Beginnen met wintersport

Rogier op 19 oktober 2015· 17 reacties

null

Veel bezoekers van Wintersporters zijn skiërs en boarders in hart en nieren. Maar niet iedereen heeft al ervaring met wintersport. Dan kan het zomaar gebeuren dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het plan om te gaan wintersporten is makkelijker gezegd dan gedaan, lijkt het. Maar met een aantal tips is het beginnen met wintersporten erg makkelijk. En, de vele bezoekers van deze website kunnen mijn tips vast nog aanvullen.

Het skigebied
Ten eerste hoor je als beginners van alles en nog wat over skigebieden. Je moet naar dit ene gebied of juist naar dat andere gebied. Evenveel meningen als skiërs. Natuurlijk zijn het de mooiste en grootste skigebieden die de echte aanraders zijn, volgens je ervaren vrienden tenminste. Maar als je dan even gaat zoeken schrik je toch wel behoorlijk van de skipasprijzen. Maar wees gerust je hebt als beginner geen honderden kilometers aan pistes nodig. Verre van dat zelfs. Als beginner kan het skigebied bijna niet klein genoeg zijn. 20-30 kilometer aan pistes is voor je eerste vakantie meer dan prima. Het voordeel van deze kleine skigebieden is ook dat alles er goedkoper is. Van de restaurants tot de skilessen. Op wintersporters kun je bij skigebieden de grootte en de geschiktheid voor beginners aangeven. Zo kun je je eigen perfecte skigebied vinden. En, o ja, groene pistes zijn de makkelijkste in Frankrijk in Zwitserland. In Oostenrijk begint het met blauw, en daarna volgen rood en zwart.

Waak echter wel voor de te lage en de te goedkope skigebieden. Een gebied hoeft niet groot te zijn, maar dat er sneeuw moet vallen is wel handig. Zo is bijvoorbeeld lang van tevoren boeken voor een gebied als Winterberg of een gebied in de Vogezen zeker een risico. Maar als je eenmaal echt de Alpen in gaat dan zit het over het algemeen wel goed met de sneeuwzekerheid.

null

Materiaal: kopen, huren of lenen
Dan zit je met dat materiaal. Huren lijkt het meest voor de hand te liggen. Totdat je de prijzen van een week skihuur ziet. Dan lijkt (tweedehands) kopen toch een slimmere optie! Niet doen. Begin met het huren van materiaal. Dit heeft verschillende redenen.

  • Ten eerste, als beginner heb je heel ander materiaal nodig als als meer gevorderde. Dus als je materiaal huurt dan kan dit materiaal met je meegroeien. En halverwege de week niet tevreden met je materiaal? Dan kan het gewoon omgewisseld of aangepast worden.
  • Ten tweede. Soms lijkt tweedehands materiaal ideaal. Maar vergis je niet. Zeker als beginner is het lastig om het kaf van het koren te scheiden en zit je zomaar met ski’s die slecht zijn, oud zijn, verkeerde bindingen hebben of absoluut niet geschikt voor beginners. Dus begin al helemaal niet aan de tweedehands markt.
  • Huurmateriaal wordt ook altijd goed onderhouden. Dus zo weet je zeker dat de ski’s netjes gewaxed zijn, de kanten op goede scherpte en het allerbelangrijkste de bindingen goed voor jouw zijn afgesteld. Je knieën zullen je dankbaar zijn

Voor schoenen geldt grotendeels hetzelfde, alhoewel de aanschaf van schoenen logischer is, dan die van ski’s. Maar beginners hebben andere schoenen nodig dan meer gevorderde wintersporters. Ook is het vaak even zoeken naar de juiste maat voor skischoenen en als je begint met wintersporten is dat vaak lastig. Dus ook hier geldt dat huren de beste oplossing is.

null

Natuurlijk kun je ook lenen. Goedkoop en handig. Er zitten echter ook nadelen aan het lenen van materiaal. Ten eerste is het van belang om te weten of het materiaal wel echt geschikt is voor beginners. Maar veel belangrijker is het goed afstellen. Er zijn helaas maar weinig wintersporters die hun materiaal goed weten af te stellen en dat kan zeer gevaarlijk zijn voor je knieën. Mocht je materiaal willen lenen, ga er dan even mee langs een skiwinkel. Vaak voor de prijs van een fooi wordt het materiaal goed en veilig afgesteld en zul je een advies krijgen of het goed materiaal voor beginners is.

Accessoires
Een aantal accessoires zijn van zeer groot belang. Zo belangrijk dat ze eigenlijk geen accessoires mogen heten. Zo is een helm ondertussen gewoon standaarduitrusting geworden. Dat is een goede zaak. Zorg bij een helm dat deze lekker zit, maar ook goed strak zit. Goede helmen zijn helemaal niet zo duur. In de verhuur is het soms wat lastig een goede volwassenen helm te vinden. Voor kinderen is dat geen enkel probleem. Verder is een goede skibril van groot belang. De zon en de sneeuw zorgen en samen voor dat de UV straling die op je ogen afkomt enorm is. Een goede skibril of goede (goed afsluitende) zonnebril is van groot belang. Maar het eenmaal sneeuwt, koud en guur is, dan is een skibril eigenlijk de enige optie. En neem een dubbele lens dit voorkomt beslagen lenzen.

null

Kleding: wat tips:
Bedenk dat de temperatuur en zeker de gevoelstemperatuur snel kan omslaan. In de zon en al skiënd kun je het erg warm hebben terwijl je letterlijk verkleumt in de lift. Hou hier rekening mee bij het uitzoeken, kopen of lenen van kleding. Goede winterkleding is natuurlijk prima op wintersport. In de uitverkoop kun je geweldige deals vinden. Waak echter voor goedbedoelde adviezen of materiaal wat je te leen wordt aangeboden. Sommige mensen skiën in ‘zogenaamde’ skikleding die ik mijn vijanden nog niet eens aanwens. Een aantal misverstanden die ik graag uit de lucht haal:

  • Skisokken zijn dik. Dit is een van de grootste misverstanden in de skiwereld. Goede skisokken zijn namelijk dun, hebben geen naden, bieden bescherming waar je deze nodig hebt en zorgen voor goed contact met je skischoen. Zorg voor goede hoge skisokken. Liever een paar goede skisokken dan meerdere paren matige dikke kousen die als zogenaamde skisokken worden verkocht.
  • Katoen is prettig! Katoen is een ramp om in te sporten. Het blijft nat koud en klam en droogt niet. Als je skiet dan zweet je. Eenmaal in de lift zit je stil. Het transpiratie vocht moet dus niet op lichaam blijven. Als je dan een katoenen shirt aan hebt zul je het koud krijgen. Goede thermo kleding zorgt ervoor dat je lichaam droog en warm blijft. Er bestaat geen nut voor katoenen ski-pully’s.
  • Wintersport is koud! Dit klopt, maar wintersport is ook warm. Dus een dichte, voldons skipak is niet echt lekker als je in februari in het zonnetje op de pistes staat. En een dunne jas is in december weer niet genoeg. Dus zorg dat je met laagjes kunt werken en afhankelijk van de temperatuur dus kunt wisselen.

Het skiën of boarden zelf
Wil je wintersport een beetje testen voordat je de bergen ingaat? Dan kunnen een paar lessen in een skihal een aanrader zijn. Maar verkijk je hier niet op. In een skihal of op de rollerband is het lastig om echt te beginnen met wintersport. En gelukkig is het in het echt heel veel mooier, dus als je het niets vindt in zo’n hal geen zorgen. Maar deze hallen zijn perfect om aan je techniek te werken, zeker de rolbanden. Wil je een keertje de sneeuw proberen dan is een overdekte skihal het leukste.

null

Eenmaal in de sneeuw, neem les! Goedbedoelde aanwijzingen van kennissen en vrienden hebben zelden goed resultaat. Van een partner nog minder, en dat levert tot overmaat van ramp ook nog regelmatig ruzie op. Dus neem les bij een goede skischool. Kinderen in groepsles, volwassen privé-les, dat is het meest effectief. En zelf aanmodderen is gewoonweg gevaarlijk. Dus neem les, en dan zal je binnen de kortste keren lekker en gecontroleerd van de pistes afkomen.

En dan nu de vraag voor de wintersporters bezoekers met ervaring. Wat raden jullie beginners nog meer aan? Hebben jullie nog extra tips om goed aan de wintersport te beginnen?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

@Rogier
Waarom zou je voor volwassenen juist voor prive-les kiezen en niet ook voor groepsles?

Als je met een groep beginners bent, kan je ontzettend veel lol samen in een groepsles hebben. Dat is tenminste mijn ervaring. Maar als je de enige beginner bent dan is privé-les handiger. Het kost wat meer, maar je hebt in veel kortere tijd de basis te pakken.

@Helmert :
Bij prive-les krijg je een persoonlijke begeleiding. Je leert veel sneller doordat de leraar je constant kan bijsturen.
Bij groepslessen kan er soms nog onderling een niveau zijn. De ene pikt soms iets sneller op dan de andere. En dan blijf je soms oefeningen doen die je al lang onder de knie hebt. Als de groep niet groot is dan gaat het wel snel. Maar je ziet toch veel mensen die groepsles pakken en dan met 8-10 personen zijn. Dan ga je meer een soort begeleid skien creeren. En leer je minder bij. Doordat de leraar je maar af en toe kan bijsturen.

nog een tip neem om de 2 of 3 dagen een halve dag rust aangezien het in het begin allemaal erg veel energie en kracht kost is het goed om regelmatig even een halve dag te rusten en niet geforceerd door te gaan. Dit gaat anders in de loop van de week gewoon nare ervaringen opleveren (vallen, pijntjes, griepje wegens overbelasting enz.) gewoon lekker regelmatig even een middagje met de beentje languit op de bank of ligstoel in het zonnetje. Of nog beter ga lekker een middagje welnessen, wat in bijna ieder skidorp van enige omvang kan.

Born to Ride

@carlbelgie legt het prima uit wat mij betreft. @Matthias123 goede tip!

Click. Click. Peace

Ik zou voorafgaand aan de berg-trip sowieso eens enkele uurtjes privéles inplannen op een indoor piste. Die is vaak minder beangstigend dan de “echte” berg, zeker voor volwassenen met een neiging tot hoogtevrees.

Daar kan je de echte basis leren zodat je iets zekerder naar de eerste les gaat. Voordeel indoor is dat er een weekje of zo tussen elk uurtje les zit, dus kan je desnoods weer de moed bij elkaar rapen. In de bergen zijn het lessen van meerdere uren en als je dan niet mee bent kan het frustrerend en extra vermoeiend werken.

Ik ben het helemaal met @carlbelgie eens. Groepsles is naar mijn idee maar tot op een zekere leeftijd echt nuttig. Groepsles heeft ook te maken met sociale ontwikkeling van kinderen en vaak een hoop gezelligheid. Wat ik zelf in de jaren dat ik les had heb gemerkt, is dat ze proberen klasjes goed in te delen, maar dat het altijd lastig blijft. Er kunnen er een paar bij zitten die net wel/net niet mee kunnen komen waarop het niveau wordt aangepast. Zeker in kleinere gebieden zijn er niet veel groepen en komt dit vaker voor.

Ook vind ik dat kilometers maken in combinatie met afwisselende oefeningen erg goed helpt. Dat eerste is met een groep van 8 gewoon niet mogelijk. Je moet altijd wachten tot de groep compleet is en een valpartij kost al snel veel lestijd voor de hele groep. Daarnaast kan een privé leraar je veel beter directe tips geven. Het is een keuze, maar mocht ik nu opnieuw moeten beginnen, dan zou ik zelf voor privé les kiezen.

goede post om anderen ook snel even naar te linken :)

De groep waarmee je gaat, maak goede afspraken.
Vraag of de gevorderde , als je samen op pad gaat, zich aanpassen aan de beginners. Zodat je niet boven je kunnen gedwongen word.
Maar houdt ook rekening dat de gevorderde van de groep af en toe behoefte hebben aan op eigen niveau te skiën of boarden. Verplicht ze dus niet om zich de hele vakantie aan jou aan te passen.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

@birdheart, dat is inderdaad echt belangrijk! Maak goede afspraken met elkaar en wees als beginner ook niet teleurgesteld wanneer de gevorderde ook af en toe niet op je willen wachten.

Uiteindelijk is er maar 1 ding belangrijk voor een beginner en dat is plezier in de sport krijgen. Dat lukt niet wanneer je jezelf moet frustreren over van alles (materiaal, wat voor les, leren van vrienden/partner (niet aan te raden). Belangrijk is dus dat je je als beginner extra goed moet voorbereiden. Dan heb je ook meteen veel voorpret!

Mijn tip: bedenk ’ je bent op vakantie en niet in training voor de Olympische Spelen’. Ga vooral genieten en plezier hebben. Je hoeft niet in twee dagen je reisgenoten ingehaald te hebben wat ski of boardervaring betreft. Geniet, lach en ontspan … het is vakantie!!!

@Rogier , voor het overgrote deel volg ik je mening wel mits enkele nuances.
Qua materiaal, ga je voor het eerst => dan huur lokaal (vanwege de al aangehaalde redenen"past het niet dan kan je wisselen je of laten je bijstellen ter plaatse", en neem je best lokaal groepsles"€/resultaat" (buiten skiles nemen is meestal leuker dan in een koude overvolle hal, behalve als je een mistige week hebt). Qua vervolg naar verdere skivakanties heb ik volgende nuances. Heb je na de eerste vakantie de smaak/microbe te pakken, ga dan nadien nog regelmatig indoor oefenen/lessen (dan laat het je koud of het druk is in de hall, je wil namelijk bijleren). Ben je in dit geval en de indoor lessen of oefening vergaan je goed, laat je goed adviseren en koop overjaars geschikt all mountain materiaal voor een paar niveautjes hoger dan je al kan. (Dat materiaal is meestal geschikt voor licht gevorderd tot een vergevorderd skiër, schoenen rond een flex van 80, latten van ± 74 breed best met houten stringers (niet te stijf, en niet te soepel en vooral duurzaam => een gematigde rebound en kunnen wel wat snelheid aan eer ze gaan klapperen, pieken tot +80 zijn haalbaar) met dit materiaal kan je voor pakweg 400-500€ tussen de 6-12 skiweken mee wegkomen eer je aan het plafond van het materiaal zit voor je kunnen (70% van de skiërs schiet dit niveau niet voorbij) => je doet dus tussen de 200 en 800 €(of meer) winst (afhankelijk van de steilheid van je leercurve en of ambities) ten opzichte huurmateriaal, met het voordeel dat je met materiaal op weg bent dat je kent en weet dat het past ;-). Dit zal je leren positief beïnvloeden ;-)
Qua afstelling en slijpen is het in de meeste shops ook maar natte vinger werk (standaard slijphoeken en in functie van je gewicht/10 -3,-2 en uiterlijk -1 din instelling, zonder effectieve nameting met een testtoestel van het ingestelde resultaat) Ik heb al gemerkt dat met -2 instelling bij een geleidelijk opgebouwde torsie belasting mijn knie bijna knapte en met -2/-1 instelling bij een sprongetje of gesprongen bocht in een laagje van 20/30 cm de binding loste. Dus dit is alle relatief.
Qua kleding volg ik volledig met volgende toevoeging, als onderlaag gebruik ik een surflycra met een opgewolde binnezijde “deze isoleert goed de eigen lichaamswarmte en voert zweet zeer goed af” verder werk ik buiten met een softshel"met ritsen" wind en vochtwerend" en tussenin met of een dons bij koude (lager dan -5/10) of polar (-5tot 0) of dik loopshirt bij (0tot +5) en boven de +5 gaat de softshell vest uit en worden het 2 lagen in dezelfde volgorde en gaat een dun donsje aan op de liften boven de 2000 m ;-), broek is een softshell met ritsen en onder de -5 een thermo onderbroek erbij ;-).
Blijft het bij puur vakantie en ga je elk seizoen slechts 1-2 weekjes per seizoen blijven huren en vanaf seizoen 2-3 telkens een dagje of 2 ± 2 uur privé vanaf dag 2-3.

Toevoeging, leren aan je partner gaat zeker in den beginne bijna verkeerd en is een ware beproeving voor je relatie. Vooral als ze een jaartje eerder gestart is en je haar voorbij bent geschoten om welke reden dan ook. Maar na een paar jaartjes als ze dan plots een leraar krijgen die hen dezelfde truukjes/oefeningen aanleert die je hen al een paar jaar wil bijbrengen omdat het werkt, dan slaat het om. Verdomme mijn partner had toch een punt, had ik maar eerder naar hem geluisterd ;-). Houd wel in gedachte, dat je als partner goed moet weten waar je mee bezig bent. Bij mijn zoon werkte het vanaf seizoen 2-3 goed (die skiede mij vanaf seizoen 4 eraf qua snelheid / soeplesse, maar techniek leert hij nog steeds van me bij), bij de vrouw heeft tot seizoen 4 geduurd (omwille van die skileraar met dezelfde rendabele truukjes) eer ze me geloofde

Ik heb als beginner een combinatie van groeps- en prive les gehad…En beiden klopt wel, priveles geeft meer tips, groepsles is iets gezelliger. Nu heb ik 2x groepsles gehad, een keer (toen ik nog niets kon in de sneeuw) met onze eigen gezelschap van 4. Dat ging prima, maar naar een paar dagen begon het niveau al te ver uit elkaar te lopen. Toen nog wat priveles, en daarna weer groepsles. Ook daar een kleine groep, maar met behoorlijke goede skiers (maar bijvoorbeeld wat bang, of mensen die rustig aan wilden doen en de groep wel leuk vonden), waarmee we ontzettend veel geskied hebben. De groep was ca 6 mensen (in de middag vaak iets minder). Daar ben ik echt van ploegbochten op de blauwe piste naar parallel van een rode gegaan.

Vervolgens vooral priveles in de sneeuw en op de rolbaan, waardoor ik voor een relatieve beginner (hele ruime 3 weken) mijn techniek behoorlijk op orde heb en dus overal inmiddels goed beneden kan komen (gecontroleerd, bochten maken), zolang het geen hele ijzige of bultige zwarte piste is. Ik heb dus nooit in grote groepen les gehad, dat lijkt me ook echt geen aanrader!

Een andere belangrijke tip: mensen die al wat langer skieen overschatten echte beginners per definitie (betrap ik mezelf ook op). Laat je dus echt niet opnaaien, zij hebben vaak al geen idee meer hoe lastig het als beginner is!

Laatste tip: in de wat kleinere gebieden is vaak geen hele uitgebreide oefenweide, waardoor je soms een beetje tegen de berg op loopt om weer naar beneden te skien. Dat is zwaar en nog niet heel leuk, maar dat duurt vaak maar een of twee uurtjes en daarna wordt het alleen maar leuker!

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Wat het lessen nemen betreft, is het een optie om een georganiseerde reis te nemen met eigen skimonitoren. Je betaalt voor de lessen ongeveer 150€ voor 6 dagen les en elk kan op zijn eigen niveau skiën. Als eerste kennismaking kan dat tellen, vakantiegevoel en sfeer zijn hier even belangrijk als het skiniveau omhoog brengen.

WGSM

@Matthias123 wij hebben een sauna bij ons appartement die pak ik dan vooral 's avonds. Wat wij meestal doen (omdat we in het Zillertal zitten) is een woensdagmiddag naar Innsbruck gaan, is ook altijd een leuke stad om te bezoeken en geeft je lichaam even wat rust, al denk ik dat je als gevorderde dat niet persé nodig hebt.

Winterberg is behoorlijk sneeuwzeker van half december tot eind maart en Willingen eigenlijk ook wel. Alle pistes hebben zeer moderne besneeuwingsinstallaties en alleen bij langdurige regen of langdurige temperaturen boven nul wordt het lastig. Natuurlijk is er een risico dat je groene pistes aantreft (wat we inderdaad wel eens hebben hier), maar er is ook een risico dat je geen behoorlijke overnachtingsplek meer kunt vinden in de kerst- of voorjaarsvakantie als je niet lang genoeg van te voren boekt. Wij bemiddelen voor meer dan 60 vakantiehuizen en appartementen in het Sauerland en we moeten nu voor de kerstvakantie gewoon néé verkopen… Alles zit vol…

Grußen aus dem Sauerland
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie