Stiekem toch tweede huis in Lech

martijn op 20 november 2007· 5 reacties

De oranjes gaan al jaren trouw naar Gasthof Post in Lech am Arlberg. Een eigen luxe villa mogen ze er niet bouwen, want de gemeente staat alleen horeca en hoofdverblijfplaatsen toe. De Russische miljardair Oleg Deripaska heeft er iets op verzonnen.

Willem-Alexander en Maxima
Oleg Deripaska is schatrijk geworden met de handel in aluminium en is een van de private financiers bij de Olympische Winterspelen van Sotschi in 2018. Natuurlijk wil zo iemand graag een leuk stulpje in Lech am Arlberg aanschaffen, maar dat gaat niet zo makkelijk als bijvoorbeeld in St. Moritz waar de familie Heineken een kast van een villa bezit (Willem-Alexander en Maxima zaten er op huwelijksreis).

Tweede huis in de sneeuw
Het afgelopen jaar gonst het van de geruchten over verkapte constructies waarbij rijkaards zogenaamd een pension of hotel gaan runnen, terwijl ze in werkelijkheid gewoon een tweede huis in de sneeuw bouwen of renoveren. Zo is er de kwestie Eckhard Cordes, het bestuurslid van Daimler-Chrysler met een stulpje in buurdorp Zug en de kwestie Valentin Ehmer, een financieel manager die Hotel Schweizerhaus in Zürs heeft gekocht en die beweert het huis met 37 bedden gewoon als hotel voort te zetten.

Hotel Aurelio
Oleg Deripaska heeft in ieder geval toegegeven dat hij hotel Aurelio tussen Lech en Oberlech heeft gekocht. De afgelopen maanden is de buitenkant van het voormalige hotel compleet vernieuwd. Tijdens het winterseizoen mag er aan de buitenkant niet worden gebouwd. De komende maanden wordt dan ook de binnenkant onder handen genomen. Als alles klaar is staat er een hotel. Of toch niet?

Alles dubbel
Gerold Schneider, eigenaar van hotel Almhof, durft als een van de weinigen openlijk kritiek uit te oefenen op de verrassend snel toegekende bouwvergunning: „Dit wordt helemaal geen hotel, maar een huis voor de heer Deripaska. Alle wellness-voorzieningen zijn dubbel uitgevoerd zowel in de bijgebouwen als in de kelder van het hoofdhuis. Het is toch ook ondenkbaar dat je een hotel bouwt met alleen via de kelder toegang tot het hoofdgebouw? En zonder restaurant en met maar twee personeelskamers? Nee, het hoofdgebouw wordt gewoon het privéchalet van Deripaska en de bijgebouwen bieden hem zijn alibi."

Smakelijke reacties
Wat beweegt de ‘Lechers’ om buitenstaanders met dwingende regeltjes buiten te sluiten? Is het misschien hun eigen hebzucht? De smakelijke reacties bij dit bronartikel suggereren van wel. Officieel willen ze natuurlijk alleen het ‘karakter’ van hun dorp beschermen. Wat denken jullie?

martijn
begon in 2002 deze website. Later was hij verantwoordelijk voor inhoud, techniek en de indeling.

Waarschijnlijk wil Lech geen Kitzbühl-achtige toestanden, waar veel huizen door prominenten of buitenlanders worden gekocht.
Plus, als meer mensen dit gaan doen komen er dus minder bedden in het dorp, dat betekent dus minder gasten en dus voor iedereen minder inkomsten: winkels, liften, hutten enz. Een goede zaak dus om het dorp goed te beschermen!!!
Maar er bestaat toch ook al een ‘Oberlech’, waar privat-häuser staan. Of heb ik dat altijd verkeerd begrepen.

Beste Hajo, schokkend he? Nou mij verbaast niets meer in deze wereld en zeker niet in Oostenrijk. In Oostenrijk heb je zoveel kleine koninkrijkjes die allemaal omkoopbaar zijn, in ieder geval zeer gevoelig zijn voor geld, macht en aanzien. Als Hollander zou je ook moeten zeggen, zie je nou wel zo dicht bij Italie een haantjes volk. Je zit er dan niet ver vanaf. De Behörde in Oostenrijk (lees provinciale overheden) en de dorps-politici vinden het prachtig om belangrijk te zijn en een beetje druk doet ze snel wijken. Deze rijke Rus weet hoe hij handel moet drijven en afspraken er doorheen kan drukken, hoe denk je dat hij anders in zo’n korte tijd zo rijk is geworden. Hij kent het klappen van de zweep en heeft daar goed gebruik van gemaakt. Dat de Oostenrijker de Rus niet graag ziet komen heeft te maken met hun gedragingen op vakantie, maar die kunnen ook veranderen. Dus weer geen monoloog maar een dialoog is de oplossing.
De Oostenrijkers zijn bang om voor Bananen Republiek uitgemaakt te worden, maar zijn druk bezig deze te bevestigen. Als de Oostenrijkers zelf niet meer de hotels willen runnen doen anderen dat wel voor hen, maar dan moeten ze achteraf niet gaan klagen.
Trouwens de reacties op het krantenstukje op internet liegen er ook niet om, de Voralberger (lees hier Lech) krijgt lik op stuk.
Mooi artikel.

Lech am Arlberg is een heerlijk ski-vakantiedorp. Ik kom er al jaren. Als je daar rondloopt begrijp je best dat ze bepaalde regels scherp willen handhaven. Ik hoop dat Lech blijft zoals het is.

Vroeger, voor dat het wintertoerisme was uitgevonden, waren de inwoners van Lech de armsten van Oostenrijk. Het dorp ligt hoog, de zomers zijn er kort, de winters lang. Er heerste armoede van het soort dat wij ons niet voor kunnen stellen. Kinderen uit Lech moesten bij boeren in Zuid-Duitsland gaan werken om het doodsimpele feit dat hun eigen ouders ze niet konden voeden. Sommigen waren pas 10 jaar.
Toen het wintertoerisme op gang kwam hadden de Lechtalers al heel snel door dat zij in het voordeel waren ten opzichte van de rest van Oostenrijk: in Lech ligt altijd heel veel sneeuw.
Dat voordeel hebben de eens zo armen heel goed weten te benutten, en ze hebben daarbij gekozen voor een dorp dat voornamelijk op de rijkere toerist gokt. Ze zijn daarbij heel 'streng’te werk gegaan: er zijn afspraken dat een overnachting met ontbijt een bepaalde prijs moet hebben, bustoerisme wordt geweerd en er zijn ook heel strenge bouwvoorschriften. Zo moeten alle daken van huizen in een bepaalde hoek staan en mogen gebouwen nooit hoger zijn dan een gegeven maat. Ook is er voor gekozen een beperkt aantal dagskipassen te verkopen zodat het nooit te druk wordt op de pistes. In Lech is niets wat het lijkt: wat er uitziet als een boerenschuur is een peperdure nachtclub, wat er uitziet als een redelijk normale ski- en modewinkel is een luxe warenhuis dat naar beneden is uitgebouwd ipv naar boven.
Deze ‘boerenslimheid’ heeft er voor gezorgd dat de rest van Oostenrijk behoorlijk jaloers op Lech, maar wat wil je ook als je in nauwelijks drie generaties van sloeber naar rijkaard gegroeid bent?
Alles wat in Lech gebeurd wordt met Argusogen gevolgd, zie het commentaar in het bronartikel.

Sorry, just testing links syntax http://babarahabrabra.com or babra2

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie