Skigebied Battle: Portes du Soleil vs Grand Massif

Rogier op 04 december 2014· 20 reacties

Welk gebied wint deze battle?
Welk gebied wint deze battle?

De vorige gebiedsbattles waren een succes. Iedereen heeft zijn eigen favorieten, en daar praten wij als wintersporters graag over. Dit keer twee gebieden die niet echt ver van elkaar liggen, maar toch stiekem best wel ‘anders’ zijn. Toch zijn het gebieden die regelmatig in een adem genoemd worden. Persoonlijk kan ik niet zo snel een winnaar aanwijzen, in beide gebieden heb ik elke keer enorm genoten. Beide gebieden hebben alle wintersporters veel te bieden. Het is aan jullie welk gebied deze battle mag winnen.

Het winter wonderland van Portes du Soleil
Het winter wonderland van Portes du Soleil

Les Portes du Soleil
De Portes du Soleil is een extreem weids en uitgebreid gebied. Dit gebied wat zich uitstrekt tussen Frankrijk en Zwitserland hoort bij de grootste skigebieden ter wereld, alhoewel er discussie is over de aantal kilometers. Maar dat het gebied groot is staat buiten die discussie. Het gebied is zeer ruim van opzet. Waar je je boven Avoriaz in het hooggebergte waant, daar ski je in Châtel tussen de boeren chalets. In Morzine en Les Gets is de après-ski erg gezellig, en in Châtel is het genieten in een van de mooie hotels of chalets. Kortom een gebied wat iedereen genoeg te bieden heeft op de pistes, naast de pistes en in de avonduren.

Le Grand Massif
Le Grand Massif is een gebied dat uitblinkt in verscheidenheid. Er zijn maar weinig skigebieden die zulke leuke makkelijke pistes hebben en tevens mooie uitdagende rode en zwarte pistes. Dit skigebied heeft werkelijk voor iedereen veel te bieden: beginners, gevorderden, kilometervreters en freeriders. Iedereen vindt hier genoeg speelterrein. Verder is dit gebied snel en makkelijk aan te rijden, is het sneeuwzeker en zijn de prijzen zeer acceptabel. Kortom een ideaal gebied voor groepen met wintersporters van verschillend niveau.

Zeg het maar, wie wint de battle?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

PDS, maar ik ben wel heel erg bevooroordeeld :-)

Life is fun, so enjoy it

Portes du soleil al jaren met veel plezier naar morzine mooie afwisselende pistes en zeer groot skie gebied.

Alleen met PDS ervaring, vind het wel echt een geweldig gebied!

vorig jaar in maart een short ski naar Champery gemaakt. Geweldige 3 dagen gehad! Vandaar dit jaar weer richting PDS, nu richting Morzine! Nog genoeg te zien en te ontdekken.

"respect the mountains"

Grand massif! Snellere liften.

Le Grand Massif!
na 5jaar meerdere vakanties geweest en nog niet uitgekeken!

Le Grand Massif, maar weet niet of de twee wel te vergelijken zijn. Beide bieden dan wel variëteit, maar op heel veschillende schalen van grootte. In Le Grand Massif doe je op je gemak alle verschillende “deelgebieden” aan in één dag, waardoor je echt wat hebt aan die verscheidenheid, terwijl ik van veel wintersporters die naar PDS gaan hoor dat ze naar een specifiek deelgebied gaan en daar ook (grotendeels) hun vakantie doorbrengen. Geldt vast niet voor iedereen, maar daarom kies ik toch voor le Grand Massif!

Enkel ervaring met le grand massif. Flaine snelle en moderne liften, zoals gezegd lange pistes, maar ik had de indruk veelal dezelfde omdat ze in dezelfde kom zitten. Condities altijd goed enkel soms slecht geprepareerde pistes (januari), de blauwe brede pistes zijn echte knalpistes. De rode waren zeer snel voorzien van buckels en deze prepareren voor dag erna gebeurden niet elke dag.
Rest van gebied is mooi en gevarieerd. Enkel waren de condities in lager gelegen gebieden niet top bij mindere condities (ijzig of papsneeuw, steentjes). De marvel piste toevallig ondekt door een foute afslag maar heb deze daarna zeker nog keer of 5 gedaan omdat het echt een parel is, ook voor snowboarders omdat het geen pad is met vlakke stukken. Tijdens onze periode was de cascade niet open door te weinig sneeuw en dat was wel spijtig. Misschien dat ik er wel nog eens heen ga maar staat zeker niet bovenaan de lijst.

Like tourists huffing and puffing to reach the top, while we forgot the view on the way up !

Grand massif, zeker!
Brede pistes en erg uitgebreid. Volk ook vriendelijk! Pds iets minder qua piste prep…

Ik hoop pds, want daar gaan we dit jaar eerste keer heen.

Absoluut het Grand Massif. Dit jaar voor de 3e keer naar Morillon, terwijl we ook al in Flaine gezeten hebben. Heerlijk lange blauwe pistes om keihard te knallen. Boven Samoens een aantal diep zwarte pistes om flink de kuiten te laten branden. En dan als topper de poeder rond de Gers. Heb ook al 2x het geluk gehad dat de dalafdalingen naar Morillon 600 open waren, wat dan ook echt geweldig mooie pistes zijn. En verder moet je gewoon een keer de langste afdaling van europa gedaan hebben, de Cascades, aan 1 stuk door van 2500m naar 700m…

Born to Ride

Le Grand Massif !

Voor de eerste keer naar le grand massif in januari. De recensies zijn positief dus dat is top. Overigens ook de eerste wintersport in frankrijk.

Grand Massif! Briljante afdaling zoals hierboven genoemd die van 2500m naar 700m gaat :) Mooie glooiende stukken alsook steile stukken waar je lekker door kunt knallen om vervolgens via haarspeldbochten tussen de bomen af te dalen naar het eindpunt :)
Verder vond ik het gebied bij Flaine erg fijn om te doen al vond ik rood daar lichtrood, maar zwart dan wel weer diepzwart…
Ook goede accommodatie in Flaine en qua prijs prima te doen.

2015: Val Thorens I 2016: Flachau | 2019: Ischgl | 2022:Tignes

In het afgelopen skiseizoen (2013-2014) toevallig een week in beide gebieden geskied. Tijdens de oud & nieuw week in PDS geweest vanuit Champèry. Ontzettend druk! Weinig mooie brede pistes, lange rijen. Vooral in het Zwitserse deel en rondom Avoriaz geweest. Viel ontzettend tegen. Vervolgens zijn we de eerste week van februari in Le Grand Massif geweest in het dorpje Les Carroz. Wat een verschil! Overal mooie brede pistes. Veel goede moderne liften. Echt heerlijk kunnen skiën daar, zowel in het deel rondom Samoens, Les Carroz & Morrilon, maar ook in het gebied bij Flaine.

Een duidelijke winnaar dus! Le Grand Massif! Flaine is trouwens geen gezellig dorp, Les Carroz wel.

Ik ben ik beide gebieden nog nooit geweest, maar mogelijk nog een paar dagen naar Les Portes du Soleil via Bizztravel eind februari, maar ik las al dat deze niet aaneengesloten pistes heeft dus dat is nogal een bezwaar wat mij betreft. Ik lees in het geval van Avoriaz dat: ‘In het algemeen ligt Avoriaz zo centraal dat je alle uithoeken van het enorme skigebied gemakkelijk kunt bereiken. Alleen bij het retourtje Torgon moet je regelmatig op je horloge kijken.’ Ik ben er dan toch slechts 3 dagen dus vast niet genoeg om hele gebied sowieso te zien.

Overigens valt het me wel op dat beide gebieden vrij laag beginnen (700 en 900m hoogte) en ‘slechts’ tot zo’n 2500/2600m hoogte gaan. Met de huidige (het is nog vroeg) sneeuw dit vind ik dit vrij tricky nadat ik een jaar of twee geleden Saalbach Hinterglemm (1003-2096m) heb bezocht en enorm merkte aan de sneeuw dat je in eind februari soms beter hoog kan zitten. Daar was alleen boven 1500m vrij aardig, maar richting dorpen pap sneeuw.

Ik ben in beide geweest. …pds absoluut de beste. Een fantastisch ski gebied! !!! Super daar … Nu ook nog verbinding gemaakt in chalet dus nog beter geworden. …

Beide mooie gebieden, maar…grand massif wint wat mij betreft vanwege de Mont Blanc .Wat een kanjer.En wat sta je er dicht bij bovenaan de liften vanuit Flaine .

Johan Huisson

Het Grand Massif natuurlijk, maar ook ik ben dan niet echt objectief te noemen ;-)
@pacorob: Die hoogtes zijn wat vertekenend. Want hoewel al deze lage pistes op het noorden liggen, zijn ze zelden (mede tgv ontbrekende sneeuwkanonnen) in goede staat. Wij zijn altijd blij als de sneeuwgrens boven de 1100. 95% van het gebied ligt namelijk boven deze hoogte en dit maakt dat je naar alle dorpen kunt glijden, met uitzondering van Morillon 700m en Vercland 900m. De Cascades piste profiteert van een microklimaat én heeft wel sneeuwkanonnen. Deze is dan ook veel sneller open als de andere dalpistes. Helaas was dit afgelopen (drama)winter niet het geval; toen lag de sneeuwgrens zelden onder de 1200 meter en was les Cascades weinig open.

Grand Massif, voor al genoemde redenen.

Verder zijn beide gebieden onder de 1500 mtr. hoogte niet altijd sneeuwzeker.
PDS: naast al genoemde punten, zijn de verbindingen tussen de gebieden niet altijd ideaal; het is wel een prachtige streek.

Als de situatie blijft zoals nu, zullen in de kersttijd, ook in Frankrijk veel skigebieden nauwelijks redelijke pistes kunnen aanbieden onder de 2000 mtr. De kans wordt steeds groter dat in de hele alpen de kerstski zich zal concentreren op de weinige hooggelegen (>2000mtr.) plaatsen. Belooft druk te worden op de pistes…

Voorbeeld: Gisteren op Kitzsteinhorn bijna 11000 mensen omdat in de omliggende bekende skigebieden (SHL, Kitzbühel, Zell, Hochkönig) nog niets of bijna niets geopend is. Normaal gesproken zijn deze 2 weken voor de kerst heerlijk om te skien, genoeg plaats op de pistes en goede condities boven 1500 mtr… Dit jaar dus weer even niet :-(.

Gruß aus Luxemburg

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie