BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Skiën in Tirol in verschillende winterseizoenen

Skiën in Tirol in verschillende winterseizoenen

gesponsord
Geplaatst op 8 oktober 2018

Genieten in Nauders ©Tirol Werbung / Hörterer Lisa
Genieten in Nauders ©Tirol Werbung / Hörterer Lisa

Grofweg kent de wintersport twee échte piekmomenten. De grootste uittochten vinden namelijk plaats in de kerstvakantie en de voorjaarsvakantie. Het mag duidelijk zijn dat het Oostenrijkse Tirol de meest populaire bestemming is voor Nederlandse wintersporters. Sterker nog, wanneer Tirol een land zou zijn zou het, gemeten in het aantal Nederlandse winterse overnachtingen, het grootste wintersportland van Europa zijn! Er zijn gelukkig ook veel periodes in de winter wanneer het heel veel rustiger is in Tirol. Wij hebben deze skiseizoenen voor je op een rij gezet!

Stubaier Gletsjer ©Tirol Werbung / Sailer Gregor
Stubaier Gletsjer ©Tirol Werbung / Sailer Gregor

Skiën in de herfst

Wanneer je in het voorseizoen naar Tirol gaat dan zijn de gletsjers de plekken waar je moet zijn. Deze “Big 5” zijn wat makkelijker te spotten dan hun dierlijke tegenhangers. Op de Kaunertaler Gletscher, Pitztaler Gletscher, Gletscherskigebiet Sölden, Stubaier Gletscher en Hintertuxer Gletscher begint het seizoen vanwege de hoogte al veel vroeger dan in de overige skigebieden. Dat betekent dat je al vanaf oktober terecht kunt om te genieten van de pistes. De gletsjer van Hintertux is zelfs het hele jaar open. Het zou zomaar kunnen dat je op de gletsjers de echte pro's tegen het lijf loopt die zich voorbereiden op het nieuwe wedstrijdseizoen. Ook zijn er diverse evenementen waar je de nieuwste ski's en snowboards kunt testen.

Christkindlmarkt in Mayrhofen ©Tirol Werbung / Grössinger Michael
Christkindlmarkt in Mayrhofen ©Tirol Werbung / Grössinger Michael

Rust tijdens de Adventsperiode

Okay, tijdens de kerstvakantie zul je niet de enige wintersporter zijn die naar Tirol afreist, maar tijdens de adventsperiode is het een stuk rustiger. De meeste skigebieden in Tirol openen begin december en druk is het dan absoluut nog niet. Zelfs in de weekenden hoef je de pistes met maar weinig anderen te delen. Daarnaast is het ook vanuit cultureel perspectief een interessante periode. Je kunt namelijk een aantal Tiroolse tradities meemaken, zoals de “Perchtenläufe” (demonenprocessies) rond Sinterklaas of de vele Christkindl-markten in de adventsperiode.

Lege pistes in Serfaus ©Tirol Werbung / Mallaun Josef
Lege pistes in Serfaus ©Tirol Werbung / Mallaun Josef

'Het gat van januari'

In Tirol noemen ze de maand januari het “Jännerloch”. Niet dat het nou zo'n donkere maand is, maar wel omdat het precies tussen twee vakanties inzit. De drukte van de kerstvakantie is voorbij en de drukte van de voorjaarsvakantie moet nog komen. Wintersporters die in dit 'gat van januari' duiken, genieten van minder drukke pistes, korte wachttijden en perfecte omstandigheden. Daarbij hebben veel skigebieden extra acties, zoals bepaalde oefenliften die gratis toegankelijk zijn en in de SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental, in Serfaus-Fiss-Ladis of in Hochötz in het Ötztal zijn liftpassen te koop die overdraagbaar zijn. Dat betekent dat de ene ouder kan gaan skiën, terwijl de andere op de kinderen kan passen, terwijl je maar één liftpas hoeft te kopen.

Nog geweldige sneeuw in St. Anton ©Tirol Werbung / Mallaun Josef
Nog geweldige sneeuw in St. Anton ©Tirol Werbung / Mallaun Josef

Ná de voorjaarsvakantie

Eigenlijk breekt de mooiste tijd van de winter aan ná de voorjaarsvakantie. De dagen worden langer, het sneeuwdek bereikt z'n maximale hoogte en het is niet meer ijzig koud. Het is ook in deze tijd van het jaar dat er veel afsluitende evenementen worden georganiseerd. Toch is het nooit meer écht druk in Tirol. Veel wintersporters hebben hun vizier al op het voorjaar gericht en de ski's opgeborgen. Dat zorgt voor veel ruimte op de pistes! Een grote misvatting is dat je in deze periode alleen nog maar bij skigebieden met een gletsjer terecht kunt. Alle skigebieden in Tirol hebben de liften nog draaien in de maand maart!

Gezelligheid in de Kristalhütte ©Tirol Werbung / Mallaun Josef
Gezelligheid in de Kristalhütte ©Tirol Werbung / Mallaun Josef

Toch in de drukke weken?

Maar ook al ga je toch in de kerstvakantie of voorjaarsvakantie naar Tirol, dan kun je rekenen op een vakantie vol belevenissen. Sommige skigebieden bieden zogenoemde “Early Bird Packages” aan. De liften gaan zeer vroeg open en iedereen die op dat tijdstip al op de piste aanwezig is, wordt beloond met vers geprepareerde pistes. Als de uitslapers dan om 9 uur de berg opgaan, zijn de early birds al klaar voor de eerste pauze en genieten van koffie en verse broodjes. Ben je meer een avondmens dan is de après-ski van Tirol natuurlijk legendarisch. Zet dan wel even je ski's en schoenen in het skidepot bij het dalstation. De volgende dag stap je dan in je warme en droge skischoenen en kun je de berg weer op!