Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Nieuwe liften in Italië (2018-2019)

Henri op 26 november 2018· 4 reacties

Het dalstation van de nieuwe Colbricon Express in San Martino di Castrozza (FB Ski Center San Martino Rolle)

Ook dit jaar zijn er weer enorm veel nieuwe en moderne skiliften gebouwd in de Alpen. Ik heb weer een overzicht gemaakt van alle nieuwe liften in de vier meest bezochte Alpenlanden. Vandaag bespreek ik de vernieuwingen in Italië.

De nieuwe 'Middelstation' stoeltjeslift in Drei Zinnen (FB 3 Zinnen Dolomites Ski Resort)

Oude tweezitter vervangen in Drei Zinnen

Als onderdeel van een groot toekomstgericht project in het skigebied Drei Zinnen Dolomiten werd dit najaar de upgrade voltooid van de 40 jaar oude 2-persoons stoeltjeslift ‘Mittelstation’. De nieuwe 6-persoons stoeltjeslift krijgt exact hetzelfde tracé als zijn voorganger en wordt met onder andere een kap en zitverwarming een van de meest luxe liften van Zuid-Tirol.

Een verwarrende naam, maar dit is het bergstation van de nieuwe 'Middelstation' stoeltjeslift (FB 3 Zinnen Dolomites Ski Resort)

Inmiddels is al bekend dat volgend jaar de 3-persoons stoeltjeslift Helm aan de beurt is. Deze zal worden vervangen door een moderne 8-persoons stoeltjeslift, zodat het complete Helm deelgebied klaar is voor de verbinding met het Oostenrijkse skigebied Sillian. De Zuid-Tiroolse overheid heeft inmiddels officieel goedkeuring verleend aan het project om Sillian met het skigebied te verbinden. Het goedkeuringsproces aan de Oostenrijkse kant loopt nog, waardoor we voor de officiële start van de bouw nog even geduld moeten hebben. De andere geplande verbinding naar Val Comelico laat nog op zich wachten. Naar alle waarschijnlijkheid mag er op Zuid-Tirools grondgebied niet worden gebouwd, maar een eventuele verbinding is nog steeds mogelijk met alleen liften op het grondgebied van de provincie Veneto.

Twee skigebieden aan de Reschenpass verbonden

Roel bracht ons afgelopen maart al op de hoogte van het nieuws over de connectie tussen Schöneben en Haideralm in het Skiparadies Reschenpass. Afgelopen zomer is men druk bezig geweest met de realisatie van dit project en inmiddels is bijna alles gereed voor het winterseizoen.

In drie secties en twee verschillende 10-persoons gondels loopt nieuwe verbinding vanuit Sankt Valentin (San Valentino) naar Schöneben. De eerste gondel met de naam St. Valentin – Schöneben heeft twee secties met een totale lengte van 4280 meter waarbij de tweede sectie de meeste horizontale meters aflegt. Vanaf het bergstation start de Höllentalbahn, de tweede 10-persoons gondel die de verbinding compleet maakt. Het bergstation van de Hölleltalbahn ligt op het plateau van Schöneben.


Verbindingsgondel St. Valentin - Schöneben (FB Ski- und Bikeresort Schöneben-Haideralm)

Vanaf komend seizoen omvat het aaneengesloten skigebied 15 liften en 65 kilometer aan piste. De nieuwe Höllentalpiste is een aantrekkelijke rode piste met een prachtig uitzicht op de Reschensee. Halverwege deze afdaling start de tweede nieuwe afdaling. Deze verbindingspiste loopt parallel aan de tweede sectie van de St. Valentin – Schöneben gondel en eindigt bij het middelstation van de nieuwe gondel. Wintersporters zullen dus eerst de gondel naar beneden moeten nemen voordat zij de rest van Haideralm kunnen bezoeken.

Helaas is het bovenste gedeelte van Haideralm flink ingekrompen. Een aantal jaar geleden stonden er nog 3 sleepliften en een 3-persoons stoeltjeslift, maar deze winter is alleen nog de korte Valatsch sleeplift geopend. Op de dalafdaling na zijn dus vrijwel alle interessante afdalingen in het skigebied verloren gegaan. Gelukkig zijn er plannen voor een nieuwe moderne stoeltjeslift die de 3-persoons stoeltjeslift moet gaan vervangen. Bovendien is er ook een nieuwe piste ‘Plan Grand’ gepland vanaf het bergstation van de St. Valentin – Haideralm gondel naar het middelstation van de nieuwe St. Valentin - Schöneben gondel, maar tot die tijd moeten we het doen met een sterk gereduceerd aanbod in Haideralm.

De nieuwe Höllentalpiste in Schöneben (FB Ski- und Bikeresort Schöneben-Haideralm)

Passo d’Eira beter verbonden met Livigno

Terwijl veel bouwprojecten in de Alpen al lang waren opgestart, werd pas in het late voorjaar duidelijk dat ook Livigno voor aankomende winter een nieuwe stoeltjeslift zou krijgen. De nieuwe 6-persoons stoeltjeslift is gebouwd bij de Passo d’Eira aan de Mottolino kant, helemaal links op de pistekaart. Met het bergstation naast het bergstation van de Mottolino gondel zorgt de stoeltjeslift voor een goede verbinding met de rest van het skigebied. De sleeplift aan de Passo d’Eira wordt niet afgebroken. Voor de bouw van deze nieuwe 6-persoons stoeltjeslift zijn onderdelen hergebruikt van het gefaalde bouwproject in het Vallaccia dal.


Het onderste gedeelte van de stoeltjeslift bij de Passo d'Eira (skialo.com)

Een nieuwe stoeltjeslift op de Seiser Alm

Dicht in de buurt van het bergstation van de verbindingsgondel vanuit Sankt Ulrich (Ortisei) naar de Seiser Alm (Alpe di Siusi) ligt de Mezdì stoeltjeslift. Die is in deze zomer vervangen door een moderne 6-persoons koppelbare stoeltjeslift. Door de bouw van deze lift wordt het aantrekkelijker om de bijbehorende afdalingen meerdere keer te doen en wordt de lift niet alleen gebruikt als toegangslift tot de rest van het gebied.

Nieuwe lift in Pinzolo verbetert aansluiting met Madonna di Campiglio

Beginners en skiklasjes kunnen zich in Pinzolo verheugen op het nieuwe skiseizoen met een gloednieuwe stoeltjeslift. De oude Fossadei stoeltjeslift uit de jaren '70 was aan vervanging toe. De lift bedient meerdere pistes die ideaal zijn voor beginners en kinderen waarvoor men de veiligheid van de stoeltjeslift wilde verbeteren. Ook zorgde de lage capaciteit in de vakantieperiodes voor problemen. Met de komst van de nieuwe lift wordt de capaciteit verhoogt van 700 naar 1800 personen per uur. De lifttijd wordt verkort tot slechts 3 minuten.

De nieuwe Fossadei stoeltjeslift in Pinzolo (doss.to)

Wanneer de windgevoelige lift naar de Dos del Sabion is gesloten, is de nieuwe Fossadei stoeltjeslift trouwens ook een goed alternatief voor de verbinding met Madonna di Campiglio.

Vervanging van de dalgondel in Champoluc

Na precies 35 jaar in operatie te zijn geweest, was het deze zomer tijd om de oude gondel naar Crest vanuit het dorp Champoluc in Monte Rosa te vervangen. De gondel was een van de laatste met het opvallende design van liftfabrikant Agudio. Zijn vervanger is geproduceerd door het Zuid-Tiroolse Leitner. De moderne gondels bieden plaats aan 8 personen waardoor de capaciteit wordt verhoogd naar 2400 personen per uur.

De oude Agudio gondel is nu verleden tijd (FB visitmonterosa)

Bergstation van de nieuwe Crest gondel (champoluccrest2018.com)

Overige nieuwe liften

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.
GiGi26 november 2018 · 08:25

Ik ga een flink aantal van die liften zien dit seizoen. Zin in! (Niet zozeer vanwege de liften overigens.)

Forza26 november 2018 · 11:15

Mooi veel stoeltjesliften :-)
Drei Zinnen staat nu inmiddels wel heel erg hoog op mijn ToDo-lijst, wordt alleen maar beter daar!

Quick26 november 2018 · 11:18

@Henri strict genomen staat de vernieuwde Pian Pecei-Ciampedie stoeltjeslift niet in Pozza, maar in Vigo of Pera di Fassa.

Mr. Slow
Onnem17 december 2018 · 17:42

Eerste foto bericht van de nieuwe liften en pistes tussen St Valentin en Schoeneben
https://www.alpinforum.com/forum/viewtopic.php?f=48&t=60…

The older I get, the better I was

Plaats een reactie