Sneeuwgarantie

Corina op 07 februari 2014· 4 reacties

null
Geen echte sneeuw maar wel skibaar

In dit blog met de titel “sneeuwgarantie”, ga ik je geen gebieden of plaatsen noemen, waar jij gegarandeerd sneeuw hebt in de komende vakantieweken. Want ik doel hier met sneeuwgarantie namelijk niet op de sneeuwzekerheid van skigebieden. Ik vind sneeuwzekerheid ook altijd maar een betrekkelijk begrip. Kan je hoe dan ook wel van een bepaald gebied garanderen, dat het echt sneeuwzeker is? Ik ben van mening van niet, 100% sneeuwzekerheid ofwel sneeuwgarantie heb je volgens mij nergens.

Kerst was niet rooskleurig
Want rond de kerst en begin dit jaar, was er zelfs in een aantal gletsjergebieden in Oostenrijk sprake van een treurige situatie. Natuurlijk, daar lag nog steeds iets wits, maar het hield niet over, zo hoorde ik van een ooggetuige, die daar de winter doorbrengt. Zo weinig sneeuw als tijdens deze feestdagen, dat was voor daar uiterst zeldzaam. En zeg nou zelf: we zijn de afgelopen jaren (gelukkig) erg verwend als het om de hoeveelheid sneeuw gaat. Als we niet terug naar het dal kunnen skiën, dan zijn we al snel ontevreden. Maar ik heb in mijn jarenlange carrière als wintersporter echt al veel vaker meegemaakt dat de dalafdaling compleet groen waren.

null
De weergoden zijn ons niet altijd zo goed gezind

Annuleren niet mogelijk
Helaas voor ons, toeristen, maar gelukkig voor de hotels, reisorganisaties en skigebieden, is gebrek aan sneeuw geen gegronde reden om je vakantie te annuleren. Je bent al snel geneigd om dit te doen, als er geen of weinig sneeuw ligt, maar als je dan alsnog je geboekte accommodatie moet betalen, dan laat je het wel uit je hoofd. Dan hoop je alleen elke ochtend als je de gordijnen opendoet, dat moeder natuur toch voor een aangename verrassing heeft gezorgd. Want gelukkig kan één dag of nacht soms toch de redding van je skivakantie zijn.

Boeken met sneeuwgarantie
Er zijn accommodaties en ook wel reisorganisaties, die een vorm van sneeuwgarantie aanbieden. Bij de accommodaties kan je dan nog steeds niet je hele vakantie kosteloos annuleren, de pijn wordt enkel wat verzacht. Zo ken ik een hotel, dat de volgende regel hanteert: mocht het in de geboekte week niet mogelijk zijn om in het dal te langlaufen, dan krijg je € 150,-- korting per gezin per week. Indien meer dan 30% van de liften in het skigebied niet inbedrijf zijn, dan krijg je een korting van € 300,-- per gezin per week. Fijn natuurlijk zo’n welkome korting, maar je zit toch nog steeds met de ergernis van te weinig sneeuw!

null
Dit is helaas even ‘natuurlijk’…

Sneeuwgarantieregeling bij reisorganisatie
Een voorbeeld van een sneeuwgarantieregeling bij een reisorganisatie: je hebt het recht om tussen de 8 en 5 dagen voor vertrek kosteloos te annuleren als er binnen een straal van 25 km van je geboekte bestemming geen pistes open zijn. Als er echter ook maar één piste wel geopend is, dan kan je fluiten naar je recht om te annuleren. Als je annulering goedgekeurd wordt op grond van bovenstaande voorwaarden en je wilt later toch nog vertrekken, dan is er de mogelijkheid om om te boeken. Eventuele meerkosten moet je dan wel betalen. Ik denk alleen dat het erg weinig voorkomt, dat er binnen een straal van 25 km echt niet één lift open is. Het gaat hierbij om de periode van 14 december tot 14 maart. En als je niet uitkijkt, sluiten ze de voorjaarsvakantie voor het gemak nog even uit. Ook een soort wassen neus dus deze regeling, lijkt mij. Of heb ik bepaalde (betere?) regelingen over het hoofd gezien?

Ik vraag me af of iemand van jullie ervaring heeft met zulke regelingen, heb je er wel eens aanspraak op kunnen maken?

Corina
staat als van jongs af aan op de ski's en blogt over interessante wintersportweetjes en haar eigen ervaringen.

ik heb met kerst aanspraak gedaan op de sneeuwgarantie. Resultaat was een andere accommodatie in een hoger gelegen gebied. Namelijk Tignes, heb een super vakantie achter de rug gehad :). Ik ben echt blij dat zoiets bestaat… anders zag mijn vakantie er niet zo goed uit…

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.

Binnen 25 km ligt er altijd wel een skibare gletsjer of hoge top. Als je alleen daar nog skibare sneeuw vindt en je gaat erheen, ben je vast niet de enige :-)
Die verzekeringslui strijken intussen lachend de premies op. Uitkeren hoeven ze immers zelden.
De genoemde voorwaarden zijn zo breed of zo smal zoals je ze maar interpreteert.
Ik zou zeggen, niet extra verzekeren. En proberen een hooggelegen gebied te vinden bij het boeken. Daarmee is helaas nog steeds niets gegarandeerd…

Skiing is a dance, and the mountain always leads

Je hebt gelijk @Ramon3 , met alles wat je verzekert, ervaar ik dat ze zich er altijd weer proberen uit te draaien, zodat ze niet uit hoeven te betalen. Bij de opties, die ik hierboven genoemd heb, betaal je overigens geen premie voor de regelingen.

Wij hebben dit 3 jaar geleden voorgehad toen we gingen skiën in les Sybelles met pasen. Er lag toen werkelijk geen sneeuw, slechts 3 pistes waren open en dan nog maar tot 14.30. Wij zijn dan ook elke dag op en af naar Orelle gereden. Wij hebben toen zoveel mogelijk foto’s gemaakt van skiplannen met geopende liften, want een verklaring wou de liftmaatschappij niet geven terwijl dit door de verzekering werd gevraagd. Ik heb dit allemaal correct doorgegeven aan de verzekeringsmaatschappij en had er totaal niets van verwacht, maar 3 weken later hebben wij correct onze skipas terugbetaald gehad (behalve dag 1 toen we wel in Les Sybelles zaten).

better to be off piste, then to be pisted off
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie