Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Les Trois Vallées: waar de goedkoopste drankjes?

Roel op 23 december 2018· 61 reacties

Le Pilatus in Courchevel

Na het maken van een aantal mooie afdalingen is het altijd fijn om even te gaan zitten en te genieten van een drankje in de zon. Dit kun je doen in het dorp, maar natuurlijk ook bij een hut of een bistrootje aan de piste. Maar waar kun je dit het beste doen in een groot gebied als Les Trois Vallées? We bestelden op verschillende plaatsen in dit skigebied een cappuccino en een cola. Daarbij ging het ons niet om de sfeer of après-ski maar om de betaalbaarheid. Waar vonden we het goedkoopste drankje, wat waren de verschillen en zijn deze eventueel te verklaren?

Verschillende dorpen

Onder Les Trois Vallées vallen verschillende deelgebieden. Iedereen kent natuurlijk Val Thorens maar Courchevel, Les Menuires, Méribel Mottaret en Saint Martin de Belleville zijn ook bekend. In deze dorpen hebben we bij 30 hutten, restaurants, bistro’s en supermarkten de prijzen van drankjes vergeleken. Wij vroegen ons af: maakt het uit in welke plaats je zit, hoe hoog en waar precies je een drankje bestelt?

We zijn met twee man kriskras door het skigebied gegaan en hebben de prijzen van een cola en een cappuccino genoteerd. De hoeveelheid drank die we voor een standaard consumptie kregen varieerde van 0,2 liter tot 0,5 liter maar voor de beoordeling is uitgegaan van de kleinste hoeveelheid die besteld kon worden. Alle locaties lagen aan, of vlakbij de piste. De prijzen bleken, niet geheel onverwacht, extreem te variëren. Voor een kop cappuccino liep de prijs uiteen van € 3,50 tot € 6,50. Voor een cola waren de verschillen nog groter, die varieerden van € 2,90 tot € 6,50 voor de kleinst mogelijke hoeveelheid.

Goedkoopste plekken

De vier goedkoopste glazen cola (supermarkten niet meegerekend) vonden we allemaal in de dorpen. De goedkoopste cola vonden we op het terras van Le Dahlia in Saint Martin de Belleville. Voor € 2,90 had je hier een glas cola op het terras (de hoeveelheid konden we helaas niet noteren omdat de zaak op dat moment dicht was). Ook de twee goedkoopste cappuccino’s vonden we in de dorpen zelf. Onderaan de piste bij Le Chrismaran in Méribel Mottaret betaalde je met € 3,50 het minst.

Het maakt op het eerste gezicht weinig uit in welk dorp je zit. De goedkoopste drankjes zijn niet per se in de laagste, best bereikbare dorpen te vinden.

Courchevel: peperduur

In tweede instantie zie je wel aardige verschillen. Aan de piste kostte een drankje in Les Menuires over het algemeen het minst. Val Thorens en vooral Courchevel zijn (veel) duurder. Binnen bij de Foulie Douce in Val Thorens betaal je voor een glas cola (0,5l) € 6,00. De duurste drankjes noteerden we echter bij Le Pilatus vlakbij het vliegveldje in Courchevel. Hier ben je voor zowel een cappuccino als een glas cola van 33cl € 6,50 kwijt. Een goede nummer twee is restaurant Les Verdons in Courchevel met € 6,40 voor een cappuccino en € 5,20 voor 25cl cola. Deze hoge prijzen kwamen we nergens anders tegen in Les Trois Vallées. Les Verdons heeft ook een aparte bistro met plastic stoeltjes maar zelfs hier betaal je voor een cappuccino € 5,50.

Restaurant Le Pilatus, Courchevel

Ligging weinig invloed

Je verwacht dat de bereikbaarheid (ligging en hoogte) iets uitmaakt in de prijsstelling. Voor een hooggelegen berghut is een grotere logistieke inspanning (lift of sneeuwscooter) nodig dan voor een restaurant aan een verharde weg onderaan de piste. Toch hebben wij dit effect nauwelijks opgemerkt. Tegenover de € 6,50 in Courchevel (aan de weg naast het vliegveld op 2021 meter) betaal je op 2921 meter hoogte boven Val Thorens voor dezelfde hoeveelheid cola (33cl) en cappuccino respectievelijk € 4,00 en € 4,50. Restaurant Le Mont de la Chambre in Les Menuires (2836 meter) hanteerde dezelfde prijzen. Bereikbaarheid blijkt weinig invloed te hebben.

In de supermarkt

Tot slot hebben we de prijzen van supermarkten vergeleken door de prijs van een Coca-Cola sixpack (blikjes van 33cl) te noteren. Een Coca-Cola sixpack kostte in Val Thorens op 2300 meter het minst. We betaalden hier bij de ‘Carrefour Montagne’ € 3,40 tegenover € 4,50 bij de ‘Sherpa’ in Méribel Mottaret, de duurste supermarkt die we tegenkwamen. Dat is toevallig in hetzelfde dorp waar we de goedkoopste cappuccino op de kop tikten. De ‘Sherpa’ in Courchevel zat hier tussenin met € 4,20 voor een sixpack.

Omdat we gewoon nieuwsgierig waren hebben we ook even buiten het skigebied een supermarkt bezocht. In Moutiers, aan het begin van het dal, betaal je bij de ‘Carrefour’ € 2,93 voor zo’n sixpack.

Supermarkt Sherpa in Méribel Mottaret

Wat ons opviel

De bereikbaarheid van een restaurant of hut lijkt weinig invloed te hebben op wat je betaalt voor een drankje aan de piste. De goedkoopste drankjes vind je niet per se in de lagere, best bereikbare dorpen koopt. Dat geldt ook voor de supermarkten. De prijs lijkt veel meer te worden bepaald door het imago of de clièntele van het dorp, en dat is iets om rekening mee te houden als je tochten maakt door het skigebied. Wat ons verder opviel:

  • Courchevel is veruit de duurste bestemming. De prijzen liggen hier tot twee keer zo hoog als elders. Als je graag wat geld bespaart kun je voor een drankje dus beter doorskiën of -boarden naar een van de andere deelgebieden. Aan de piste troffen we in Les Menuires de goedkoopste drankjes aan.

  • Een cola en cappuccino zijn in de dorpen over het algemeen goedkoper dan op de berg. Het laagstgelegen, best bereikbare dorp heeft echter niet automatisch de laagste prijzen;

  • Een sixpack Coca-Cola in de supermarkt is in de best bereikbare dorpen ook niet altijd het goedkoopst. Wel wordt de prijs daar minder bepaald door het dorp dan aan de piste het geval is.

Bijna overal worden de prijzen van een drankje buiten duidelijk aangegeven

Veel factoren

Dit is een steekproef onder 30 horecazaken. We hebben niet alle gelegenheden in Les Trois Vallées bezocht en de uitkomsten zijn dus indicatief. Daarmee is ook niet gezegd dat deze bevindingen voor andere skigebieden gelden. Daarnaast, en dat zagen we in Les Trois Vallées ook, is het soort restaurant bepalend. Een bistro of zelfbedieningsrestaurant is natuurlijk goedkoper dan een bedieningsrestaurant met wijnglazen op tafel. Les Verdons in Courchevel had bijvoorbeeld zowel een restaurant als een bistro met eigen prijzen. En de Foulie Douce had naast het gebouw een aparte drankwagen staan. Een tip die we je sowieso kunnen meegeven: in Frankrijk zijn restaurants verplicht (er zijn enkele uitzonderingen) hun prijzen aan de buitenkant kenbaar te maken. Check dus de prijslijst voordat je gaat zitten; dat is de makkelijkste manier om onaangename verrassingen te voorkomen.

Kijk hier voor de lijst van alle bezochte gelegenheden.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Lein23 december 2018 · 07:33

Mijn schoonfamilie zou een paar jaar geleden gaan skiën in Les Menuires maar de reisorganisatie had ze omgeboekt naar een prachtig appartement in Courchevel. Dat bleek later toch een onaangename verrassing, de vakantie werd vele malen duurder dan begroot door de dure horeca. Ik heb er weleens 1 glas warme choco besteld voor 10 euro, reken maar uit voor een familie met 10 personen die daar een week verblijven😱

Frank923 december 2018 · 08:19

Leuk topic dit! Zeker Frankrijk staat er toch om bekend dat de drankjes duur zijn. Wel vind ik dat de prijs in combinatie met de hoeveelheid die je krijgt moet worden meegenomen. Die 6 euro voor een halve liter cola bij La Foulie Douce vind ik best meevallen. 5.20 voor een klein glaasje van 25 cl niet.

JaspersB23 december 2018 · 08:20

Pffffff wat een onderwerp zeg.

Ferdinand23 december 2018 · 08:43

Goed veldwerk Roel! Zoals het de Hollander betaamt onderzoeken we prijzen :)

fijne adv. site hè, dat wintersport.nl?
jaapheeringa3923 december 2018 · 09:07

Prima onderzoek, komt inderdaad wel overeen met mijn eigen ervaringen in dit gebied. Aan de bontjassen en andere dure kleding kun je al zien dat Courchevel een peperduur gebied is, maar ook Val Thorens is inderdaad verre van goedkoop. De lunch is inmiddels zo prijzig dat we die liever in het appartement nuttigen.

RRski23 december 2018 · 09:22

6,50 voor de kleinst mogelijke hoeveelheid of 5,20 voor 25cl “cola”, vaak is dit smerige b-merk postmix waarbij zelfs koolzuur te zuinig staat afgesteld.

Ik wil best wat uitgeven aan horeca, maar Frankrijk slaat de plank volledig mis, peperduur, matige kwaliteit en over het algemeen weinig sfeervol.

Dat doen Oostenrijk en Italië toch echt véél beter.

*bericht bewerkt door RRski op 23 dec 2018 10:14

Hulst23 december 2018 · 09:38

Leuk om te weten al is het lastig om daar je skitochten in het gebied op af te stemmen. Dikwijls kijk je toch naar terrassen met een leuk uitzicht en ben je blij dat er überhaupt plek vrij is en ga je toch maar zitten. Alleszins verstandig dus om tevoren even de kaart te bekijken. Als je met 2 of 3 bent is het allemaal nog te overzien maar soms zie je hele families en dan loopt het natuurlijk wel in de papieren. Bij Courchevel gaat het veelal om de status lijkt me zo. Voor ons is het restaurant bovenaan de Mont de la Chambre al een aantal jaren een goede en betaalbare pleisterplaats. En bij Croisette en Bruyeres in LM zijn er een aantal leuke, goede en zeer betaalbare gelegenheden.

Hen48
Roy8323 december 2018 · 09:47

Heel eerlijk vind ik de prijzen nog wel meevallen. Je leest altijd dat het zo duur is in Frankrijk, maar in Cervinia heb ik op sommige plekken ook gewoon 4 of 5 euro betaald voor een (25cl) blikje cola. Op festivals of feestjes in
Nederland kost een flesje water ook gewoon 4 euro. Dat het dan in een populaire tent, hoog in de bergen, 6 euro kost, vind ik dan niet extreem…Ik kan de kwaliteit overigens niet beoordelen, als dat is wat @rrski zegt is dat wel een beetje jammer.

De koffie en cappuccino zijn volgens mij in Italië wel altijd een stuk goedkoper :).

Wannabe Dolomietenkenner...
Matthias12323 december 2018 · 09:52

@rrski dat zijn natuurlijk wel de extremen. Zoals je op de foto kan zien is die 6,- voor een fles van een halve liter. Dat is dus gewoon. Goede cola. Courchevel is gewoon extreem duur, in een Ischl zijn er ook genoeg tenten te vinden met dezelfde prijzen. Je bent nu een extreem dure tent in een extreem duur dorp aan het vergelijken met een gemiddeld hutje in Oostenrijk en Italië. Ook de goedkopere tenten in 3 Vallées zijn bovengemiddeld duur omdat het nu eenmaal een duur en luxe gebied is. Dit is niet doorsnee Frans.

Born to Ride
Jasper-Oke23 december 2018 · 09:52

Een stukje taart 14 euro. Ongelooflijk. Daar verbaas ik mij eigenlijk nog het meest over.

Matthias12323 december 2018 · 10:21

@Jasper-Oke dat zijn inderdaad bizarre prijzen. Maarja Courchevel moet je een beetje vergelijken met locaties zoals de Champs Elysée in Parijs, het Sint Pieter in Rome of de Ramblas in Barcelona. Dat is puur voor de jetset die dit er voor over heeft om gezien te worden.

Born to Ride
DrPhil23 december 2018 · 10:42

Moraal van dit verhaal: bier is toch goedkoper.

dan5823 december 2018 · 10:46

Oei daar gaan we weer…Nederlands bier of Belgisch bier…come in @Matthias 123🍺😝

Born to run. B.S.
Matthias12323 december 2018 · 10:54

Oei daar gaan we weer…Nederlands bier of Belgisch bier…come in @Matthias 123🍺😝

dan58 op 23 dec 2018 10:46

In Frankrijk drink ik graag een Frans biertje. In de Franse Alpen zitten best een paar mooie brouwerijen met mooi bier.

*bericht bewerkt door Matthias123 op 23 dec 2018 10:54

Born to Ride
miepmiep23 december 2018 · 11:41

Een stukje taart 14 euro. Ongelooflijk. Daar verbaas ik mij eigenlijk nog het meest over.

Jasper-Oke op 23 dec 2018 09:52

.

Een hele taart bij bakker 20 euro. Maar wel 1000 x zo lekker als in Nederland .

miepmiep23 december 2018 · 11:43

Tja prijzen altijd een discussie. Maar ga eens op een terrasje in Scheveningen zitten of in Amsterdam of Utrecht . Dan schrikje soms ook van de prijzen . Scheveningen betaal je ook al 4,5 euro voor grote cola .

*bericht bewerkt door miepmiep op 23 dec 2018 11:49

Tiny-M23 december 2018 · 12:33

Was inderdaad beter geweest als ze hadden omgerekend naar hoeveelheid. 6 euro voor een halve liter vind ik ook best prima. Daarnaast vind ik het wel weer grappig dat er meteen geroepen wordt dat Frankrijk zo duur is, er is zoveel meer dan 3 vallee…

*bericht bewerkt door Tiny-M op 23 dec 2018 12:33

MiTi23 december 2018 · 12:33

Had een keer toen we rond 15 u in Saint Martin aankwamen zin in een crêpe. Helaas maakten ze die pas na 16 uur maar ze hadden wel heel lekkere gebakjes staan. Het rondje was dit keer voor @Annie-s maar daar had ze denk ik echt spijt van toen achteraf bleek dat dat gebakje 15.- kostte… 😱
Voor de rest weten we inmiddels de tentjes wel te vinden waar je nog redelijke prijzen hebt, zelfs in Courchevel. Voordeel van altijd in L3V skiën is dat andere dure gebieden ineens redelijk lijken. 😉

Winter is coming
Waah23 december 2018 · 12:47

Ach als je pakketreizen vergelijkt is Frankrijk al snel 150 euro pp goedkoper dan Oostenrijk en Italië. Dus daar kan je prima wat duurdere drankjes van betalen :-p.

Wel leuk om te zien hoeveel verschil er zit tussen de prijzen. Maar een tabelletje met prijs per 100ml of alles omgerekent naar bijvoorbeeld 25cl glas had het wel afgemaakt.

Roelauteur23 december 2018 · 14:31

@Waah Hier is de lijst van alle bezochte gelegenheden met de colaprijs per liter:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1L2U7bIY9oDGs_FEuDHZw…
Ik zal hem aan het artikel toevoegen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Jasper-Oke23 december 2018 · 14:52

Ach als je pakketreizen vergelijkt is Frankrijk al snel 150 euro pp goedkoper dan Oostenrijk en Italië. Dus daar kan je prima wat duurdere drankjes van betalen :-p.

Wel leuk om te zien hoeveel verschil er zit tussen de prijzen. Maar een tabelletje met prijs per 100ml of alles omgerekent naar bijvoorbeeld 25cl glas had het wel afgemaakt.

Waah op 23 dec 2018 12:47

Zal best, maar de accommodaties in Frankrijk kan je ook niet vergelijken met Oostenrijk. In Frankrijk zit je met die prijzen met 4 man op 25 m2. Nou, bedankt.

Annie-s23 december 2018 · 16:05

@ Miti. Ons favoriete hutje staat gelukkig niet in het overzicht. 😜

Martin718223 december 2018 · 17:14

Leuk artikel @Roel! Hoe ski je nog na 30 koffie/cola? Ok 29 dan want 1 tent was dicht.

DrPhil23 december 2018 · 17:20

Met die rekening van € 60 voor dat gebak, geef je dan ook nog fooi?

aait zijn Camelbak nog eens liefdevol

Waah23 december 2018 · 19:18

Ach als je pakketreizen vergelijkt is Frankrijk al snel 150 euro pp goedkoper dan Oostenrijk en Italië. Dus daar kan je prima wat duurdere drankjes van betalen :-p.

Wel leuk om te zien hoeveel verschil er zit tussen de prijzen. Maar een tabelletje met prijs per 100ml of alles omgerekent naar bijvoorbeeld 25cl glas had het wel afgemaakt.

Waah op 23 dec 2018 12:47

Zal best, maar de accommodaties in Frankrijk kan je ook niet vergelijken met Oostenrijk. In Frankrijk zit je met die prijzen met 4 man op 25 m2. Nou, bedankt.

Jasper-Oke op 23 dec 2018 14:52

Grappig genoeg zitten wij dit jaar met 2 personen op een “6” persoonskamer… Voor 5 euro extra TOV een “4” persoonskamer.

Als je gewoon aantal personen +2 doet is er niets aan de hand in Frankrijk. En heb in Oostenrijk ook in appartementen geslapen waar 2 mensen in de woonkamer moesten slapen. In Frankrijk komt het wel vaker voor (tenzij je dus +2 boekt).

@Roel bedankt voor de toevoeging! Top voor mensen (zoals ik) die van cijfertjes houden!

MiTi23 december 2018 · 20:32

@ Miti. Ons favoriete hutje staat gelukkig niet in het overzicht. 😜

Annie-s op 23 dec 2018 16:05

Dat blijft een best goed bewaakt geheim @Annie-s! 😄

Winter is coming
Hulst23 december 2018 · 21:29

En ik maar denken dat de uitdrukking is “een goed bewaard geheim”.

Hen48
ViolaB23 december 2018 · 22:01

Ooit zaten we in Montafon te genieten van een drankje buiten, toen achter ons een groepje ging zitten. ‘Hé joh, kijk uit!’, riep er eentje. ‘Die chocomelk kostte vier euro, je hebt al voor één euro op je schoteltje gemorst!’ Tja, dan weet je weer dat je Nederlander bent ;-) We hebben er heerlijk om gelachen.

sterko23 december 2018 · 22:13

Dit topic kan echt alleen maar op een Nederlandse site staan. Als ik dorst heb ga ik wat drinken op de plek waar ik dan ben.

Annoying skiers since 2003
MiTi24 december 2018 · 06:30

En ik maar denken dat de uitdrukking is “een goed bewaard geheim”.

Hulst op 23 dec 2018 21:29

Haha denk dat ik al teveel gluhweintjes op had ofzo! ;)

*bericht bewerkt door MiTi op 24 dec 2018 06:30

Winter is coming

Plaats een reactie