Live fotoreport: het seizoen is nog lang niet over!

Rogier op 17 maart 2019· 27 reacties

Topsneeuw gisteren!

Trouwe bezoekers van de website weten dat mijn favoriete deel van het seizoen nu ongeveer begint. Terwijl in de dalen de weilanden steeds groener worden is er hoog in de skigebieden fantastische sneeuw te vinden. Ondanks dat we hier in de Franse Zuidalpen een niet zo sneeuwrijk seizoen hebben zijn de condities hier afgelopen weken enorm verbeterd. We hebben geweldige afdalingen gedaan en er staat continu een lach op m’n gezicht! In dit liveblog neem ik je mee tijdens afgelopen drie dagen skiën.

Donderdag: een droomdag!

Woensdag had het zo’n 20 centimeter gesneeuwd boven de de 1800 meter. Dat maakte dat het ’Couloir de la Rouya’ een 700 meter lange en zeer smalle afdaling (soms niet breder dan 1,80 meter) donderdag in prima condities zou zijn. Deze afdaling ligt zo’n 500 meter boven het skigebiedje van Pelvoux en kronkelt het Nationale Park van de Ecrins in. Vanuit de hoogste lift betekent dat voor ons een klein uurtje met de toerski’s omhoog. Ik had weinig overredingskracht nodig om Sandra mee te krijgen. En inderdaad de condities waren geweldig. Zo’n couloir met verse sneeuw skiën is ronduit geweldig. Eenmaal beneden dwarrelden de eerste sneeuwvlokjes alweer naar beneden.

Sandra begint aan 700 meter steil couloir skiën

Als een trechter wordt het couloir smaller

Om daarna heerlijk naar beneden te kronkelen

Perfecte sneeuw

In een geweldige setting

Vrijdag: verse koude poeder

Die sneeuw die donderdag begon te vallen zorgde ervoor dat er vrijdag zo’n 35 centimeter verse sneeuw lag in Puy Saint Vincent terwijl het in de noordalpen steeds warmer werd, begon te regenen en hard waaide, hadden wij een heerlijk (iets te warm) zonnetje en geweldige sneeuw. Tot een uur één ’s middags bleef de sneeuw geweldig. Koude poeder zelfs! En meer dan genoeg om een aantal fantastische tree-runs door de lariksbossen te doen. Genieten. ’s Avonds belden verschillende vrienden uit de noordalpen op, of er bij mij nog goede sneeuw te vinden was. Een plan was snel gesmeed.

Eindelijk weer poeder in de bossen

En het zonnetje komt ook kijken

De bossen voor ons alleen

Genieten!

Koude sneeuw tot in het dal

Zaterdag: knallen met vrienden

Met vier goede skivrienden besloten we om het zaterdag wat hogerop te zoeken. We bleven wel in Puy Saint Vincent maar gingen hoog boven de boomgrens. En de keuze bleek goed. De wind had nauwelijks schade aangericht en de condities waren absoluut geweldig. Met z’n vijven knalden we door de heerlijke poeder. De hele dag lang. Dat het bij de laagste liften in het dal allemaal wat net aan wordt en daar de aarde her en der door het dunnere sneeuwdek heen komt mag de pret niet drukken. Op hoogte ligt ook in de Franse Zuid Alpen nog meer dan genoeg sneeuw. Het seizoen is voor mij nog lang niet afgelopen.

Zaterdag: topsneeuw!

De hele afdaling lang, elke keer opnieuw

Wat in de zomer een waterval is is nu een leuke afdaling!

Blauwe lucht en poeder!

Een speelterrein zonder grens!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

JorisB17 maart 2019 · 11:46

Wauw Rogier, wat een super mooie dagen heb je gehad. De foto's zijn ook fantastisch, zit helemaal weg te dromen hier op mijn werk. Hoop dat we volgende week dezelfde condities krijgen in Obertauern.

*bericht bewerkt door JorisB op 17 mrt 2019 11:46

U only live ones
Wierdo17 maart 2019 · 11:49

Geweldig !!!

Noukje17 maart 2019 · 12:31

Nog een paar nachten slapen en wij rijden ook richting Zuidalpen! Hopelijk ligt er over een week nog genoeg sneeuw in Pelvoux en Montgenèvre! De zon lijkt in ieder geval op de afspraak te zijn de komende twee weken! Ook geen straf.

Rogierauteur17 maart 2019 · 12:39

@Noukje Pelvoux is beneden behoorlijk net aan. De hoogste pistes zijn nog wel erg goed!
Puy is nog heel goed met uitzondering van Balme en Vallouise. Montgenevre ga ik woensdag naartoe met m’n dochtertje. Ik verwacht dat het daar prima is. Tot een uur of 14:00 zijn de pistes geweldig! daarna zeker de lagere pistes slush. In noordhellingen blijft de sneeuw koud en poederig (zoals op de foto’s)

Click. Click. Peace
Noukje17 maart 2019 · 12:48

@Rogier Dank voor je bericht. Wij komen al 15 jaar eind maart naar jouw regio en het is nog nooit een tegenvaller geweest. Dit is het eerste jaar dat ik me een beetje zorgen maakte om de sneeuwkwaliteit. Wij logeren in de buurt van Briançon en kunnen dagelijks van daaruit een gebied kiezen: Puy hebben we nog nooit gedaan, Pelvoux is onze favoriet vanwege de rust en natuur, dan Montgenèvre en Monetier. Ik kan niet wachten tot we weer mogen…

Rogierauteur17 maart 2019 · 13:39

@Noukje Als je de gebieden kent dan weet je wat je te wachten staat ;-) Het is echt nog prima muv enkele hele lage pistes op het zuiden… Misschien komen we elkaar nog tegen!

Click. Click. Peace
DaanDM17 maart 2019 · 14:39

Mooi om te zien Rogier. En handig want ik maak me wel degelijk zorgen over de sneeuwcondities in de zuidalpen. Wij hebben ervoor gekozen heel laat op het seizoen nog eens uit te pakken, zijnde in Risoul, de week van 13 april. Als ik daar op de webcam kijk zie ik zelfs op 2500m al bruine stukken. Kan het dat er daar dan niets gevallen is de laatste week? Moeten we ons zorgen maken? Ter info: het hoeft allemaal niet overdreven te zijn. De bedoeling is dat de kindjes les krijgen en dat we geregeld eens een skitochtje kunnen ondernemen. Ik weet ook wel dat er tegen dan al een aantal pistes zullen gesloten zijn. Maar terug kunnen skiën tot aan het dorp lijkt me wel het minimum.

*bericht bewerkt door DaanDM op 17 mrt 2019 15:29

AFB7917 maart 2019 · 15:01

Ja, jaloers.

Rogierauteur17 maart 2019 · 15:19

@daandm in Risoul is inderdaad minder gevallen. Maar ik verwacht dat skiën tot dorp en wat lekker rondskien geen probleem is. Al is er daar duidelijk minder goed dan in puy/serre che… echter voor hetzelfde geld valt er nog een meter sneeuw voordat jullie er zijn…

Click. Click. Peace
OhSpookie17 maart 2019 · 15:51

@Rogier Prachtige beelden! Ik had zelf misschien een voor de hand liggende/domme vraag… Als je backcountry/off-piste naar beneden skiet zoals jij deed, kom je dan wel op de piste/ lift terug, of moet je terug naar boven toeren/klimmen? Over een maand gaan wij richting de Franse Alpen met hopelijk goede condities en rustige pistes! Groetjes

Rogierauteur17 maart 2019 · 16:15

@OhSpookie Dat ligt er per keer aan. Soms moet je omhoog lopen om weer ergens ‘terug’ te komen. In deze gevallen glijden we via wandelpaden terug (en door wat bossen en struikgewas) naar het dal waar we zo het skigebied weer inglijden. Dit geldt voor de afdalingen in Pelvoux en Puy. Ideaal dus :-)

Click. Click. Peace
Elly317 maart 2019 · 16:16

Prachtige fotos weer @Rogier, geniet er van vlgd week met je dochter.

Dienten Die Alte schule
Alpenfreund17 maart 2019 · 17:38

@Rogier prachtige foto’s; voor jullie als lokaal woonachtige en excellente skiers is het nog altijd mogelijk prachtige foto-spots te vinden!

Zijn de verschillen in de zuidelijke Franse alpen regionaal groot?
Een berichtje over het prachtige weer in Zuid Frankrijk geeft een iets andere indruk….de sneeuw lijkt (bv. Isola2000) razendsnel te verdwijnen tot een 2200 meter en zuid-hellingen zijn al bijna sneeuwvrij tot 2500-2600 mter hoogte.

Veel plezier!

Rogierauteur17 maart 2019 · 17:43

Isola2000 is iets heel anders dan Puy. ;-) dus ik zou dit geen lokaal verschil meer willen noemen. Maar ja in de (zuid) Alpen heb je natuurlijk enorme lokale verschillen… hier op noord skibare natuursneeuw vanaf 1200 m en op zuid ca 2000 meter (let op in skigebieden en in microklimaatdalen lager)

*bericht bewerkt door Rogier op 17 mrt 2019 17:46

Click. Click. Peace
Quick17 maart 2019 · 18:02

Gaaf verslag Rogier, geniet er nog maar mooi van want tot nu toe was je niet echt verwend in die hoek!

Mr. Slow
martin1050017 maart 2019 · 19:00

Rogier laat even weten hoe het is in Montgenevre.
Ik zit nu in Sestriere maar houd daar ook niet allemaal over, verbinding naar Frankrijk zit dicht.
Redelijk wat liften en pistes dicht, vanmiddag alle liften stop ivm harde wind.
Willen vrijdag met de auto eventueel naar Montgenevre als de pistes daar nog goed zijn.

i

Rogierauteur17 maart 2019 · 20:18

@martin10500 Zal ik doen!

Click. Click. Peace
baila01017 maart 2019 · 20:30

Mooie platen Rogier !! Ik hoop ook op ‘vergelijkbare’ condities vanaf 27 maart in paradiski ;-)

i’m living my dream now
MiTi17 maart 2019 · 20:56

Heerlijke foto’s! Wij zitten vanaf 29 maart in L3V en hopen dan op net zulke heerlijke condities. 😄

Winter is coming
Rogierauteur19 maart 2019 · 15:01

@Noukje Ik hoor net dat Pelvoux komend weekend sluit. Een week eerder dan gepland (op de dal pistes is te net aan.) hou daar rekening mee met je planning. De hoge pistes zijn echt nog top!

Click. Click. Peace
Noukje19 maart 2019 · 15:21

Da’s jammer, maar anderzijds maakt het dan dat we er alleen zullen zijn als we naar boven stappen. Bedankt voor de head’s up!

FreeriderJob20 maart 2019 · 14:04

Super mooie foto’s! In dat couloir had ik ook wel bij willen zijn, had je ook zo mooie foto’s van mij kunnen schieten : )

Rogierauteur20 maart 2019 · 21:20

@martin10500 morgenochtend live-blog met foto’s en video. Maar de condities aan de noordkant van Montgenevre zijn goed. Aan de zuidkant prima boven de 2000 m (dalafdaling wel mogelijk) Ik zou 's ochtends aan de zuidkant beginnen en dan in de loop van de ochtend over steken… Leuk en lekker skiën nu!

Click. Click. Peace
martin1050020 maart 2019 · 22:53

Dank je Rogier, ga ik zeker even kijken morgen.
Vrijdag dan sowieso een dagje Montgenevre doen.
Waar kun je dan het beste parkeren en is de oversteek met elkaar verbonden of moet je dan een stukje lopen.

Rogierauteur20 maart 2019 · 23:41

Ja die oversteek is met elkaar verbonden met een brug. Is prima te doen.

Verder parkeren doe ik altijd op de parkeerplaats net na de douane (vanuit Frankrijk) voor jou dus net voor de douane. Deze is gratis en naast de lift daar kun je daar je lifttickets regelen. Het is wel een beetje een achteraf parkeerplek. Als je liever in het dorp zit, dan kan dan ook genoeg gratis en betaald parkeren overal.

Click. Click. Peace
martin1050021 maart 2019 · 18:39

pak je dan de lift le tremplin en parkeren langs de weg

Rogierauteur21 maart 2019 · 20:27

@martin10500 Ja en er is daar een echte parkeerplaats. (Links als je vanuit Italië komt.)

Click. Click. Peace

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.