Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Uitslag skitest 2019-2020: allmountain

Edo op 22 november 2019· 27 reacties


De Nederlandse Ski Vereniging verzorgt al sinds jaar en dag de Nationale skitest piste & off-piste. De resultaten ervan stellen wij gratis beschikbaar. Dit met als doel jou zo goed mogelijk te helpen bij het zoeken naar de juiste ski voor jouw vaardigheden en voorkeuren. In dit blog geven we je de testbevindingen van de allmountainski’s. Deze werden getest in het Italiaanse Passo Tonale in Val di Sole, onderdeel van Skirama Dolomiti. Zoek je liever aan de hand van een filtersysteem naar jouw favoriete ski? Bekijk dan ons materiaalplatform.

Wat betekent allmountain?

Een terugkerende categorie in de Nationale skitest is allmountain. De laatste jaren is allmountain het toverwoord van de ski-industrie. Aanvankelijk kwamen enkele modellen in aanmerking voor de benaming, maar nu lijkt vrijwel iedere ski ‘allmountain’ te zijn. Hoe zit dat en wat bevalt ons testteam het best?

Ik vat de ontwikkelingen van het afgelopen decennium nog even kort samen, want onze jaarlijkse introductie bij de allmountain test dreigt een beetje een repeterende breuk te worden. Ooit had je alleen off-pisteski’s en pisteski’s. Allmountainski’s ontstonden vanuit de behoefte dat veel skiërs op dagen met mooie sneeuw wel buiten de piste wilden skiën, maar niet twee paar ski’s wilden kopen en meesjouwen. Er moesten dus ski’s komen die piste en off-piste combineerden. Die op beide ondergronden even goed zijn. Uiteraard doe je dan ergens een concessie, want off-piste zullen de echte freeride ski’s beter presteren en op de piste de sportski’s en aanverwanten. Maar het concept was helder en eerlijk gezegd zijn de fabrikanten, na wat aanloopproblemen, ook uitermate goed geslaagd in hun zoektocht naar deze heilige graal. Uit oudere skitesten van ons bleek duidelijk dat de ‘50-50’-ski (50% piste- en 50% off-pistekwaliteit) ongeveer 95 mm breed onder de binding moest zijn.

Categorie-gerommel

Nu wordt het een beetje gek. Toen eenmaal volstrekt helder was hoe een ‘echte’ allmountainski moest zijn, gingen de fabrikanten opeens ook allerlei ski’s ‘allmountain’ noemen die veel en veel smaller waren dan de ‘ideale’ 95 mm. Eigenlijk komt dat omdat ze een categorie hebben geïntegreerd die de Nederlandse Ski Vereniging al jaren geleden geïntroduceerd had: de ‘supercruisers’. Deze supercruisers waren volgens ons wat bredere pisteski’s, ideaal voor ervaren skiërs die een stabiele, comfortabele ski zochten die een beetje helpt als de sneeuw lastig wordt, of wanneer er in de middag hopen sneeuw ontstaan op de piste. Maar breed of niet: deze ski’s hebben (bijna) geen off-piste kwaliteiten. Bijvoorbeeld omdat de flex te stijf is, enzovoorts – maar met de technische achtergronden zullen we je niet lastigvallen. Samenvattend: allmountain is een vergaarbak geworden van ski’s tussen ongeveer 75 en 100 mm breed met zeer uiteenlopende eigenschappen: een stijve flex of een soepele flex, veel rocker of juist weinig, etcetera.

Kanttekening: drijfvermogen

In de uitslag wordt vaak gesproken over de ‘float’ van een ski: het drijfvermogen. Dat is gerelateerd aan de breedte van de ski. Dus als van een 80 mm brede ski gezegd wordt dat de float goed is, dan geldt dat voor die breedte en niet in verhouding tot een freerideski van meer dan 100 mm breed!

De omstandigheden van de skitest

In het skigebied van Skirama Dolomiti, preciezer gezegd op de Passo Tonale in Val di Sole, hebben we de ski’s onder lastige omstandigheden aan de tand gevoeld. De conclusie was echter zeer eenduidig: de 93 mm brede ski’s van Head en Nordica waren met afstand favoriet! Dat is om meerdere redenen interessant. Ten eerste hadden we wel verse sneeuw op de testdag, maar toch vooral een laag over de piste: van echte off-piste met diepe sneeuw was geen sprake, dat kwam pas later in de week. En ten tweede ons testteam. Niks ten nadele van ons fantastische testteam, want ze kunnen alles en weten heel veel, maar pure freeriders zijn het niet en als geen ander weten ze goede pistekwaliteiten in een ski te waarderen. Dus dat zij onder deze omstandigheden de genoemde ski’s unaniem als favorieten uitkiezen zegt wel iets: dit is absoluut (en nog steeds!) hoe een echte allmountainski moet zijn!

Testresultaten

Het testteam van de nationale skitest piste 2019/2020 bestond uit Dean Molenaar, Othmar Hofmann, Gerke Deekens, Michelle van Herwerden, Iris van der Zande, Richard Molenaar (technisch coördinator) en Rolf Westerhof (testcoördinator). Hieronder hun oordeel over de ski’s.


Atomic Vantage 82 Ti
// € 699

Testlengte: 1,81 m //
Breedte: 123-82-110 mm //
Radius: 18,4 m //
Terrein: 80% piste

De Vantage 82 Ti is een energieke ski met een hele lekkere rebound. Voor lichtere skiërs is het ook een hele speelse ski. “Hij voelt heel licht aan, maar mist body voor stevigere skiërs”, oordeelt Othmar. De ski stuurt heel direct en is fel in korte bochten. De keerzijde daarvan is dat het een beetje lastig is om de bochten langer te maken (maar het gaat natuurlijk wel). Al met al vindt het testteam dat hij beter thuis zou zijn te midden van de high-end pisteski’s dan tussen de allmountainski’s. Een lekkere cruiser voor (licht)gevorderde, niet al te zware skiërs. Meer info over de Atomic Vantage 82 Ti.


Blizzard Bushwacker
// € 529,95

Testlengte: 1,80 m //
Breedte: 127-88-111 mm //
Radius: 17 m //
Terrein: 60% piste

De Bushwacker is een lieve ski. Hij wil alles voor je doen en laat zich makkelijk bedienen. Bovendien wordt hij door de testers geroemd om zijn vergevingsgezindheid. “Hij helpt de skiër en past zich makkelijk aan het terrein aan”, vindt Iris. De mannen vinden hem op snelheid in de verspoorde sneeuw iets minder betrouwbaar en datzelfde geldt op harde piste, maar het gaat beter voor lichter gebouwde skiërs. Hij voelt kort aan en het advies is om hem lekker lang te nemen. De ski is speels en iedereen is het erover eens dat het een rasechte allmountainski is voor licht- tot en met zeer vergevorderde skiërs. De gehanteerde prijs is exclusief bindingen. Meer info over de Blizzard Bushwacker.


Dynastar Speedzone 4X4 82 Pro
// € 799,95

Testlengte: 1,79 m //
Breedte: 128-82-112 mm //
Radius: 16 m //
Terrein: 80% piste

Dynastar heeft een naam als een van de ‘uitvinders’ van het concept allmountain, maar met de Speedzone 4X4 82 Pro zetten ze bescheiden in. Het blijkt namelijk een hele relaxte en vriendelijke ski te zijn. Hij voelt lekker licht aan en is speels in korte bochten, met een hele energieke rebound. Maar van die rebound blijft helaas niks over in lange bochten. “Deze 4X4 kan wat mij betreft wel wat extra pk’s gebruiken”, zegt Gerke over het karakter van de ski. De 4X4 82 Pro is een cruiser voor (licht)gevorderde skiërs die makkelijk carvet en extra plezier geeft in korte bochten. Meer info over de Dynastar Speedzone 4X4 82 Pro.


Elan Wingman 86 CTi
// € 799,99

Testlengte: 1,84 m //
Breedte: 130-86-115 mm //
Radius: 17,4 m //
Terrein: 50% piste

De Wingman-modellen zijn nieuw bij Elan en de 86 CTi met het Fusion X-bindingsysteem valt in de smaak, zeker bij de mannen. Hij voelt zich thuis op iedere snelheid en in iedere soort bocht. Hij is vergevingsgezind en de mannen prijzen het draaigemak. Bovendien imponeren de grip en de stabiliteit, zeker omdat deze Wingman heel licht aanvoelt. “Hij geeft meteen vertrouwen als je er op weg skiet”, vertelt Dean. De dames zijn iets kritischer. Ze vinden hem lastig draaien in de diepe sneeuw en krijgen te weinig gevoel tijdens het skiën. Echt een mannen- en zwaargewichten-ski dus! Voor gevorderden tot en met experts. Meer info over de Elan Wingman 78 C PS.


Fischer RC One GT 86
// € 699,95

Testlengte: 1,82 m //
Breedte: 130-86-116 mm //
Radius: 17 m //
Terrein: 90% piste

De RC One-modellen van Fischer zijn nieuw dit jaar. De GT 86 voelt zwaar aan en hij heeft ‘body’. Het is dus niet zo gek dat hij heel stabiel is, maar daar staat tegenover dat hij wel om inzet van de skiër vraagt. Geef je dat, dan reageert de GT 86 snel op bevelen en is het een energieke ski. Hij carvet makkelijk, slipt goed en is betrouwbaar en vergevingsgezind. “Hij heeft hele goede pistekwaliteiten”, vindt Dean. De demping is prima en hij voelt lekker kort aan. Het is geen klassieke allmountainski, eerder een goede, sportieve cruiser voor licht- tot en met vergevorderden. Meer info over de Fischer RC One GT 86.


Head Kore 93
// € 799,99

Testlengte: 1,80 m //
Breedte: 133-93-115 mm //
Radius: 16,4 m //
Terrein: 50% piste

Vanaf het moment dat ze op de markt kwamen zijn de Kore-modellen een enorme hit. De Kore 93 is geen uitzondering: een laaiend enthousiast testteam! Hij is heel licht van gewicht, maar geeft toch veel vertrouwen en is stabiel. Hij beheerst alle soorten bochten, van kort naar lang, van gesneden tot geslipt en hij is vergevingsgezind. Er zit geen plafond op, maar een lichtgevorderde heeft er ook al plezier van. “Hij geeft me speelse vrijheid”, zegt Othmar. “Enkore!”, woordspeelt Gerke. Mensen die veel buiten de piste gaan, kiezen beter voor een relatief grote lengte. Meer info over de Head Kore 93! .


K2 Ikonic 84 Ti
// € 849,95

estlengte: 1,84 m //
Breedte: 133-84-112 mm //
Radius: 17,5 m //
Terrein: 70% piste

Zoals vaker met ski’s van K2 moeten sommige skiërs even wennen, maar dan stelt de Ikonic 84 Ti zeker niet teleur! Hij is superstabiel, de demping is goed en hij voelt erg robuust aan. Hij stuurt mooi rond en is vrij speels te gebruiken. “Hij is energiek, maar toch lekker mellow”, vindt Michelle. Hij kan eigenlijk alles, van carven tot slippen en van korte tot lange bochten. Hij is prettig vergevingsgezind en heeft voor zijn breedte veel float. Een veelzijdige ski, net zo goed allmountain als een sportieve high-end cruiser en geschikt voor veel skiërs, van gevorderd tot en met expertniveau. Meer info over de K2 iKonic 84 Ti.


Nordica Enforcer 93
// € 599,95

Testlengte: 1,85 m //
Breedte: 124-93-112 mm //
Radius: 18,5 m //
Terrein: 50% piste

De Nordica Enforcer 93 is de enige serieuze concurrent voor de Kore 93. “My new best friend”, juicht Gerke. De allmountainski is gehoorzaam en reageert direct, maar wel relaxed, op ieder commando. Carven? Makkelijk! Slippen? Makkelijk! Wisselen? Makkelijk! Hij geeft meteen veel vertrouwen en is vergevingsgezind. De buiglijn is erg prettig en je kunt de Enforcer 93 zelfs speels gebruiken als je er wat energie in stopt. De stabiliteit maakt indruk: “Je kunt blijven gassen”, vertelt powerhouse Othmar. De veelzijdige ski voelt stijf aan, maar is vriendelijk. Hij heeft buiten de piste heel veel float. Topski voor gevorderden tot en met experts! De gehanteerde prijs is exclusief bindingen. Meer info over de Nordica Enforcer!.


Rossignol Experience 84 AI
// € 629,95

Testlengte: 1,86 m //
Breedte: 126-84-116 mm //
Radius: 15 m //
Terrein: 80% piste

De Experience 84 AI voelt heel (bijna extreem) licht en kort aan. Hij draait als een tierelier, maar neigt daardoor wel naar overstuur. Dit komt omdat de binding iets verder naar voren staat (2 centimeter naar achteren zou onzes inziens beter zijn). Hij carvet heel erg gemakkelijk, maar wel in korte tot maximaal middellange bochten. “Hij is in korte bochten heel erg bouncy”, zegt Iris over de energieke rebound. Je kunt hem heel lichtvoetig skiën en eigenlijk moet dat ook, omdat hij met te veel input niet zoveel kan. Voor zijn breedte heeft hij prettig veel float. Het is wel een allmountainski, maar tot maximaal gevorderd niveau. Meer info over de Rossignol Experience 84 AI.


Salomon S/Force 11
// € 749,95

Testlengte: 1,77 m //
Breedte: 128-80-112 mm //
Radius: 16 m //
Terrein: 100% piste

Om meteen met de deur in huis te vallen: ondanks de breedte van 80 mm is de S/Force 11 geen allmountainski! Het is een sportski die zwaar en log aanvoelt, voor hoog skiniveau (vergevorderd en expert) en tevens harde werkers. Hij reageert heel direct, maar heeft ook een eigen wil. “Hij is lastig onder controle te houden”, legt Gerke uit. De S/Force 11 is te gedempt voor in het terrein, maar spoorvast en met veel grip op de piste. Hij wil uitsluitend carven en dat kan hij heel erg goed; slippen en rutschen zitten echter niet in het programma. Pas op: een uitdagende pisteski maar wel een lastige rakker! Meer info over de Salomon S/Race Rush GS.


Stöckli Laser AR
// € 1149

Testlengte: 1,75 m //
Breedte: 130-83-112 mm //
Radius: 16,5 m //
Terrein: 80% piste

Ondanks de korte testlengte voor deze categorie (1,75 m), zit de zorgvuldig – dus prijzig – afgewerkte Laser AR er lekker in. “Het is een ski waar gevorderden tot en met experts op kunnen bouwen,” zegt Dean, “voorspelbaar en met hele makkelijke wisselingen.” De radiuswissel (aanpassen van een carvebocht) maakt indruk. Daarnaast is de buiglijn erg prettig en de balans in de ski is top. Door de korte testlengte neigt hij naar korte bochten en dat is jammer. De demping is fantastisch en in de verspoorde sneeuw excelleert de Laser AR. Voor zijn geringe breedte is de float best goed, maar dieper dan 10-20 centimeter moet het niet worden. Meer info over de Stöckli Laser AR.


Völkl Deacon 84
// € 849,95

Testlengte: 1,77 m //
Breedte: 132-84-115 mm //
Radius: 16,9 m //
Terrein: 80% piste

De XTD-rocker van de Deacon 84 is een ‘love it or hate it’-situatie. De gewenning heeft even tijd nodig (en tijd is er niet in een skitest) en bovendien is de testlengte kort. “Ik wil hem wel hebben!”, zegt Michelle. “Ik vind er niks aan”, werpt Gerke tegen. De scores lopen dan ook uiteen van 5 tot 9 (!). De Deacon 84 draait wel erg makkelijk en heeft een speels karakter. Tegelijkertijd blijft hij altijd stabiel. Hij carvet makkelijk in alle bochtgroottes en slippen/rutschen is ook probleemloos. In deze lengte zijn de lichtere skiërs het meest enthousiast. Zij profiteren ook van de float buiten de piste. Meer info over de Völkl Deacon 84.

De nationale skitest piste wordt mede mogelijk gemaakt door:

a.s.r. verzekeringen
Skirama Dolomiti
Ziener
Giro
Komperdell
Skicentrum Heemskerk

Edo
is de hoofdredacteur van Wintersport Magazine maar voelt zich ook prima thuis op het internet

Plaats een reactie

Anon571022 november 2019 · 13:58

Zijn er hier nog skiërs die hun "all-mountin" skis gebruiken/gekocht
hebben omdat ze (een ferm stuk) zwaarder & groter zijn dan de doorsnee man en hierdoor niet hun "dada" vonden in het huursegment ?

Ik kan me trouwens de I-core93 herinneren dat ik 2 jaar terug op het stubai test-event te pakken had. Top ski !

*bericht bewerkt door Anon5710 op 22 nov 2019 14:00

evr6622 november 2019 · 14:10

Zijn er hier nog skiërs die hun "all-mountin" skis gebruiken/gekocht
hebben omdat ze (een ferm stuk) zwaarder & groter zijn dan de doorsnee man en hierdoor niet hun "dada" vonden in het huursegment ?

Ik kan me trouwens de I-core93 herinneren dat ik 2 jaar terug op het stubai test-event te pakken had. Top ski !

Anon5710 op 22 nov 2019 13:58

Als je iets forser/steviger zoekt, is de Rossi experience 88 wellicht een lueke optie. Heb m zelf als allmountain erbij. Toplat in alle sneeuw die niet ideaal is (verspoord, hard, maar ook slush). Offpiste prima tot een 25 cm vers.

*bericht bewerkt door evr66 op 22 nov 2019 14:43

Edwin van Riel
Anon571022 november 2019 · 14:29

Als je iets foser/steviger zoekt, is de Rossi experience 88 wellicht een lueke optie. Heb m zelf als allmountain erbij. Toplat in alle sneeuw die niet ideaal is (verspoord, hard, maar ook slush). Offpiste prima tot een 25 cm vers.

evr66 op 22 nov 2019 14:10

Die heb ik, met een lekkere 1.86m lengte, dat geeft soms nogal is wat bekijks, zeker in Italië. :D

*bericht bewerkt door Anon5710 op 22 nov 2019 14:32

evr6622 november 2019 · 14:43

Weinig gewend die Italianen, skiën op platgeslagen spaghettislierten ;)

Edwin van Riel
DrPhil22 november 2019 · 14:54

Mooi beschreven dat ze alles maar allmountain noemen. En dat daar idd weinig van klopt.
Kore 93 heel herkenbaar, maar de Enforcer 93 zou voor mij toch teveel zijn. Zit denk ik een groter verschil in dan hier naar voren komt.
S/Force 11 ook herkenbaar. Even geskied in Zoetermeer, dus kan er niet heel veel over zeggen. Maar ik vond m daar goed controleerbaar en best makkelijk slippen. (Ik ben zeker niet vergevorderd.)Wel idd een ski voor krachtige skiërs. Hij voelt idd zwaar en log aan, maar ook zéér solide. Denderde door alle sneeuwhopen heen. (Die waren er best wat). Met skiën vond ik m ook niet log. Ik had m in 1m77, wat voor mijn doen erg lang is. Maar ik dacht eigenlijk dat hij maar 1m70. Ik vond m best fijn skiën.

*bericht bewerkt door DrPhil op 22 nov 2019 14:58

Anon571022 november 2019 · 15:45

De nordica enforcer had ik ook geprobeerd 2 jaar geleden.
Wat een rot ski, veel te zwaar, trage responsiviteit en een zeer hoog niveau voor nodig. (Bekaf na een halve dag).

Roy8322 november 2019 · 15:58

Ik vond de sforce ook makkelijker dan dat hier staat (of heel misschien had ik niet de 11).

Wannabe Dolomietenkenner...
DrPhil22 november 2019 · 16:03

Ik vond de sforce ook makkelijker dan dat hier staat (of heel misschien had ik niet de 11).

Roy83 op 22 nov 2019 15:58

Duijvesteijn heeft ook de 9, maar dat had je wel gemerkt, denk ik. Dat zou wel een heel groot verschil met de X9 WB zijn geweest.

Alex22 november 2019 · 18:07

Dit is sinds begin van dit jaar mijn favoriete lat. Wordt niet in de allmountain categorie geplaatst, maar zou daar prima in passen.

http://www.test4outside.com/en/produit/dynastar-mythic-87/…

When life gets too complicated.... SKI
Marko222 november 2019 · 20:41

Wie kiest de skies uit?
Als ik op de site van Salomon op “all mountain” filter dan staan daar de XDR skis. De S-force serie staat gewoon bij de piste skis.

Al dit door Salomon (NL) wordt opgestuurd als all-mountain ski dan is dat een beetje raar en zelfs dom. Want nu wordt de ski getest voor terreinen waarvoor hij niet gemaakt is. Volgens mij denken dat ze zo meer aandacht krijgen voor de S-force serie maar helaas geen positieve aandacht.

Arnie77722 november 2019 · 21:19

Het blijft jammer dat als je een all mountain categorie test, bijna alles skis boven de 75% piste gebruik zitten. Noem ik persoonlijk geen all mountain. Beetje jammer dat jullie de skis niet zelf mogen kiezen, dan had ik hopelijk andere skis gezien in deze (tegenvallende) testronde.

Jullie zeggen ook in de intro dat de ideale all mountain lat rond de 95mm ligt, en dan zien we niet 1 ski daar daar over heen gaat? Het zegt denk ik ook wel wat dat de 2 skis die hier het dichtst bij in de buurt komen allebei 93 zijn, maar wel meteen favoriet.

Volgende keer hoop ik geen ‘supercruisers’ te zien, dat zijn gewoon brede piste skis.

Freeride = Life
Quick22 november 2019 · 22:57

Zoals menigeen weet ben ik een fervent gebruiker en poster op deze site. Onder andere door uitgebreide reviews van gebieden te posten en andere mensen te helpen met hun vragen, draag ik ook mijn steentje bij aan deze site denk ik. Maar de ski reviews vind ik tot op heden (en eigenlijk al jaren) summier en eigenlijk niet voldoende. Zoals door meerdere mensen al aangekaard zou het mijns inziens lonen om zelf de ski’s in categorieën in te delen. Dit komt het gebruikersgemak maar zeker ook de onderlinge verschillen in een bepaalde categorie ten goede.

Door fabrikanten een ski naar eigen keuze in te laten sturen, wordt een skitest mijns inziens meer gedomineerd door marketing van de skimerken dan door behoefte van de klant. En is daardoor per definitie niet meer objectief.

Toegegeven, ik ben geen kenner. Maar als ik de diverse reacties en teksten bij jullie skitests lees, denk ik dat er meer mensen zijn die er zo over denken als ik.

Een open vraag: waarom wordt er getest zoals er momenteel getest wordt, is dat eventueel vatbaar/open voor verandering en kan een dergelijke verandering ook worden doorgevoerd? Of is de skitest (en daarmee de onafhankelijkheid) dermate aan invloed van marketing/externe factoren afhankelijk dat aan de testmethode c.q. categorieën niet getoornd kan worden?

Ik verneem graag.

Mr. Slow
elisabeth10123 november 2019 · 10:13

De fruitmand is weer goed gevuld (appels met peren).

Quick11 december 2019 · 22:38

Zou iemand van de redactie nog kunnen c.q. willen reageren op mijn beleefde vragen hierboven?

Mr. Slow
MP28 december 2019 · 07:27

Een vraagje,

We willen voor mijn dochter (11 jr 160cm 42kg) andere ski’s kopen. Ze skiet in de les bijna de hele week off piste (veel in de poeder) en met ons op de piste. Haar leraar adviseert all mountain Ski’s. Skiën ong 3 weken per jaar.
En is de atomic redster s9 een optie?
Bedankt voor de reacties 😉

*bericht bewerkt door MP op 28 dec 2019 07:27

MP28 december 2019 · 08:50

Vraag

elisabeth10128 december 2019 · 12:31

^^de atomic redster s9 vind ik geen optie voor een meisje van 11, dat is een hoog segment slalomski voor een volwassene. Leuk voor techische training of voor iemand die technisch goed skiet en graag een korte bochten ski wil. Mogelijk is er wel een juniorenvariant van. Maar denk niet dat een slalomski is wat je zoekt.

Een optie voor een allmountain ski zou kunnen zijn de Elan Ripstick. Die is lekker licht en wendbaar maar kan prima op de piste voor haar. Niet te kort kopen (lichaamslengte mag en ze zal nog wel groeien).

PS. wel een beetje voorzichtig zijn met dat off piste skien.

MP28 december 2019 · 15:00

Dankjewel voor je tip👍

Yoeri-28 december 2019 · 20:08

Wat een slechte test ! Echt verschillende Skitypes door elkaar. De uitslagen en belevingen zijn uiteraard persoonlijk en erg afhankelijk van welk type skiër je bent etc…Maar behalve de bevindingen van de Salomon Force 11 kan ik me nergens bij aansluiten. En ik heb ze op de Head kore na toch ook allemaal getest.

Trouwens mijn persoonlijke mening is dat de ideale 95 mm voor de meeste skiërs een leuke freeride is. De mensen de een allmountain kopen zitten meestal minimum 70% op de piste en dan vraag ik mij af welk voordeel ze hebben bij een 95 mm ski. Tussen de 80 en de 90 lijkt mij veel realistischer. ( natuurlijk zijn er uitzonderingen qua ski’s en skiërs uiteraard.)

*bericht bewerkt door Yoeri- op 28 dec 2019 20:14

Schiheil ⛷🏂🎿
Quick29 december 2019 · 11:58

Zou iemand van de redactie nog kunnen c.q. willen reageren op mijn beleefde vragen hierboven?

Quick op 11 dec 2019 22:38

Vriendelijke reminder!

Mr. Slow
DrPhil29 december 2019 · 12:27

Hoe doen ze dat bij de grote skitest s als Worldskitest en DSV? Daar zijn de ski’s in een categorie meestal wel min of meer hetzelfde.

*bericht bewerkt door DrPhil op 29 dec 2019 12:35

elisabeth10129 december 2019 · 12:39

Precies, waarom kan het daar wel…en waarom is het zo moeilijk de vragen van Quick te beantwoorden. Het zijn legitieme vragen en jullie test valt negatief op vergeleken bij anderen. Enige uitleg lijkt me dan wel op zn plaats.

verwijderd-8 januari 2020 · 10:08

Over de inhoud en kwaliteit van een skitest valt natuurlijk heel veel te discussiëren. Uiteindelijk gaat het om de uitgangspunten die achter een skitest worden gehanteerd. Zijn de testers objectief (dus niet verbonden aan een commerciële partij), hoe worden de verschillende ski’s op voorhand geselecteerd en hoe worden ze ingedeeld. Vaak ontbreekt het aan transparantie waardoor het niet duidelijk is waarom bepaalde ski’s in bepaalde categorieën terecht zijn gekomen en hoe de testers tot een bepaald oordeel zijn gekomen. Ook bij de skitest van de NSkiV is dit niet duidelijk, evenals bij de test van Worldskitest waar dit niet volledig duidelijk is.

Uiteindelijk ben je toch aangewezen op je eigen intuïtie, op eigen onderzoek op internet en op adviezen die de verschillende verkopers geven. Uiteindelijk maak je dan een goede of slechte keuze. Vorig jaar had ik de Blizzard Quattro RX aangeschaft omdat ik dacht hiermee een goede en stevige allmountain ski te hebben, wat achteraf een grote tegenvaller was. Ski’s verkocht en dit jaar op pad gegaan met de Fischer RC One 86GT die me wél erg bekoren. Maar ook dit is heel persoonlijk en kan bij iedere andere skiër weer anders zijn.

Sjaak278 januari 2020 · 10:18

Bottom line is en blijft zelf de ski testen.

Children of winter never grow old
dokteruk8 januari 2020 · 11:00

Een vraagje,

We willen voor mijn dochter (11 jr 160cm 42kg) andere ski’s kopen. Ze skiet in de les bijna de hele week off piste (veel in de poeder) en met ons op de piste. Haar leraar adviseert all mountain Ski’s. Skiën ong 3 weken per jaar.
En is de atomic redster s9 een optie?
Bedankt voor de reacties 😉

MartineRoosendaal op 28 dec 2019 07:27

Ik hoop dat je de junior versie bedoelt van de Atomic Redster. Ik weet ook niet of die S9 heet eigenlijk. Maar in feite is het een slalom lat zeker niet geschikt is voor een meisje van 11. Ik zou eerder voor iets anders gaan. Als je vaak off piste zou gaan zou ik zowiezo niet direct voor een slalom of gs ski gaan maar eerder voor een all mountain (zoals de instructeur al adviseert). Let op, ik zou wel kiezen voor een vrij soepele voor een meisje van 11 met dat gewicht. Toch zou ik nog eerder voor een junior ski gaan bij die leeftijd zoals bijvoorbeeld een Fischer Ranger Fr. Dit is een twintip ski met 90 mm breedte.

Succes,
D

Ever tried the Thermo's? Good luck!
dokteruk8 januari 2020 · 11:34

Zoals menigeen weet ben ik een fervent gebruiker en poster op deze site. Onder andere door uitgebreide reviews van gebieden te posten en andere mensen te helpen met hun vragen, draag ik ook mijn steentje bij aan deze site denk ik. Maar de ski reviews vind ik tot op heden (en eigenlijk al jaren) summier en eigenlijk niet voldoende. Zoals door meerdere mensen al aangekaard zou het mijns inziens lonen om zelf de ski’s in categorieën in te delen. Dit komt het gebruikersgemak maar zeker ook de onderlinge verschillen in een bepaalde categorie ten goede.

Door fabrikanten een ski naar eigen keuze in te laten sturen, wordt een skitest mijns inziens meer gedomineerd door marketing van de skimerken dan door behoefte van de klant. En is daardoor per definitie niet meer objectief.

Toegegeven, ik ben geen kenner. Maar als ik de diverse reacties en teksten bij jullie skitests lees, denk ik dat er meer mensen zijn die er zo over denken als ik.

Een open vraag: waarom wordt er getest zoals er momenteel getest wordt, is dat eventueel vatbaar/open voor verandering en kan een dergelijke verandering ook worden doorgevoerd? Of is de skitest (en daarmee de onafhankelijkheid) dermate aan invloed van marketing/externe factoren afhankelijk dat aan de testmethode c.q. categorieën niet getoornd kan worden?

Ik verneem graag.

Quick op 22 nov 2019 22:57

Ik ben het helemaal met je eens! De ideale skitest zou namelijk zijn dat er een groot aantal skis gewoon aangeschaft worden. Vervolgens zal het test panel de categorie moeten bepalen. Een alternatief zou zijn als een fabricant een ski instuurt voor de verkeerde categorie, deze gewoon niet te testen en ongeopend retour te sturen.

Chrz!
D

Ever tried the Thermo's? Good luck!
evert13 februari 2020 · 21:47

Kan je de head kore 93 ook huren , zou die graag eens testen alvorens ze aan te schaffen

Plaats een reactie