Geweldig skiën in het minuscule gebiedje van Ceillac

Rogier op 21 februari 2016· 10 reacties

Welkom in Ceillac
Welkom in Ceillac

Ceillac in de Queyras is een skigebied dat in Nederland beroemder is bij ijsklimmers dan bij skiërs. want naast dit skigebiedje hangen meerdere bevroren watervallen. Maar het is eigenlijk zonde dat bijna niemand hier komt om te skiën want zoals zo vaak is dit kleine gebiedje een ware parel. Als jij nog steeds denkt dat je 200 km of meer nodig hebt om lekker te kunnen skiën dan hoef je niet verder lezen. Geniet je graag van geweldig mooie en perfect geprepareerde pistes en ben je ook niet vies van een fantastisch uitzicht ga dan eens langs in Ceillac.

Beroemder bij klimmers
Het skigebiedje van Ceillac is beroemder bij de mannen en vrouwen die graag bevroren watervallen omhoog klimmen. Dit gebied heeft verschillende sectoren met mooi waterijs, en twee beroemde watervallen zie je van de pistes en vanaf het terras. Indrukwekkende lijnen van blauw en wit waterijs. Als je geen zin hebt om deze te beklimmen is de mogelijkheid om klimmers deze 400 meter lange lijnen op te zien klimmen al erg gaaf.

Meer Nederlanders hebben hier in het ijs gehangen dan op de ski's gestaan
Meer Nederlanders hebben hier in het ijs gehangen dan op de ski's gestaan

Het skiën
Ceillac is klein, een van de kleine gebieden in de Queyras. Maar laat je door deze weinig pistekilometers. 17 volgens verschillende bronnen, niet afschrikken. Want elke piste is de moeite waard. Boven de parkeerplaats vind je enkele brede groene pistes, ideaal voor kinderen en beginners. En daarboven, bedient door een zeer snelle zespersoons stoeltjeslift lopen twee rode racebanen naar beneden die gerust zwart zouden mogen heten. Deze beide pistes zijn geweldig voor iedereen die graag op de staalkanten naar beneden knalt.

null

Maar het mooiste
Maar het mooiste deel van het gebied ligt boven deze stoeltjeslift. Hier zorgen twee sleepliften voor het verdelen van de skiërs in het gebied. De liften lopen naar verschillende rode, zwarte en blauwe pistes die allemaal best lang zijn. Op verschillende kruisingen, welke erg natuurlijk aanvoelen, kun je van pistes wisselen, waardoor je eindeloos kunt variëren. Tel daarbij de perfecte preparatie op en de rust en je bent hier echt niet zomaar uitgekeken. Als jij het, net als ik, lekker vind om lekker sportief en op techniek te carven en te knallen dan zijn dit ideale pistes.

Strak geprepareerd
Strak geprepareerd

Pistes voor jezelf met zo'n uitzicht
Pistes voor jezelf met zo'n uitzicht

Het Ceillac dorp en dal in de achtergrond
Het Ceillac dorp en dal in de achtergrond

Het uitzicht
Al deze pistes liggen in een geweldig mooie en wilde kom. Het zou zomaar kunnen dat je hier op de pistes wolven tegen komt. Die kans is misschien klein, maar gemzen, mouflons, herten en hazen zijn echt niet raar om hier te zien. En dat is de fauna. De bergen waar je op uit kijkt zijn adembenemend. Een vrij onbekend bergketen, de Fonte Sancte, omsluit dit gebied, en ik sta, elke keer weer, met open mond zo geniet ik van de bergen.

Geweldig uitzicht op ruige bergen
Geweldig uitzicht op ruige bergen

De Fonte Sancte op de achtergrond
De Fonte Sancte op de achtergrond

Lange rode piste
Als je bovenaan de linker-sleeplift uitkomt kun je terug skiën, of over de graat via een mooie rode piste terug naar Ceillac skiën. Het moet gezegd deze terugweg is wat vlak aan het eind. Je vindt hier wel halverwege een leuk en zeer authentiek restaurantje Maar wat is het bovenste deel mooi. Een echte wandeling door een wild natuur gebied.

Mooie bebosde pistes
Mooie bebosde pistes

En altijd en overal zeer strak geprepareerd
En altijd en overal zeer strak geprepareerd

Wanneer naar Ceillac
​Ik zou niet voor een week vanuit Nederland naar Ceillac gaan, daar is het gebiedje te klein voor. Het gebiedje is ook net te moeilijk voor beginnende wintersporters of kinderen. Maar sportieve goede skiërs die geen honderden kilometers aan pistes nodig hebben, die zijn hier aan het juiste adres voor een paar dagen. In een week alle gebiedjes van de Queyras doen is een ook mogelijkheid, dit kan allemaal op dezelfde skipas. Van zo’n roadtrip in dit Zuid Franse gebergte ga je geen spijt krijgen. Maar ook voor iedereen die in de buurt zit, in Vars of Risoul, Serre Chevalier Les Orres of Puy Saint Vincent, pak eens de auto en rijd naar Ceillac. Echt doen!

Wie van jullie kent er ook zijn klein en geweldig skigebiedje?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Zo heb ik een keer een dag in Venet geboard. Een klein skigebied boven Landeck waar iedereen voorbij raast op weg naar SFL. Het heeft maar een paar liften, maar wel geweldige afdalingen en wat mij toen opviel was dat er veeel meer sneeuw lag dan in SFL. Je heb er een aantal geweldige, bijna onverspoorde skiroutes, waar je veilig offpiste kan.

Een andere geheimtip is Sixt in het Grand massif. Waar iedereen daar gelijk de skibus instapt als ze van de cascades afkomen neemt (gelukkig) bijna niemand de moeite om in het kleine gebiedje van sixt te skiën. Hier liggen een paar snaarstrakke rode en 1 zwarte afdaling. Die omgeving idyllisch, en de pistes bijna uitgestorven.

Een kleine indruk hiervan:

Born to Ride

null

Hier nog een foto van het skigebiedje van Venet. Kan op m’n mobiel helaas m’n eerste comment niet editen.

Born to Ride

Wij houden van zulke kleine gebiedjes! Hekel aan grote gebieden.
In mijn beleving is het in Frankrijk groot, groter, grootst en daarom 's winters nooit die kant uit willen gaan.
Maar na even verder gezocht hebbend bij de skigebieden verder op de site raak ik razend enthousiast van het idee van een lekkere week kleine gebiedjes in de Queras.
Temeer daar er naast het skiën genoeg te doen is.
Leuke tip dit @Rogier!

mama on a mission in the snow

Een klein gebiedje in Biberwier in Oostenrijk. Het heeft 10 km aan pistes, en 5 liften. Er zijn 4 restaurants verdeelt over het gebied. Het is idyllisch gelegen met over het algemeen blauwe pistes en een paar stukjes rood.

Ik heb Ceillac serieus overwogen voor familievakantie met Kerst. Klein gebiedje met voldoende skimogelijkheden voor de kids, veel wandelpad voor opa en oma en een mooie natuur zonder hoogbouw en massatoerisme. Voor een vakantie waarin niet alleen geskied wordt lijkt het me ideaal.
Het nadeel is de reisafstand. Ook het dorpje ligt niet direct aan de pistes, dus bus of auto noodzakelijk.

Maar deze gebiedjes (samen met st Veran) staan nog wel op de wishlist.

@Hessel en zeker Abries dan ook!

Click. Click. Peace

Het is al vaak genoemd, maar de Diedamskopf beviel me erg goed. Afwisselend, snaarstrak geprepareerd en mooie uitzichten. Zo ongeveer 36km aan pisten als de dalafdalingen open zijn en goed aan te rijden. Nog een authentiek natuursneeuw gebied.

Verder wil ik graag nog alle kleine gebiedjes rondom Bourg St. Maurice, Moutiers en Albertville verkennen in mijn vakantieweek in maart, maar ik vrees dat het bij de wens gaat blijven. Pralognan la Vanoise gaat waarschijnlijk wel lukken, maar St. Foy, Arêches-Beaufort en Aillons zitten wat ongunstig in verhouding tot mijn verblijfsplaats.

@Bennie Beaufort is echt geweldig! Een absolute aanrader! (Net als de kaas ;-) )

Click. Click. Peace

De kaas serveer ik met regelmaat aan mijn gasten ;) Dan zal ik ruimte maken in mijn planning voor een bezoekje :D :D

@Raymon Biberwier is inderdaad een leuk gebiedje. Prima om te leren skieen door het brede vlakke blauwe stuk onderaan met 6 persoons lift. Bovenaan een paar leukere rode pistes met wat uitdagendere stukken waar je lekker vaart kan maken. Een leuke afwisseling met het grotere Ehrwald en Lermoos!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie