Acht verschillende vuilnisbakken; afval scheiden in het buitenland

Rogier op 28 september 2018· 22 reacties

6 Vuilnisbakken in Oostenrijk
6 Vuilnisbakken in Oostenrijk

Steeds meer mensen raken ervan doordrongen dat we met zijn allen op de natuur moeten letten. Dus scheiden we braaf ons afval in Nederland. In smalle Alpendalen waar ruimte een schaars goed is, en waar men naar mijn idee zeer doordrongen is van de kwetsbare natuur, wordt ook naar hartelust gerecycled en afval gescheiden. Soms krijg je maar liefst acht prullenbakken met een voor leken onduidelijk onderscheid wat in de ene en wat in de andere bak moet.

Vier vuilnisbakken

Elk jaar zie ik het als er Nederlandse vrienden of familie bij mij over de vloer komen: ze trekken de la open waar de vuilnisbakken instaan en er ontstaat, als in een stripverhaal, een vraagteken boven hun hoofd. Bij mij in de buurt wordt bij standaard (niet-chemisch) huisafval onderscheid gemaakt tussen biobak-afval, glas, verpakkingsmateriaal en restafval. Maar vooral dat verpakkingsmateriaal levert problemen op. Logisch want voor de uitleg op de containers moet je ongeveer cum laude afgestudeerd zijn om te begrijpen wat wel en niet mag. Nu ik al meer dan vijftien jaar in de Franse Alpen woon heb ik het denk ik onder de knie. Maar 100% zeker ben ik niet…

Maar dan, Oostenrijk

Nu was ik vorige maand toevallig een paar dagen in Oostenrijk en toen ik netjes mijn afval weg wilde gooien - ik had alles al netjes apart gehouden - was het toch een enorm uitzoekwerk bij de containers op de camping. Ik werd ook nogeens streng en controlerend aangekeken door een gemeentewerker die, volgens mij niet eens toevallig, net in de buurt bezig was. Dat maakte mij nog wat onzekerder… Ik voelde me bijna een misdadiger terwijl ik toch echt braaf probeerde te zijn want recyclen is in mijn optiek gewoon heel goed.

Uitleg op container in Franse Alpen
Uitleg op container in Franse Alpen

Op hetzelfde neer

Er zijn vele verschillende manieren van afval scheiden en die hebben meestal te maken met hoe de recycle-centra werken. In Oostenrijk was het bio, restvuil, blik, plastic en papier wat los werd gescheiden. Bij mij in in de Zuidfranse Alpen mag blik en plastic bij elkaar (dat wordt later machinaal gescheiden) maar karton moet absoluut weer los, in een speciale kartoncontainer. Om het nog moeilijker te maken, kan het zelfs per regio verschillen. Alsof dat niet genoeg is, lijken ook de verhuurders van appartementen in wintersportgebieden het verplichte afvalscheiden allemaal anders in te vullen. (Weet iemand wel zeker hoe het echt moet?) In sommige Oostenrijkse appartementen waar ik de laatste jaren geweest ben tijdens de wintersport stonden maar liefst 8(!) verschillende prullenbakken. Dat levert niet alleen een probleem op tijdens het sorteren. Maar het afval wegbrengen werd op deze manier ook een hele expeditie.

Waarom is het zo moeilijk?

Ondanks dat het altijd wel ongeveer op hetzelfde neerkomt is goed afval scheiden op een andere manier dan je gewend bent enorm lastig. Waar komt dit toch door? Zijn we zulke gewoontedieren dat iets simpels als dingen weggooien ingewikkeld wordt als er iets verandert? Of is het de uitleg die niet is geschreven in het typische Frans, Duits of Italiaans dat we op school hebben geleerd. Dat maakt, als je de taal niet helemaal machtig bent, het nog een stukje lastiger.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

In Nederland is het toch niet anders?
Waar ik woon mag ik veel meer bij plastic gooien volgens de folder, dan de buurgemeente mag. Wat het nog leuker maakt is dat het hetzelfde afval bedrijf is zelfde wagen zelfde stortplek etc.
En het kan nog gekker
En zelfs in de straat is er verschil ik en nog een paar hebben 3 containers overig plastic en groen. Papier mag ik deponeren bij groen en bij overig volgens schrijven gemeente/afvalverwerker. Mijn buren hebben rechts daarentegen hebben 4 containers zij hebben er eentje voor papier.
De gene met 3 containers plaatsen hem de straat erachter met 4 voor het huis. Netjes volgens regels. De ophaalservice komt en vult de wagen met de containers maar zo komt alles alsnog door elkaar.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Hier in Amstelveen:
restafval
groente-fruit-tuinafval
plastic-metaal-drankkartons
glas
papier-karton
klein chemisch afval

Het is allemaal niet zo moeilijk. Gelukkig wordt het gratis opgehaald behalve restafval, dus het loont wel. Ik vraag me wel eens af waar het terecht komt en wat ermee gebeurt want volgens mij komt er ook wel weer veel samen.

Not all who wander are lost

@Birdheart Het is ongeveer gelijk maar niet helemaal, en dat maakt het wat mij betreft best ingewikkeld in elke land/regio, telkens weer anders…

Click. Click. Peace

Het is allemaal niet zo moeilijk. Gelukkig wordt het gratis opgehaald behalve restafval, dus het loont wel. Ik vraag me wel eens af waar het terecht komt en wat ermee gebeurt want volgens mij komt er ook wel weer veel samen.

Edwin. op 28 sep 2018 08:35

In de meeste gevallen is het zelfs efficiënter om niet te scheiden en bij het afvalstation te doen. Daarom wordt het vaak ook weer bij elkaar gegooid.

Er wordt iemand zeer goed voor betaald die dit allemaal bedenkt, die zal er vast en zeker ook goed voor gestudeerd hebben! Uiteindelijk bij de vuilverwerker wordt alles door elkaar geflikkerd en maakt het geen ene moer uit ;) Recyclen is goed en vooral het hergebruik van materialen mag van mij meer gebeuren, maar soms wordt er wel een beetje doorgeslagen in hoe het vuilnis weg gegooid moet worden.

@Martijnt Ik dacht dat ook altijd (mede veroorzaakt door ‘fake-news’ social media berichtjes) maar ik sprak daarover met een Franse afval expert en die vertelde dat er echt enorm veel gescheiden wordt ook als het door elkaar wordt gegooid (soms). Tegenwoordig is er echt wel geld te verdienen met het hoogwaardige afval wat wij weggooien. Alleen het compleet niet recyclebare komt later samen. Maar zoals @Tiny-W zegt zijn goede afvalstations zo goed in het scheiden dat het soms de vraag is wat beter is…

Click. Click. Peace

Het scheiden is vooral van belang voor de achterliggende betaalstromen. Zo betalen bijvoorbeeld de leveranciers die verpakte producten op de markt brengen voor de kosten van plastic verpakking en drankkartons. Daarom mag er eigenlijk geen ander plastic in die bak, dat valt onder een andere kostenstroom…
Hetzelfde (wie betaalt wat) geldt min of meer ook voor de andere afvalstromen

In 2009 in Riezlern, Kleinwalsertal. De eigenaresse van het appartement nam ons mee naar de afvalschuur en daar stonden maar liefst 14 (!) verschillende afvalbakken. En inderdaad de strenge blik ( @Rogier ) dat hel en verdoemenis over ons neer zouden dalen als we het fout deden, want dan kreeg Zij de boete.
Ik sprak laatst met iemand van de Afvalstoffendienst 's-Hertogenbosch hierover en die zei ook dat bronscheiding, zoals zij dat noemen, niet altijd efficiënt is. Als voorbeeld noemde hij vervuild papier met verf- of vetresten en hard plastic bij verpakkingsmateriaal.

*bericht bewerkt door Tjeerd69 op 28 sep 2018 09:50

Het schiet af en toe zijn doel voorbij op deze manier. Staan we een paar dagen op een camping waar de regels erg streng of onduidelijk zijn, gaat alles in 1 grote zak mee naar huis richting restafval.

Edwin van Riel

Thuis probeer ik altijd heel goed het afval te scheiden. Als ik op vakantie ben, wil ik het ook wel doen, mits de verhuurder goede uitleg geeft en ook voor goede voorwaarden zorgt, zoals verschillende bakken (waar duidelijke op staat wat er in moet) en het verschaffen van afvalzakken. Is dit niet het geval, dan ga ik zelf ook niet heel veel moeite voor doen om in die ene week keurig, volgens de regeltjes, mijn afval te scheiden.

@Rogier Op locatie van de vuilverwerker zijn ze veel beter in het scheiden van het afval door allerlei technieken, zo heb ik mij eens laten vertellen door een kennis die er voor werkt. Kosten om het gescheiden op te halen etc is hoog, maar ja, de gemeente wil graag de onderdanen beter opvoeden, dus daarom ligt het afval ook naast de (ondergrondse) containers of naast de wegen in het buitengebied gedumpt ;) Wij hebben thuis ook 4 afvalbakken, helaas geen bak voor etensresten. In een appartement werkt dat laatste niet zo best, dus straks in het nieuwe huis kunnen we dat ook gaan doen. Draag mijn steentje dus wel bij :)

Precies volgens mij zeggen we ongeveer hetzelfde ;-) @martijnt

Click. Click. Peace

Zoals @evert het al liet zien zijn wij Vlamingen Europees kampioen afval sorteren.
Thuis doen we hier consequent aan mee en ik erger me dan ook aan uitspraken zoals : 't heeft allemaal géén zin want 't wordt toch weer op 1 hoop gegooid"
Dit is niet zo, en als 't dan al eens ergens gebeurt dan is 't omdat de verwerker een ultra moderne sorteermachine heeft en dit goedkoper is, hieruit concluderen dat 't altijd en overal zo is , is makkelijk en onverantwoord.
Op vakantie laatste winter in Livigno was 't echter weer een poespas, alles netjes gescheiden bijhouden en dan met alle zakjes zeulen door de winkelwandelstraat waar je zonder GPS de containers niet vond. Dit moet toch anders kunnen.
In Kroatie deze zomer was 't weer anders; andere kleuren van containers met andere inhoud dan in B., beschreven in hun taal waar je géén jota van snapt.
In een ééngemaakt Europa met zo’n hoop goed betaalde Europese ambtenaren en politici moet dit toch te organiseren zijn hé?

Born to run. B.S.

Geen duidelijke instructie, onduidelijkheid bij de bakken of onvoldoende middelen is bij mij synoniem voor bijna uitsluitend “restafval”.

Scheiden kan een afvalcentrale sowieso beter dan de burgers zelf. Om burgers met het “probleem” op te zadelen vind ik een onjuist beleid.

Het kan idd soms allemaal wel wat lastiger zijn, maar je kan wel steeds de moeite doen om te proberen.
Deze zomer hebben we met de eigenaars van ons accomodatie in Solden hierover nog aan het babbelen geweest en ze zeiden zelf ook dat het niet altijd zo duidelijk is.
Indien er regelmatig foute sorteringen gebeuren kunnen ze daar blijkbaar behoorlijke boetes voor krijgen.
En het wordt wel degelijk op prijs gesteld dat je toch al de moeite doet om correct te sorteren.
Een week voordien was er een familie die dit consequent NIET deed en werden hierop ook vriendelijk aangesproken door de eigenaar.
Het antwoord was doodleuk dat het voor hun toch “urlaub” was.
Dan sta je natuurlijk met je mond vol tanden te kijken.

En het wordt wel degelijk op prijs gesteld dat je toch al de moeite doet om correct te sorteren.

Puttie op 28 sep 2018 16:42

Als ze bij mij 5(of 8) bakken in het appartement neerzetten met duidelijke plaatjes of uitleg in minimaal de Duitse of Engelse taal dan vind ik het scheiden prima.

Als ik zelf maar een kleine afvalbak heb en de smerige zak moet sorteren in een schuur of kelder dan pas ik. Zelfde geldt voor helemaal geen uitleg.

Wintersport alhier en afvalscheiding; bijzonder maar OK, er is een verband.

To the issue; afval is een belangrijke grondstof maar óók: afval blijft toch afval. De mens is van nature inventief dus met name lui. Daarna is hij/zij in de 20e eeuw verwend geraakt dus al snel wordt het teveel. De samenleving is maakbaar, nietwaar?
Ik wil graag afval scheiden, maar het begint bij de fabrikant van dat wat het latere afval blijkt te zijn; de helft van het gescheiden plastic blijkt dan bijvoorbeeld niet recyclebaar te zijn… .En die fabrikant wil graag laten geloven dat de consument juist de oorzaak en het probleem hierin is. Tsja, er is ergens een begin.

*bericht bewerkt door Frank66 op 28 sep 2018 21:16

En dan wordt de afval weer bij elkaar gegooid op de vuilnisbelt.

En dan wordt de afval weer bij elkaar gegooid op de vuilnisbelt.

GP01 op 30 sep 2018 00:47

Bron?

Steeds vaker wordt gescheiden (plastic) afval afgekeurd, en verbrand als restafval.
Soms omdat men eigenlijk dumpt (expres puin bij plastic gooien oid), vaak uit onwetendheid (als je het gescheiden afval aanbied in een grijze vuilniszak zal die zak niet herkend worden als plastic maar als restafval)

https://nos.nl/artikel/2181872-gescheiden-afval-beter-niet-i…

Mijn indruk over afval scheiden is zoals bij veel dingen aangaande het milieu, men handelt uit financieel gewin (minder restafval is minder betalen) en niet vanwege t milieu. Op vakantie zijn we even milieu moe en scheiden minder mensen. Dat is mijn indruk van afvalscheiden op vakantie althans!

Zinnen zoals hierboven verpesten het natuurlijk ook, want hep op feesboek gestaan!

*bericht bewerkt door Gaston op 30 sep 2018 16:40

Tijd voor een uitpakparty?!

Ik vond het van de zomer op de camping toch echt niet te doen. In zo’n hete tent. En dan allemaal los afval. Wij hadden een vuilniszak houder. En daar verdween dus alles, behalve glazen flessen, in. Heel leuk GFT en plastic enzo. Maar waar moet je het laten in een klein tentje. En ik ga ook niet elke keer met los afval naar de containers lopen want dat was ook niet echt om de hoek.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie