Deze week hebben wij al vaak gewaarschuwd hoe ontzettend gevaarlijk de lawinecondities momenteel zijn. Helaas onderschatten veel mensen het risico. Daarom plaats ik ook vandaag weer een filmpje vanuit een lawine. In deze lawine kwamen 5 mensen terecht van een groep van zes. Twee mensen werden compleet begraven (30 cm) en 3 mensen hadden medische hulp nodig. Een persoon moest 4 dagen in het ziekenhuis blijven. Let goed op, net voordat de lawine loskomt hoor je een zwakke laag breken. Het valt ook op dat de lawine pas loskomt bij de vijfde persoon die de helling skiet. De twee personen die bedolven lagen onder de sneeuw waren al gevonden en uitgegraven voordat de bergredding kwam. In het geval van een lawine, en dat wordt hier nog eens bewezen, moet je zelfstandig een lawine-redding kunnen uitvoeren.De bergredding doet er gewoon te lang over om op de plaats van het ongeval aan te komen. Dus ga alleen off-piste met voldoende kennis om lawines zo goed mogelijk te voorkomen, en als het toch mis gaat zorg ervoor dat je met pieps en sonde om kunt gaan!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Indrukwekkende beelden. Omdat het herkennen van dat geluid lastig te trainen is (in een praktijkcursus hoor je het als het goed is ook nooit - dus zo’n voorbeeld kan heel waardevol zijn), een vraagje daarover: ik hoor pas gerommel als ik ook sneeuw zie bewegen. Mis ik iets? Vlak daarvoor hoor ik wel geluiden, maar dat is ook een snifje van de cameraman. @Rogier (of iemand anders), op welke tijd precies moet ik mijn oren beter spitsen?

@GiGi Als je heel goed luistert hoor je eerst woeffff, en daarna gaat de sneeuw glijden. Dus een fractie voordat de sneeuw glijdt. Dit is de zwakke laag die breekt.

Als je veel toerskiet hoor je zeker wel eens woef geluiden. Maar ik kan je een ding zeggen, als je deze een keer hoort, dan weet je meteen wat het is. Dus leren herkennen is niet nodig. Maar de goede keuzes maken daarna is een stuk lastiger.

Click. Click. Peace

indrukwekkend, dat zeker.
Nou mijn vragen:

  • hadden ze dit kunnen zien aankomen op basis van zichtbare elementen?
  • was een andere ski-route (over die zelfde helling) wel mogelijk geweest?
  • wat had de laatste skiër kunnen doen toen de helling los kwam?
  • de groep die onder stond bleef stil staan wachten, was gas op de lolly omlaag verstandiger geweest?
    Gewoon vragen die in mij opkwamen, geen kritiek of wat dan ook op de mensen of op de plaatser van dit artikel (Rogier dus), maar gewoon nieuwsgierigheid van iemand die (voorlopig?) nog lekker op de pistes blijft.

@interjrs Vragen en nadenken over lawine-gevaar is altijd goed. Achteraf oordelen over lawine gevaar en een lawine is altijd heel makkelijk, en achteraf punten aanwijzen van waar het fout ging is makkelijk. Maar ervan leren kunnen we wel. Wat we vooral leren is om echt voorzichtig te zijn, en geen enkel lawine gevaar te onderschatten. Lawinegevaar 3 is zeer gevaarlijk. Liever 100 keer nee dan een keer ja teveel.

  • Het lawine gevaar was 3 dan moet je zeker van je zaak zijn wil je zo’n steile helling ingaan. Maar vanuit dit filmpje is niet meteen zeer zichtbaar dat deze sneeuw gevaarlijk is. Maar achteraf kun je natuurlijk altijd wel dingen gaan aanwijzen. En sneeuw ziet er niet altijd zichtbaar gevaarlijk uit, zelden zelfs. Je moet gevaar vaak concluderen uit niet zichtbare elementen. (Onderlaag, windrichting afgelopen dagen, temperatuur verloop van de dagen ervoor). Ik heb het precise lawinebericht niet gelezen, maar dit soort koude hellingen zijn 's winters en zeker nu zeer gevaarlijk. Verder werd op internet, social media en door specialisten al een tijdje gewaarschuwd voor hoog lawine gevaar en moeilijk in te schatten lawines. In deze lastige seizoenstart in mijn optiek een helling om links te laten liggen. Maar nogmaals achteraf oordelen is zo eenvoudig.

  • De hele helling is steil, ik ken de helling niet, maar aan deze beelden te zien waren er weinig veiligere routes. En het zoeken van een veiligere lijn met dit gevaar is wel heel erg spelen met de marge. Een helling om niet in te gaan met dit gevaar.

  • Een lawine eruit skiën (mede gezien het niveau van de twee skiërs die we zien skiën) is zeer lastig. en iets wat we eigenlijk alleen zien in freeridefilm met pro riders. De groep dacht op een safespot te staan, net onder een rots. Maar in dit geval was het misschien het proberen waard geweest, want het resultaat wat er nu was was minimaal even slecht.

Click. Click. Peace
When life gets too complicated.... SKI

Imo de belangrijkste factor mbt het sneeuwdek:

summary: Snowpack windblown powder on faceted grains (triebschnee en suikerlaag)

When life gets too complicated.... SKI

@alex Ik vind zelf het lawinegevaar wat in deze analyse gekoppeld wordt aan de grote van lawines nogal ‘gevaarlijk’. Dit klinkt voor mij een beetje als (gevaarlijke) goed praten van lawine gevaar 3. Ook bij gevaar drie kunnen grote lawines voorkomen. Lawinegevaar 3 is al heel gevaarlijk en wordt veel te vaak onderschat!

Click. Click. Peace

En dit gevaar gaan we trouwens precies weer krijgen bij de komende sneeuwval, het oppervlakte rijp en suikersneeuw ligt al klaar in veel (hoge) noordwanden.

Click. Click. Peace

@Rogier gezien de opbouw van het sneeuwdek en de expositie van de helling zou ik zeggen een goede 4 op de schaal van 5. Ik heb het lawinebericht er nog niet bij gehaald dus ik weet ook niet precies op basis van welke factoren ze stufe 3 hebben vastgesteld.

Overigens hadden we voor de kerstweken ook precaire situaties terwijl de lawinediensten hun berichtgeving op max. stufe 2 uitgaven. Dat was imo nog lastiger te begrijpen en ook moeilijk uit te leggen aan mensen die er minder mee begaan zijn.

When life gets too complicated.... SKI

Meteo france, de uitgever van het lawine bulletin in Frankrijk, geeft heel duidelijk aan dat bij gevaar 3 er kans is op grote lawines in bepaalde hellingen. Bij 4 geldt dat voor meer hellingen en is de kans op grote lawines groter. Het gevaar in een helling kan heel hoog zijn terwijl het gevaar 3 (en soms zelfs 2) is. Veel mensen onderschatten gevaar 3. Dat deze helling erg gevaarlijk is staat nu wel vast.

Het laag ingeschatte gevaar voor de kerstweken had ook te maken met het feit dat er nog maar weinig skigebieden open waren en meteo france dus weinig info voorhanden had. Aan het eind van het seizoen zien we hetzelfde.

Click. Click. Peace

Er bestaan hier blijkbaar wat misverstanden over lawinegevaar en het type lawine dat je dan kunt verwachten. De lawineschaal niets zegt over de omvang van door skiers/boarders veroorzaakte lawines. De lawineschaal zegt enkel iets over de omvang van spontane lawines. Dit is geen spontane lawine, maar een door mensen veroorzaakte lawine. Maar toevallig wel een hele grote.

Daarnaast zijn de regels in het risicomanagement ook heel helder. Bij 3 moet je de gehele helling meerekenen. Dat is in het geval van deze safe spot niet gedaan. Zie ook:

null

Ik begrijp dat iedereen van de omvang schrikt. Ik ook. De lawine is veel groter dan de gemiddelde slab. Maar zoals gezegd wordt er in de lawineschaal niet ingegaan op de omvang van de door mensen veroorzaakte lawines. (vergelijk ook de discussie die er was in Tirol na de lawine met de snowboarder in Obergurgl: http://lawinenwarndienst.blogspot.co.at/2015/01/wir-kratzen-……).

Zoals @Rogier al meldt: Lawinegevaar 3 is simpelweg al erg link en zeker in deze periode nu er zoveel zwakke lagen in het sneeuwdek van de noord(west) alpen liggen. Op wePowder waarschuwen we hier al sinds eind december voor en het staat ook al enkele weken in de lawineberichten. Zie daarvoor ook alle sneeuwprofielen uit de noord(west)elijke regio’s van de laatste paar weken.

Heb je geen kennis, blijf dan op de piste!

May the powder be with you!

Leuke discussie geworden, dank aan allen, vooral ook aan @rogier voor de verdere toelichting. Zoals hij ook al aangaf: mosterd na de maaltijd, maar we zouden stom zijn om hier geen lessen uit te trekken.
Overigens: op dit moment is hier lawinegevaar 1 van kracht: enkel regen en wind, geen bergen noch sneeuw die omlaag kan storten. Maar ik zit dan ook gewoon in Nederland ;)

video is prive en niet te zien? :(

Kzie nix, het lijkt wel sneeuw…;-)

ik ben wel ingelogd, maar video is desondanks prive

Video is prive??

Gaat niet lukken, is privé.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie