Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Diefstal op de piste

Lisanne op 20 oktober 2015· 35 reacties

Mijn fiets heeft een dubbel slot, mijn ski’s geen enkel slot. En dat terwijl het toch beide mijn vervoersmiddelen zijn, ik meer om mijn ski’s geef dan om mijn fiets en mijn ski’s me drie keer meer kostten. Ik vind het eigenlijk maar raar. Mijn conclusie: de ervaring heeft ons geleerd dat we onze ski’s en boards veilig achter kunnen laten, terwijl fietsen geheid ontvreemd worden. Toch?

Dommigheid
Toch hoor ik geregeld verhalen van mensen wiens spullen verdwenen zijn. Vaak op onoverzichtelijke plekken; na de lunch of na het hossen bij de après-ski. Toch ben ik op wintersport dan altijd geneigd de vermeende dief het voordeel van de twijfel te geven. ‘Het zal zo’n dommerd zijn die niet weet wat zijn/haar spullen zijn’.

‘Better safe than sorry’
Toch wordt voor veel mensen een slot onderdeel van hun skiuitrusting. Voor een tientje koop je een licht cijferslot waarmee je je ski’s vast kunt zetten. Makkelijk in het gebruik en je ski’s worden sowieso niet meer gestolen, dan nemen ze wel één van de honderden paren waar geen slot omheen zit. Hoewel iemand die op boevenpad is zich niet tegen laat houden door het dunne draad van deze slotjes.

Principekwestie
Het overkomt me regelmatig: met het gevoel iets kwijt te zijn loop ik het restaurant uit. Ik ben dan vaak op zoek naar mijn fietssleutels – in Nederland zitten die immers altijd in mijn broekzak. Wat is het eigenlijk fijn dat we onze ski’s (en boards) niet op slot hoeven te doen. Ik neem uit principe voorlopig geen slot mee de berg op – wat jullie?

Lisanne
gaat deze winter haar droom achterna, een winter in de sneeuw! Ze houdt ons op de hoogte vanuit Sankt Moritz.

Plaats een reactie

mvl2020 oktober 2015 · 08:15

jup eens, een slot meenemen neemt het vrijheidsgevoel van wintersport toch een beetje af. Al zou ik als ik erg dure skis had mij ook wel 2keer bedenken

Sinn20 oktober 2015 · 08:22

Jaren geleden al een slotje gekocht, neem het ding al jaren mee op wintersport, maar heb 'm nooit bij als ik op m’n plank sta. Beetje dom eigenlijk, het is zo’n kleine moeite.

Yokey20 oktober 2015 · 08:27

Paar jaar geleden nieuw board gekocht, inc bindingen kostte me dat 700 euro, toen er meteen een slotje bij gehaald en gebruikt. Laat de boel dan toch iets meer met een gerust hard achter.
Paar jaar daarvoor bij een vriend zijn ski’s gestolen, was een boel geklooi met aangifte doen weet ik nog wel, dus dat wil ik voorkomen.

noudvb20 oktober 2015 · 09:38

TIP! (Werkt helaas niet met een snowboard)

Als je jouw ski’s ergens neerzet, zet ze dan een eind uit elkaar.
Of nog mooier, maak met je eventuele reisgenoot(en) twee verschillende paren (ook weer een eindje uit elkaar zetten).
Dat scheelt het kopen van een slotje en gezeul met dat ding. :-)

Zelf doe ik dat ook zo.

MartijnPieters20 oktober 2015 · 10:00

Ik probeer altijd mijn ski’s vast te zetten aan een ski-rek met zo’n klein kabelslotje.
Met een beetje kracht krijg je het slot wel open gebroken, maar het voorkomt wel dat iemand per ongelijk met de verkeerde ski’s weg gaat.

KimStam20 oktober 2015 · 10:01

Ja die laatste tip van @noudvb vind ik super handig, makkelijker met terugvinden en beter tegen stelen :) Twee vliegen in 1 klap!

Patrick198020 oktober 2015 · 10:06

Laatste tip is zeker nuttig. Maar voor wie alleen skiet en geen zin heeft om zijn beide ski’s ver uit elkaar te zetten is een skislotje toch wel erg handig. Gebruik zelf al zeker 20 jaar een skislotje. Neemt nauwelijks plaats in; weegt amper iets; en werkt met cijfercode heel eenvoudig. Met de professionele dievengildes die ook de Alpen hebben bereikt kan je maar beter wat aan preventie doen. Zeker op makkelijk bereikbare plaatsen zoals bij een grote gondel. Bovenin het gebied bij een kleine alpenhut wil ik het slot nog wel eens achterwege laten.

Mart220 oktober 2015 · 10:29

Wij zijn altijd met minimaal 2 personen dus we combineren de ski’s:). Boards worden volgens mij ook sneller gestolen dan ski’s. Zelf ben ik helaas 2 x slachtoffer geweest [in 1 week!!!], hadden ze 2 x mijn board gestolen. Later in dat seizoen was er een inval gedaan in een appartement [in het desbetreffende gebied] en daar vonden ze honderden boards en enkele ski’s terug. Helaas zelf nooit meer wat van gehoord.

Birdheart20 oktober 2015 · 10:32

Ik durf mijn board best te laten staan als ik ergens op een terrasje zit in de bergen.
Indoor daar en tegen alleen als het extreem rustig is anders gaat deze gewoon mee het restaurant in. Al meer dan eens mijn board terug moeten halen bij een ander, want de redenatie is vaak ow wat maakt het uit welk board ik pak zolang het de juiste lengte maar is, alle boarden zullen wel huur zijn. En met een board dat toen inclusief bindingen en schoenen in nl over de 1000 gaat, heb ik dit niet graag.
Vrienden van mij heb ik hier ook al eens op betrapt die hebben een huur board en als ze hem dan niet kunnen vinden of vergeten zijn waar achtergelaten als we indoor zijn, pakken ze het eerste de beste board en gaan vrolijk boarden.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?
Maartenvc20 oktober 2015 · 11:17

@birdheart uw vrienden zijn dan toch wel enorme kl**zakken. Sorry maar dat vindt ik niet kunnen (indien ze een board nemen die geen huur is , is het zeker al not done).
Ik gebruik nu sinds een goeie twee jaar wel een slotje op men board, zowel indoor als op de berg. Ben al eens eentje kwijt geweest en dan stappen naar de volgende lift, gezellig, en dan aan de lift mocht ik deze niet retour nemen van de liftbedienaar, wat een kl*te tocht naar beneden zeg. Halverwege dan wel een vriendelijke sneeuwscooter tegen gekomen die me een lift gaf.

If you're not living on the edge, you're taking up too much space
Birdheart20 oktober 2015 · 11:28

@Maartenvc zover ik weet was het wel steeds een ander huurboard omdat er dan op staat dit board is eigendom van …
Maar het hoort niet en zelf doe ik het ook niet. In de bergen letten ze wel altijd goed op de spullen omdat ze die terug moeten geven. Maar indoor is het gewoon gemakzucht.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?
Tjorven20 oktober 2015 · 12:43

Als je met 2 (of meer) gaat skiën gewoon allebei 1 ski wisselen en uit elkaar bij de hut wegzetten…

Olaf420 oktober 2015 · 12:50

Vorig jaar zijn de ski’s van mijn vriendin gestolen, uit de skiruimte van het hotel. Dit jaar hebben we dan ook ieder een slotje gekocht en die gaat dan ook voor het eerst mee. Sowieso voor in het hotel; we laten ze gewoon niet meer niet-op-slot achter. En bij de apres-ski zullen we ze ook zeker op slot zetten. Wanneer we ergens boven even wat gaan lunchen misschien niet, dan maken we wel twee setjes. Maar misschien toch maar better safe than sorry.
Jammer, dat ook met wintersport het vrije gevoel voorbij is… triest.

Wouter820 oktober 2015 · 13:50

ik vond het ook zo fijn om gewoon je ski’s neer te zetten en dat kon ook lange tijd! Toch ben ik ook om gegaan, mooie K2’s van een vriend waren weg na de lunch…
Dan ga je toch wel weer een keer extra nadenken, en heb besloten dat ik het risico niet wil nemen (eigenlijk te laat, hadden net zo goed die van mij kunnen zijn natuurlijk). Als je ook kijkt wat er af en toe rond loopt op de piste en wat je hoort over toename van diefstal vind ik het helaas noodzakelijk.

Toen ik enige tijd geleden nieuwe ski’s kocht bij Outdoorxl werd me zo’n Safeman slotje getipt, ben er reuze blij mee want hij is klein en makkelijk mee te nemen en werkt ideaal. Die vriend van de K2 ski’s had eerder een cijfer dingetje genomen, maar zat daarna bij Kaprun in de kou behoorlijk te prutsen met de code draaien en die kabel is erg dun.

Erwinvz20 oktober 2015 · 15:41

Safeman, laagste prijs, 14,10 (verzend 3,50)
https://www.internet-bikes.com/37567-m-wave-multifunctioneel…

Harry320 oktober 2015 · 15:48

Vaak worden ze niet eens gestolen maar is het gewoon een vergissing, veel mensen die ski’s huren weten maar amper hoe ze er uit zien, zeker niet de eerste dagen.

Paar jaar geleden de huurski’s van mijn vrouw (redelijk afgetrapte ski’s) “gestolen” aan het einde van de dag. Er bleven een paar andere ski’s over, die ook qua maat binding pasten. Vergissing dachten we en hebben die naar de verhuur teruggebracht, waren van dezelfde verhuurder. Die zouden het regelen. NOT dus. Zeiden dat die andere mensen waren komen melden dat ze hun ski’s kwijt waren en wij konden dus dokken voor de ski’s (wel terug van de verzekering). Zowel onze pensioneigenaar als de politie hadden zo hun twijfels over de eerlijkheid van de verhuurbedrijven. Wel terugkrijgen maar niet melden dat ze terug zijn. Politie adviseerde ook: ski’s niet bij elkaar neer zetten!

Ondanks die tip over overkwam mijzelf dit jaar eigenlijk hetzelfde. We gingen even kort kijken bij de Iglu’s boven bij Brixen, uit de ski’s gestapt, naast elkaar op de grond laten liggen, komen nog geen 10 min later terug: ski’s weg! 2 meter er naast een paar ski’s die er op leken qua kleur, maar wel van een andere verhuurder. Gepast: ja, binding kwam redelijk overeen. Een uur gewacht, niemand die met die ski’s weg ging. Uiteindelijk maar daarmee verder. Andere ochtend naar de ski verhuur: die hadden inmiddels een telefoontje van de andere verhuurder gehad. Het was dus inderdaad een verwisseling. Deze keer kwam het dus wel goed.

Hebben wij er nu van geleerd: ja dus, in het vervolg niet meer naast elkaar laten liggen en in het rek mixen, maar het moest ons wel 2 keer overkomen!

Roxane20 oktober 2015 · 16:08

Ik gebruik al jaren zo’n klein cijferslot voor mijn board. Het kan mij niets schelen wat anderen daar van vinden, het geeft mij gewoon een veiliger gevoel. Even je binding vastzetten aan het rek en voilá. Ook in het hotel zet ik hem altijd vast.
Ook al zie ik het praktisch nooit iemand doen, ik zweer erbij. En wat neemt zo’n klein dingetje nou voor ruimte in in je zak?

Marijnt20 oktober 2015 · 16:13

Al jaren op de piste met een cijferslotje, maar nog nooit gebruikt… Is ook een kwestie van aanleren. Alhoewel ik wel het board op een dusdanige plek leg uit de normale looproute, dus ligt niet voor het oprapen dan wel in beeld van… Je zal maar net zien dat iemand jouw boardje of skies weg pakt en er achteraan kunnen gaan!

Wallis20 oktober 2015 · 17:23

Heb een Safeman slot.
Werkt prima, maar in de praktijk maak ik er weinig gebruik van.
Meestal de eerste paar dagen gebruik ik 'm trouw, maar de motivatie neemt al snel af door teveel moeite/ gekloot/ koude handen en andere excuses.
Denk overigens dat de kans groter is dat ik het sleuteltje in de diepe sneeuw kwijt raak, dan dat mijn ski’s gestolen worden.
Bovendien kom ik nu op het punt dat het geen ramp zou zijn als ze gestolen worden, alibi om weer nieuwe ski’s te kopen. Met een beetje van mezelf en een beetje van de verzekering

ruudsan20 oktober 2015 · 18:48

Ik zet ze tot nu toe nooit op slot als ze, ze willen stelen doen ze dat toch,alleen de gelegenheids dief en het per ongeluk meenemen voorkom je ermee. de meesten worden door georganiseerde bendes gestolen. Het splitsen werkt wel maar ik heb soms al moeite 1 paar terug te vinden in de velen rekken. Laat staan 2 paar .

JWWietsma20 oktober 2015 · 19:33

Tot op heden klopt af is het me nog nooit overkomen dat mijn board gejat is. De eerste jaren huurde ik ook altijd dus dan maak je sowieso wat minder zorgen (wie jat nou een afgeragd huurboard?) Maar ook met m’n eigen board maak ik me niet echt zorgen, ten eerste omdat het board nogal opvalt (dus mochten er camera’s aanwezig zijn in het skigebied, dan is de dief zo gevonden) en ten tweede dekt mijn wintersport verzekering diefstal. Tuurlijk heb je liever dat je board niet gestolen wordt maar zo’n verzekering verzacht toch een beetje de pijn.

Pascal1320 oktober 2015 · 20:15

Ik doe niet alleen een slotje om het net wat moeilijker te maken.
Maar een maatje kon z’n board flink wat meters lager van de rotsen gaan plukken nadat iemand op zoek naar z’n eigen board 'm om flipte en de berg af liet glijden…

Eijsski20 oktober 2015 · 21:03

Sinds ik 2 jaar geleden dure Stockli ski’s heb gaat het slot mee en ook foto gemaakt dat mijn ski’s op slot staan voor het geval iemand de draad doorknipt. De stokken (Leki met die kleurtjes) van mijn partner zijn ook al 2x gestolen dus die gaan ook gewoon mee naar binnen tegenwoordig. Helaas is het niet anders.

Skiwi20 oktober 2015 · 21:43

Ik gebruik ook altijd een slotje, het hoeft niet eens opzettelijk te zijn dat mensen je ski’s of bord meenemen: zo’n 20 jaar geleden was ik op pad in Les 3 Vallées met 2 vrienden, 's middags lekker geluncht in een bergrestaurant boven op een berg in Les Menuires, daarna weer vertrokken. 2 uur later staan we in een gondeltje en valt me plots op dat die ene vriend zijn ski’s toch wel heel lang waren (2m05 of zo en hij was niet zo’n geweldige skiër). Bij nader onderzoek bleek er een sticker van één of andere skishop in Den Haag (wij zijn Belgen) op te plakken: hij had dus zonder het te beseffen de verkeerde ski’s mee…
Wij zo snel mogelijk terug naar dat restaurant, maar ja: 2 uur later was dat helemaal leeg en ook in de buurt niemand meer, enkel nog wat personeel. Mijn vriend zijn eigen ski’s lagen er gelukkig wel nog, maar die arme Nederlander zal wellicht met de lift zonder ski’s naar beneden zijn gegaan…
We hebben die ski’s dan bij de lift afgegeven, maar het lijkt me sterk dat die kerel zijn ski’s ooit nog zal gevonden hebben…

Tiny-M20 oktober 2015 · 22:21

Als ik zelf geen zicht heb op m’n board zet ik hem altijd vast met een gewoon fietsslotje. Weegt weinig en past prima in een zijvakje van m’n rugzak. Je houdt er lang niet alle diefstal mee tegen, maar het per ongeluk meenemen en de gelegenheidsdief in ieder geval wel. Hopelijk valt het mensen ook op als er toch iemand aan het slotje loopt te rommelen.

Rob-board20 oktober 2015 · 23:53

Gebruik altijd een slotje bij mijn snowboard, ze trekken waarschijnlijk bij wat meer kracht het slotje zo kapot, maar hoe meer moeite, hoe sneller dieven het laten om dat board te stelen.

4 jaar geleden hebben z’n m’n board zelfs uit het appartement gestolen toen de duur van het appartement niet op slot zat (wel dicht) en2 vrienden in dezelfde ruimte lagen te slapen

Onvoorstelbaar dat mensen zo laag kunnen zakken om andere mensen z’n wintersport te bederven.

JeroenS21 oktober 2015 · 10:38

Ik zet onze ski’s altijd op slot (en vast aan een skirek) met een safeman. Werkt prima en weet zeker dat we weer met onze eigen ski’s verder kunnen.

Bijkomend voordeel is ook dat ze blijven staan als een of ander hork zijn of haar eigen ski’s zonder enige vorm van voorzichtigheid uit het rek trekt en daarbij geen oog heeft voor andermans spullen.

Maar zie zelf weinig ski’s en boards die op slot staan, maar heeft wellicht ook te maken met het feit dat er gewoon veel gehuurd wordt (en dan boeit het mensen toch minder lijkt me).
Vraag me trouwens wel af hoeveel procent van het materiaal huurspul vs eigen spul is.

iorusroos21 oktober 2015 · 11:49

Ook als je je huurski’s kwijt raakt kan je dat veel geld kosten. Dus misschien dat men inderdaad er minder om geeft wanneer ze kwijt raken maar kosten blijven hoog. Frustratie nog veel erger trouwens. Buiten het geld ben je zomaar een halve dag kwijt aan zoeken, aangifte doen en weer andere materiaal regelen.
In Amerika hebben ze vaak (met name beneden) skirekken waar je 1 paar ski’s in kunt zetten en dan sluit je de beugel. Misschien dat dat nog eens naar Europa gaat komen.
Verder zijn de tips die je kunt nemen wel aangegeven, op slot zetten, uit elkaar weg zetten en wat ik ook nog wel eens doe, de ski’s uit de loop weg zetten. Dus op een plek waar je echt de extra meters voor moet lopen. Als ze dan weg zijn dan heeft iemand ze echt willen jatten, dan is de kwestie van per ongeluk een verkeerd paar mee nemen gepasseerd. Soms leg ik ook mijn ski’s ondersteboven neer, gezien bijna niemand dat doet negeert men die dan ook snel om op zoek te gaan naar de print op de bovenkant.

Eerst skier, toen snowboarder en nu weer skier
Meindert22 oktober 2015 · 10:05

Heb al jaren een slot om onze skies. Geeft toch een prettig gevoel als je ergens zit te eten. Het is een kleine moeite. Ze zijn duur genoeg en om als ze gestolen worden de rest van de vakantie weer op rentals te gaan skien lijkt me ook niets.

Anna8622 oktober 2015 · 11:27

Op zn kop leggen is ook wel een goede tip.
Ik probeer altijd te wisselen met iemand, of als ik alleen leg ik ze op de grond stokken in het midden en een laag sneeuw erop.

Gelukkig zijn mijn ski’s nog nooit gejat, wel mn leki stokken een keer. Maar vaak mag je je stokken niet meenemen in het restaurant.

Plaats een reactie