Enquête: we willen weer op wintersport maar onzekerheid is groot

Rogier op 30 april 2020· 23 reacties

Meer dan 4.600 mensen hebben onze enquête over de invloed van het coronavirus op de wintersport ingevuld. Dit geeft een goed beeld van hoe de Nederlandse en Belgische wintersporter zijn/haar skivakantie zich in het coronatijdperk voorstelt. Eigenlijk willen we niets liever dan gewoon weer lekker op wintersport gaan maar er bestaat (begrijpelijk) veel onzekerheid! We weten niet wat er komende maanden op ons afkomt wat leidt tot uitgesteld boekingsgedrag en zoeken naar zekerheden.

75% van plan om te gaan

Vóór de coronacrisis was 95% van de ondervraagden van plan om op wintersport te gaan. De coronacrisis heeft dit getal doen slinken tot 75%. Met alle onzekerheden die met het virus samenhangen geeft 19% van de mensen aan nog geen keuze te kunnen maken. Men wil de ontwikkelingen aankijken voordat er knopen worden doorgehakt met betrekking tot een wintersportvakantie.

Boeking verschuift naar later tijdstip

Op dit moment heeft 75% de wintersportvakantie nog niet geboekt. Normaal gesproken boekt 46% van de ondervraagden vóór oktober; nu verwacht nog maar 15% dit vóór oktober te doen. Onzekerheid speelt een grote rol. 22% van de ondervraagden zegt überhaupt nog niet te weten wanneer men zal boeken. Dit geeft aan dat het boekingsmoment vooruit wordt geschoven. Men wil eerst (meer) zekerheid voordat er iets wordt vastgelegd.

Annuleringsverzekering van groot belang

Zekerheid kan worden geboden door goede annuleringsvoorwaarden. Op de vraag welke invloed het coronavirus op je boeking heeft als je nu zou boeken, stelt maar liefst 46% een goede annuleringsverzekering als eis. Dat een goede annuleringsregeling een pijnpuntje is komt ook naar voren bij de opmerkingen die ondervraagden konden plaatsen. Vaak komt het ongenoegen terug over vouchers die men heeft gekregen voor geannuleerde reizen afgelopen seizoen. Meerdere wintersporters klagen dat ze liever geld terug hadden gekregen en voelen zich nu ‘verplicht’ bij dezelfde reisaanbieder te boeken.

Wintersportbehoefte blijft hetzelfde

Alhoewel onzekerheid de grootste gemene deler is bij de antwoorden in de enquête, is duidelijk dat de ondervraagden het liefst op dezelfde manier als altijd op wintersport willen. 60% geeft aan dat het coronavirus geen enkele invloed heeft op het type skigebied waarin men interesse heeft. Rustige skigebieden kunnen op slechts iets meer interesse rekenen; 6% van alle ondervraagden geeft aan vanwege het coronavirus een rustiger gebied te zoeken. Skigebieden waar men meer afstand kan houden en kleinere (of juist grotere) skigebieden hebben nauwelijks invloed.

Weinig verschil in wintersportlanden

Er zit zo goed als geen verschil in de landen naar men naartoe wil gaan. Alhoewel Oostenrijk een klein beetje aan populariteit inboet blijft het verreweg het meest populaire wintersportland voor komend seizoen. In volgorde van populariteit volgen Frankrijk, Italië en Zwitserland. Mogelijke restricties en regels die in de verschillende landen van kracht worden kunnen hierop de komende maanden nog invloed hebben. Zoals verschillende mensen ook hebben aangegeven: “Voor het moment is het gewoon nog erg vroeg om een idee te hebben van de uiteindelijke voors en tegens van elk Alpenland.”

Accommodatie: op zoek naar eigen ruimte

Wel zijn er grote verschuivingen te zien in accommodatie en vervoer. 29% van de ondervraagden geeft aan sneller voor een chalet te kiezen, en meer dan een derde kiest vanwege het coronavirus sneller voor een appartement. Dit gaat ten koste van de hotels en pensions waar zo’n 30% van de ondervraagden minder snel naartoe gaat. Dit is natuurlijk te verklaren door de ‘social-distancing’ regels die in je eigen appartement of chalet makkelijker in acht te nemen zijn. Voor hotels en pensions ligt er een taak om duidelijk aan te geven hoe zij met coronamaatregelen om willen gaan.

Vervoerswijze: coronavirus maakt auto nog populairder

Voor het vervoer geldt hetzelfde. Bijna 63% geeft aan dat ze minder snel met de bus zullen gaan door het coronavirus, het vliegtuig en de trein moet het een vergelijkbare interessedaling doen. Net als bij de accommodatie zien we een beweging naar meer privacy; een manieren van reizen waarbij je alleen bij je eigen naasten in de buurt zit. De reeds populaire auto wordt door meer dan de helft sneller gepakt dan dat dit al gedaan werd. Ook voor vliegmaatschappijen en busmaatschappijen is het dus zaak om aan te geven hoe ze met eventuele nieuwe coronamaatregelen om kunnen gaan. Hoe wordt bijvoorbeeld de 1,5 meter samenleving gerespecteerd en zijn er alternatieven?

De skigebieden die slecht in het nieuws zijn gekomen

Voor 58% van de ondervraagden maakt het niet uit of een skigebied al dan niet negatief in het nieuws is geweest vanwege het coronavirus. Daar staat tegenover dat het voor 12% van de ondervraagden wel degelijk van groot belang is. De resterende 30% durft hier nog niets over te zeggen. Dit komt ook meerdere keren terug bij de laatste open vraag. Een van de ondervraagden zei bijvoorbeeld: “Ben wel geneigd bepaalde gebieden te ontlopen als straks inderdaad blijkt dat ze hier de centen boven de gezondheid gesteld hebben.”

Hoe ziet volgend winterseizoen eruit?

Kortom, veel wintersporters willen gewoon op wintersport en dan het liefst naar de voor hen gebruikelijke skigebieden. De onzekerheid is echter groot. Hierdoor worden boekingen vooruitgeschoven en zijn annuleringsmogelijkheden steeds belangrijker. Veel wintersporters vragen zich verder openlijk af hoe de 1,5 meter samenleving samen moet gaan met skigebieden waar je regelmatig in rijen staat en in liften wordt gepropt. Een ander aandachtspuntje is volgens veel wintersporters de après-ski en restaurants, want deze zijn lastig te rijmen met de 1,5 meter afstandsregel. In verschillende opmerkingen worden daar oplossingen voor aangedragen zoals openlucht après-ski en afhaalrestaurants langs de pistes.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

evr6630 april 2020 · 20:17

Blijft t lekker rustig in Zwitserland, lekker hoor!

Edwin van Riel
Denktank30 april 2020 · 21:55

@evr66

Laten we dat zo houden !!

Paul
Martin718230 april 2020 · 22:15

Afhaalrestaurants langs de pistes, yes!! Een ski-through lijkt me ideaal, betalen, eten en skiën maar weer :) Zitten doen we de hele dag al in de lift.

Ronny1 mei 2020 · 05:40

ik heb nergens een enquete zie passeren op wintersport.be?

evr661 mei 2020 · 08:04

@evr66

Laten we dat zo houden !!

Denktank op 30 apr 2020 21:55

zeker, pakken we lekker wat ouderwetse sleep en stoeltjesliften, ze zijn al jaren Corona-proof hahaha

Edwin van Riel
Rogierauteur1 mei 2020 · 08:24

ik heb nergens een enquete zie passeren op wintersport.be?

Ronny op 1 mei 2020 05:40

Deze heeft op het forum gestaan. Volgende keer zullen we hem ook op .be wat harder pushen.

Click. Click. Peace
dan581 mei 2020 · 09:51

Dit geeft een goed beeld van hoe de Nederlandse wintersporter zijn/haar skivakantie zich in het coronatijdperk voorstelt.

???

En wij als Belgen die de enquete invulden???

Born to run. B.S.
Leon1001 mei 2020 · 16:46

Afwachten of het nog ergens op gaat lijken, skiën in Corona-tijd. Mondkapjes, ok. Maar ellenlange wachtrijen omdat de liften niet vol mogen? Daar is de lol snel vanaf. Ik boek echt niet voor de eerste resultaten van dit experiment bekend zijn. Laat de kerstgangers maar als proefkonijnen fungeren.

Tiny-M1 mei 2020 · 17:34

Ik ga het wel zien komend jaar. Boek sowieso meestal last minute en buiten de vakanties. Hopelijk blijft dat een beetje te doen.
Ben ook wel benieuwd wanneer een Snowworld met passende maatregelen hopelijk binnenkort weer open kan. Wil toch echt graag weer eens in de sneeuw staan.

Skiwi1 mei 2020 · 22:40

En wij als Belgen die de enquete invulden???

dan58 op 1 mei 2020 09:51

Tja, is niet de eerste keer dat ik het gevoel heb dat wij Belgen hier het overschotje zijn en dat die .be niet echt heel belangrijk is…

Rogierauteur1 mei 2020 · 23:21

Hou het op automatisme. Ik heb het aangepast!

Click. Click. Peace
HvD2 mei 2020 · 10:34

Als iedereen vanwege de onzekerheid nog niet wil boeken, waarom had ik dan best moeite om iets ‘passends’ te vinden? Of ben ik te kieskeurig … (zeg 200 euro/nacht, app 5 personen, voorjarsvakantie regio midden en, tot 500m vn skilift) :-).
Maar t is inmiddels gelukt hoor.
Of verwachten jullie dat accomodaties hun prijzen binnenkort laten zakken zodat er via de lokale boekingssites meer in beeld komt?

PaddyB2 mei 2020 · 11:22

In de drukke weken zullen veel “stamm” gast reserveringen er nog in staan. Is voor ons bijvoorbeeld ook het geval 1e week kerst en carnavals week. Wij hoeven daarvoor ook niet aan te betalen wat voor veel mensen zal gelden dus die laten die reservering gewoon staan en wachten af.

Leon1002 mei 2020 · 13:40

@HvD…voorjaarsvakantie, je zegt het zelf al. En die zakkende prijzen, daar geloof ik niet in. Ik denk dat je een goede deal te pakken hebt.

Waah2 mei 2020 · 14:38

Afhaalrestaurants langs de pistes, yes!! Een ski-through lijkt me ideaal, betalen, eten en skiën maar weer :) Zitten doen we de hele dag al in de lift.

Martin7182 op 30 apr 2020 22:15

Dit doen wij vaak sowieso al. In Frankrijk zijn vaak de lekkerste hapjes bij afhaal-plekken te halen.

Gerrit6 mei 2020 · 08:20

@Ronny @dan58
Ik snap nog steeds de context niet van een wintersport.nl en wintersport.be maar ok dit is een ander topic. Aan @Rogier misschien nog eens verklaren in een ander topic?
Ik ben belg maar ben al sinds mensengeheugenis gewoon te surfen op wintersport.nl, ooit is er eens een bericht geweest dat vanaf heden er ook een be site bestaat maar het nut ontgaat mij volledig als het zo goed als 100% om dezelfde content draait, en als er dan al eens verschillen zijn, waarom dan?

Rogierauteur6 mei 2020 · 09:16

@Gerrit dat is inderdaad geen discussie om onder dit topic te doen. Achter de schermen zijn we bezig met .be en .nl.

Click. Click. Peace
Ronny6 mei 2020 · 11:34

@gerrit @rogier @dan58
ik heb het misschien verkeerd uitgelegd maar ik bedoelde dat ik op wintersport.be geen enquette had gezien en ik bedoelde daarmee zeker niks op .nl

*bericht bewerkt door Ronny op 06 mei 2020 11:35

a.b.13 mei 2020 · 22:07

Wij hebben ons appartementje in Oostenrijk Wagrain al geboekt en aanbetaald en hopen op de goede afloop.

Droppy14 mei 2020 · 17:58

Geboekt van 22 tot 29 juni in Mayrhofen. Hopelijk zijn tegen dan de nodige grenzen open en kunnen we verrassend toch nog het winter-ski-seizoen afsluiten op de Hintertux.

Togi17 mei 2020 · 10:46

Ook hier weer gewoon geboekt voor de voorjaarsvakantie. Was nog ff lastig aangezien de verhuurder met andere dingen bezig was dan het vastleggen van reserveringen (wat wel logisch is natuurlijk) maar moest iets van 6 weken wachten voordat de bevestiging/reactie binnen was.
Pasen en shorttrips wacht ik nog mee (die gaan meestal lastminute ook wel goed). Eisen voor voorjaarsvakantie (grote groep) zijn wat lastiger dus daar wil ik wel zekerheid.
Maar we kunnen weer aftellen…
@Roel kan jij al een voorspelling doen voor de laatste week van februari 2021? ;-)

Slim18 mei 2020 · 20:45

Met die annuleringen verzekering moet je wel opletten.
Meestal staat daar iets in van dat je je geld terug krijgt als jij, of een huisgenoot, te ziek is om te reizen.
Dus toen we niet op skivakantie gingen omdat de skigebieden dicht waren en we thuis moesten blijven vanwege Corona maatregelen, vielen de vliegtickets niet te claimen bij de annuleringsverzekering. Wij waren immers niet ziek!

Verder staat terrorisme en pandemie vaak in de de kleine lettertjes als uitgesloten.

Kortom, nu, des te meer, opletten met de kleine lettertjes van verzekeringen!

*bericht bewerkt door Slim op 18 mei 2020 21:17

Slim18 mei 2020 · 21:16

dubbel

*bericht bewerkt door Slim op 18 mei 2020 21:16

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.