Hopen op stralingsvorst voor over een week

Roel op 11 november 2018· 6 reacties

Les Menuires (F)

Het is wachten op verandering. Deze week zit er nog weinig spannends in het vat voor de winterliefhebber. Hogedruk houdt sneeuwstoringen op grote afstand en doordat de wind nog altijd in de zuidhoek zit hoeven we ook geen kou te verwachten. Voor lichtpuntjes ben ik gedwongen te kijken naar volgende week (de week vanaf 19 november), een termijn waarover in de regel weinig zinnigs te zeggen is. Misschien dat de sneeuwkanonnen, zoals hier in Les Menuires dan eindelijk kunnen gaan spuiten.

Komende 10 dagen droog

De hogedruk is aan zet de komende tijd. Dat is de enige situatie waarin ik nog weleens over de voorspellingstermijn van 7-9 dagen heen wil kijken. Het stabiele weer dat van een sterk hogedrukgebied uitgaat wil namelijk nog weleens langer aanhouden. Dat lijkt dit hogedrukgebied in ieder geval ook te gaan doen. Nadat vandaag en morgen de laatste spetters (en hogerop vlokken) vallen in Noordwest-Italië valt er na morgen de komende 10 dagen waarschijnlijk geen neerslag meer.

De enige verandering die we zien is dat er zich woensdag boven de Alpen een apart hogedrukgebied ontwikkelt. De zuidenwind gaat dan tijdelijk liggen waardoor de warmteaanvoer stokt. Vervolgens draait de wind opnieuw naar het zuiden en wordt het weer zachter. De grote vraag is waar dit hogedrukgebied daarna precies komt te liggen. Voor de droogte maakt het niet uit, maar voor de temperatuur kan het wel consequenties hebben.

Een sterk hogedrukgebied ten oosten van de Alpen zorgt voor zacht, zonnig weer

Kou vanuit het oosten?

Verschillende berekeningen wijzen op een verplaatsing van de hogedruk naar Scandinavië. Dat is de favoriete plek voor winterliefhebbers, want daarmee komt droge kou vanuit het oosten dichterbij. Voor sneeuw is het niet zo’n gunstige hoek want de droge landlucht laat weinig sneeuw toe. Daar staat tegenover dat er vanaf dat moment wel volop kunstsneeuw gespoten zou kunnen worden door stralingsvorst.

Sankt Johann im Pongau wacht op (kunst)sneeuw

De modelberekeningen verschillen nog wat maar het lijkt erop dat de wind begin volgende week naar het oosten draait. Vooral in Oostenrijk kan het daardoor eindelijk gaan afkoelen. Zoals gezegd, dit onder voorbehoud want een kleine verandering in positie van het hogedrukgebied kan de koude lucht afsnijden. Het is dus nog wat minder zeker dat die kou ook de rest van de Alpen bereikt. Er hangen dus nog wat mitsen en maren aan dit scenario. Résumé: neerslag hoeven we voorlopig niet te verwachten. Wel heel veel zon. Vanaf begin volgende week wordt het mogelijk wel kouder, vooral in Oostenrijk.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Pieter23097611 november 2018 · 12:49

@roel , hoe is het eigenlijk met de pistes in Oostenrijk die ze aangelegd hebben met de kunstsneeuw , hopelijk gaan ze hem niet missen straks

Roelauteur11 november 2018 · 14:13

@Pieter230976 Wat bedoel je precies? De snowfarming sneeuw? Die ligt er nog gewoon en er wordt bv. in Kitzbühel ook geskied vandaag.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Pieter23097611 november 2018 · 14:28

@Pieter230976 Wat bedoel je precies? De snowfarming sneeuw? Die ligt er nog gewoon en er wordt bv. in Kitzbühel ook geskied vandaag.

Roel op 11 nov 2018 14:13

ja , de snowfarming sneeuw in Kitzbühel ,Hahnekamm

Luc-G11 november 2018 · 14:38

@Pieter230976 Wat bedoel je precies? De snowfarming sneeuw? Die ligt er nog gewoon en er wordt bv. in Kitzbühel ook geskied vandaag.

Roel op 11 nov 2018 14:13

ja , de snowfarming sneeuw in Kitzbühel ,Hahnekamm

Pieter230976 op 11 nov 2018 14:28

Hahnenkamm is alweer dicht door de gebrek aan sneeuw. Resterkogel is nog wel open.

Pieter23097611 november 2018 · 14:40

Hahnenkamm met kunstsneeuw is weer gesloten ,Resterkogel blijft voorlopig open ,zag het juist staan

Matthias12312 november 2018 · 08:26

In het Sauerland lijken ook de sneeuwkanonnen te kunnen gaan draaien. De iets noordelijkere ligging lijkt weer eens gunstig uit te pakken. Wanneer het een beetje doorzet lijken er mooie nachten met matige vorst en droge lucht aan te komen. Een paar van die dagen is genoeg om alles te kunnen besneeuwen.

Born to Ride

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.