Enquête: deze zomer blijven we thuis, hoop voor de wintersport

Rogier op 05 juli 2020· 21 reacties

In het grootste deel van Europa zijn de corona-maatregelen versoepeld. De grenzen zijn weer open en we mogen weer op vakantie. We wilden graag weten wat dit betekent voor de komende zomervakantie en voor jullie wintersportplannen, dus we hebben een nieuwe enquête uitgestuurd. Meer dan 2000 wintersporters hebben deze ingevuld (waarvoor dank!). Wat opvalt, is dat er verschuivingen hebben plaatsgevonden maar dat de versoepelingen (nog) niet erg veel effect hebben op onze plannen voor wintersportvakantie.

Deze zomer blijven we veel in eigen land

Wat meteen opvalt bij de antwoorden van onze enquête is dat veel mensen voor komende zomer hun vakantieplannen hebben laten varen. Voordat de coronacrisis toesloeg was 8% van de ondervraagden van plan om thuis te blijven, nu met de gehele crisis in het achterhoofd is dat gestegen naar 21%. Slechts 5,8% zou in eigen land (België of Nederland) op vakantie gaan, dat is gegroeid naar 22%. Mensen die wel naar het buitenland gaan, kiezen voor bekende en weinig exotische landen. Waar vóór de crisis 15% verwachtte naar een niet-Europees land te gaan, is dat cijfer geslonken naar minder dan 2%. Frankrijk en Oostenrijk blijven relatief populair. Spanje en Italië, de twee landen die keihard zijn geraakt door het coronavirus, zijn duidelijk minder in trek. De interesse in deze landen is met meer dan de helft gezakt.


Onzekerheid voor de winter blijft: we boeken later

Ondanks de versoepelingen is de onzekerheid om op wintersport te gaan groot. De helft van de ondervraagden is van plan om op wintersport te gaan, maar wacht nog steeds met boeken. 12% durft nog geen keuze te maken. Een kleine 10% van de ondervraagden verwacht helemaal niet op wintersport te gaan, deze groep is bijna twee keer zo groot als in onze vorige enquête in april (5,5%). 28% van de ondervraagden heeft al wel geboekt, maar veel van deze boekingen waren al gedaan voordat het coronavirus Europa stillegde. Slechts 9% durft, vanwege de huidige versoepelingen, nu te gaan boeken voor komende winter.

Dat we naar de sneeuw willen staat dus wel vast, maar de open grenzen geven nog niet heel veel vertrouwen. 40% van de ondervraagden verwacht dat de grenzen open blijven. Een iets grotere groep - 43% - durft er niets over te zeggen en 17% verwacht dat de kaarten er komende winter weer heel anders bij zullen liggen. Bij 60% is er dus op z’n minst twijfel over de mogelijkheden komend wintersportseizoen.

Zorgen om beschikbaarheid accommodaties?

Zo’n 61% van de ondervraagden die vanwege de coronacrisis langer wacht dan gebruikelijk, maakt zich geen zorgen om de beschikbaarheid van accommodaties. De belangrijkste reden is dat ze buiten het hoogseizoen of naar rustige gebieden gaan (47%). Opvallend is dat ongeveer 14% zich geen zorgen maakt omdat men denkt dat het rustiger zal zijn op wintersport. 39% van de ondervraagden maakt zich zorgen of de door hen gewenste accommodaties nog wel vrij is. 7% besluit daarom toch maar te boeken. 32% is bereid het risico te lopen dat de accommodaties niet meer beschikbaar zijn.

Annuleringsmogelijkheden en duidelijk coronabeleid zijn belangrijk

In onze eerste enquête bleek dat goede en duidelijke annuleringsmogelijkheden in deze periode zeer belangrijk worden gevonden door wintersporters. Dat is momenteel niet anders. 50% van de ondervraagden zou bereid zijn te boeken als annuleren gratis of heel goedkoop zou zijn. Lagere prijzen trekken veel minder mensen over de streep. Als tweede belangrijke eis stelt men duidelijke coronaregelgeving. Als de regels duidelijk zijn geeft 60% aan te zullen boeken.

Geen verschil in populariteit van wintersportlanden

Oostenrijk blijft met voorsprong het meest populaire wintersportland, gevolgd (op flinke afstand) door Frankrijk. Precies hoe de verhoudingen al jarenlang liggen, hier brengt het coronavirus geen verandering in.

Conclusie

De belangrijkste conclusie die we kunnen trekken is dat de onzekerheid nog altijd groot is, ondanks het feit dat de meeste grenzen weer open zijn. Veel mensen kiezen het zekere voor het onzekere deze zomervakantie, en ook voor de wintersport wordt de kat uit de boom gekeken. Gunstige annuleringsvoorwaarden en duidelijke regelgeving kan waarschijnlijk een deel van deze twijfel wegnemen. Het is dus aan de politiek om maximale duidelijkheid te verschaffen zodat wintersporters (en skigebieden) weten waar ze aan toe zijn. We hopen eigenlijk nog altijd op wintersport te gaan, maar knopen doorhakken is voor veel wintersporters nu teveel gevraagd.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Pieter2309765 juli 2020 · 13:56

veel gaat ook afhangen wat we mogen , als je gewend bent apres ski te doen en s’avonds op stap de gaan en opeens valt het weg , dan blijf ik liever thuis
hoe gaan ze dat regelen op de liften die 1.5 m

Sinn5 juli 2020 · 16:31

Een weekje wintersport zonder apres ski trek ik wel. Een jaar zonder een weekje wintersport vind ik vervelender.

Hupla5 juli 2020 · 17:21

Vermoedelijk ben ik niet de enige die nog even de kat uit de boom kijkt wat deze zomer vakantie betreft. Als het allemaal goed gaat, dan zal de wintersport geen probleem zijn. Gaat het deze zomer mis en komen we in een tweede lock-down, dan vrees ik voor de wintersport. Over enkele weken weten we meer denk ik.

ronaldkoopmans6 juli 2020 · 07:19

veel gaat ook afhangen wat we mogen , als je gewend bent apres ski te doen en s’avonds op stap de gaan en opeens valt het weg , dan blijf ik liever thuis
hoe gaan ze dat regelen op de liften die 1.5 m

Pieter230976 op 5 jul 2020 13:56

Ben ik ook wel benieuwd naar. Ik las op de voorpagina dat de WKO Seilbahnen een instructie heeft voor de zomer; als ik die goed interpreteer, veranderd er weinig/niets aan de capaciteit, maar is het verplicht de ramen open te houden en een mondkapje op te hebben. Dat valt dan nog mee ;-)

Hoe vaker op wintersport hoe beter
gonny6 juli 2020 · 12:25

als je in de lift mondkapjes op moet hebben, dan heb je er per dag zeker een flink aantal nodig, want tijdens het skiën mondkapjes op lijkt me geen optie. En opnieuw hetzelfde mondkapje gebruiken is niet de manier en dan heeft de maatregel ook geen zin nog afgezien van de onhandigheid met handschoenen, helmen en brillen.

Veenhoorn7 juli 2020 · 08:18

Toch maar geboekt voor de 2e week kerst (26-12 t/m 02-01). Annuleringsvoorwaarden waren wel duidelijk, maar niet eens heel gunstig. Onzekerheid over wat we dan wel mogen en kunnen is ook nog steeds groot. We weten gewoon niet hoe het er over 1 maand uit ziet, laat staan over 5 a 6 maanden.

We gaan met 3 gezinnen en met ons eisenpakket, in die week, worden opties al beperkter. Vandaar de gok al gewaagd. Desalniettemin 5,5 maand voorpret is ook wel wat waard. Laten we dan wel hopen dat het voorpret blijft en niet omslaat in angst en stress. Shortski zal waarschijnlijk wel een last minute worden.

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.
franksplinter7 juli 2020 · 08:58

als je in de lift mondkapjes op moet hebben, dan heb je er per dag zeker een flink aantal nodig, want tijdens het skiën mondkapjes op lijkt me geen optie. En opnieuw hetzelfde mondkapje gebruiken is niet de manier en dan heeft de maatregel ook geen zin nog afgezien van de onhandigheid met handschoenen, helmen en brillen.

gonny op 6 jul 2020 12:25

Als de “mondkapjes” eis hetzelfde is als in Duitsland dan stelt het ook niet zoveel voor. Zelfs een sjaal over je neus en mond is dan voldoende.

Sjaak277 juli 2020 · 09:52

Een buff is dan een mooie uitkomst. In Gent loopt de politie met een zgn fleeky, een elastische sjaal met neusklem en mogelijkheid om een filter er in te doen.

Children of winter never grow old
michelr7 juli 2020 · 11:16

Ik zou in de zomer (over 3 weken) naar het Gardameer gaan, alles moest voor eind mei betaald zijn. Aangezien mijn zusje mee ging was alles onduidelijk of zij mee mocht en wat wij wel en niet konden doen. Een hoop onzekerheden toen en heb met de reisorganisatie naar een oplossing gezocht en ook heel snel gevonden.

Omdat wij en het reisorganisatie een goede oplossing wilde was dit snel geregeld en is de boeking verschoven naar volgend jaar.

De wintersport was al geboekt en ga er van uit dat dit gewoon door kan gaan, is in februari 2021 in Oostenrijk. Opening in november is nog spannend, ga als alles goed gaat naar Sölden.

aartstyle8 juli 2020 · 09:58

Wij slaan zeer waarschijnlijk een jaar over. Het is niet eens alleen de apres ski, maar ook de cabine liften en de restaurants (bij slechter weer). Alleen een vaccin einde dit jaar zou de situatie kunnen veranderen. Maar waarschijnlijk hebben we dan al andere plannen gemaakt voor een extra zon vakantie of kunnen we geen vrij meer krijgen voor de krokus.

Hulst8 juli 2020 · 10:18

Afgelopen zondag “thuisgekomen” van mijn fictieve 4 weken vakantie aan de Adriatische kust. Had heel wat budget beschikbaar om andere nuttige dingen mee te doen. @Pieter 230976. Niet verwacht dat jij, als Franrijk bezoeker, de après ski belangrijker vindt dat het skien op zich. Ik heb helemaal niets met après ski. Een paar tussenstops op een leuk niet te druk buitenterras is voor mij het leukste. Nu maar afwachten wat het komende seizoen brengt. Normaal heb ik voor 1september mijn vaste boekingsdatum naar mijn gebruikelijke Les Menuires. 2 vakanties missen wordt minder leuk.

Hen48
Pieter2309768 juli 2020 · 12:33

Afgelopen zondag “thuisgekomen” van mijn fictieve 4 weken vakantie aan de Adriatische kust. Had heel wat budget beschikbaar om andere nuttige dingen mee te doen. @Pieter 230976. Niet verwacht dat jij, als Franrijk bezoeker, de après ski belangrijker vindt dat het skien op zich. Ik heb helemaal niets met après ski. Een paar tussenstops op een leuk niet te druk buitenterras is voor mij het leukste. Nu maar afwachten wat het komende seizoen brengt. Normaal heb ik voor 1september mijn vaste boekingsdatum naar mijn gebruikelijke Les Menuires. 2 vakanties missen wordt minder leuk.

Hulst op 8 jul 2020 10:18

Vind vanaf 15 u vertoeven in la folie douce of savonds in le monde of andere , ik ga voor skien , maar sluit meestal ook de cafés

Hulst8 juli 2020 · 16:58

@Pieter230976. Zo, dan ben jij dus die grootste “druktemaker” tussen al dat volk bij de Folie Douce. Op de terugweg van Val Thorens naar Les Menuires kom ik daar nogal eens overheen. Leuk om het even aan te zien, maar geen behoefte om daar tussen te gaan staan. Voor de Folie Douce worden de komende maanden wel extra spannend.

Hen48
Edwin.8 juli 2020 · 20:50

als je in de lift mondkapjes op moet hebben, dan heb je er per dag zeker een flink aantal nodig, want tijdens het skiën mondkapjes op lijkt me geen optie. En opnieuw hetzelfde mondkapje gebruiken is niet de manier en dan heeft de maatregel ook geen zin nog afgezien van de onhandigheid met handschoenen, helmen en brillen.

gonny op 6 jul 2020 12:25

Gewoon elke keer dezelfde. Zelfde effect. Domme ondingen. Heb ze nog niet nodig gehad in Nederland, maar heb er wel 2 aangeschaft voor het geval dat. maar als ik de trein zou nemen, dan doe ik heen en terug gewoon dezelfde op.

Hoop eind augustus nog weekje Pitztal, maar bekijk het wel tzt aan. Op zich moet het wel te doen zijn. Ik vind het steeds meer overdreven worden. laatst een land of een deel opnieuw in lockdown omdat er op duizenden besmettingen 123 doden waren. Nou poeh poeh. Erg , hoor…maar toe ff. Het gaat niet weg, dus leer er maar mee leven.

Schaf eerst hier die 1.5 meter maar af.

Not all who wander are lost
RFKANGOO8 juli 2020 · 23:00

Schaf eerst hier die 1.5 meter maar af.

Edwin. op 8 jul 2020 20:50

Laten we die 1,5 meter aanhouden en voor de rest je gezond verstand gebruiken. Ik vind het op een hoop plekken wel prettig dat niet continu iedereen in je nek staat te hijgen.

Übung macht den meister!!!
Steven_8179 juli 2020 · 08:31

Schaf eerst hier die 1.5 meter maar af.

Edwin. op 8 jul 2020 20:50

Laten we die 1,5 meter aanhouden en voor de rest je gezond verstand gebruiken. Ik vind het op een hoop plekken wel prettig dat niet continu iedereen in je nek staat te hijgen.

RFKANGOO op 8 jul 2020 23:00

Inderdaad … laat ons niet overdrijven, maar gewoon gezond verstand gebruiken.
Daarbij sluit ik me aan bij @RFKANGOO dat het afstand houden ook in post-corona tijdperk mag aangehouden worden, overal waar dit mogelijk is! Naar de winkel gaan etc. wordt er gewoon aangenamer door … ja, bij de kassa is de rij langer, maar de tijd om er voorbij te geraken is dezelfde. Voor mij dan graag een langere rij!

Het zijn ook net die situaties die je gewoon permanent kan aanpassen in manier van met elkaar omgaan. Als je dan je mondkapje niet elke keer dat je die uit of aan doet vervangt door een nieuwe/gesteriliseerde … dat zal wel op begrip kunnen rekenen, dat lijkt me niet vol te houden.

Geef je medemens alle ruimte die je hem kan geven, zonder dat je jezelf in honderdduizend bochten moet wringen. Draag een mondkapje als je weet dat je toch wat minder afstand kan bewaren. Was je handen regelmatig en druk even op het pompje als je zo’n desinfecterende gel tegen komt … gewoon ‘nieuw’ normaal doen.

Iedereen die dit teveel moeite vind, of het nut er niet van in wil zien, gelieve uit mijn buurt te blijven. Iedereen die het in zijn/haar hoofd heeft gehaald dat we veel extremer moeten gaan doen, heeft mijn medelijden … die mensen moeten een zwaar en stressvol leven hebben voor het moment.

Wat de wintersport betreft; behoudens nieuwe lockdowns die het onmogelijk zouden maken om te reizen, ga ik komend seizoen liefst zo vaak mogelijk skiën… ik zal wel weg blijven uit de après-ski, bij de groep blijven waarmee ik samen reis, regelmatig eens handen wassen en een flesje alcoholgel in de rugzak naast de zonnecrème … loopt het dan alsnog mis, zal ik de zure pil moeten doorbijten en in quarantaine gaan bij thuiskomst en hopen dat ik het geluk mag hebben de ziekte goed door te maken. Niet gaan skiën komt om één of andere reden gewoon niet bij me op als optie :)

Edwin.9 juli 2020 · 19:48

Schaf eerst hier die 1.5 meter maar af.

Edwin. op 8 jul 2020 20:50

Laten we die 1,5 meter aanhouden en voor de rest je gezond verstand gebruiken. Ik vind het op een hoop plekken wel prettig dat niet continu iedereen in je nek staat te hijgen.

RFKANGOO op 8 jul 2020 23:00

Daar had ik daarvoor ook al geen last van, maar dat terzijde. Die regel zorgt er nu juist voor dat er nog zoveel niet kan (horeca, festivals, theater, bioscoop, stadions en ga zo maar door) dat er meer mensen daar last van hebben, dan uberhaupt van corona zelf. Er is nog steeds geen wetenschappelijke reden voor en zelfs medici en andere geleerden trekken het in twijfel stond gister in de krant. Je moet wat je zelf zegt je gezonde verstand gebruiken. Mensen doen en kunnen dingen niet doen door die regel en mensen doen ook minder waar het gebruik van die domme mondkapjes verplicht is. Gewoon normaal doen en vooral niet te moeilijk. In supermarkten werkt dat toch ook zonder die 1.5 meter? je maakt mij namelijk niet wijs dat mensen daar op 1.5 meter afstand lopen. Ik vind het iig fijn dat we als familie en vrienden niet zo debiel en moeilijk doen en elkaar gewoon kunnen zien, knuffelen, aanraken en leven in plaats van continu te moeten stressen met wat je doet en wat wel en niet kan. Er is geen nieuw normaal, er is een tijdelijk abnormaal.

Qua vakanties merk je dat ook aan mensen. Mensen gaan toch weg. of dat nu in eigen land is of net over of verder weg van de grens. In principe maakt het niet zoveel uit. Maar waarom zou je nu per se in eigen land willen blijven en komende winter hoe dan ook wel naar de Alpen willen? Hier valt geen sneeuw, dus dat is logisch :P. Ik zou in de zomer ook wel naar de Alpen willen :)

*bericht bewerkt door Edwin. op 09 jul 2020 19:53

Not all who wander are lost
Hupla11 juli 2020 · 01:30

Hoorde vanavond van een kennis in de UK dat Eurostar de Ski Train heeft afgeschaft voor komende seizoen omwille van Corona. Ze geloven er niet echt in bij Eurostar dat ze veel reizigers zullen hebben dit seizoen, ondanks het grote succes van die trein sinds jaren. Er was elke dag zo’n Ski Train en in het weekend kon je ook ‘s nachts reizen. Voor heel wat Britten is dat een echte domper op de ski vreugde. Heb die trein twee keer genomen toen ik er zelf een tijd woonde en die trein zat elke keer goed vol. Na acht uur sta je in Bourg St Maurice / Tarentaise vanuit Londen St Pancras. Een luxe vergeleken met vliegen of de wagen vanuit de UK.
Hopelijk is dit geen teken aan de wand. 😳

*bericht bewerkt door Hupla op 11 jul 2020 01:33

Bruuuno12 juli 2020 · 18:27

Ook vanuit Nederland zijn enkel reizen te boeken, welke binnen de reguliere dienst regeling vallen van de nationale spoorvervoerders per land. Overige en verschillende initiatieven zijn hierdoor komende winter dan ook niet beschikbaar. Het betreft dus niet enkel de UK en de Eurostar…

Passie15 juli 2020 · 12:35

Mijn ervaring is dat er voor de Krokusvakantie vroeger dan andere jaren geboekt is. Ik had eind mei, begin juni al niet veel keus meer.

Hupla22 juli 2020 · 19:32

Onderstaande voorspelling van een Belgische wiskunde knobbel ziet er alles behalve goed uit voor mezelf en alle andere wintersporters die op de kerst periode rekenen. Misschien zelfs voor het hele seizoen. Diezelfde man had enkele maanden geleden de meest correcte prognose gemaakt bij het begin van de pandemie… niet van de minsten dus. Ik hoop echt dat hij er naast zit 😳😖 We zouden nog een paar weken hebben om weer drastisch van gedrag te gaan veranderen en zo dat scenario van die 2e golf af te wenden.
https://www.hln.be/nieuws/binnenland/zo-angstwekkend-ziet-mo…

*bericht bewerkt door Hupla op 22 jul 2020 19:32

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.