In Oostenrijk is het vandaag even door een zure appel heen bijten. Het is grijs en er valt regen en sneeuw, hogerop zijn in de meer oostelijke skigebieden enkele decimeters sneeuw mogelijk. Vanavond stopt de neerslag en vanaf dan schijnt de zon weer volop. Bekijk de details in het video weerbericht, waarin ik onder andere laat zien wat er met het sneeuwdek is gebeurd de afgelopen week.

Lange termijn

Ik weet dat de vraag komt wat de vooruitzichten voor de carnavalsvakantie zijn. Het is echter te onzeker om daar iets zinnigs over te zeggen! De hogedrukblokkade verzwakt, maar of dat tot sneeuw gaat leiden is nog niet duidelijk. Laat staan dat ik weet waar dit gebeurt of waar het zonnig blijft. Nog even geduld dus…

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Matthias12322 februari 2019 · 10:28

Waar Europa steeds te warm is is het in Noord Amerika al de hele winter ijzig koud. Afgelopen dagen is het voor het eerst in 70 jaar! weer sneeuw gevallen in Los Angeles.

Born to Ride
Nico-S22 februari 2019 · 10:46

Kitzbühel vandaag : gietende regen. Hoogste pistes sneeuw. Maar je komt toch steeds onder sneeuwgrens en dus kletsnat. Zonde bij shortski dat 1 dag om zeep is. Maar dat is de natuur. Morgen dubbel genieten dan maar. 😁

Roelauteur22 februari 2019 · 10:53

@Matthias123 Ja Noord-Amerika over het geheel is relatief koud geweest, maar het continent is te groot om het te veralgemeniseren. Dit zijn de afwijkingen bv. van februari:


En het is ook waar het nieuws vandaan komt, zie: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/457908/extreme-sne…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
KimStam22 februari 2019 · 11:32

Kitzbühel vandaag : gietende regen. Hoogste pistes sneeuw. Maar je komt toch steeds onder sneeuwgrens en dus kletsnat. Zonde bij shortski dat 1 dag om zeep is. Maar dat is de natuur. Morgen dubbel genieten dan maar. 😁

Nico-S op 22 feb 2019 10:46

Pfff regen is echt een nachtmerrie op de wintersport 🙈 hopelijk morgen beter!

Edwin.22 februari 2019 · 12:06

@Matthias123 Ja Noord-Amerika over het geheel is relatief koud geweest, maar het continent is te groot om het te veralgemeniseren. Dit zijn de afwijkingen bv. van februari:


En het is ook waar het nieuws vandaan komt, zie: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/457908/extreme-sne…

Roel op 22 feb 2019 10:53

Hier zijn de verschillen meestal niet zo groot en heeft de Noordzee gewoon veel invloed. Als je ziet hoe koud het daar in bepaalde steden soms kan zijn en slechts enkele dagen door die warme zee van onder de temperaturen weer zo in de plus, dat is best apart. Vandaar ook de sterke en enorme onweersbuien in tornado alley in maart en april als de verschillen in temperatuur beginnen toe te nemen.

Deze week was er ook weer een winterstorm en ook komend weekend wordt er weer 1 verwacht. De bulderende straalstroom was goed te zien die dat veroorzaakte. Ook volgende week nog matige vorst in O.A Chicago. Las o.a dit:

Bulderende straalstroom boven het noordoosten van de VS veroorzaakt depressiedrukte boven de Atlantische Oceaan. West-Europa profiteert de komende tijd van een nieuwe krachtige hoogterug. Dat betekent aanhoudend droog weer, perioden met zon en hoge middagtemperaturen.

Indrukwekkende windsnelheden dezer dagen in de vrije atmosfeer boven het noordoosten van de Verenigde Staten. Op circa 250 hPa, overeenkomend met ruim 10 kilometer hoogte, zijn boven de staten New York en Maine windsnelheden tot 380 km/uur geregistreerd. Wanneer er zo’n onwijs sterke straalstroom buldert is er sprake van grote thermische verschillen.
Onder invloed van de bulderende ‘jetstream’ heerst boven de Atlantische Oceaan een levendige depressiehandel. Tussen de Azoren en Newfoundland kelderde het weerglas vanochtend om 7 uur naar 943 hPa: vanavond diept de depressie ten zuidoosten van Groenland zowaar uit tot 937 hPa. Ondertussen stuwen de depressies grote hoeveelheden (sub)tropenlucht vanuit het zeegebied ten zuiden van de Azoren naar het noordoosten. Daardoor wordt boven West-Europa een krachtige en niet in de laatste plaats standvastige hogedrukblokkade in de steigers gezet. In het grondpatroon is een mobiele Scandinavische hogedrukcel blikvanger. De kern arriveert vrijdagavond boven Polen met een kerndruk van 1046 hPa.
Voor onze omgeving betekent deze ontwikkeling een nieuwe fase met zacht tot zeer zacht weer. Bovendien geringe neerslagkansen en perioden met zon. Wel neemt begin volgende week door uitstraling de kans op lichte vorst in de nacht en ochtend toe. Verder zijn er mistkansen.

Vandaag trekken er wolkenvelden over ons land. Uit de bewolking, samenhangend met een naderend warmtefront, kan in het noordoosten wat lichte regen vallen. Elders blijft het droog met soms ook wat zonneschijn. De middagtemperaturen lopen uiteen van circa 9 graden in het Waddengebied tot 12 graden in het zuidoosten. De wind waait uit het zuidwesten en is matig, in het noordelijk kustgebied vrij krachtig.

In de nacht naar donderdag zijn er flinke opklaringen. De temperatuur daalt naar circa 5 graden. Morgen overdag is er geregeld zonneschijn. Boven het noorden en noordoosten/oosten zijn meer wolken aanwezig: in de noordelijke regio’s kan er ook wat motregen vallen. Oorzaak zijn restanten van een stagnerend front. Het kwik komt in het noordoosten uit op 10, in het zuiden 13 graden. De zuidwestenwind, later ruimend naar west, is matig van sterkte.
Vrijdag zijn er perioden met zon en in het binnenland kan het lokaal 15 graden worden.

Supersnel passagiersvliegtuig

Een Virgin Atlantic flight van Los Angeles naar Londen, uitgevoerd met een Boeing 787-9 Dreamliner, heeft in de nacht van maandag op dinsdag boven Central Pennsylvania in het noordoosten van de VS waarschijnlijk een snelheidsrecord gebroken. De maximale snelheid bedroeg 1288 km/uur tegen een ‘average speed’ van 903 km/uur. Het toestel landde 48 minuten eerder in Londen dan verwacht.
Oorzaak was een zeer krachtige ‘jetstreak’ in de bulderende straalstroom op circa 10-11 kilometer hoogte.

Voor Europa de komende dagen/week lente, maar wellicht een WC vanaf komend weekend. Te ver weg voor details, mar we gaan het meemaken en volgen. Ooit breekt die hogedruk

Not all who wander are lost
HansM22 februari 2019 · 12:53

Ik zie wel in de 14-daagse voorspellingen op deze site dat er een bak met sneeuw aan komt in de carnavalsweek voor Livigno. We gaan het zien waar het heen gaat.

MorRonski23 februari 2019 · 12:34

Een mooie opfrisser zou leuk zijn in Livigno. Hoop natuurlijk ook op zon in de carnavalsweek. Zit er die week namelijk ook.

robertvanderdeijl23 februari 2019 · 20:41

Westendorf vandaag (23/2)

https://cdn.wintersport.nl/forum/24/862365f615177a65c4376bd9...

Gaston24 februari 2019 · 10:09

@Roel kom er maar in met ‘Ook Zuid-NL begint met een prachtige week!’

Toch? 🤔

Tijd voor een uitpakparty?!

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.