Waarom is er geen alternatief voor sneeuw gevonden?

Rogier op 30 november 2015· 9 reacties

null

Het is een succes, de ‘domme vraag’ van de week. Eerlijk gezegd zijn veel vragen helemaal niet zo dom. Deze week behandel ik ‘Waarom is erg geen alternatief voor sneeuw gevonden?’ Heb jij een ‘domme vraag?’ stuur deze door naar rogier@wintersporters.nl en we proberen de vraag te beantwoorden.

Water en sneeuw is uniek!
Het antwoord op deze vraag is heel simpel, en dat is omdat water uniek is. Water heeft een aantal geweldige eigenschappen waardoor het het leven op aarde mogelijk is. Sneeuw is een mengsel van bevroren water en lucht, en dit mengsel is eveneens uniek en heeft vele verschijningsvormen. Daardoor is sneeuw zo ontzettend bijzonder. Ook hierdoor maakt sneeuw wintersport mogelijk. Want aan de ene kant glijdt sneeuw heel goed. Maar daarmee ben je er niet. Want al op een grote metalen plaat glijdt het ook geweldig goed. Of zelfs op een ijsplaat. Maar dan is remmen een groot probleem. En dat kan in het relatief zachte (dankzij de hoeveelheid lucht) sneeuw weer heel goed. Verder biedt sneeuw ook voor ieder wat wils. Droge poeder voor de freeriders, en harde griffige pistes voor de piste-carvers.

Waarom glijden we eigenlijk op sneeuw
Iets gaat glijden als er niet genoeg wrijving is om het glijden tegen te gaan. Het is vrij eenvoudig om te bedenken dat je eerder glijdt op een plaat ijs dan op een betonplaat. Ook is het dan weer logisch om te bedenken dat je eerder glijdt met een paar gladde zolen onder je schoenen dan met goede rubber wandelzolen. Maar wat maakt eigenlijk dat sneeuw zo goed glijdt?

null

De wrijving en druk op de sneeuw maakt dat de sneeuw een heel klein beetje ontdooit. Je glijdt dus op een minuscuul dunne film van water. Erg kort door de bocht ben je dus aan het waterskiën. Als het heel koud is glij je daarom trouwens minder goed. Dan is sneeuw eigenlijk heel ruw. Maar dat is allemaal met goede wax op te lossen. Als het erg nat is trouwens glij je ook wat minder goed omdat je ski’s dan juist ‘vastkleven’.

Vervormen
Omdat het zo’n ontzettend dun laagje water is waar je normaal gesproken over glijdt, heeft dit trouwens nauwelijks invloed op de algehele sneeuw kwaliteit. Ook daarin is sneeuw trouwens heel uniek. Er zijn geen andere stoffen, die door standaard meteorologische omstandigheden zo prettig kunnen vervormen als sneeuw. Sneeuw kan zichzelf namelijk afkoelen door stralings-afkoeling. Natte drapsneeuw kan in een nacht uitdrogen en weer geweldige poeder worden. En met wat preparatie kan een compleet kapotgeskiede helling de dag erna weer een mooi tapijt van griffige sneeuw worden. Dag na dag na dag. Natte sneeuw is om te toveren naar heerlijke firn. Kortom sneeuw is iets heel bijzonders. En het allermooiste, het valt, gelukkig helemaal gratis en voor niets uit de lucht. En valt het niet gratis uit de lucht is het met kanonnen vrij redelijk na te maken. Voor relatief lage kosten.

null

Er zijn wat alternatieven
Natuurlijk hoor ik nu al wat mensen denken. Maar er zijn toch borstelbanen? Er zijn toch rolmatten? En ook wordt er in de duinen geskied. Dat klopt allemaal. Maar toch weet iedereen die een van deze alternatieven geprobeerd heeft dat het niets met echte sneeuw te maken heeft. Iedereen die van een vers geprepareerde piste afknalt, door fluffy poeder zweeft en zelfs door natte hopen slush klapt die weet dat sneeuw iets bijzonders is wat niet zomaar na te maken is. Zo wordt er tijdens het creëren van de alternatieven steeds maar één aspect echt uit de kast gehaald. Zo is de simulatie van een besneeuwd wegdek bij winterbanden testen een laag epoxy met water maar dat skiet voor geen meter. Zo zijn de borstels weer prima voor een afdaling om te skiën, maar komt zand weer beter overeen met het skiën in off-piste terrein. Dus ondanks alle gevonden alternatieven lukt het niet om alle unieke punten van sneeuw na te bootsen, daar is sneeuw te uniek voor met teveel verschijningsvormen.

Gelukkig ook maar. Zo blijft wintersport een magisch iets.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

wat is eigenlijk de maximum temperatuur voor sneeuw te spuiten

@Pieter230976

Ik ben geen specialist maar volgens mij tussen -5 en -10. Indien kouder wordt het kristal te klein.

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

Ik bedoel dan ideale temperatuur niet maximale

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

Leuke artikelen zijn dit. Signal heeft met haar Every Third Thursday een keer een board gemaakt met een verwarmde onderkant om zo nog sneller te kunnen boarden. Zeker het kijken waard:

Ik had jullie laatst nog een interessant tweet hierover gestuurd waarin dit naar voren kwam.
Er zijn namelijk wel een mooi aantal oplossingen naast diegene die je noemt.

1: Sneeuw bewaren van vorig seizoen

null

Hup! skipiste in de Noordwijkse duinen! sleepliftje erbij en gaan.

En naast dat alles is het gewoon ook zo ontzettend mooi, die sneeuw! Regen druipt overal van af, sneeuw weet een prachtig plaatje te creëeren dat je echt niet hebt op je borstelbaan. De esthetiek doet voor mij ook mee daarin!

Al die puzzelstukjes zouden maar niet helemaal op hun plaats gevallen zijn. Dan zou ik me op dit moment in Tignes stierlijk vervelen zonder dat witte goud :p

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie