Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Kappl in de schaduw van de ski-industrie

Roel op 01 februari 2019· 22 reacties

Kappl

In december was ik een paar dagen in het Oostenrijkse Paznauntal. Natuurlijk stond Ischgl op het programma maar ik had me eigenlijk vooral verheugd op de skigebieden Kappl en See. Die kende ik namelijk nog niet, net als het vierde skigebied in het dal, Galtür (niet bezocht). De belangrijkste vraag die ik mezelf van tevoren had gesteld was, welke redenen zou ik hebben om Ischgl links te laten liggen?

Vier skigebieden

Om daar antwoord op te geven is het handig om te weten waar de skigebieden zich precies bevinden ten opzichte van elkaar.

Van links naar rechts: Galtür, Ischgl, Kappl en See

De weg via Montafon (de Silvretta Hochalpenstrasse) is 's winters dicht dus je komt vanuit het oosten aanrijden. Aan het begin van het dal ligt See. Op 10 minuten rijden ligt Kappl, weer een dikke 10 minuten verder ligt het Ischgl en helemaal aan het einde van het dal Galtür, op weer 10 minuten rijden. Van het meest oostelijk gelegen See naar Galtür doe je met de auto dus een dik half uur. Heel redelijk als je daarmee vier skigebieden kunt bezoeken. Drie gebieden van rond de 40 kilometer aan piste, en dan het grote Ischgl. In dit blog belicht ik Kappl.

Het dalstation, rechts tegen de helling het dorp Kappl

Kappl en freeriden

Wat mij meteen opviel was dat het skigebied van Kappl zoveel aandacht schenkt aan freeriden. Op de pistekaarten in het gebied maar ook bij het bergstation van de gondel waar je je pieper kunt testen en uitgebreide lawine-informatie te vinden is. In mijn beleving was Kappl vooral een familiebestemming maar er vinden dus diverse internationale freeridewedstrijden plaats, bijvoorbeeld de Open Faces Freeride Series afgelopen weekend, en de Freeride Junior World Championship voor 15- tot 18-jarigen in maart. Dit vindt plaats op de flanken van de Quellspitze (2800m), een berg links van het eigenlijke skigebied. Je komt hier via een hike vanaf het hoogste punt waar je met de lift kunt komen, de 2690 meter hoge Alblittkopf.

De Quellspitze (2800m) met het freeridegebied

De Alblittkopf is ook het startpunt van de Lattenabfahrt. Ik schreef hier al bijna lyrisch over in het live-report van afgelopen december. Je kunt hem niet missen want hij wordt aangegeven met een groot Autobahnbord. Wat een piste is dat zeg! De ochtendzon staat er pal op en terwijl je afdaalt kijk je het mooie Paznauntal in met aan de overkant het skigebied van See. Acht kilometer lang en je kunt (als je wil) in een ruk doortrekken naar het dorp over bijna 1500 hoogtemeters.

Start van de Lattenabfahrt

Strak en breed

Uitdaging

Wat me verder aan Kappl opviel is de uitdaging en de mogelijkheden voor de net wat meer gevorderde wintersporter. De meeste pistes zijn rood en er zijn enkele pittige skiroutes (ze waren nog niet allemaal open toen ik er was). Het is vooral een mooi carveskigebied: brede pistes met een goeie hellingsgraad veelal boven de boomgrens. Een leukigheidje is het ‘Kanonenrohr’ (kanonsloop) zoals de zwarte piste 8 genoemd wordt, net onder het freeridegebied. Dit is een bijzonder steil stuk maar met een vlakke uitloop waar je ‘schuss’ flink gas kunt geven.

Heerlijke racebanen

Beginners

Voor beginnende skiërs en boarders zijn er wat minder mogelijkheden, behalve rondom het centrale middelstation. Daar bevindt zich het kinderland met enkele lopende banden en de belangrijkste eetgelegenheid van het gebied, het Sunny Mountain Restaurant dat qua architectuur een beetje uit de toon valt. Het aantal blauwe pistes is verder beperkt en wat blauw is bestaat voor het merendeel uit paden.

Een van de weinig brede blauwe pistes, net boven het middelstation

Het Sunny Mountain Restaurant links

Dalafdaling

De dalafdaling is ook niet het toonbeeld van een beginnersvriendelijke piste, maar ben je enigszins gevorderd dan kun je je hart ophalen. Het is een heerlijk kronkelende piste die tussen de bomen naar beneden loopt. De ene keer smal, de andere keer lekker breed slinger je over bruggetjes, onder wegen en langs huizen van het mooi gelegen Kappl terug naar het dalstation. Een heerlijke dagafsluiting, zeker als de piste in zo’n goede toestand verkeert zoals wij in december hadden. Niet onbelangrijk, Kappl is deels ski-in ski-out. Het ligt tegen een zonnige helling en de piste slingert zich een baan langs diverse pensions en appartementen. Tijdens de afdaling kijk je mooi uit over het dorp. Let wel op, voordat je iets gaat boeken check waar de accommodatie precies ligt. Kappl heeft meerdere gehuchten en die liggen lang niet allemaal aan de piste.

Dalafdaling naar Kappl langs het gehuchtje Egg

De Diasbahn, de enige gondel in het gebied

Vanaf de dalafdaling is op meerdere plekken Kappl te zien

Koeienstallen

De verzameling koeienstalletjes net boven het middelstation vond ik misschien wel het meest typerend voor dit skigebied. Niets, behalve het wat futuristische Sunny Mountain Restaurant, doet denken aan de opgewonden ski-industrie van Ischgl, 10 kilometer verderop. Het zijn deze huisjes, samen met het krakkemikkige gondeltje die dit skigebied zo’n vredig gezicht geven terwijl je toch behoorlijk wordt uitgedaagd. Die gondel zal op een gegeven moment vervangen moeten worden, maar als gevorderd skiër ga ik hier vast nog eens terugkomen.

Stalletjes langs de piste

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Anthony881 februari 2019 · 09:24

“Kappl vooral een familiebestemming maar er vinden dus diverse internationale freeridewedstrijden plaats, bijvoorbeeld de Open Faces Freeride Series afgelopen weekend, en de Freeride Junior World Championship voor 15- tot 18-jarigen in maart.”

Niet te vergeten het NK Freeride ;)

https://www.poederbaas.com/nl/poederbaas-freeride-festival…

dubbleD1 februari 2019 · 09:31

Wij vertrekken in de voorjaarsvakantie richting Kappl. In het verleden altijd grote skigebieden aangedaan. Maar nu we met de kinderen gaan hebben we bewust voor een kleiner kindvriendelijk gebied gekozen. Ik ben heel benieuwd wat onze beleving zal zijn.

@Roel: is de dalafdaling te doen met kinderen?

Maxski1 februari 2019 · 09:56

Al een tijdje aan het rond kijken naar deze locatie. Toevallig een appartement op het oog voor volgend jaar in het gehucht Egg.
Intentie is ook om Ischgl en Galtur te bezoeken.

77steve1 februari 2019 · 10:01

Afgelopen jaar met vrouw en kind geweest. We vonden het zo’n topgebied dat we dit jaar weer gaan.

@dubbleD : met beetje ski ervaring is de dalafdaling goed te doen voor kinderen. Er zit geen eigenlijk maar één echt pittig stukje in. Zodra de klasjes uit het kinderland gaan, doen ze de dalafdaling met de skischool.

dubbleD1 februari 2019 · 10:33

@77steve: dank je, de kinderen hebben in NL les gehad op de lopende band. Moet goed komen…

Wunderkammer1 februari 2019 · 11:14

Had hier niet ook iets geschreven moeten worden over de juist begin dit seizoen -voorlopig?- afgeblazen verbinding Kappl-St.Anton?

Sebastiaan1 februari 2019 · 11:28

Het is een top familiegebied met veel afwisseling. Leuke skiroutes, trails tussen de bomen door, mooie brede carvepistes, etc. Voor mij telt de afwisseling in een gebied heel veel zwaarder dan het aantal kilometers. Met “slechts” 44 km piste vind ik dit gebied stukken leuker dan menig eentonig gebied met 100+ km.

The mountains are calling and I must go ~ John Muir
SkiTirol1 februari 2019 · 11:29

Zowel Kappl als See zijn leuke skigebieden met jonge kinderen - en na een goede dump ook voor off-piste avontuur! Geen poederstress zoals in de grote omliggende gebieden.

De verbindingen tussen Kappl en St Anton alsmede See en Serfaus zullen nog even op zich laten wachten, en dat is misschien ook wel prima (voor zowel gezinnen die een klein gebied zoeken alsmede tourskieers). Gebieden zijn prima aan te rijden. Deze week 2x Ischgl, 2x St Anton en een dag met de gids in See.

Sebastiaan1 februari 2019 · 11:31

Had hier niet ook iets geschreven moeten worden over de juist begin dit seizoen -voorlopig?- afgeblazen verbinding Kappl-St.Anton?

Wunderkammer op 1 feb 2019 11:14

schrijf jij het volgende artikel dan?

Vermoed dat 9 van 10 lezers überhaupt niet wisten dat die plannen er waren. Dus hoe relevant is het dan? Kies jij je bestemming voor dit of volgend jaar op basis van eventuele langetermijn plannen die wel/niet door kunnen gaan?

*bericht bewerkt door Sebastiaan op 01 feb 2019 11:32

The mountains are calling and I must go ~ John Muir
luuk777w1 februari 2019 · 13:37

“Kappl in de schaduw”
Kappl ligt toch juist in de zon?? :P
En zelf vond ik Kappl helemaal niet zo mooi eigenlijk. Toen ik er was hebben we de Lattenabfahrt meerdere keren gedaan, maar om helemaal op de top te komen is in mijn inziens omslachtig. Tis het wel waard, want man, wat is dat een lekkere piste. Maar ook gelijk de enige lekkere piste. De dal afdaling is leuk, maar als je continu klasjes voor je hebt… Ben zelf een vele grotere fan van See. Alle pistes zijn daar mooi en leuk!

*bericht bewerkt door luuk777w op 01 feb 2019 13:37

Wintersport, het beste wat er is.
Roelauteur1 februari 2019 · 17:11

Had hier niet ook iets geschreven moeten worden over de juist begin dit seizoen -voorlopig?- afgeblazen verbinding Kappl-St.Anton?

Wunderkammer op 1 feb 2019 11:14

Dat stond genoemd in het liveblog van december. Binnenkort kom ik hier nog op terug.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
bram821 februari 2019 · 17:24

Half januari, tijdens de 3de januari dump hier “verplicht” 3 dagen “moeten” skiën omdat de weg naar Ischgl dicht was ivm lawine gevaar. Helaas was ook in kappl alleen de sleeplift boven de gondel open. Die paar pistes gaan dan snel vervelen. Ook de lattenabfahrt was helaas dicht.
Na 1.5 dag ook See opgezocht. Ik vond See eerlijk gezegd wel mooier/gevarieerder dan Kappl. Vooral de dalafdaling was leuker, waar die van See toch wel erg veel pad was.

*bericht bewerkt door bram82 op 01 feb 2019 17:25

peterpos1 februari 2019 · 17:48

Had hier niet ook iets geschreven moeten worden over de juist begin dit seizoen -voorlopig?- afgeblazen verbinding Kappl-St.Anton?

Wunderkammer op 1 feb 2019 11:14

schrijf jij het volgende artikel dan?

Vermoed dat 9 van 10 lezers überhaupt niet wisten dat die plannen er waren. Dus hoe relevant is het dan? Kies jij je bestemming voor dit of volgend jaar op basis van eventuele langetermijn plannen die wel/niet door kunnen gaan?

Sebastiaan op 1 feb 2019 11:31

Volgens mij weten vrij veel lezers van deze site over die verbindingsplannen. Ben ook wel benieuwd of het doorgaat. Puur uit interesse, niet om er ooit gebruik van te maken.

Peter Pos
Arjann1 februari 2019 · 23:37

Leuk stuk @Roel!
Ik heb nog een vraag voor de kenners van dit gebied. Ischgl biedt voor een kleine meerprijs een skipas aan waarmee je 4 dagen Ischgl hebt en 2 dagen kan kiezen voor Galtur, See en Kappl. Is dat leuk om te doen? Of zouden jullie gewoon 6 dagen in het grote gebied van Ischgl blijven? Wij verblijven straks in een centraal gelegen hotel in Ischgl.

Quick1 februari 2019 · 23:40

@Arjann altijd die laatste optie nemen!

Mr. Slow
luuk777w2 februari 2019 · 00:06

@Arjann See en Kappl zijn best leuk, maar als je in Ischgl zelf zit is het naar mijn mening de moeite niet waard om met de auto/bus helemaal naar See of Kappl te gaan. (Galtur ben ik nooit geweest, dus daar kan ik niks over zeggen)

*bericht bewerkt door luuk777w op 02 feb 2019 00:07

Wintersport, het beste wat er is.
Sidinic2 februari 2019 · 07:56

Wij zijn op de terugweg van een week Paznauntal. 1 dag Kappl gedaan, was ook net het freeride wedstrijd. Op zich niet zo heel speciaal daar buiten de lattenabfahrt en vond het helemaal niet zo kindvriendelijk pistes.

Maar Galtür echt zeker doen! Wij hebben daar 2 dagen door kniediepe poeder kunnen spelen. Omdat daar zo weinig mensen naar toe komen, heb je de hele dag goede pistes en het freeride gedeelte aan de rechterkant is echt super. De breitspitsbahn lijkt wel speciaal gebouwd te zijn om die kom beschikbaar te maken.

Sebastiaan2 februari 2019 · 12:51

Tis het wel waard, want man, wat is dat een lekkere piste. Maar ook gelijk de enige lekkere piste. De dal afdaling is leuk, maar als je continu klasjes voor je hebt… Ben zelf een vele grotere fan van See. Alle pistes zijn daar mooi en leuk!

luuk777w op 1 feb 2019 13:37

Zo zie je maar weer hoe persoonlijk het is. Ik hoor zelf bijna altijd dat mensen positiever over Kappl dan over See zijn. Het is maar wat je zoekt, wat belangrijk voor je is.

Vind zelf dat er naast de Lattenabfahrt zeker nog een aantal andere prachtpistes liggen. Aantal zwarte of donkerrode waar je carvend af kan knallen. Meerdere skiroutes, etc. Maar de gebieden liggen telkens op 10 minuten, dus probeer ze allemaal en vorm je eigen mening.

The mountains are calling and I must go ~ John Muir
wimaerts19793 februari 2019 · 22:22

Leuk stuk @Roel!
Ik heb nog een vraag voor de kenners van dit gebied. Ischgl biedt voor een kleine meerprijs een skipas aan waarmee je 4 dagen Ischgl hebt en 2 dagen kan kiezen voor Galtur, See en Kappl. Is dat leuk om te doen? Of zouden jullie gewoon 6 dagen in het grote gebied van Ischgl blijven? Wij verblijven straks in een centraal gelegen hotel in Ischgl.

Arjann op 1 feb 2019 23:37

Ik heb verschillende keren in Ischgl, See, Kappl en Galtür verbleven. Zeker als je in Ischgl zelf verblijft, is het weinig aanlokkelijk om buiten Ischgl/Samnaun te gaan skiën. Ik heb altijd bewust voor een 4+2 skipas gekozen en ging meestal naar See of Kappl een dagje skiën. Vorig jaar verbleef ik voor een shortski ( 5 dagen) in See en toen zijn we behalve de eerste 2 dagen 1 dagje in Kappl, Ischgl en Galtür gaan skiën. Vermits we met de bus naar See waren gereisd, moesten we de skibus nemen en dan kun je eigenlijk niet anders dan de Paznauntal/postbus te nemen. Van See naar Galtür deed ik er op een ogenblik bijna een uurtje over, als ik me dit nog goed herinner. Vorig jaar hebben we behalve de eerste 2 dagen steeds een dagpas genomen. We hebben die keuze ook gemaakt omdat de weersomstandigheden in februari niet zo top waren (mist, sneeuwval, kou en wind). Net daarom zijn naar de kleinere gebieden in het Paznauntal getrokken, waar beduidend minder skiërs waren dan in Ischgl natuurlijk. Maar, evengoed zullen er fervente skiërs zijn die enkel en alleen voor Ischgl en het pisteaanbod daar kiezen. Elk zijn meug natuurlijk.

JeroenvdR4 februari 2019 · 17:12

Is er ook iets van een degelijk funpark?

iSKI4 februari 2019 · 20:07

Is er ook iets van een degelijk funpark?

JeroenvdR op 4 feb 2019 17:12

@JeroenvdR in Kappl niet. Daarvoor moet je in Ischgl zijn één van de grootste van Europa.
Enkele kerels van US die de preparatie voorzien

Skiing is a dance, and the mountain always leads.
Rony7 februari 2019 · 11:57

Jeroen , ik weet niet of er meer Skigebieden met de naam Kappl zijn , maar Kappl in het Paznauntal heeft 100% zeker een funpark , als je met de 4er-Sesselbahn Alblitt omhoog gaat dan zie je als boven komt al aan de linkerkant het funpark , te bereiken met Alblittlift slepper .

Wat ook heel intressant is dat rechts naast het funpark een Rennstrecke is , dagelijks gestoken met RTL en tijdwaarneming. En dit gratis.

En ja Ischgl is in alles groter dan Kappl , ook beide funparken zijn daar gewoon groots , maar niets ten nadele van Kappl .

Wij komen al 25 jaar in Kappl en wonen sinds 2002 de hele winter in deze prachtige plaats en dal.

Plaats een reactie