Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Live vanuit Les Contamines in de Franse Alpen

Henri op 30 januari 2019· 11 reacties

Gisteren was ik op bezoek in het Franse skigebied Les Contamines. Het gebied ligt pal naast het Mont Blancmassief. Bekende skioorden in de buurt zijn Chamonix, Le Grand Massif en Megève. Les Contamines heeft met dit laatstgenoemde skigebied een skipasverbond: Evasion - Mont Blanc. Het skipasverbond beschikt over maar liefst 263 kilometer aan piste.

Het dorp Les Contamines

Droomcondities

De verse sneeuw in combinatie met een strakblauwe lucht en een prachtig uitzicht op het Mont Blancmassief zorgde voor een buitengewoon goede skidag. Nadat er in het weekend een verse laag sneeuw van ongeveer 30 tot 40 centimeter is gevallen, heeft het afgelopen nacht nog eens zeker 10 centimeter gesneeuwd. De dag kon dus niet beter beginnen!

De hellingen onder de Aiguille Croche zijn perfect voor veel heerlijke pistes

De Mont Blanc

De blauwe Monument piste

Omdat grote delen van het skigebied maandag dicht zijn bleven door de grote hoeveelheden sneeuw en het lawinegevaar, waren niet alleen de pistes, maar ook alle off-piste hellingen nog steeds perfect strak. Ik betrapte mezelf erop dat ik lichtelijk geïrriteerd werd toen de gondel naar boven kort stilstond en intussen de maagdelijke pistes al snel werden ‘verpest’ door de andere skiërs in het gebied. Gelukkig draaide de gondel weer snel en bleek al gauw dat het nergens druk was in het gebied, waardoor alle pistes tot laat in de middag erg goed bleven. Zelfs om drie uur ’s middags was het nog steeds mogelijk om op vers geprepareerde ribbels te skiën. De enorm brede helling onder de Tierces stoeltjeslift was in de middag wel al flink verspoord.

De zonnige helling bij de (gisteren gesloten) Veleray sleeplift

De Tierces stoeltjeslift

De rode Aiguille piste

Compact maar toch divers

Het skigebied heeft twee opstappunten: Les Contamines en Hauteluce. Omdat de toegangsweg vanuit Hauteluce niet heel goed is uitgebouwd stappen de meeste gasten doorgaans in Les Contamines op. Gisteren was er helaas een storing aan de gondel in Hauteluce, waardoor de dalafdaling aan deze kant gesloten was.


De Hauteluce sector

De twee deelgebieden komen samen uit bij de Col du Joly op 2000 meter hoogte. Het hoogste punt van het gebied ligt bij de Aiguille Croche op ongeveer 2450 meter hoogte. Meerdere stoeltjesliften ontsluiten op de flanken van de Aiguille Croche een prachtig terrein met zowel steile als glooiende pistes. Zowel beginners als gevorderden hebben hier erg veel mogelijkheden. Daarnaast heb je bij de Buche Croisee stoeltjeslift nog een kom met meerdere pistes van verschillende moeilijkheidsgraden. De laatste jaren heeft Les Contamines flink geïnvesteerd in nieuwe liften, waardoor je weer snel boven staat. Onder andere de Nant Rouge stoeltjeslift, de Signal gondel en de Buche Croisee stoeltjeslift zijn onlangs vernieuwd.

De ongeprepareerde zwarte afdaling bij de Aiguille Croche lift

De Signal gondel

Op een relatief klein oppervlak beschikt het gebied over enorm veel mogelijkheden. De 120 kilometer aan piste die het skigebied beweert te hebben, klopt niet helemaal. Als je met een flink tempo hier skiet, kan je bijna alle pistes binnen één dag skiën. Ik schat het aantal pistekilometers in op ongeveer 60 à 70. Maar ook al beschikt het skigebied dan misschien over minder pistekilometers, het is zo divers dat zowel beginners als gevorderden zich hier erg goed kunnen vermaken. Het skigebied heeft mij enorm verrast!

Pistetoppers

Alle pistes waren stuk voor stuk heerlijk en bovendien goed geprepareerd, maar de échte toppers van vandaag zijn de volgende:

  • De blauwe Coins en Choucas
  • De rode Nant Rouge/Besoens, Plans, Bûche en Rhodos
  • De zwarte Olympique en Tobogan

De blauwe Coins ligt al vroeg in de zon

De rode Besoens is een van de vele toppistes in dit gebied

Een groot pluspunt van het skigebied is dat de pistes vrijwel allemaal een natuurlijk verloop in het landschap hebben. Er zijn nauwelijks ingrepen geweest in de natuur waardoor veel pistes erg speels zijn. Deze natuurlijke hobbels in de piste zorgen ervoor dat pistes keer op keer kunt blijven doen. De variatie is groot omdat elke lijn anders is.

De golvende pistes bij de Buche Croisee stoeltjeslift

Een andere aangename verrassing was de dalafdaling naar Les Contamines. Het zag er aanvankelijk uit als een prikpad, maar het bleek later een redelijk breed pad waar je constant genoeg snelheid kon houden om lekker ontspannen naar het dorp kon skiën. De afdaling is technisch niet moeilijk, maar zeker niet saai. Het prachtig besneeuwde landschap was vandaag natuurlijk nog een extra pluspunt.

De dalafdaling naar Les Contamines

Het laaste gedeelte van de dalafdaling naar Les Contamines (Retour Gorge)

Veel boven de boomgrens

Driekwart van het gebied ligt boven de boomgrens, waardoor bij slecht weer met name op de pistes onder de Aiguille Croche de kans op een white-out vrij groot zal zijn. In het gebied heb je bij deze omstandigheden dus weinig uitwijkmogelijkheden. Wanneer je een Evasion - Mont Blanc skipas hebt, kun je vrij eenvoudig uitwijken naar Saint Gervais en Megève. Hier liggen veruit de meeste pistes onder de boomgrens, waardoor je gegarandeerd een beter zicht hebt. Ben je flexibel en wil je een dag in Les Contamines skiën, kies dan voor een mooie dag met in ieder geval voldoende zicht.

Uitzicht op het skigebied Espace Diamant

Uitzicht op het dal bij Hauteluce

De Mont Blanc vanaf de Aiguille Croche

Zoals verwacht heeft het de afgelopen nacht 10 à 20 centimeter gesneeuwd en op dit moment sneeuwt het nog steeds. Later in de middag zou het als het goed is steeds meer moeten opklaren. Vandaag staat het skigebied van Megève op het programma.

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

GiGi30 januari 2019 · 08:35

Lekker man. Ik wilde dat ik erbij was geweest 😉

Bennie30 januari 2019 · 08:35

Fantastisch, wat een dag had je! Goed dat deze bij ons onderbelichte regio wat aandacht krijgt. Vele mooie skigebieden, een authentieke sfeer en rust zijn hier allemaal te vinden.

Harm30 januari 2019 · 08:38

Lekker man. Ik wilde dat ik erbij was geweest 😉

GiGi op 30 jan 2019 08:35

Het leest wel alsof je erbij was hè Gijs? ;)

AMONIVES30 januari 2019 · 09:07

Leuk verslag. En mooi verrassend gebied. Zeker op een dag als deze, is het een waar sprookje.

''Powder to the people''
RoteHersentote30 januari 2019 · 09:12

@Henri, zou je eens in het verhaal willen duiken waarom Megeve zich niet wil verbinden met Praz sur Arly. Er schijnt vroeger wel een ski-bare verbinding te zijn geweest, en het zou makkelijk kunnen, maar ik vermoed dat er weer een onderliggende twist is.

Je vergeet eigenlijk te vermelden dat je in Les Contamines maar naar die Mont Blanc blijft kijken, al moet ik zeggen dat het uitzicht het mooiste is vanaf Combloux, ook echt een aanrader, niet overslaan!

linda530 januari 2019 · 15:09

@ Henri, goed verslag van zeker een mooi gebied. Nog 4 weken dan mogen we ook weer naar het skigebied Evasion-Mont Blanc.
Al enige keren in dat gebied geweest en het blijft trekken. We gaan sowieso een dag naar Les Contamines, want daar liggen de pistes er eigenlijk altijd goed bij. Moeten even kijken of we
En ja ook Combloux en omgeving zijn mooi, dus ook daar gaan we weer een daagje vertoeven. De week is zo voorbij.

linda
ThomJ30 januari 2019 · 20:47

Ze hebben het daar wel echt getroffen zeg. Wat een een geweldige natuurlijke hellingshoeken. Als ik weer eens naar de Valle d’Aosta ga, pak ik daar ook een paar gebieden mee denk ik. Voor mij nog best een onbekende hoek, en de beelden zien er erg goed uit!

Pirmin31 januari 2019 · 06:34

Nog iets aan toe te voegen Gijs ? 😃

GiGi31 januari 2019 · 07:47

Nog iets aan toe te voegen Gijs ? 😃

Pirmin op 31 jan 2019 06:34

alleen wat sporen…

JeroenvdR4 februari 2019 · 17:13

Is er ook iets van een degelijk funpark?

Henriauteur5 februari 2019 · 09:54

@JeroenvdR ja, tussen de Nant Rouge en de Tierces stoeltjeslift ligt een klein funpark.

Plaats een reactie