van de perfecte ‘firn’, voorjaarssneeuw. Gisteren bleek maar weer dat het inderdaad hét moment is om te genieten van deze geweldige sneeuw. Samen met mijn vaste skimaatje Raphael was ik op pad met onze toerski’s (minder en minder gebieden zijn open). We beklommen een leuke berg boven het kleine gebiedje van Ceillac in de Queyras. We vonden heerlijke firn onder een lekker warm lente zonnetje.

Vroeg op

Niet alleen zijn er nog maar weinig skigebieden open, ook moeten we momenteel vroeg weg om de beste sneeuw te vinden. We skieden op een zuidhelling die snel goed opwarmde. We skieden rond 10.00 uur naar beneden en dat was precies het goede moment. Zou je moeten wachten op de liften die vaak pas om 9.00 opengaan, dan ben je voor niet-geprepareerde pistes met de uitzonderlijk hoge temperaturen van dit moment vaak al te laat. Dus de wekker gaat deze dagen flink vroeg af.

Zelf omhoog lopen

Perfecte voorjaarssneeuw

Genieten

Met zo’n vroege wekker heb ik geen enkel probleem op het moment als de sneeuw zo goed is als gisteren. Het is genieten om de zon op te zien komen op de bergen om ons heen. Om te genieten van deze eerste zonnestralen, en ook, om lekker op tijd weer thuis te zijn na een mooie skitocht. Dit voorjaarsskiën is een van de grote voordelen van het wonen in de Alpen. 's Ochtends lekker skiën en 's middags gewoon achter de computer weer aan het werk.

Mooie steilte om heerlijk te skiën...

Op de top!

Nog wel even te skiën

Ondanks de hoge temperaturen smelt de sneeuw die er ligt niet zomaar weg. Op 1800 meter in noordhellingen ligt op veel plaatsen in de Franse Alpen nog 1,5 meter sneeuw (bron: Meteo France) dus voor alle voorjaarstoerskiërs lijkt het erop dat we een lang voorjaar gaan krijgen waarbij er nog lang geskied kan worden. Ik heb daar geen enkel probleem mee…

De eerste geweldige meters, meteen perfecte sneeuw

Genieten tot de laatste bochten terug in het bos!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

joostsmit19 april 2018 · 07:17

Prachtig!!

Shane19 april 2018 · 07:42

Zo’n vervelend leven heeft die man 😉.

I can stick uphill ice, on my saucer...
Tukker19 april 2018 · 08:29

NICE!!!

Tukker(ik)
Gnurider19 april 2018 · 08:37

Ben je dan al volledig hersteld @Rogier?

Gnurider19 april 2018 · 08:37

Ben je dan al volledig hersteld @Rogier?

Veenhoorn19 april 2018 · 08:47

Merk je al als je naar boven loopt welke kwaliteit (“ontdooide”) firn je gaat hebben? Pas je hierop dat eventueel je tempo aan? Dus proberen sneller naar boven te lopen als je merkt dat het al (te) zacht aan het worden is, of boven even wachten om het bovenste laagje nog wat te laten opwarmen? Of is dit vooraf eigenlijk al goed te timen?

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.
GiGi19 april 2018 · 08:57

@Rogier, je skiet (en loopt) hier op de Enforcer 100. Een heerlijke ski om mee af te dalen, maar niet echt een lichtgewicht speciaal voor toeren lijkt me. Is dat iets wat je merkt bij de weg omhoog (dat de ski niet de lichtste is)? Of is het gewoon een kwestie van fit zijn?
En zou je voor langere tochten omhoog wel een specifieke toerski overwegen die lichter is?

De Enforcer 100 weegt 2200 gram per ski (@185, alleen de ski); de ‘oude’ Nrgy 100 zat/zit op 2050 gram per ski (@185, alleen de ski)

Volgens deze bron https://www.evo.com/guides/alpine-and-backcountry-ski-weight… en deze https://www.outdoorgearlab.com/reviews/snow-sports/all-mount…

Rogierauteur19 april 2018 · 13:32

@Gnurider Ik zit op de goede weg, van mijn sportarts en fysio mag ik al skiën… Wel voorzichtig en beter als ik niet val. Maar bij de krachttrainingen voor mijn schouder gaat alles erg de goede kant op. En elke dag is het weer beter…

Click. Click. Peace
Rogierauteur19 april 2018 · 13:35

@Veenhoorn Goede vraag. Hiervoor maken we een planning. De vertrektijd is belangrijk, onze klimsnelheid kennen we wel zo’n beetje. Als het dan langzamer dan verwacht opwarmt kunnen we misschien iets langzamer lopen, of op de top wat chillen. Echt veel harder omhoog lopen is niet reeël. Wa minuten minder kan zeker, maar echt veel sneller is niet te doen.
Maar als antwoord op je vraag, dit is vooraf met een goed weerbericht, kennis van het terrein en ervaring erg goed in te schatten.

Click. Click. Peace
Rogierauteur19 april 2018 · 13:42

@GiGi Dit is mijn toerski die ik eigenlijk voor alles gebruik. Een lichtere ski loopt zeker makkelijker omhoog, maar ik vind de afdaling het allerbelangrijkste, en ik heb niet het idee dat ik dingen niet kan doen wegens deze ski. Ik heb er al meerdere tochten van meer dan 2000 hm mee gemaakt en dat gaat prima.

Dat zeggende is lichtgewicht wel belangrijk, maar iedereen moet voorzichzelf bepalen wat licht gewicht is en wat ze in de afdaling willen en kunnen doen. Als je fit en sterk bent maakt het iets minder natuurlijk. Ook is er een verschil in lichaamsbouw. Een ski van 2 kilo is wat anders voor iemand zoals ik die 76 kilo weegt dan voor een Frans-mannetje van 60 kilo. (Dat zeggende skiet Sandra met haar nog geen 50 kilo op de St Anne).

Om dus antwoord op je vraag te geven. Ik heb lichtere ski’s staan, maar die pak ik eigenlijk zelden (nooit) mee. Ik loop er niet bijster veel sneller mee omhoog, en in de afdaling geniet ik meer van deze ski’s. In de winter met poeder toer ik trouwens met ski’s van 107 / 110 of 113 onder de voet. en die ook nog eens een stuk langer zijn dan deze.

Click. Click. Peace
Snowy197019 april 2018 · 13:49

Mooi filmpje weer Rogier! De paar keer dat ik offpiste op voorjaarssneeuw heb geskied werd ik niet erg enthousiast. Dat kwam aan de ene kant omdat ik afhankelijk was (of eigenlijk: wil zijn) van liften, maar het grootste probleem was de enorm korte periode dat de sneeuw goed bleef. Als ik 200 meter afgedaald was, werd de harde laag al zo dun dat ik er doorheen ging. Dan wordt het ploeteren.

Dat het seizoen een stuk langer is dan voorgaande jaren, was natuurlijk al lang duidelijk. Onderstaande plaatjes van de webcam van La Rosière zeggen genoeg…


La Rosière vanmorgen (het skigebied is nog open…)


Bijna op de dag één jaar geleden. Mooi groen is niet lelijk toch? ;)

En om de huidige hoeveelheid sneeuw nog een beetje extra te benadrukken: net rechts naast het dak dat centraal op de voorgrond zichtbaar is op de foto van vandaag, zie je een bruin vlekje (nog net in de schaduw). Dat is de punt van het dak van een schuurtje dat voor het eerst in maaaaanden weer zichtbaar wordt. Je zal er maar overheen struikelen met je toerski’s… :-(


Het schuurtje zonder sneeuw

*bericht bewerkt door Snowy1970 op 19 apr 2018 13:50

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam
Rogierauteur19 april 2018 · 13:52

@Snowy1970 Door goed te plannen kun je hele afdalingen in topsneeuw hebben. Alleen als je van liften afhankelijk bent, is het nu wel aan de warme kant inderdaad… :-(

Super indrukwekkend die hoeveelheid sneeuw he!

*bericht bewerkt door Rogier op 19 apr 2018 13:53

Click. Click. Peace
Rogierauteur19 april 2018 · 18:31

Vanmorgen was ook niet slecht
Click. Click. Peace
Snowy197019 april 2018 · 20:33

Die laatste is wel heel bijzonder! Of je geen bochtje wilt missen…
Even nieuwsgierig: hoe lang doe je gemiddeld over de klim en hoe goed moet je conditie zijn? Ik heb steeds het idee dat de gemiddelde Nederlander voortijdig over zijn of haar tong struikelt. ;-)

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam
Rogierauteur19 april 2018 · 20:35

@Snowy1970 Een goede conditie is wel een verreiste. Maar je hoeft echt geen topsporter te zijn. Goed doseren is belangrijker. Vanmorgen hebben we 1100 meter geklommen in zo’n twee uur. Langzamer dan de lift, maar wel mooier ;-)

Click. Click. Peace
Patrick7120 april 2018 · 08:28

Strak filmpje!

Piste riderrrrr
evr6620 april 2018 · 09:49

Het begint weer aardig te kriebelen met al die plaatjes. Gok voorlopig op eerste week mei met dalende 0 graden grens en nog steeds een pak sneeuw verwacht. Mocht dit zo uitzakken, kiezen tussen Stubaier en Engelbert waarschijnlijk. Fingers crossed :)

Edwin van Riel
Edwin.20 april 2018 · 09:58

Volgens mij heeft er in jaren niet zoveel sneeuw gelegen op dit moment. Goed, met deze hoge temperaturen gaat het ook wel hard weg. Al wordt het jammer genoeg na het weekend weer kouder en wisselvalliger.

Kwam deze nog tegen:

*bericht bewerkt door Edwin. op 20 apr 2018 10:14

Not all who wander are lost
HeidiInTheAlps21 april 2018 · 21:19

love, love, love.

Gnurider22 april 2018 · 09:05

Blij dat te lezen @Rogier.
Dan ligt er de komende weken nog wel wat moois in het verschiet ;)

HansM22 april 2018 · 14:30

Klopt en het gaat nog dumpen deze week!

AFB7924 april 2018 · 21:11

Mooi tochtje, sneeuw misschien niet zo fijn, de zon wel!

https://www.facebook.com/skitourentirol/videos/2154751714755…

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.