Duurzaam en groen wintersporten in LAAX

gesponsord op 20 januari 2020· 2 reacties

Hybride pistenbullys zorgen voor minder uitstoot. Beeld: Philipp-Ruggli
Hybride pistenbullys zorgen voor minder uitstoot. Beeld: Philipp-Ruggli

Milieubescherming en duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen behoren al jaren tot de belangrijkste doelstellingen van de Weisse Arena Gruppe - het bedrijf achter de exploitatie van het skigebied LAAX. Om deze reden heeft LAAX in 2010 het duurzaamheidsconcept “Greenstyle” geïntroduceerd. Sindsdien is het skigebied volgens het principe van “verminderen, hergebruiken, recyclen” een radicaal groene koers gaan varen. Het doel is om natuurlijke hulpbronnen efficiënt te gebruiken en daarmee voor toekomstige generaties fantastische wintervakanties in de sneeuw te garanderen. In de afgelopen zeven jaar heeft dit gebied zijn energiebehoefte al met 15% kunnen verminderen. Hiermee komt LAAX een stap dichter bij het doel om het eerste zelfvoorzienende skigebied in de Alpen te worden. Op deze manier vormt het op zijn beurt een voorbeeld voor andere skigebieden.

Hernieuwbare energiebronnen en efficiënt energieverbruik

Om dit te bereiken wordt er alleen maar elektriciteit gebruikt van CO2-neutrale bronnen. Zo dekt waterkracht een zeer groot deel van de energiebehoefte. Alle liften draaien op electriciteit opgewekt door waterkracht. Zonnepanelen bij de liftstations, de omschakeling van olie naar pelletverwarming en het gebruik van warmtepompen zorgen voor een verdere CO2-reductie.

Efficiënte pistenbully’s

Verantwoord gebruik van energiebronnen betekent ook dat er bespaard moet worden. In LAAX wordt dagelijks 224 kilometer piste geprepareerd voor de volgende skidag. Om ervoor te zorgen dat het onderhoud van de piste zo efficiënt en energiebesparend mogelijk is, investeert het skigebied voortdurend in de nieuwste technologieën. Alle pistenbully’s zijn bijvoorbeeld uitgerust met een motorgegevenssysteem dat de bestuurder de optimale snelheid voor minimaal dieselverbruik laat zien. Om een efficiënte pistepreparatie mogelijk te maken, is het hele skigebied ingemeten met behulp van 3D-technologie. Hiermee kunnen de pistenbully’s bepalen hoeveel sneeuw zich waar bevindt waardoor er veel efficienter gereden kan worden.

Nieuwe gebouwen leveren meer energie dan dat ze verbuiken. Beeld: Philipp-Ruggli
Nieuwe gebouwen leveren meer energie dan dat ze verbuiken. Beeld: Philipp-Ruggli

Nieuwe gebouwen leveren energie

Het grootste potentieel voor energiebesparende maatregelen ligt echter in de gebouwen en accommodaties. Voor nieuwe gebouwen implementeert de Weisse Arena Gruppe de filosofie van “plus-energiegebouwen”. Dit zijn gebouwen met een positieve energiebalans, die dus meer energie genereren dan ze verbruiken. Het gebouw zelf genereert de benodigde energie voor zowel verwarming als warm water. Voornamelijk door fotovoltaïsche en thermische zonnesystemen. Indien nodig worden bestaande gebouwen energiezuinig gerenoveerd.

Afval verminderen en recyclen

Het produceren van grondstoffen verbruikt tot 95% meer energie dan recycling. Om deze reden heeft LAAX speciaal ontwikkelde recyclingstations in het hele resort. De stations op de berg en in de vallei maken het bijzonder eenvoudig om plastic flessen en aluminium van ander afval te scheiden. Om het verbruik van plastic flessen water te minimaliseren, zijn er acht vrij toegankelijke “Drink Water” fonteinen in het skigebied. Ze moedigen gasten aan om vers bergwater rechtstreeks uit de fontein te drinken. “Keep Cups” dienen hetzelfde doel. Gasten ontvangen korting bij het kopen van koffie in een herbruikbare beker. De banners die de hellingen versieren voor het LAAX OPEN snowboardevenement worden ook gerecycled. Ze worden getransformeerd in trendy tassen, rugzakken en laptoptassen die vervolgens worden verkocht in de “Das Original” -winkel. Bovendien worden nieuwe banners niet langer gemarkeerd met datums, waardoor ze jaar na jaar herbruikbaar zijn.

Gratis drinkwater zonder plasticflesjes. Beeld: Philipp-Ruggli
Gratis drinkwater zonder plasticflesjes. Beeld: Philipp-Ruggli

Eerste compleet vegetarisch pisterestaurant!

Voedsel is een andere belangrijke hulpbron die veel te vaak wordt verspild. Om voedselverspilling te minimaliseren en efficiënter te koken, lanceerde de Weisse Arena Gruppe in de winter 2017/18 een pilotproject in het Riders Hotel. Met behulp van een volledig automatische tool voor het beheer van voedselverspilling heeft het keukenteam gedurende het winterseizoen voedselresten gemeten en geanalyseerd van het restaurant. Het doel hiervan was om keukenprocessen te optimaliseren en voedselverspilling te verminderen. Dit bespaart niet alleen geld, tot wel 750 Zwitserse frank per maand, maar bespaart ook waardevolle hulpbronnen. Dit seizoen is het Riders Hotel ook het eerste compleet vegatarische restaurant in het skigebied geworden, wat natuurlijk perfect in de duurzaamheidstrent past!

Mobiliteit

Er is geen auto nodig in LAAX. De Flims Laax Falera Shuttle rijdt regelmatig door het gehele dorp en is gratis met de gastenkaart. Bovendien is de infrastructuur voor elektrische auto’s uitgebreid. In samenwerking met Flims Electric zijn er gemarkeerde parkeerplaatsen met oplaadstations in de hele dorp. Verder vindt er voortdurend uitbreiding van het netwerk van laadpalen voor e-bikes en elektrische auto’s plaats. Op deze manier bevordert LAAX duurzame mobiliteit in de regio.

Natuur en dieren

Voor de bescherming van de natuur en de dieren die erin leven, heeft LAAX tal van natuur-, water- en gewasbeschermingsmaatregelen geïmplementeerd. Wilde dieren moeten zich bijvoorbeeld kunnen terugtrekken in stillere gebieden om energie te besparen. Dit is de reden waarom LAAX natuurgebieden heeft, deze staan duidelijk op de kaart, niemand mag deze parken betreden. De bescherming van biodiversiteit is ook belangrijk. Het zeldzame korhoen is een van de vele soorten die in dit gebied voorkomen. Een langetermijnovereenkomst tussen de eigenaar van het bos, het kanton en Pro Natura beschermen en beveiligen de natuurreservaten. Sinds 2009 is er bijvoorbeeld een natuurlijk bosreservaat van 81 hectare waar vroeger de vallei van Nagens naar Flims liep. Op de Freeride Base kunnen gasten ook uitgebreide informatie krijgen over de bescherming van dieren in het wild.

Kortom Laax doet er alles aan om zo lang mogelijk van de geweldige bergnatuur te kunnen genieten!

Als je groen wilt skien kun net zo goed naar winterberg gaan.

Als je groen wilt skien kun net zo goed naar winterberg gaan.

iesjkoeltour op 20 jan 2020 15:04

null
Zo groen is het niet in Winterberg hoor… Ik heb deze foto gistermiddag genomen… Helaas nog wel de meeste pistes dicht. Anyway… het energieverbruik van de skigebieden zelf heeft nooit de meeste energie gekost als het gaat om Wintersport. Verreweg het meeste energie kost het jezelf naar en van je wintersportbestemming te verplaatsen. Daarna komt het verwarmen van je accommodatie.

Grußen aus dem Sauerland
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie