Volgende week de eerste dump?

Roel op 17 oktober 2014· 31 reacties

De Zillertal Arena (O) wordt hoogstwaarschijnlijk wit
De Zillertal Arena (O) wordt hoogstwaarschijnlijk wit

Warm, warmer, warmst. Dit weekend haalt de natuur nog één keer uit met 22 tot 28 graden in de dalen. Zomers, maar volgende week gaat het roer toch echt om. We kijken zelfs tegen de eerste echte dump van het seizoen aan. Hoe en waarom? Lees snel verder.

Glijbaan
Als ik de kaarten voor woensdag erbij pak begint m’n hart sneller te kloppen. We raken die zachte zuidwestelijke stroming, in ieder geval tijdelijk, gewoon kwijt. Goed nieuws! Maar het mooiste is de eerste echte glijbaan van koele vochtige oceaanlucht in de richting van de Alpen. Verschillende modellen wijzen op de eerste dump van het seizoen en dan hebben we het over mogelijk enkele tientallen centimeters tot in de dalen.

Waar?
We hebben nog wel met wat onzekerheid af te rekenen. Zo wijzen de meeste berekeningen op een klassieke nordstau. In dat geval krijgt een langgerekte strook van Chamonix tot aan Oostenrijk veel sneeuw. Door de koele noordwestenwind moet sneeuw vanaf 1000 meter geen probleem zijn.

Maakt Rogier volgende week de eerste meters op ski's?
Maakt Rogier volgende week de eerste meters op ski's?

Maar er zit voor de Noordalpen een addertje onder het gras. We gaan ervan uit dat de glijbaan op de noordkant van de Alpen klapt maar dat kan ook nog boven Frankrijk gebeuren. In dat geval komt de sneeuw met een zwieper vanuit het zuidwesten binnen en zijn de Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen spekkoper en ligt de sneeuwgrens iets hoger.

Blij
Toch nog wel wat onzekerheid dus, maar het feit dat ik deze ontwikkeling op de weerkaarten zie maakt me al verschrikkelijk blij! Vorig jaar ontbrak de nordstau volledig op het weertoneel met zeer magere (natuur)sneeuwcondities. Wat zou het zou mooi zijn als al die Oostenrijkgangers dit jaar als eerste worden getrakteerd. Al is het maar voor de voorpret, ik neem aan dat ik niet de enige ben!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Goede berichten Roel…!!! Laat die sneeuw maar komen!!

lekkerrrrr

Zou heel mooi zijn.

Prima laat maar komen…

hoe ben je zo zeker van de voorspelling? de kaarten zijn nou niet heel overtuigend… Maar t zou zo mooi zijn!

null

Mooi! hopelijk een mooie basis voor een fantastisch, sneeuwrijke winter!

Beter!

Never ski faster than your guardian angel can fly!

Precies Roel… je haalt de woorden uit mijn mond. Die nordstau gaan we heel hard nodig hebben… en al die dalen ook, want ze moeten het toch van de wintersport hebben en het zou jammer zijn als ze door sneeuwgebrek toeristen mis gaan lopen…

Als Roel met de eerste sneeuwvoorspellingen komt begint voor mij het seizoen pas echt! :P

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

YES YES kan niet wachten!!

nu maar hopen dat mijn telefoon gaat jodelen :)

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

… en met een beetje geluk gaan ook wij begin November de ‘kelder’ in…

Laat die Noord “stau” maar wegblijven, leve de Atlantische “précipations” ;-)

Dat zou top zijn! Net even het weerbericht van Obertauern bekeken en dinsdag wordt er 18cm tot 23cm verwacht. Als de sneeuwval wat langer aanhoudt, kan ik over twee weken een kleine toer maken :)!

-Michiel-

Laat maar vallen.
Ook al gaan we nog niet, de voorpret is ook wat waard.

Oh jee! Volgende week woensdag tm zondag zitten we in oostenrijk

vanaf volgende week lekker webcams kijken? als je nu kijkt zie je vaak ‘dode dorpen’: de meeste zomertoeristen zijn weg, er ligt nog geen sneeuw, veel hotels zijn in oktober en November gesloten. Saaie boel. Maar als de eerste sneeuw valt wordt alles anders!

@gast235 Dan blijft het nog steeds een dode boel, maar wel onder een magisch witte deken ;-) Dit is wel het bewijs hoe snel alles in de herfst kan omslaan. Een week geleden dachten we nooit van die warmte af te komen…

Click. Click. Peace

@Gast397 Ik zou in dit geval niet zo GFS volgen maar eerder naar EC en/of GEM kijken. Zolang de straalstroom gaat meanderen en we geen WC hebben zoals afgelopen seizoen vind ik het best!

null

Seriously snow addicted family!

@Gast397 ik kan nog geen zekerheid geven maar ik kijk naar meer modellen en het ziet er goed uit. Het is even de vraag waar het zwaartepunt komt te liggen, zondag of maandag geef ik een uitgebreide update.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Yessssssssssss Laat maar komen …Ik word daar zoooo blij van…:-)

Aha okay top, tja jullie zijn de deskundigen. Ik ben benieuwd!

Niet te blij allemaal. Ondergrond is bloed warm en met 1 zonnestraal is de laag weer weg. Maar het zorgt wel voor de eerste afkoeling, dat wel.

@SPAM klopt als een bus! GFS is nu ook mee met EC en GEM dus lijkt goed te komen. Maar de eerste afkoeling is zeker zo belangrijk. Roel zijn deskundige mening maar even afwachten zondag… Ik ben om die eerste komt! Ik gok op dinsdag/woensdag webcams kijken voordat het weg is ;)

Seriously snow addicted family!

Laat het maar komen Roel dan kunnen we begin Dec. richting Schruns voor de opening!!!

Mijn seizoen begint op 25 oktober en zoals de gletsjers er nu bijliggen word ik daar niet vrolijk van, maar na deze berichten krijg ik hoop op een schitterende week!

Top, klinkt goed!!!
Dinsdag woensdag en donderdag in kaprun te vinden!!! Hoop toch op een beetje vers…

Nou in Solden zijn ze blij als een gek als volgende weekend de WorldCup wedstrijden beginnen

Hopelijk wel want de kleinste hier in huis is deze morgen voor een 14-daagse stage naar Stubai vertrokken

Hier gaat je hart toch sneller van kloppen…

❄️
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie