Een grijze herfstvakantie of een witte?

Ruud op 19 oktober 2015· 11 reacties

Dit was vorig jaar herfstvakantie op de Stubaier Gletscher
Dit was vorig jaar herfstvakantie op de Stubaier Gletscher

In plaats van een grijs herfstvakantieweekje in de druilregen op de Veluwe, kun je ook gaan skiën op één van de gletsjers. Is dat een reële optie?

Geen geheim meer
We zijn, onder andere door internet, steeds beter op de hoogte van de up to date wintersportmogelijkheden in de diverse gebieden. De gebieden doen er ook steeds meer aan ons op de hoogte te houden. Je hoeft geen enorme fanaat te zijn om mee te krijgen dat er nu al op meerdere plekken pistes open zijn; niet alleen regelmatige bezoekers van wintersporters.nl en andere sites (niet dat jullie die bezoeken natuurlijk.…) weten dat skiën in de herfstvakantie -in oktober dus- tot de reële mogelijkheden behoort. Een paar jaar geleden dacht men dat je een grap maakte als je zei dat je naar de sneeuw vertrok in de herfstvakantie, maar het valt mij op dat veel mensen inmiddels weten dat je op de gletsjers –en soms daarbuiten- al kunt wintersporten in deze tijd van het jaar.

null

Schneeferien
Ik heb het een aantal jaren geleden zelf kunnen ervaren toen ik in de herfstvakantie naar het Stubaital vertrok. Het voelde behoorlijk raar om in skioutfit rond te lopen in het dal, dat nog in volle herfsttooi was. Overigens bijzonder mooi, herfst in de bergen; is op zich al de moeite van een trip waard. Maar wat is het raar: als je de lift instapt is het oktober, als je eruit stapt is het december en zit je in volledige wintersportsferen. Je moet wel enig geluk hebben; je wilt het liefst vrij koud en helder herfstweer maar je kan natuurlijk ook warm nazomerweer treffen.

Doodnormaal
Ik vond het die eerste keer nogal bijzonder allemaal, maar dat gold blijkbaar niet voor de andere bezoekers, bijna allemaal Duitsers en Oostenrijkers. Die zaten op een terras in de zon met een biertje of een bord kaiserschmarren, stapten in de stoeltjes en deden hun afdalingen alsof het doodnormaal was. Het duurde niet lang totdat ik besefte dat het dat in de Alpenlanden ook was, doodnormaal. Zoals wij op zaterdag gaan wandelen in het bos, zo kun je in Oostenrijk een dagje of een weekend gaan skiën. Sterker nog; je kunt het allebei; wandelen in de roodgele bossen èn wintersporten.

Doen!
Ik vond het zo leuk dat ik al meteen plannen maakte om het volgend jaar terug te komen met het gezin. Wat we overigens nooit hebben gedaan, omdat het mijn echtgenote tegenwoordig niet meer lukt vakantie op te nemen in die periode en omdat de kinderen, die niet dol zijn op lange autoritten, tegen de reis opzagen. En uiteraard speelden ook de financiën een rol. Alhoewel; vroeger gingen we regelmatig een midweek of een week naar een bungalowpark in Nederland of België en dat was nou bepaald ook niet goedkoop.

null

Reële optie?
Dus vroeg ik me af of het te doen zou zijn; zo’n paar dagen in de herfstsneeuw. Wat ben je dan eigenlijk kwijt voor een dag of vier en een gezin met twee kinderen? Voor een accommodatie moet je in deze periode zo’n €80 à €90 euro rekenen per nacht per appartement en zo’n €120 à €140 voor een nacht in een pension met ontbijt. Hotels zijn uiteraard duurder. Voordeel is dat er in deze periode vaak per nacht gehuurd kan worden en je niet direct een hele week hoeft te komen. En het kan ook best goedkoper als je niet vlak bij de liften hoeft te zitten. Skipassen kosten je voor je gezin voor 3 dagen tussen de €350 en de €400. Dus ja dan zit je uitgaande van 3 dagen skiën en vier nachten slapen al gauw ergens tussen €700 en €900. Dan moet je nog eten en benzine tanken. Om nog maar niet te spreken van het materiaal.

Slotsom
Al met al wordt het dus best een prijzig gebeuren. Aan de andere kant; ik zei het al: een weekje Centerparcs in Nederland is ook niet goedkoop en er zijn toch hele volksstammen die het boeken.
En misschien heb je je eigen skimateriaal, ben je zo’n mazzelaar die zakelijk tankt en ga je een half uur van de liften afzitten, waardoor je een supergoedkope accommodatie vindt. Of misschien ga je alleen met een vriend en laat je je kinderen thuis. Of ben je een rijke stinkerd en hoef je niet op geld te letten…

Wie heeft het wel eens gedaan; skiën in de herfstvakantie, met of zonder gezin? En wat gaf je dan uit?

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Ik ga reeds een aantal jaren met onze organisatie -Skifriends- op herfststage skiën in Kaprun/Oostenrijk. Vertrek op vrijdagavond, gezellig met z’n allen op de bus, de eerste pintjes aanzetten om de vakantie in te zetten! Wij skiën 8 dagen, overnachten in een 4* hotel (omdat we onze lijven nadien ook willen laten soigneren in de wellnessruimte, want we vlammen er meteen in voor niet minder dan 7 uur op de latten).
Alles inbegrepen is het voor 8 dagen HP met skipas en vervoer €715.
Ik heb het er graag voor over, ook omdat we zelf nog lessen volgen (niet in de prijs inbegrepen, maar zeer schappelijk) en omdat we met z’n allen monitor zijn en dus weten hoe we moeten feesten! :-) SFEER VERZEKERD!
Ik kijk al enorm uit naar de komende editie! Nog welgeteld 11 dagen! woupwoup!

Leuk artikel. Met name omdat wij herfstskien voor t eerst gaan uitproberen, dan wel begin nov.
Ik vind het indd ook nog wel wat prijzig. Die bodemprijzen zoals in jan/feb/mrt buiten vakanties om heb je niet.
Wij betalen voor hotel met ontbijt, skipas voor stubai gletsjer en skihuur totaal 1300 voor 2 pers, en vliegticket Innsbruck totaal 600. Jammer dat bijv Transavia nog niet vliegt, vanaf dec vlieg je voor 'n prikkie.
Maar geeft niet, vakantie kost altijd geld en je moet 't ergens aan uitgeven!

Wij gaan met 11 personen en betalen in het centrum van Neustift voor een appartement 20 euro p.n.p.p (opkuis 10 p.p.)
We rijden er in de nacht naartoe met een eigen auto en gehuurd busje.
Dan 3 dagen skiën en 3 nachten slapen en overdag terug naar huis. (M.a.w. 3 volle dagen + après ski)
P.p. 70 euro slapen, 122 euro skipas, 60 euro p.p. Voor busje + 2 maal diesel en vignet
Zonder eten en drinken maar ontbijt nemen we vanuit België al mee.
250-260 euro p.p. Voor 3 volle dagen skiplezier!
Nog een week of 2 aftellen!!! Hopelijk ideale condities op de STUBAIER GLETSCHER!!!

Ook ik ben al meermaals naar Kaprun geweest met Skifriends, en de prijs is inderdaad super voor het totaalpakket. Dit jaar was het financieel echter niet mogelijk om mee te gaan. (Zeker aangezien de rekening in de baar toch steeds weer tegenvalt ;)).
Nu begint het echter toch weer te knagen en merk ik dat ik toch weer een manier aan het zoeken ben om budgetvriendelijk een dag of 3 naar het Pitztal te trekken (Scheelt toch weer 200km en de pistes zijn er in mijn ogen mooier.)

Hallo @Ruud,

Leuk stukje en erg herkenbaar. Ik ben toevallig deze week voor het eerst in m’n leven in oktober op wintersport bij de Stubaier Gletscher. Persoonlijk vind ik dat ik vrij goedkoop uit ben, zeker in vergelijking met wat je betaald in februari, maar ja het blijft een hap geld.

Mijn kosten:

  • €216 voor het appartement 7 nachten
  • €208 voor skipas 6 dagen (persoonlijk vind ik dat de prijs wel wat lager mag zijn voor het feit dat je maar op de helft van de pistes kan)
  • €50 aan eten
  • €120 aan diesel

Totaal plaatje voor een volledige week €594.

Ik ben wel in m’n eentje, dus in die zin ook wat goedkoper uit.

Wij gaan opnieuw enkele dagen naar Hintertux. 5 Jaar geleden hebben we het voor de eerste keer gedaan, toen een weekje. Intussen hebben we 2 kindjes die thuis blijven en dus gaan we maar voor 2.5 dagen skiën. Met de kindjes gaan we later op het jaar skiën (pasen) omdat Hintertux toch wat te koud is om hen mee te nemen op de berg.
Niet goedkoop, maar een verslaving is dat zelden…

Vrijdag rij ik met een kameraad naar Hintertux.
Kostprijs hotel *** met ontbijt voor 1 nacht. 50euro/2 pers.
Skipas 46euro
Naar ginder rijden kost ons niets. Zaterdag op zondag zijn we terug thuis :)

volgende week zijn we weg ik en mijn dochter samen een weekje erop uit in Stubai… ik lekker cruisen terwijl zij traint met het racing team… dat heb je wel de gletchers zijn vergeven van de racing teams … en dan als wat mindere skiër mmmm de rest kan je wel bedenken. op een kwartierje rijden van de lift vind je best betaalbare hotels en inderdaad zoals boven vermeld niet alles is open en zou de skipas ietsje goedkoper mogen zijn langs de andere kant de mensen moeten ook eten…:)

Vertrekken binnen 15 dagen voor derde jaar in herfstvakantie naar Pitztal. Eerste maal alleen met de vrouw, vorig jaar met vijf personen en dit jaar met zeven. We skiën 3 volle dagen. Vorige jaren vertrokken we vrijdagavond en keerden maandagavond terug. Hiervoor boekten we een appartement van zaterdag t.e.m. dinsdag. Nu vertrekken we woensdagavond en keren zaterdagavond terug. Deze keer met 2 auto’s. Nu de kostprijs … alles inbegrepen (skipas, eten, drank, verblijf en vervoer, wel eigen materiaal) zal ongeveer op een 350 euro/persoon komen. Ontbijt brengen we mee van thuis en ook verse spaghetti voor de eerste avond. De andere twee dagen gaan we iets eten.

Ik ga dit jaar ook eens kijken hoe het is, Stubaier Gletscher over een paar weken, ben benieuwd maar superveel zin in al !

Vandaag een dagje op de gletsjer van Tignes wezen skieën. Het was heerlijk, zonnetje scheen en sneeuw was heel goed. Er waren wel heel veel skiteams maar mijn dochter en ik hebben ons prima vermaakt. Als we tijd hebben gaan we donderdag nog een dagje. Wij zijn in Vallandry (ons huis klaar maken voor het winterseizoen) vanaf hier is het een uurtje rijden, in Tignes Val Claret kun je gratis op de grote parkeerplaats parkeren, skikaart voor een dag kost €36,00.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie