Welke maand voor wie?

Rogier op 01 november 2015· 32 reacties

null

Het skiseizoen loopt van november tot en met mei. Zeven maanden is meer dan de helft van het jaar en toch skiën de meeste mensen slechts in december en februari. Vooral maart en april zijn maanden die te vaak links blijven liggen. Met een beetje zoekwerk zijn de condities die maanden namelijk opperbest. Misschien willen we te snel op wintersport en treedt er een soort wintersportmoeheid op op het moment dat de condities het allerbeste zijn. Welke maand is de beste skimaand? En welke maand is het best geschikt voor wie. Hier een opsomming van alle wintermaanden. Dit artikel verscheen eerder in het Anton. Magazine.

null

November: De gelukzoekers
Wat was de zomer lang en wat hebben we lang moeten wachten om weer echt te kunnen skiën. In oktober kleurden de webcams al regelmatig wit en dat verhoogt de voorpret alleen maar. De hoogste tijd om te gaan skiën! Maar eigenlijk is november nog heel erg vroeg. November is echt een alles of niets maand. Of er ligt nog helemaal geen sneeuw, of je skiet door geweldige poeder. Hoe later je in de maand bent hoe meer kans op sneeuw. Zo weet je vrij zeker dat je in het laatste weekend van november in Val Thorens, Tignes of Ischgl al op niet-gletsjerpistes kunt skiën. Maar voor de rest: zoek het op de gletsjer. Verwacht niet teveel dan valt het altijd mee. En, het kan echt, je kunt de meest geweldige sneeuw ooit vinden. Maar heb je maar één wintersportvakantie? Dan is november niet de maand om te gaan. Warme dagen in november doen sneeuw voor de zon smelten.
Gebieden: Alle Oostenrijkse gletsjers, Tignes, Zermatt, Saas Fee

null

December: Winter-liefhebbers
Begin december is het net aan! Maar eind december, na Kerst is het over het algemeen gewoon prima. Meestal ligt er al sneeuw in de dorpen, en verder is het koud zodat de sneeuwkanonnen kunnen draaien. December is een echte wintermaand. Koude nachten, heldere maar koude en korte dagen. Het is echt winter. Je moet geluk hebben om lekker op het terras te kunnen zitten. Als er maar een beetje wind staat is het snel ijskoud en om de laagstaande zon te zien moet je geluk hebben. Zoek hier dus je skigebied op uit. Sowieso doet een beetje zon de pistes goed in deze koude maand. Echte koude schaduwrijke hellingen zijn vaak één en al ijsplaat. Over het algemeen is de kerstvakantie een echte familieperiode, de traditionele familiegebieden zijn dan ook de gebieden die het allerdrukste (en duurste) zijn. Wie echter een beetje zoekt buiten de bekende gebieden kan in de Kerstvakantie voor een dubbeltje op de eerste rij zitten.
Gebieden: Vanaf halverwege de maand alle niet extreem hoge gebieden. Bij voorkeur zonnige gebieden. Een geheimtip voor deze maand is Val d’Anniviers

null

Januari: Op zeker gokken
Ben je niet gebonden aan de schoolvakanties dan is januari echt een geweldige maand. Hoe later in de maand hoe meer zon je zult hebben. Verder is januari een echte wintermaand. Het is nog echt koud en je hebt grote kans dat de sneeuw ook in de dorpen nog echt poederig blijft. Het einde van de winter lijkt verder weg dan ooit, de dorpen liggen onder een dik pak sneeuw. Als het sneeuwt hoef je je zelden zorgen te maken over de sneeuwgrens. Kortom winter zoals winter hoort te zijn. Verder is het vaak een goedkope maand. Bijna niemand heeft vakantie. De skigebieden zijn voor vrijwel 100% geopend. Ook nu vind je vaak de beste sneeuw in de niet al te hoge gebieden. Lekker skiën of boarden tussen de besneeuwde bomen.
Gebieden: Elk gebied, maar liever niet te hoog. Denk aan Skiwelt, Skijuwel, Salzburger Land, Portes du Soleil, Grand Massif en het zeer sneeuwzekere Serre Chevalier.

null

Februari: Zon en sneeuw!
De grote wintersportvakantiemaand! Het is overal goed, en zo niet dan zorgen de sneeuwkanonnen en piste-bully chauffeurs hier wel voor. Dit is de maand dat skigebieden hun geld verdienen. De maand dat ongeveer heel Europa op vakantie is en dat alle skigebieden op volle toeren draaien. De sneeuw is vaak goed, de temperaturen beginnen aangenaam te worden. Het enige nadeel is de drukte en de prijzen. Maar verder is er geen enkele reden om in deze periode niet op vakantie te gaan. Boek je vakantie slim. Kijk welke delen van Europa vakantie hebben voordat je je vakantie boekt. Grotere gebieden met snelle liften en relatief weinig toeristenbedden zijn de aangewezen skigebieden. Kleine gebieden kunnen de drukte niet aan en beroemde gebieden met veel bedden zijn erg druk!
Gebieden: Kan niet mis zitten. Vermijd de middelgrote gebieden die de drukte niet aankunnen en kijk naar de verhouding bedden/km pistes.

null

Maart: Heerlijk weer, heerlijke sneeuw
Terwijl in november iedereen staat te springen om te gaan wintersporten, neemt het in maart alweer af met de voorpret. Dit is jammer want maart is misschien wel de beste skimaand van het jaar. Tot begin maart neemt de hoeveelheid sneeuw in de bergen alleen maar toe en het begint wat warmer te worden. Lekker zachte pistes, geen ijs en vaak dumps met geweldige poedersneeuw; Voor off-piste skiërs is maart misschien wel de allerbeste maand. Goede poeder op elke hoogte, lekker weer en vaak een eenvoudiger (m.b.t. lawinegevaar) sneeuwdek. Op de piste is het ook feest. Harde pistes vindt je bijna niet meer. Grijs ijs ook niet en elke ochtend zijn de pistes geweldig geprepareerd. Ook zijn alle gebieden vaak nog 100 % geopend terwijl het al wel rustiger wordt. Kortom maart is de topmaand. Wel worden de lager gelegen gebieden langzaam iets minder, maar ook daar kunnen de condities nog prima zijn!
Gebieden: Zoek het steeds hoger op. Gebieden als Ischgl, Zermatt, Tignes, Paradiski zijn ideaal.

null

April: Hooggebergte liefhebbers
April is voor veel skigebieden de laatste maand. Dit heeft vaak meer te maken met teruglopende bezoekersaantallen dan met de mindere hoeveelheid aan sneeuw. In principe kun je met kunstsneeuw in bijna elk gebied tot eind april prima skiën, zolang het gebied maar open is. Men is echter al druk bezig met de zomer en denkt niet meer echt aan de winter. Het is dus rustig op de pistes. De hellingen worden in de loop van de ochtend ook steeds natter, maar wie de eerste lift neemt en slim skiet heeft geweldige sneeuw tot zeker een uur of twee. Dat is een flinke dag knallen. En verse sneeuw? Ik kan jullie zeggen dat mijn diepste en mooiste poederdagen vaak in April zijn. April kan nog een echte wintermaand zijn, een aanrader voor iedereen die van wintersport houdt. Ook zijn er geweldige deals te vinden en zit je vaak voor weinig in de mooiste gebieden.
Vergeet de laagste gebieden. Hoe hoger hoe beter. Vaak zijn de Franse Zuidalpen heel goed in deze periode.

null

Mei: Ik kan niet genoeg krijgen en toerskiërs!
Als je echt geen genoeg kan krijgen van wintersport dan kun je in mei nog skigebieden opzoeken. In de hoge gebieden zijn de condities beter dan in november, er ligt duidelijk meer sneeuw. Logisch het is nog geen zomer geweest. Maar de condities zijn wel wisselend. De ene dag is het geweldig en de andere dag begrijp je waarom ook de hoogste gebieden dichtgaan. Echter voor toerskiërs is mei nog een geweldige maand, maar dan moet je er wel voor over hebben om zelf omhoog te klimmen. We raden je alleen aan in mei te gaan skiën als je er echt geen genoeg van kan krijgen. Of als je van feesten houdt want in Ischgl en Val Thorens gaat het dak er deze maand nog goed vanaf…
Gebieden: Alleen de allerhoogste (gletsjer)gebieden. En toerskiën, waar de sneeuw ligt.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Eigenlijk altijd in januari.
Na afgelopen jaar van de 10 dagen er 2 zonnig waren en de rest bewolkt, mist en sneeuw besloten om dit jaar half maart te gaan proberen. Hopen op iets meer zon dus.

School gaande kinderen, dus kerst of carnaval.
Paar jaar gelden hadden ze ook nog paasvakantie, dat was perfect. Toen in obergurlg geweest.
Nu wordt het weer de carnaval.

Dit jaar wordt de periode vooral bepaald door de schriftelijke examen week direct na de krokusweek voor regio Noord. Mijn oudste heeft dit jaar examen, en dat gaat voor! Ik ga dus de eerste week van de kerst naar Montafon. Als ik de keuze had ik gehad dan was ik inderdaad op een ander moment gegaan.

Voor mijzelf geldt dat ik niet om 12u 's middags in pap wil skiën vanwege de temperatuur, houd van de kou die bij wintersport hoort.

Oh ja, nog een aanvulling, in mei ga ik liever naar de seizoensopening op Ibiza…!

Alle niet extreem hoge gebieden vanaf half december… Dat lijkt een beetje achterhaald. Al heel wat jaren geweest dat het behelpen was met kerst in de lagere gebieden. Geef mij maar een hoog gebied de week voor kerst bij vooraf boeken (want daar lijkt dit stuk voor bedoeld, bij laat-middeleeuwse kan je tenslotte zelf ook wel zien waar er sneeuw ligt). Te koud? Eind februari in Zell am see ook al eens -20 gehad en met een beetje goede kleding gaat dat prima

*last minute

@Atomic- Natuurlijk hangt dat van de natuurlijke sneeuwval af, zoals de hele winter. Maar bij normale winters zul je minder dumps zien in het echte hooggebergte ((vaak inter-alpien) vanaf midwinter. En alle uitzonderingen die jij noemt bestaan zeker maar gemiddeld genomen in het kouder half-december dan midden maart…

Click. Click. Peace

Oktober: techniektraining
November: ski’s testen
December: cruisen, genieten
Januari: knallen, freeriden
Februari: mensenmassa’s vermijden, af en toe een weekend als het heeft gedumpt
Maart: freeriden
April: meer freeriden
Mei: toerskiën oppakken

@Rogier wat betreft die dumps heb je wel gelijk inderdaad. Ik was meer het denken aan de pisteomstandigheden. Die zijn in ischgl bijv. met zekerheid top in deze periode. Voor een gebied als Saalbach kun je dat niet zeggen.

Beetje jammer dat de touroperators denken dat het skiseizoen half maart al stopt.
Ik zit nu te zoeken naar iets voor de eerste week ;van mei, maar dat valt nog niet mee.
Eén van onze ideeën is Åre in Zweden maar ik kom niet verder dan eind maart bij Scanbrit.
Ik kom nu wel iets van Scandinavian Dreams tegen. Kent iemand deze touroperator?

Ik vindt alle maanden heerlijk, van half december t/m de Pasen, verse sneeuw, zonnetje en vrieskou, hoort er allemaal bij :D Als ik maar èèn keer kan gaan zou ik voor 2e helft Januari kiezen.
@Gigi, Ben jij eigen baas of heb je zo’n aardige werkgever dat je zo vaak kan gaan? :D

Dienten Die Alte schule

Eigen baas inderdaad.

Maar er zitten ook veel lange weekends bij (hoef je alleen een maandag of vrijdag extra vrij te nemen), dus met een vaste baan zijn dit soort programma’s ook haalbaar. Zeker als de zomervakantie je niet boeit…

Half december naar Tignes , begin februari Saalbach en half maart naar Val Thorens…
Kan genieten van de diepe winter in december waarbij de kou in je wangen bijt maar ook de lange zonnige dagen in maart waarbij tussen de lange skitochten in tijd wordt gemaakt voor een terrasje in de zon.

@Atomic- Maar daar noem je er ook een met Ischgl, zonder zelfs maar met een vlok natuurlijke sneeuw heeft dit gebied geweldige pistes. Hier kunnen ze met heel weinig sneeuw geweldige dingen doen. Een beetje valse concurrentie als je het mij vraagt.

Click. Click. Peace

Dit jaar helaas (nog) geen plannen voor een trip in november. Tenzij iemand nog plaats heeft in de auto ? :D Maar normaal gezien vind ik dat wel geweldig. Maar de mogelijkheden (en aantal kilometers) zijn natuurlijk wat beperkt, dus meer dan een dag of 3-4 hoeft dat niet te zijn.

In december met kerst een eerste week als skimonitor mee naar Noord-Italië. Halverwege januari vertrek ik dan opnieuw tot en met de paasvakantie in april. :-)

Daarna zal ik helaas nog een anderhalve maand moeten spenderen aan het afwerken van m’n masterproef. Anders zou ik daar nog wel een tripje durven plannen. Als ik nog niet platzak ben tenminste.

Vorig jaar was het de eerste keer dat ik in maart & april nog ben gaan skiën. Die maanden kan je echt nog perfect skiën. Soms wat slush onderaan een dalafdaling of op de warmere dagen, maar je kan sowieso nog prima skiën.

December skien met de hele familie en februari skien met vrienden. Dit jaar zijn we als extraatje gaan lente skien in Portes du Solei, April dus wij gingen uit van een heerlijk zonnetje en aangename tempraturen, uiteindelijk weinig zon gezien, 3 dagen gedumpt met als hoogte punt een wit pasen.

Dit jaar gewoon weer ouderwets naar Tirol in december, al word de december maand wel steeds slechter. Afgelopen 2 december vakanties hadden een slechte start met veel groen in het dal en op de piste dus het word duimen voor dumps in december

De vroegste datum dat ik geweest ben was 1 maart.(Duitsland niet meegerekend )
Kwam gewoon zo uit, altijd top condities gehad. Maar nog nooit sneeuwval in de periode dat ik er was. Altijd het geluk gehad dat er vlak voor aankomst (1 of max 2 dagen) er veel viel en dat is ook prima. Al wil ik wel meemaken hoe het is om sneeuwval in de bergen mee te maken.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

vorig jaar kerst was de sneeuw in Scheffau wel erg slecht vond ik jammer genoeg :(

Afgelopen twee jaar twee keer met kerst inderdaad wel behelpen geweest, maar drie keer is scheepsrecht, houden we ons maar voor. Nu gaan we zelfs twee weken in de kerstvakantie (naar Obersaxen). Wij kunnen enkel in de schoolvakanties weg en doen dat dan ook: naast de kerstvakantie in de laatste week van februari nog naar Portes du Soleil (Champoussin).
Skiën is natuurlijk heel leuk maar vorig jaar hebben we in de kerstvakantie bij gebrek aan sneeuw ook prachtig gewandeld en het uitgespaarde geld van de skipassen zagen we ook maar gewoon als een meevaller ;-)
Mede doordat we in december al gaan en we vanaf medio september de kinderen al elke week de kunstpiste in Nieuwegein afjagen, zijn we na de krokusvakantie ook wel klaar met het skiën.

@Hans- Ik ken die tour operators niet, woon in Noorwegen en pak gewoon de auto als ik de bergen in ga. Åre is makkelijk te bereiken met de trein vanuit Trondheim in het westen of vanuit Østersund in het oosten dus je kunt het makkelijk zelf regelen. Skandinavia heeft vele sneeuwzekere gebieden maar zou niet een sneeuwvakantie voor in Mei nu al boeken. Åre gaat volgens mij zowieso dicht eind April maar kan wel Narvik aanbevelen. Ik ben er zelf niet in Mei geweest maar weet wel dat Narvik hier in Noorwegen een bekende bestemming is voor in de lente. Zelfs Narvik is niet helemaal sneeuwzeker in die periode (dus je kun beter niet van te voren reserveren) maar als je mazzel hebt kun je er snachts skien met naruurlijk zonlicht en uitzicht op de bergachtige eilanden voor de kust.

Dit jaar eind november/begin december proberen om een short ski te boeken, maakt niet zoveel uit waarheen we beslissen toch pas een paar dagen van tevoren. Normaal gesproken een week in januari deze is al een half jaar van te voren geboekt aangezien we dan met een grote groep zijn. Weekje in maart (misschien met de lekkerste maand in het wintersportseizoen) de dagen zijn langer het wordt mooier weer en de sneeuw ligt er vaak uitstekend bij.

"respect the mountains"

Voor onze Nederlandse vrienden: als je later wil gaan skiën via aan touroperator, kijk dan eens bij sunjets.be
Is normaal één van de goedkopere Belgische operators, en vermits wij vanaf 26/3 twee weken paasvakantie hebben, loopt het boekingsseizoen daar nog langer door dan in Nederland.

Als je met kinderen wil gaan skiën tijdens deze vakantie is Valloire daar een goed idee. Per volwassene krijgen daar vier (ja inderdaad 4) kinderen een gratis skipas.

Glij blij door die brei :-)

afgelopen jaren zowel in januari als in maart gegaan, komend seizoen waarschijnlijk niet in januari meer maar 2 weken in maart.

In de herfstvakantie (eind oktober - begin november) drie dagen met vrouw en vriendengroep naar de gletsjer. Echt volop genieten van het skiën en de bergen. Januari shortski van vier dagen met ‘de mannen’. Genieten van skiën en feesten. En krokusvakantie (dit jaar begin februari) een weekje met het gezin en familie. Genieten van het genieten van het skiën van de dochters en van de neven en nichtjes.

Laatste jaren en dit jaar ook weer in januari. Heerlijk rustig en betaalbaar.
Ik ben een echte winterliefhebber en dan is januari met zijn kortere dagen en relatief lage temperaturen ideaal.
Maar na het skiën op een terrasje in de zon is ook wel lekker ipv aan de bar hangen ;-). Dus als de financiën het toelaten in de toekomst de wintersportvakantie aanvullen met een weekje in het voorjaar (maart of april).

Het winterseizoen is voor mijn vrouw en ik, beide zzp’er het laagseizoen en aangezien wij van alle facetten van de wintersport houden hebben wij de volgende vakanties geboekt.
januari 3 weken naar Les Menuires en 1 week naar Valloire
maart 2 weken naar Italië de Dolomieten, San Cassiano
mei naar de Dutchweek in Val Thorens

Born2ski

Normaal ging ik elke jaar de tweede of derde week van Januari. Altijd genieten. Dit seizoen voor het eerst in de eerste week van Maart naar de Dolomieten (Selva). Ik ben erg benieuwd hoe de condities zijn ten opzichte van het weer.

Ik ben jarenlang in januari geweest, beviel mij goed
Nu voor het tweede jaar met de carneval, ook nu weer naar Vigo di Fassa en zitskiën in het gebied Carezza
Heb er weer zin in, en hopelijk nog een paar lessen in de sneeuwhal

Als het maar buiten de vakanties is, vind ik het al snel prima!

Normaal januari. Aankomende winter in januari naar lapland dus misschien in maart nog een keer :)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie