Stroming blijft vastgeroest

Roel op 16 december 2015· 40 reacties

Door de sneeuw van eind november is het in Val Thorens nog redelijk goed, via Sneeuwhoogte+
Door de sneeuw van eind november is het in Val Thorens nog redelijk goed, via Sneeuwhoogte+

Het muurvaste patroon van hogedruk in het zuiden en zuidwestenwinden weet van geen wijken. Met gemak kan ik bijna een week vooruit zeggen dat we nog geen winterweer hoeven te verwachten. En dan heeft Oostenrijk vandaag en morgen eerst nog die regen op haar dak met pas boven 2000 meter enige sneeuwval. December lijkt de weg kwijt.

Alleen eind november sneeuw
Ik heb weinig situaties meegemaakt dat de stroming zo erg is vastgeroest als nu. Sinds begin november blokkeert hogedruk boven Zuid-Europa de doorkomst van depressies. Er was één grote uitzondering, dat was eind november toen een actieve storing veel sneeuw bracht in de Zwitserse en Franse Alpen. Ook het Oostenrijkse Vorarlberg kreeg daar het nodige van mee, en die gebieden teren daar eigenlijk nog steeds op. Neem het Kleinwalsertal.

Kleinwalsertal, 16 dec 2014
Kleinwalsertal, 16 dec 2014

Kleinwalsertal, 15 december 2015
Kleinwalsertal, 15 december 2015

Op de foto’s van Hans ter Braak zie je het verschil met vorig jaar. Een deel van het dal op 1200m is nu nog gewoon wit, terwijl grote delen van Tirol de echte sneeuw pas boven 1800 meter moeten zoeken. En dan hebben we het nog niet over Italië waar nog helemaal niks ligt. Inmiddels is het daar op sommige plaatsen bijna 2 maanden droog!

Erg vervelend allemaal met het oog op de kerstvakantie als kunstsneeuwlinten de vakantie moeten gaan redden voor vele wintersporters. Gelukkig kan er in de tweede kerstweek nog veel gebeuren, net als vorig jaar.

Kan het nog goedkomen?
Vorig jaar diende de eerste sneeuwval zich omstreeks 19 december aan op de weerkaart (die kwam vanaf 2e kerstdag), en was de uitgangspositie voor de Noordalpen nog belabberder. Het kan dus nog goedkomen, maar dan moet het wel heel snel omslaan.

Vandaag en morgen dus eerst regen en hogerop sneeuw. Over de sneeuwgrens is de laatste twee dagen al veel gezegd, laten we het maar gewoon gaan zien. Ik ga nog steeds uit van enigszins serieuze accumulatie pas boven 1800 tot 2000 meter waar alleen hooggelegen Oostenrijkse gebieden iets aan hebben. Vrijdag passeert een frontje met opnieuw wat regen, maar het weekend verloopt zonnig en zeer zacht.

Radarbeeld 7u: de regen botst vanuit Duitsland tegen de Oostenrijkse Alpen
Radarbeeld 7u: de regen botst vanuit Duitsland tegen de Oostenrijkse Alpen

En volgende week?
Dan zou het volgende week moeten gebeuren. We zien dan nog steeds die zuidwestelijke stroming zachte lucht aanvoeren. In ieder geval tot en met dinsdag niks nieuws onder de zon, en waarschijnlijk daarna ook nog. Er is geen enkel teken op een grote weersomslag, ook niet richting de kerstdagen. Hoogstens schampt een zwak front de Noordalpen maar dat is het ook wel. Niettemin blijven we duimen. Eens zal het omslaan.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Wat een drama he Roel. Hopen op een fantastisch eerste kwartaal dan maar!

Snowsnowsnow

Roel

Wij vertrekken vrijdag naar Mayerhofen , mag ik er vanuit gaan wanneer er nu 100 km piste beschikbaar is dat wij er vanuit kunnen gaan dat die de komende dagen goed (genoeg) blijft om er een week lang te skiën ? Dank je trouwens voor de weersverwachtingen … Leuk om ze iedere keer te lezen

Roel, kun je ook Frankrijk weer eens in je bericht meenemen. De laatste 5 berichten zijn toch Oostenrijk georiënteerd ipv de gehele
Alpen… Niet iedereen wil naar Oostenrijk immers.

RonCo, mocht de sneeuw in Mayrhofen tegenvallen, dan kun je altijd nog naar de Hintertuxer Gletscher, dat is vlakbij! Hintertux kun je 365 dagen per jaar skiën!

@pvdh daar gebeurt nu gewoon vrij weinig tot niets.

@Pvdh
Volgens mij komt dat vooral omdat de regen in Oostenrijk gaat vallen en dat is toch wel meer aandacht waard dan dat het droog blijft in Frankrijk.

❄️

eens zal het omslaan…ja…

@pvdh er gebeurt in Frankrijk inderdaad bijna niks. Ik focus me vooral op de gebeurtenissen, dus reken er maar op als er straks een actief front richting Franse Alpen trekt je dat hier leest.

@Ronco, ik kan helaas niet voor ieder gebied de condities in de gaten houden. Algemeen geldt dat de pistes er nu goed bijliggen, maar omdat ze soms smal zijn weet ik niet hoe ze de drukte aankunnen. Verder zal er de komende dagen niet heel veel kunstsneeuw bijgespoten kunnen worden. Ik zou zeggen hou elkaar in de reacties of op het forum op de hoogte.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Dank je Roel voor je reactie
Daarom ook dicht bij een gletscher geboekt … Vorig jaar ook al met kerst problemen gehad dus daar al rekening mee gehouden …

@Roel Het enige waardoor dat hoge druk gebied kan weggaan, is door een storing die sterker is?

@roel, begrijp ik enigszins maar ik zie toch de tempraturen ook in Frankrijk en west zwitserland oplopen. Heeft dit nog veel invloed of zal de dooi relatief mild zijn door het gebrek aan wind?

Ik snap dat het minder spannend is dan Oostenrijk op t moment, maar toch.

@Ronco, wil je niet ontmoedigen hoor maar kan mij een sneeuwarm jaar herinneren en zat in Maria Alm. Dus op naar Kaprun dan maar. Dat leek de Efteling wel met wachttijden van 2 uur. Ga je dus ook niet doen, eer je boven bent moet je weer naar beneden en je kan je voorstellen hoe druk (en dus gevaarlijk) het op dat kleine stukje gletscher is. Tel daarbij op de hoofdprijs voor een dagkaart dus wat mij betreft komt dat neer op gletscher = leuk maar in de praktijk heb je er weinig aan. Hoop voor jullie dat het meevalt en anders gezellig met elkaar biertje op het terras in de zon.

Mijn ervaring is dat je in Hintertux minder last hebt van drukte dan in Kaprun/Kitzsteinhorn. Je kunt de drukte natuurlijk ook gewoon voor wezen door vroeg te beginnen. In Sölden bijvoorbeeld vorig jaar kerstvakantie: om 8 uur beginnen, geen wachttijden. Wie om 9.30 naar boven wilde, deed daar meer dan een uur over.

@roel

Ischgl ligt er gewoon fantastisch bij op het moment… vorig jaar ook de 1e week van de kerstvakantie geweest totaal geen drukte op de piste… De drukte komt vanaf 2e kerstdag vanaf als Duitsland massaal naar Ischgl toetrekt.

Helaas liggen alleen de dalafdalingen er slecht bij maar Samnaun verwachten ze binnen een paar dagen ook te openen… het sneeuwt daar gewoon in het dorp.

Momenteel sneeuw in het Kleinwalsertal vanaf 1700m, daaronder wordt het soep vrees ik.
Veel zon volgende week, dus nachtelijke uitstraling, maar ik zie geen echte vriestemperaturen.
Wordt het koud genoeg om kunstsneeuw te produceren @Roel?

@joranheskamp en @jan22 bedankt voor de update. @jan22 check ff mijn reactie van 09.01u.
@pvdh de droge lucht keert dit weekend terug dus het zal wel meevallen, zeker op noordhellingen en boven 2000m. Pal in de zon wordt het minder.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Het kan ook anders. 5 jaar geleden: ;)

http://www.wetteronline.de/fotostrecken/2015-12-15-sc…

Not all who wander are lost

Getsie, dat zijn weerberichten om aardig chagerijnig van te worden.

@joranheskamp. Samnaun ligt dan ook een stuk hoger dan Ischgl, 1840m vs 1377m. Daarnaast blijft de dalafdaling richting Samnaun kwetsbaar i.v.m. het dunne laagje sneeuw op het laatste glijpad in combinatie met de verwachte temperaturen van a.s. zondag. Hopen op het beste!

Momenteel sneeuw tot in het dal hier in Sölden

Volgens mij zullen de alpen aardig gespaard blijven qua hoge temepraturen, lees op Saalbach.com daar max 6 graden.

Maar het GFS heeft wel leuke kaarten voor na de kerst.

null

850hPA op 30-12-2015

null

temperatuur 2m op 30-12-2015

null

En een dag later.

Zal het toch winter worden na de kerst??

Druk erbij.

null

Een actueel varrassend bericht vanuit het Wilder Kaiser Brixental:

http://youtu.be/pGnxuPfCYY4

@Michelr nog allemaal veel te ver weg maar koud ze wel :-). Helaas ook droog

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Casperballemams: goed op te horen wij vertrekken volgende week vrijdag naar solden. Is de dalafdaling open? En roel bedankt voor je bericht.

@Roel, klopt maar eerst weer goed koud ook hier in Nederland, komt de neerslag wel (hopelijk).

En we blijven duimen.

@Roel, als (ALS) dit uit gaat komen eerst wat sneeuw volgens het GFS.

null

null

@michelr het moet een keer veranderen wel erg ver weg allemaal. Veranderingen moeten vanaf hoog komen…

Seriously snow addicted family!

@Jeffrey, dat hoop ik ook maar war @Roel ook zegt momenteel is het een vastgeroest patroon, hoop dat het rond de kerst veranderd.

Momenteel is wat ik plaats nog meteofictie.

@inkink dalafdaling is mogelijk op de giggijoch en gaislach alleen is nog niet alles open.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie