Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Skiën bij volle maan

Lisanne op 03 februari 2016· 4 reacties

Genoeg licht om bij te skiën?

Turend in de donkerte laten we de gondel achter ons. Volle maan vind ik kamperend in Nederland al een prachtig gezicht, maar nu we uitkijken over de Diavolezza gletsjer die slechts door de maan verlicht is, betovert de volle maan de bergen om ons heen. Zowel diepte als kleur zijn moeilijk waar te nemen, en doen de bergen zowel zachter als grootser lijken.

Spanning en concentratie
Als de skiërs uit de gondel stappen, sommigen opgewonden en anderen heel schuchter, en hun ogen langzaam wennen aan het maanlicht, zie je aan de gezichten dat iedereen tot het uiterste geconcentreerd is. Natuurlijk is het spannend. Deze piste kan ik niet dromen en ik moet vertrouwen op andere zintuigen dan mijn ogen. Een beetje zoals het skiën door dichte mist – hoewel nu juist de verder weg gelegen bergen oplichten.

swiss-image.ch/Gian Andri Giovanoli

Zwart-wit
Het wolkendek bepaalt natuurlijk hoeveel we kunnen zien. Zodra er een dun wolkendek om de maan plakt, zie je slechts nog de contouren van het landschap en zijn zelfs de pistepaaltjes moeilijk te zien. Maar afgelopen zaterdag was de nacht zo helder dat we zelfs wat kleuren zien. En wat ik misschien nog het meest bijzonder vindt: de haarscherpe schaduwen die het maanlicht tevoorschijn tovert. De schaduwen tekenen de bergen en de mensen die aan het afdalen zijn.

Wil je het ook eens meemaken?
In het Reto-Romaans noemt men de volle maan Glüna Plaina, en maandelijks opent Diavolezza haar gondel tussen 19:30 en 23:30 voor ‘Glüna Plaina’. Met twee of drie afdalingen ben je doodop, want het skiën bij dit licht vergt al je concentratie. Maar ik beloof je dat je er geen genoeg van zult krijgen, ondanks de moeheid wilden we niet ophouden. Om middernacht gaan we terug naar de auto, allemaal wat hyper van opwinding. Sommigen zeggen dat er bij volle maan veel energie in de atmosfeer zit, en deze avond heeft die energie ons alle vier opgeladen.

Lisanne
gaat deze winter haar droom achterna, een winter in de sneeuw! Ze houdt ons op de hoogte vanuit Sankt Moritz.
Marcellus3 februari 2016 · 17:46

Die schaduwen zijn inderdaad heel bijzonder. Vooral op bovenstaande foto.

Ja, sneeuw is koud en glad. Maar het heeft nog andere voordelen ook.
ThijsK843 februari 2016 · 20:20

:D

Rogieradmin3 februari 2016 · 22:12

Dat komt, zeg ik met mijn fotografie kennis, door de invulflits ;-)

Click. Click. Peace
roberthoogenboom3 februari 2016 · 22:24

De Diavolezza afdaling, zwart, rood of de skiroute over de Morteratsch gletsjer, is sowieso al geweldig maar bij maanlicht lijkt me dit helemaal fantastisch!

Plaats een reactie