Is verse sneeuw altijd poeder?

Rogier op 26 februari 2016· 2 reacties

Verse sneeuw is helaas lang niet altijd dit...
Verse sneeuw is helaas lang niet altijd dit...

Verse sneeuw dus poeder! Of is het niet zo simpel. Deze keer in de domme vraag van de week, “Is verse sneeuw altijd poeder?” Hebben jullie een domme vraag, kom dan maar door en probeer ik dit seizoen, of aan het begin van volgend seizoen (ik heb al heel wat vragen binnen gehad), een antwoord te zoeken op de vraag. Stuur deze naar rogier@wintersporters.nl.

Wat is poeder?
Om te weten of verse sneeuw altijd poeder is, is het goed om te weten wat poedersneeuw precies is. Poedersneeuw is lichte sneeuw die opvliegt als je er tegen blaast of als je je hand er doorheen haalt. Poedersneeuw is de droom van elke wintersporter. Sneeuwvlokken in poedersneeuw liggen relatief los tegen elkaar en daardoor voelt het echt als poeder aan. (Met als lawinetechnische opmerking, de binding van de vlokken onderling kan wel groot genoeg zijn om een slab-lawine te creëren, terwijl de sneeuw toch poederig aanvoelt).

Temperatuur
Om deze losse sneeuw te behouden is het van belang dat de sneeuwkristallen intact blijven. En deze geen verbinding met elkaar aan gaan. Hiervoor moet de temperatuur laag genoeg zijn. Anders zal de sneeuw gaan smelten, aan elkaar gaan plakken en daarmee zwaar worden. Dus de temperatuur moet laag genoeg zijn. Ook als het sneeuwt maar de temperatuur ligt hoog, valt de sneeuw als natte drap, iets dat we in Nederland vaak zien. Dus zelfs verse sneeuw is lang niet altijd poeder.

Goede sneeuw maar geen poeder meer door de wind
Goede sneeuw maar geen poeder meer door de wind

Luchtvochtigheid
Verder is luchtvochtigheid ook nog van belang. Hoe droger hoe minder de sneeuwvlokken aan elkaar kleven. Temperaturen van net onder nul, of zelfs iets boven nul met een zeer lage luchtvochtigheid is geen enkel probleem voor poedersneeuw. Zo kun je (zeker in de kurkdroge Zuidalpen) vaak nog prima poeder vinden tot erg laat in het seizoen, en soms weken na de laatste sneeuwval. Met een extreem lage luchtvochtigheid kan natte sneeuw zelfs uitdrogen tot poeder. Dit is iets dat bij mij in de buurt, in de Franse zuid Alpen regelmatig gebeurd.

Wind
Dan heb je een lage luchtvochtigheid, een lage temperatuur en lijkt alles perfect om de diepste poeder van je leven te gaan skiën en dan kom je boven de lift op te zien dat de wind alles kapot heeft geblazen. Betonharde, kartonachtige sneeuw. Door harde wind is de sneeuw omgezet in een harde plaat. Als het hard waait tijdens de sneeuwval zelf kan het ook al gebeuren dat de mooie sneeuw al tijdens het vallen om wordt getoverd naar ronde bolletjes sneeuw die samen een kartonachtige laag vormen. Moeilijk te skiën en vaak zeer gevaarlijk.

Niet echt poeder en toch verse sneeuw
Niet echt poeder en toch verse sneeuw

Droompoeder
​Kortom je hebt niet zomaar droompoeder. Hiervoor moeten alle condities goed zijn. Echter wil het niet zeggen dat als het op de ene kant van de berg niet poederig is dat het aan de andere kant ook niet zo is. Bomen, schaduwzijdes, hoogte en microklimaatjes, zelfs in een skigebied kunnen de verschillen enorm zijn in sneeuwkwaliteit. De locals weten dat vaak als geen ander ;-)

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Champagnepowder!

Dit jaar voor het eerst kennis gemaakt met sneeuwbolletjes, zeer vreemd. Net hagel, maar toch sneeuw en tot 5mm dik.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie