Skipistes in de Ardennen dit weekend geopend (update 17/01)

Kristof op 15 januari 2016· 28 reacties

null

Update 17/11 om 16u48: ook vandaag nog volop sneeuwpret in de Ardennen met nog steeds 6 geopende pistes. De temperatuur blijft voldoende koud tem vrijdag waardoor de skipistes geopend blijven. Wie een dagje verlof heeft, kan dus gerust richting Ardennen voor een dag sneeuwpret, of het nu op de latten of met de slee is.

null

null

null

Update 16/11 om 11u30: alle 6 de skipistes in de Ardennen (dus nu ook Lierneux en Ovifat) zijn vandaag en morgen geopend! Wie afreist naar de skipistes let vandaag best op voor winterse omstandigheden op de weg, met zelfs hier en daar nog sneeuwbuien. Morgen klaart het een beetje op, perfect voor een winterwandeling, tochtje met de slee of pret op de pistes!

De eerste echte winterprik heeft lang op zich laten wachten maar vertaalde zich de afgelopen 24 uur in een flink pak sneeuw. Niet alleen in de Alpen maar ook onze eigen Ardennen viel het met momenten met bakken uit de lucht. Voor de Belgische skipistes een zegen, voor wie vandaag op de weg moest zijn helaas iets minder fijn. Maar omdat wij als Wintersporters blij zijn met elke vlok die er valt, geven we je graag een overzicht van de wintersportmogelijkheden in eigen land.

Minstens 4 geopende skipistes
Met de informatie die we tot op heden binnen kregen, weten we dat er dit weekend minstens 4 verschillende skipistes hun deuren zullen openen: Baraque Fraiture (20cm), Stoumont La Glaize (30cm), Spa (25cm) en Val de Wanne - Trois Ponts (20cm) vormen de decors van de eerste echte sneeuwpret in 2016 in eigen land. Verwacht wordt dat morgen nog enkele stations openen. Wie even snel op de latten wil staan, kan dus kiezen voor een dagje naar de Ardennen, al moet je zaterdag nog rekening houden met winterse toestanden op de weg en extra sneeuwval. Wie liever wat op veilig speelt, reist pas zondag af voor een dagje skiplezier. Het blijft voldoende koud de komende 48 uur waardoor de sneeuw nog niet gauw zal smelten. Let wel op: snowboards zijn enkel op de Baraque Fraiture toegelaten…

Winterwonderland op de weg vandaag in de Ardennen.
Winterwonderland op de weg vandaag in de Ardennen.

De moeite?
Als fervente wintersporter kan je je afvragen of het loont om een dagje naar de Ardennen te trekken. De pistes zijn relatief kort, de liften niet altijd even modern en op topdagen kan het er vaak druk zijn. Toch is een dagje wintersportplezier in eigen land iets wat je absoluut gedaan moet hebben. Een paar uurtjes spelen in de sneeuw, super toch? Wij proberen alleszins om even een kijkje te nemen. En voor wie ook richting Ardennen trekt: laat die live updates maar komen!

Ook richting Ardennen morgen? Hou dan rekening met de winterse omstandigheden of je krijgt dit ;o)
Ook richting Ardennen morgen? Hou dan rekening met de winterse omstandigheden of je krijgt dit ;o)

Kristof

Plaats een reactie

Als Ik de tijd had zou ik gaan. Ik moet helaas blokken . In de avond naar snowworld voor men verjaardag. En spijtig genoeg is het ddaar altijd erg druk, zo herinner ik het me toch. En ik vind het huurmateriaal in baraque de fraiture echt afgeleefd…maar het is al.jaren geleden dat ik er geweest ben, misschien is het ondertussen vernieuwd…Maar wat een mooie foto! Je zou niet onmiddelijk denken dat dit in belgie is gefotografeerd.

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.

@kristof, waarom kun je in Belgie eigenlijk op veel plekken niet met een snowboard terecht? Wel jammer, wilde eigenlijk met de kinderen eens wat belgische sneeuw meepakken dit weekeind.

Zogezegd voor de veiligheid en de problemen op de liften, hun ervaring uit het verleden. Beetje vreemde uitleg maar het is helaas enkel op de Baraque Fraiture toegelaten voorlopig.

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

@kristof , ik heb me vroeger laten wijsmaken van de mannen daar, dat snowboarders teveel sneeuw zoude ‘afschrapen’ . En dat ze niet de middelen hadden om pistes te prepareren enz. Kan zever zijn, maar dat heb ik vernomen op de piste van liernieux dacht ik :-)

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.

Dus daarmee zeg je eigenlijk dat Belgen niet kunnen snowboarden en het zelf toegeven ;).

Nee serieus nu, vindt het vreemd maar zou daar kunnen oefenen met skiën. Op me board is er denk ik ook weinig uitdaging. Skiën daarentegen kan ik amper.:)

Ik zeg niets. Ik citeer gewoon wat ze mij jaren geleden hebben verteld… ik

Sneeuw is gewoon mijn obsessie.

@Kristof…help me even, waarom zou ik 4 uur in de auto gaan zitten en misschien 6 uur met file meegerekend om in België een paar uur op 1 of 2 sleepliften te lopen klooien op een flauwe helling met 200 andere idiote Hollanders die niet kunnen skiën?

@kristof: Welke van de vier skigebieden is het interessantste? Baraque de Fraiture heb ik al ervaring mee, La Gleize en Spa kan ik me wat bij voorstellen, maar heb niet echt een idee hoe het zit met Val de Wanne? :)

Val de Wanne is best een piste met wat helling, meer dan de Baraque Fraiture bvb. Paar jaar geleden failliet gegaan na een hele procedure maar intussen overgenomen door een ondernemende Nederlander. Piste is ongeveer 600m lang en een redelijk breed stuk recht naar beneden. De parking ligt wel boven op de berg ipv onderaan.

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Kristoff@ Mag je wel met een zitski van de piste in België af?

null

@ Kristof, gisteren teruggekomen uit La Bresse en wij zaten midden in deze sneeuwval. Meer dan twee uur gewoon stil gestaan op de E411 net na Luxemburg België in. Daarna slalommen tussen de gestrande vrachtwagens door die massaal sneeuwkettingen aan het leggen waren. De condities waren echt bizar en niet veilig. Groetjes Pim

Volgens deze site zou je in spa ook met een snowboard welkom zijn.
http://www.catpw.be/NL/ski.htm
Ik blijf het maar suf vinden dat het niet overal mag… De kinderen (7 en 9) hebben afgelopen kerstvakantie leren boarden in Oostenrijk, zou zo leuk zijn om hier ook buiten van een piste af te kunnen.

Weet iemand of er ook geprepareerde langlaufroutes zijn met hier en daar wat helling in de Ardennen?

Gisteren namiddag naar het stadje spa gereden vanuit het noorden van België voor een weekendje hier te genieten. En geen problemen onderweg gehad. De wegen waren tegen dan goed vrij gemaakt. Vertrek natuurlijk niet met zomerbanden want dan breng je je eigen en de medemens mischien wel in gevaar. Hier ligt z’n 20cm.

null

Intussen Lierneux en Francorchamps ook geopend, waarmee je nu keuze hebt uit 6 pistes. Veel plezier aan wie gaat, of het nu om te skiën, langlaufen of wandelen gaat.

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

@RoteHersentote je kan het uiteraard niet vergelijken met de Alpen, maar voor beginners en echte liefhebbers is het toch een leuke uitstap, niet al te ver (zeker niet voor Belgen). Je moet het niet zien als een skivakantie natuurlijk, maar als een dagje er even op uit naar de sneeuw. Op die manier kan het alleen maar meevallen ;)

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Ovifat biedt de meeste pistes, een groene, blauw en (redelijk korte maar wel vrij steile) rode.
Door de matige preparatie is die wat uitdagender. Verwacht echter geen alpen en zelfs geen Sauerland. Als je er niet al te ver vanaf woont is het wel een leuk dagje.

Qua langlaufen is er normaal veel mogelijk rondom Baraque Michel. Ik heb daar zelf geen ervaringen mee.

Als ik dan mag kiezen tussen minimaal 2u karren (als alles goed gaat vanuit Antwerpen) of de optie heb om om op een kleine 4u in Winterberg te staan of op 5u in de Vogezen dan gaat mijn chauvinisme snel aan de kant. In de weekends of schoolvakanties zou ik aan geen van de 3 beginnen (vanwege te druk), maar is short-ski richting Alpen een betere investering ;-). En al helemaal met de aanbiedingen via Outspot.

G11ling,
In spa kan je wel snowboarden, heb dit al meerdere keren gedaan. (wel een 8 jaar geleden) Je kan er wel geen bord huren. Probeer hun anders eens te bellen hier vind je hun nr. http://www.skispa.be/nl/presentation.php. Gaat wel in het frans zijn.

Als Antwerpenaar rij ik inderdaad liever naar Winterberg dan naar de Ardennen.

Rekening houdend met files ben je in tijd even lang onderweg. Maar die aftandse infrastructuur in de Ardennen, nee dat hoeft voor mij niet.

Glij blij door die brei :-)

@Doephne. We hebben eigen materiaal, ook de kinderen, dus dat komt gelukkig goed. Ik kan me herinneren dat we jaren geleden (in het pre-kindertijdperk) ook eens naar val de Wanne zijn gegaan. Geen enkele opmerking gekregen toen. Ik wist eerlijk gezegd ook niet dat het als een orobleem werd gezien op veel belgische pistes. Ik zou het alleen voor de kinderen een teleurstelling vinden als we ergens heen rijden en je bent net klaar om er voor te gaan, dat we dan weer in de auto moeten stappen om verder te rijden.
En ik blijf het gewoon suf vinden om boarders uit te sluiten. Dat vooral.

null

Onze blogster Laura was precies toch iets minder negatief dan de meesten van jullie ;) beeld van zonet

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

null
verslag volgt ;)

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

Vandaag naar de baraque Michel geweest. Op de heenweg vanaf Eupen een hevige sneeuwbui waar menige automobilist problemen mee had. Je kon amper nog iets zien. Boven veel sneeuw! Van die 30cm is niks gelogen. Veel langlaufers maar het was allemaal prima te doen qua drukte

Leuke dag op de baraque fraiture gehad! De pistes zijn inderdaad niet lang maar het is leuk voor een dagje met kinderen of als beginner.

Net leuk dagje in de sneeuw gehad met de kids op de Mont Rigi (20cm sneeuw).
wie meer info wil over pistes (snowboarden, skien, sleeen mag of niet) http://www.weerstationmaasmechelen.be. alle info te verkrijgen alsook sneeuwhoogte, webcams, …

Filip

Sfeerbeeld van gisterenavond (16/1) op Baraque Fraiture:

null

Gisteren naar Baraque Fraiture en Lierneux geweest. De sneeuwkwaliteit was erg goed. Het was wel erg druk, zeker bij Baraque Fraiture maar dat kun je verwachten op de zondag. Leuk voor een dagje!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie