Wordt 3 februari een keerpunt?

Roel op 27 januari 2016· 29 reacties

Vooral lagere gebieden hebben het de komende dagen zwaar (Bolsterlang, Beierse Alpen)
Vooral lagere gebieden hebben het de komende dagen zwaar (Bolsterlang, Beierse Alpen)

Nog zeker een week zitten we in de zachte lucht en zijn de condities eerder voorjaarsachtig dan winters te noemen. Omdat er bij voorjaar ook neerslag hoort moeten we de komende dagen bovendien rekening houden met wat regen tot op grotere hoogte. Vooral vrijdag en zondag speelt dat. Het is nog ver weg maar volgende week woensdag (3 februari) zou een keerpunt kunnen worden.

Voorjaar
Zoals gezegd zitten we met een zachte zuidwestelijke stroming. Jullie foto’s op Sneeuwhoogte+ liegen er niet om. Veel zon, genieten op de terrasjes, maar ook wat zorgen over de sneeuwkwaliteit. Er ligt nog genoeg maar de temperaturen liggen op het moment zo hoog dat dalafdalingen en zuidhellingen na de middag in papsneeuw veranderen. Dat geldt natuurlijk vooral voor de lagere gebieden waarbij het lokaal ook 's nachts nog maar net tot vorst komt. Iets wat mij doet denken aan afgelopen december, met als verschil dat het nu ietsje wisselvalliger is.

Terrasweer in Kirchberg (O), via Sneeuwhoogte+
Terrasweer in Kirchberg (O), via Sneeuwhoogte+

Soms nat
Er zijn deze week namelijk nog twee momenten dat we serieus rekening moeten houden met wat regen. Dat is van donderdag op vrijdag en op zondag, en dan met name in Oostenrijk, Zwitserland en de noordelijke Franse Alpen. Beide keren bereikt de koudere lucht de Alpen waarschijnlijk niet, maar het front komt wel over. Dat betekent regen tot op zo’n 1500m en zondag zelfs nog hoger. Complicatie is de wind zondag die het sneeuwdek versneld zou kunnen aanvreten. Niet leuk om hiernaar uit te kijken en gelukkig duurt dit nog een paar dagen. Laten we ons maar fixeren op de lichtpuntjes.

Depressieactiviteit
Begin volgende week komt de zon waarschijnlijk terug, en dan is het uitkijken naar het moment waarop de luchtdrukverdeling op de schop zou KUNNEN gaan. Ik schrijf het in hoofdletters want de onzekerheid op zulke termijn is groot.

We zien een langzame verschuiving van depressieactiviteit van de oceaan naar Noord- en Oost-Europa waarbij sommige berekeningen zelfs de hogedruk boven Zuid-Europa opruimen. Die hogedruk houdt tot dusverre alle verandering in positieve zin tegen. Vanaf volgende week woensdag neemt de kans op lage temperaturen en ook sneeuw dus toe.

De pistes in Winterberg zien er nog redelijk uit, naast de piste gaat het hard
De pistes in Winterberg zien er nog redelijk uit, naast de piste gaat het hard

Of het de Noord- of Zuidalpen of juist de Franse Alpen zijn die hiervan het meest profiteren is nog niet te zeggen, maar zelfs voor het zuiden én voor het Sauerland ziet het er op basis van deze kaarten ineens niet meer zo hopeloos uit. Ik ben nu al benieuwd naar de kaarten morgen!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Goed bezig

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

Is inderdaad ook de indruk die ik krijg van de huidige kaarten… maar zullen toch moeten afwachten tot ergens dit weekend om dat bevestigd te kunnen zien… Hoop het in ieder geval, zodat de krokusvakantie in Valmeinier een succes wordt!

Zon is fijn, papsneeuw minder, maar ook daar wen je wel aan.
Hopelijk komt er snel weer zo’n dump als 2-3 weken geleden. De carnavalsvakantie nadert nu toch wel snel. Een vers laagje van volgende week dinsdag tot en met vrijdag, zou heel veel mensen blij maken. Dus @Roel doe je best :)

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Dat zou veel mensen blij maken, behalve die mensen die er dan zijn! dat is het mooie aan wintersporters, iedereen wil sneeuw, maar niemand wil dat het sneeuwt! (uitzonderingen daargelaten uiteraard)

Laat maar weer komen die winter! Al is het maar vast voor het einde van februari;)

poedermeneer

Roel wat een bericht weer blijft toch weer enorm spannend en volgende week zondag in Solden. Ga maar hopen dat het vanaf volgende week weer wat extra sneeuw bij komt. Ze zeggen dat er tot zondag nog sneeuwval komt we wachten af.

Dus eerste dagen L3V nog lekker weer en daarna een dumpje mogelijk? Waar kan ik tekenen?

@Harm Zul je zien dat Via Latea dichtsneeuwt ;-)

Click. Click. Peace

Finger crossed

@Rogier dat zou wat zijn. Reken ik echter niet op. Ik volg de Italiaanse meteo ook het hele jaar door via o.a. Meteoweb op Facebook, maar daar spreken ze ook al tijden van een catastrofe…

@Harm ;-) Catastrofe is wel een heel beladen term. Is niet de eerste en de laatste keer dat er weinig sneeuw ligt. Ongeacht de skigebieden hoort het er soms bij.

Click. Click. Peace

Eens, maar het is kurkdroog. Voor de skigebieden is het vervelend, maar er zijn ook boeren die in de winter graag wat hemelwater zoude verwelkomen teneinde hun gewassen te kunnen onderhouden… ;)

@Harm In maart 2005 was de Queyras/Piemonte het slechtst besneeuwde gebergte van de Alpen. Totdat er een retour d’est langs kwam. Uit mijn blote hoofd 3,5 meter sneeuw nabij de Refuge Viso in 48 uur. Dat voorjaar heb ik de boeren niet horen klagen. Terwijl het voor de skigebieden natuurlijk rampzalig was. Ik heb toen heerlijk geskied trouwens ;-)

Click. Click. Peace

Dat zal! Ik help je hopen dat er nog zo’n periode komt. Volgend jaar gaan we weer kijken naar de mogelijkheid van Sauze d’Oulx, want ik heb de verhuurder moeten beloven bij het annuleren dat we hoe dan ook een keertje komen… ;)

Vertrek vanavond richting Fugen. Had na vorig jaar papsneeuw anders verwacht (toen eind maart) maar we gaan er het beste van maken! Kan ik weer oefenen om technisch beter te skiën

Hoop dat het over 4 weken beter is.

Ziet er dus slecht uit voor Mayrhofen… Vertrek vrijdagavond die kant op maar op een wit dal hoef ik in ieder geval niet te rekenen dus. Iemand ervaring met de pistekwaliteit in Zilleral 3000 en Zillertal Arena?

In Winterberg gaan de condities erg hard achteruit. Gisterochtend tot 11.30 regenbuien maar de pistes waren tot onze verbazing erg goed te skiën. Wel veel kale plekken waar je om heen moest skiën en zeker niet overheen. Want dan sta je direct stil met alle gevolgen van dien. Ook sommige paadjes tussen de liften zijn eigenlijk weg en ligt er grind of natte sneeuwplassen. De oefenpiste richting De Brabander is groen en daar kun je dus niet over terugskiën naar P1. Nu moet je onder de 2-persoons stoeltjeslift, door een stukje modder/gras/kiezels, naar de rechterkant van de oefenpiste. Maar dat kan vandaag misschien al niet meer.

Ik denk dat we gisteren grote mazzel met de omstandigheden hebben gehad. Kijk goed naar de weerberichten, webcams en geopende pistes/liften voordat je afreist de komende dagen. Dat scheelt een naar gevoel als je aankomt.

Piste riderrrrr

Van mij mag het voor/op 3feb flink sneeuwen, dan ben ik onderwerg naar Ischgl. Vanaf 4 dan graag een lekker zonnetje overdag en dumpen in de nacht t/m zondag. Kan die bestelling ergens worden doorgegeven? ;-)

Beste Roel, welk vooruitzicht geeft je voor Nassfeld tijdens de krokusvakantie?

Even voor de duidelijkheid. Slecht is het op dit moment zeker niet, en zelfs het lage Zillertal is nog wit @Markv en @Anniek. Dat is lang niet altijd zo. De condities gaan nu alleen steeds meer achteruit, en de grote vraag is of we volgende week voldoende sneeuwval krijgen die de dooi van nu teniet doet.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Harm, @Rogier

Droogte in winter heeft voor mij een klein voordeeltje in zomer. Een breder strandje bij
Lago di Caldonazzo (Trentino) a.g.v. lagere waterstand door minder smeltwater

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

Fijn, zo’n lichtpuntje! En nu maar hopen dat het steeds lichter en lichter wordt…

YEAH ;) no further comments

Seriously snow addicted family!

euuhmm toch wel wat een verschil met de flatline tot nu toe GFS ensamble voor de zuidkant, net zoals gister stemt het mij hoopvol! Vanochtend nog even besproken met 2 Italiaanse collega’s niet geheel ongewoon dat het pas goed gaat sneeuwen in Feb. (beide komen uit Trentino)

null

Seriously snow addicted family!

@Jeffrey. Dat geeft inderdaad hoop! Mooie vooruitzichten…

Alle hopelijk nog 3dagen skieen in normale temperaturen. Anders zal het Veel après worden en weinig skiën.

Voor zondag staat er (veel) sneeuw op de kaarten.
Voor Val Cenis bijv ruim 20cm, voor Lech 60cm. Ben benieuwd naar de sneeuwgrens…

Kan je allemaal hier actueel volgen @Anniek: http://alpinforum.com/forum/viewtopic.php?f=144&t=54407… ;)

Ben ook wel een keer benieuwd naar de condities (IRL) te Warth-Schröcken waar wij vrijdagnacht naartoe rijden.
In principe ligt het hoog genoeg om net geen regen te krijgen maar ik vertrouw de weer computers niet volledig dus we gaan het zien!
Wij zijn trouwens ooit in een groen Lechtal toegekomen op zaterdagochtend, 's avonds begon het te sneeuwen
en tegen zondagavond lag er zomaar eventjes een halve meter maagdelijk poeder.
Dus het kan allemaal zeer snel gaan hoor.
Maar heel veel vertrouwen heb ik er niet in, we hebben dan ook blijkbaar de minst goede week eruit gekozen.

ski heil | Um zu wissen wohin man will, muss man wissen woher man kommt.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie