De sneeuw doet het nooit goed!

Rogier op 21 november 2019· 15 reacties

Als de sneeuw er ligt is men bang dat deze smelt

Als er begin december geen sneeuw ligt, dan klagen alle locals (en ook sommige bezoekers van wintersport.nl) dat er nog geen sneeuw is gevallen en of het wel goedkomt. En dat het vroeger altijd beter was. Als het regionaal wel hard sneeuwt in november, zoals nu, dan krijg je een tweedeling. In de regio’s waar het sneeuwt is men bang dat de sneeuw wegsmelt en dat er verder geen sneeuw meer valt, en in de gebieden waar het minder sneeuwt wordt men nog banger dat ze geen sneeuw krijgen. Als het om sneeuwval gaat lijkt het nooit goed te zijn. Ik sta ervan te kijken hoeveel mensen momenteel, met de geweldige seizoensstart die we hebben, zich nog steeds zorgen maken.

Neige en novembre, pluie en décembre

Franse zeurkousen hebben geluk want november rijmt in Frankrijk ook op december. Zo kunnen er ‘zeurderige’ tegeltekstjes uitgesproken worden. Deze week hoor ik in de rij bij de kassa, in sportwinkels en waar dan ook: Neige en novembre, pluie en décembre. Want zo beweren de oudjes, als het hard sneeuwt in november dan krijgen we regen in december. Maar dit zijn precies dezelfde oudjes die als het nog niet gesneeuwd heeft in december zeuren dat de sneeuw veel te laat is. En dat het vroeger altijd eerder in het seizoen sneeuwde. De natuur kan het gewoon niet goed doen. De sneeuw valt of te vroeg, of te laat.

Midden in de winter zijn condities vaak gewoon heel goed!

Altijd die angst

Het grote probleem, bij locals, bij wintersporters, eigenlijk bij iedereen die afhankelijk is van sneeuw, is dat sneeuw een natuurproduct is. Een product waar we, ondanks vele sneeuwkanonnen, geen invloed op hebben. Als er geen neerslag is of als het niet koud genoeg is, dan is er geen sneeuw. Als het na de sneeuwval te warm wordt dan is het ook niet goed. Kortom er zijn teveel factoren die het door ons zo gewilde witte goud in drek kunnen laten veranderen, zonder dat we er iets aan kunnen doen. Dat dit in de praktijk lang niet altijd gebeurt, dat de condities nadien eigenlijk bijna altijd beter zijn dan verwacht maakt mensen niet uit. De angst dat de sneeuw niet goed is is er altijd.

Als je zelf erg zorgelijk en bang bent ingesteld, ga dan pas later in het seizoen op vakantie. Laten we zeggen vanaf de voorjaarsvakantie want dan ligt er vanaf enige hoogte overal genoeg sneeuw. Kerst is bijvoorbeeld traditioneel een hele spannende periode, waar je lang niet altijd zeker bent van een dik pak sneeuw, en dit is van alle tijden.

Begrijpelijk

Natuurlijk begrijp ik de angst wel onder locals die leven van de sneeuw. Als er geen sneeuw valt dan wordt het een mager jaar. Als er wel sneeuw valt blijft de angst dat het misgaat. Voor wintersporters bestaat hetzelfde probleem. Je geeft duizenden euro’s uit aan je vakantie dan wil je natuurlijk een mooi pak sneeuw onder je ski’s of board. In een wereld waarin wij steeds meer zelf in de hand hebben is het niet eenvoudig om jezelf over te geven aan de grillen van de natuur.

Is het nu goed of niet?

Zoals Roel vaak zegt in zijn weerberichten: “Het weer heeft geen geheugen”. Het is niet zo, dat als het in november hard sneeuwt dat dit dan automatisch consequenties heeft voor december. Dus de sneeuw die er nu ligt is gewoon geweldig voor de skigebieden. Dat daar een deel ook weer van wegsmelt is compleet normaal. Het is namelijk ook niet zo dat het nu midwinters blijft. Voorlopig ziet het er gewoon geweldig uit. Waar je ook naartoe gaat komende winter, bijna elk gebied loopt (enigszins tot heel ver) voor op schema. Je hoeft je dus nog nergens zorgen om te maken. Stel dat je je wel zorgen maakt, dan verandert dat niets aan de sneeuw die er valt. De natuur doet toch wat die wil. Om met een ander tegeltekstje te eindigen: het kan vriezen, het kan dooien. Maar de kans dat er midden in de winter straks geen sneeuw ligt in de Alpen is gewoon verwaarloosbaar klein…

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

bartvwg21 november 2019 · 07:38

Ha, ha, ja, zo is dat!
En op de aanrij -en afrijdag willen we liefst van alles geen sneeuw. :D :D :p

evr6621 november 2019 · 07:58

Gewoon niet druk maken maar wel handig plannen. Voorjaarsvakantie en later is alle pisteskien gewoon te doen, desnoods met hulp van wat kunstsneeuw. Kerst: zorg dat je of hoog zit, of in ieder geval een hooggelegen gebied op acceptabele afstand hebt. Kerst vaak gekozen voor bv bourg st Maurice, in principe paradiski, maar Tignes/vdi aanrijdbaar. Dit jaar Cervinia. Vorig jaar Alagna, maar pas last minute geboekt.

Edwin van Riel
Ward-Cé21 november 2019 · 09:57

Topstuk Rogier. Niks aan toe te voegen. Of toch nog 1 tegelwijsheid: “sneeuwt het in Mei, dan is April voorbij”

De eerste sneeuw valt altijd te laat
Tiny-M21 november 2019 · 10:04

Als de sneeuw nou gewoon 's avonds valt en dat het overdag kaiserwetter is, dan is het prima.

Wunderkammer21 november 2019 · 10:06

Waarbij natuurlijk voor de commerciële wintersportsite, en z’n weerman juist geldt: “Sneeuw doet het altijd goed”
Elke sneeuwvlok een click zo lijkt me…of-ie nou in Puy St.Vincent of Winterberg valt ;-)

*bericht bewerkt door Wunderkammer op 21 nov 2019 10:08

evr6621 november 2019 · 10:10

Iedere vlok een klik, dat kostte me vorige week 4 muizen

Edwin van Riel
Hansvk21 november 2019 · 10:13

Ik denk dat een gezegde ‘sneeuwt het in november, dan ook in december’ het beter zal doen (lees: uitkomt).

Bacchus21 november 2019 · 15:35

Ach er zijn best tegeltjeswijsheden die wel vaak uitkomen:
“Als het regent in november, dan valt kerstmis in december.” stelde een vriend ooit. Ik heb het sindsdien bijgehouden en het komt al vijftien jaar achter elkaar uit. :D

Rogierauteur21 november 2019 · 15:35

En als het niet regent in november?

Click. Click. Peace
Auke8321 november 2019 · 15:54

Prachtige foto!

Rogierauteur21 november 2019 · 16:06

Thanx ;-)

Click. Click. Peace
Edwin.21 november 2019 · 18:34

En als het niet regent in november?

Rogier op 21 nov 2019 15:35

Dan zit je sowieso niet in Nederland :P

Not all who wander are lost
Hilde221 november 2019 · 20:49

🤣🤣🤣🤣👍ja ,moet je op dit ogenblik in chamonix rondlopen, paniek over “weeeeer eens een jaar niet genoeg sneeuw in december”,ze kunnen er wat van!

roberthoogenboom22 november 2019 · 07:48

Deel 2 van deze blog kan dan gaan over mensen die de onbedwingbare drang hebben (lees: ze typen het én drukken op enter) om nu al aan een weerman te vragen wat het weer in de kerstweek in Gerlos gaat doen en daar een serieus en concreet antwoord op verwachten 😉

Ronald197122 november 2019 · 09:47

"Als je zelf erg zorgelijk en bang bent ingesteld, ga dan pas later in het seizoen op vakantie. Laten we zeggen vanaf de voorjaarsvakantie want dan ligt er vanaf enige hoogte overal genoeg sneeuw. Kerst is bijvoorbeeld traditioneel een hele spannende periode, waar je lang niet altijd zeker bent van een dik pak sneeuw, en dit is van alle tijden"

Dat is lastig als je afhankelijk bent van de schoolvakanties…

*bericht bewerkt door Ronald1971 op 22 nov 2019 09:47

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.