Hoe snel is een piste skiklaar?

Rogier op 01 januari 2016· 6 reacties

null

Gisteren kreeg ik een ‘domme vraag’ opgestuurd welke heel toepasselijk is nu er zoveel sneeuw in de voorspelling staat. Namelijk “Hoe veel tijd heeft men nodig om een piste voor het eerst te prepareren?” Ook wil ik bij deze vraag meteen even beantwoorden hoeveel sneeuw er nodig is om een piste te kunnen openen. Hebben jullie ook een wintersport gerelateerde vraag die beantwoord moet worden, stuur deze dan door naar rogier@rogiervanrijn.com

Hoeveel sneeuw?
Er slimme skigebieden die ervoor zorgen dat de pistes op en top klaar zijn voor de eerste sneeuw. Grashellingen zijn afbegrazen of strak gemaaid, stenen verplaatst (of zelf vergruisd) en boomstronken verwijderd. Op deze pistes is 20-30 cm vaak genoeg om redelijk skibare pistes te maken. 20 cm kunstsneeuw is in dit geval zo voldoende.

Minder slimme skigebieden
Om meteen een voorbeeld te noemen, Puy Saint Vincent heeft al jaren lariksen op een van de rode pistes groeien en doet hier niets tegen. Het is een wonder dat deze bomen nog groeien. Elk jaar rijden er 5 maanden lang pistenbullys overheen. Maar er is dus ook extreem veel sneeuw nodig voordat de 1 meter hoge boompjes zijn ondergesneeuwd. Nu staan deze boompjes er nog bij alsof het eind zomer is. Dus de verwachte 40-50 cm zal hier nog niet genoeg zijn. Dit gebied is te verwend geraakt door goede dumps.

Dit is meer dan genoeg :-)
Dit is meer dan genoeg :-)

Hooggebergte
In het hooggebergte is het natuurlijk nog een ander verhaal. Hier heb je zoveel rotsen en stenen, daar heb je natuurlijk wel meer sneeuw nodig om deze hellingen en bergen skibaar te maken. Stenen en rosten zijn natuurlijk wel wat anders dan grashellingen. Een meter sneeuw is hier minimaal om niet bij elke bocht een hap uit je belag te hebben. Het hooggelegen Val Thorens heeft dit probleem op gelost door grote uitstekende stenen te verwijderen en zelf te vermorzelen. Lang niet elk gebied heeft deze mogelijkheid, want goedkoop is het ‘opruimen’ van de bergen niet.

Off-piste
Tot nu toe heb ik het gehad over pistes, waar sneeuwkanonnen kunnen bijspringen en pistenbully chauffeurs de pistes kunnen bewerken en verbeteren. Om lekker off-piste te kunnen skiën. Is vijftig a zestig centimeter sneeuw het absolute minimum om niet bij elke bocht vonken van je staalkanten te zien springen. Ietsjes minder als je puur op grashellingen skiet. Maar al ski je hoog in de bergen dan is een meter een reeëlere hoeveelheid om prettig en veilig te kunnen skiën. Hierbij geldt ook dat als er al een dun laagje ligt welke alle rotsen als een deken heeft bedekt dat je dan met minder sneeuw uit de voeten kunt. Maar momenteel geldt dat bijna nergens.

Klaar maken van pistes
En dan nu antwoord op de eigenlijke vraag. Hoe lang het duurt om de pistes klaar te hebben? Nou ik kan je zeggen dat de gebieden in de startblokken staan. Veel netten, en bordjes staan al klaar of liggen al klaar. Er zal zo snel mogelijk geopend worden.

null

Bij de eerste de beste sneeuw zullen de gebieden al met de pistenbullys gaan rijden. Vanaf een centimeter of 20-30 kan dit op goede pistes gaan lijken, zeker als ze af en toe wat kunstsneeuw kunnen meepakken. Dit prepareren kost de eerste keer een paar uur per piste per pistenbully, korte pistes met weinig steile stukken gaan veel sneller dat moeilijke rode of zwarte pistes. Er zal aardig wat gereden gaan worden op zaterdagavond. Hierna moeten de pisteurs alle waarschuwingsborden, vangnetten, stootkussens en richtingsbordjes klaar zetten. Maar vergis je niet dit moet op reeds geopende pistes ook vaak gebeuren, na elke sneeuwdump of grondige preparatie. Alles wat nu al geplaatst kan worden, en niet in de sneeuw wordt vastgezet, staat al. Pisteurs kunnen heel snel werken. Vaak zorgt men dat de pistes aan de veiligheidsnormering voldoen, dan gaan deze open, en de rest van het materiaal wordt er later beetje bij beetje bij geplaatst of verplaatst.

Belangrijkste pistes eerst
De skigebieden zullen keihard werken om zo snel mogelijk zoveel mogelijk pistes te kunnen openen. Maar men heeft niet genoeg mankracht om alle pistes in één keer te doen. Zo zullen de belangrijkste pistes als eerst open gaan. Maar reken er maar op dat alle pistes van een gebied die qua sneeuwkaliteit en hoeveelheid open kunnen binnen 24-48 uur helemaal klaar zijn. Maar per uur op de piste kun je vaak al meer en meer skiën. Laten we hopen dat er zo meteen, na de verwachtte sneeuwval veel meer open is en zal zijn.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Zo zie je maar weer dat dagen/weken/maanden van tevoren jezelf zenuwachtig maken óf er te wintersporten valt totaal overbodig is als ze bij wijze van spreken in één nachtje een gebied open kunnen krijgen. :)

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

Ook de nieuwe systemen zorgen ervoor dat pistes sneller open kunnen bv Snowsat hiermee kunnen ze in Pistenbully zien hoeveel cm sneeuw er op de piste ligt ,en exact prepareren . Vorige week in Solden in de praktijk gezien erg interessant.

Wederom een leuke vraag :)

Gang is alles

@ruudsan, even gegoogled op SnowSat en kwam dit filmpje tegen: http://www.pistenbully.com/usa/en/innovation/efficiency/snow…

Mooi om blik achter de scherm te krijgen en te zien hoe moderne techniek helpt om ons lekker te laten skiën over strakke pistes :)

Carpe diem

leuk artikel, interessant om wat meer over de organisatie achter de schermen te lezen. Compliment en ga zo door!

Dit was precies wat ik wilde weten:) Wilde exact deze vraag al op het forum zetten, maar dat hoeft dus niet meer;) Thanks @Rogier, voor je heldere uitleg.
En dan nu hopen dat er donderdag, wanneer we in Flaine aankomen, al wat meer open is dan nu het geval is. M’n hoop voor de Cascades is door de te hoge sneeuwgrens vervlogen, maar wat extra pistes open en goedecondities op de al geopende pistes zou fijn zijn:)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie